Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije

Het Rilaklooster bezoeken, een van de mooiste plekken in Bulgarije

Wanneer je naar Bulgarije gaat mag een bezoek aan het Rilaklooster niet ontbreken. Dit is een van de mooiste bouwwerken in het land. Wil jij ook het Rilaklooster bezoeken? Dan heb je vast iets aan dit artikel!

Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije
Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije

Het Rilaklooster in Bulgarije

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Bulgarije is het Rilaklooster. Niet voor niets staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De plek waar het klooster staat was vroeger de thuisbasis van de eerste Bulgaarse monnik Ivan Rilski, ook wel John of Rila genoemd. Zijn volgelingen hebben vervolgens het Rilaklooster opgericht in deze bergachtige omgeving van Rila. Het klooster is nu onderdeel van de orthodoxe kerk. Bijzonder is dat er vandaag de dag nog steeds monniken in het Rilaklooster leven.

Het Rilaklooster is doorgaans open van 7.00 uur tot en met 19.30 uur. De musea hebben andere openingstijden: van 8.30 tot en met 16.30 uur.

Entreeprijs voor het bezoeken van het Rilaklooster in Bulgarije

Je kunt het Rilaklooster gratis bezoeken: er is geen toegangsprijs. Wel zijn er een paar onderdelen van het klooster waar je voor moet betalen:

  • Church History Museum is 8 leva voor volwassenen (€4 euro), 1 leva voor studenten (€0,50 eurocent)
  • Hrelov Tower is 5 leva voor volwassenen (€2,50 euro), 1 leva voor studenten
  • Ethnografic Museum is 5 leva voor volwassenen (€2,50 euro), 1 leva voor studenten
  • Museum Economy of the Monastery is 3 leva voor volwassenen (€1,50 euro), 1 voor studenten

Houd er rekening mee dat je een klooster ingaat waar nog steeds monniken wonen. Gedraag je dus een beetje, want mensen leven hier. Het is daarom ook verboden om de woonverdiepingen te betreden. Zorg er daarnaast voor dat je schouders en knieën bedekt zijn (zowel voor mannen als vrouwen).

Lees ook: Moesala – wandeling naar de hoogste top in Bulgarije

Toren-kerk-Rilaklooster-Bulgarije
Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije

Rilaklooster bezoeken vanuit Sofia

De beste manier om het Rilaklooster te bezoeken is vanuit Sofia. Het Rilaklooster ligt ten zuiden van de hoofdstad. Hemelsbreed is het slechts 66 kilometer, met de bergen van Vitosha en Rila ertussenin. Maar de autoweg tussen Sofia en het Rilaklooster is zo’n 165 kilometer, ongeveer 1,5 uur rijden. Via Get Your Guide kun je makkelijk tours boeken om het Rilaklooster te bezoeken vanuit Sofia.

Heel eerlijk? Ik vind het een lange reis als dagtrip vanuit Sofia om enkel het Rilaklooster te bezoeken. Je bent makkelijk een halve dag op en neer aan het reizen, terwijl je het klooster in 1 uur wel gezien hebt. Hoewel het een van de leukste plekken in Bulgarije is om te bezoeken moet je je wel afvragen of je zo lang in de bus wilt zitten voor een bezoek aan één klooster. Als het lukt zou ik het combineren met een bezoek aan de Rila 7 Meren tijdens een dagtrip.

Reis je van Sofia naar het skiresort Bansko? Dan kun je dit combineren met een bezoek aan het Rilaklooster. Het is slechts een kleine omweg om het klooster te bezoeken terwijl je tussen Sofia en Bansko reist.

Lees ook: leuke tips voor Sofia, de hoofdstad van Bulgarije

Beschilderd-plafond-Rilaklooster

Parkeren bij het klooster

De makkelijkste manier om naar het Rilaklooster te gaan is met een huurauto. Zelf heb ik goede ervaringen met huurauto’s in Bulgarije bij Top Rent-a-Car en Sunnycars. Top Rent-a-Car is een Bulgaars verhuurbedrijf en zit in de grote steden en bij Sofia Airport. Via Sunnycars is het fijn dat alles goed geregeld is en dat je geen onverwachte kosten ter plekke krijgt. De prijs voor de huurauto is namelijk all-inclusive. Zo ga je zonder zorgen op pad.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Er is een parkeerplaats bij de ingang van het klooster. Je betaalt 5 leva (€2,5 euro) om te parkeren, ongeacht hoe lang je het Rilaklooster wilt bezoeken.

Wanneer je bij het Rilaklooster arriveert vind je net voordat je arriveert aan de rechterkant een kleine parkeerplaats. Hier kun je de auto gratis parkeren. Vanaf hier is het nog 2 à 3 minuten lopen naar het Rilaklooster.

Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije

Rilaklooster: overnachten mogelijk?

Wil je in het Rilaklooster overnachten? Dat is zeker mogelijk. Er zijn namelijk gedeelde en privékamers beschikbaar voor reizigers die het klooster bezoeken. Een privékamer kost slechts 30 leva (€15 euro) per persoon. Je kunt de reservering alleen telefonisch maken; het telefoonnummer hiervoor is +359 70542208. Het nummer is alleen tussen 15.00 – 18.00 uur in gebruik. Daarnaast is het handig om iemand die Bulgaars spreekt de boeking te laten maken, omdat ze niet allemaal goed Engels spreken. Ik heb het niet kunnen navragen, maar de kosten zijn zo’n 25 leva (€13 euro).

Zoek je een makkelijkere manier om bij het Rilaklooster te overnachten? Naast het klooster vind je Hotel Tsarev Vrah, dat wordt beheerd door de monniken van het klooster. Je kunt het hotel bellen (+359 705 421 80) of via Airbnb een reservering maken. Een privékamer is zo’n €45 euro.

Zo’n 600 meter van het klooster vandaan zit ook nog Rilets Resorts & Spa. Een tweepersoons privékamer inclusief ontbijt is zo’n €55 euro.

Tot slot vind je op de weg naar het Rilaklooster ook nog Family Hotel Gorski Hut, zo’n 7 minuten rijden van het klooster. Je kunt hier overnachten of van een traditionele Bulgaarse maaltijd genieten. Een tweepersoons privékamer is hier zo’n €35 euro.

Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije
Rilaklooster-bezoeken-Bulgarije

Dit is alles wat je moet weten om het Rilaklooster te bezoeken als je in Bulgarije bent. Heb je nog meer vragen? Laat het hieronder weten via de reacties of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *