uitzicht-vanaf-top-Moesala-Bulgarije

Moesala: wandeling naar de hoogste top in Bulgarije

Als je van wandelen houdt, zit je in Bulgarije op de juiste plek. Met meerdere bergketens zoals Pirin, de Rodopen en Rila vind je tientallen mooie wandelingen. Een van de leukste wandelingen om te doen is naar de top van Moesala, de hoogste berg in Bulgarije. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om deze wandeling te maken!

Praktische informatie voor de Moesala wandeling

1. Waar start de Moesala wandeling?

De top van Moesala ligt in het Rilagebergte, niet ver van het dorp Borovets. In de winter is Borovets een geliefd wintersportresort in Bulgarije. Borovets ligt op 70 kilometer van de hoofdstad Sofia vandaan (1,5 uur rijden). Vanaf Bansko is het 140 kilometer naar Borovets (2+ uur rijden).

In Borovets vind je meerdere liften om de bergen in te gaan. Voor de Moesala wandeling neem je de Yastrebets Lift omhoog, naar de Yastrebets Hut op 2.365 meter hoogte. De rit met deze lift duurt 25-30 minuten. De retourprijs voor de lift is 30 leva (€15 euro) voor volwassenen.

De meeste mensen komen met een auto of taxi naar Borovets. Wil je met het openbaar vervoer komen? Dan moet je eerst een bus naar het dorp Samokov nemen en vanaf daar een mini-shuttle naar Borovets nemen.

Lees ook: wandeling bij Rila 7 Lakes in Bulgarije – alles wat je wilt weten

Wandelen-Borovets-Bulgarije

2. Wat is de beste periode om de Moesala wandeling te maken?

De beste periode om de wandeling naar de top van Moesala te maken is van begin juni tot en met begin september. Tot en met mei ligt er vaak nog sneeuw op het laatste wandelstuk van Moesala. In juni, juli en augustus kan het warm zijn, maar is het in principe veilig om te wandelen.

In september gaat de Yastrebets lift meestal dicht voor onderhoud voor het wintersportseizoen, dus dan kun je alleen vanaf Borovets starten met de wandeling en niet vanaf de Yastrebets Hut. Meestal gaat de lift eind september dicht, maar zoek dit van tevoren even uit via de website van Borovets.

In de wintermaanden kun je in principe wel naar de top van Moesala klimmen, maar ik raad je dan wel aan om met goede gear voor de winter (zoals sneeuwwandelschoenen) en een gids op pad te gaan.

De Yastrebets lift in Borovets werkt overigens niet op maandagen en dinsdagen. Plan jouw wandeling naar Moesala dus op woensdag tot en met zondag in.

3. Hoe lang is de wandeling?

De totale Moesala wandeling is zo’n 14 kilometer.

Vanaf de Yastrebets Hut naar de top van Moesala is het gemiddeld 3 uur wandelen. Je loopt grotendeels via dezelfde weg terug naar het startpunt en de lift (2 – 2,5 uur). Inclusief pauzes en fotomomenten heb ik deze wandeling in ongeveer 6 uur gedaan. Inclusief de liftritten duurt de hele wandeling zo’n 7 tot 8 uur.

Houd er rekening mee dat de lift van Borovets naar de Yastrebets Hut alleen tussen 8.30 en 18.00 uur werkzaam is in de zomermaanden. Het is daarom verstandig om de lift zo vroeg mogelijk te nemen, zodat het geen race tegen de klok wordt. Mocht je na 18.00 uur bij de lift aankomen, dan moet je via een wandelpad terug naar Borovets lopen. De wandeling is dan wel 2 tot 2,5 uur langer dan gepland. Ik raad je daarom aan om vóór 10.30 uur naar boven te gaan om de gehele wandeling te doen.

Overnachten in Borovets

Mocht je in Borovets willen overnachten, dan is Hotel Samokov een prima accommodatie. Ik heb hier tijdens een wintersporttrip met vrienden overnacht. Het gebouw ziet er wat vervallen uit, maar de kamers zijn prima en een uitgebreid ontbijtbuffet is bij de prijs inbegrepen. Bovendien sta je binnen 2 minuten bij de lift en kun je gratis gebruikmaken van het zwembad en de spa (sauna’s).

Wil je iets meer luxe? Dan is Ice Angels Hotel ideaal. Dit hotel ligt niet ver van de lift en is iets moderner. Het ontbijt is inbegrepen en ook hier vind je een wellness centrum met binnenzwembad en sauna’s die je gratis kunt gebruiken.

Borovets is vooral een wintersportbestemming, dus niet alle hotels zijn in de zomermaanden open voor wandelaars.

Booking.com

4. Hoe zwaar is de wandeling?

Tijdens de Moesala wandeling in Bulgarije klim je ongeveer 650 meter. De wandeling start vrij makkelijk, licht omhoog. Na de tweede hut is het meer klimmen en het laatste stuk is wat steiler omhoog. De wandelpaden zijn in principe goed aangegeven en het is voor bijna iedereen prima te doen. Ik heb families met jonge kinderen en oudere mensen omhoog zien gaan. Zij maakten wat vaker een stop, maar uiteindelijk komen ze allemaal bij de top.

Ter vergelijking: ik heb ook de wandeling naar de top van Vichren in Pirin gedaan (na Moesala de hoogste top van Bulgarije). Tijdens die wandeling klim je zo’n 1000 meter omhoog en er zijn weinig vlakke stukken. Die wandeling vond ik uitdagender dan de Moesala wandeling.

Doe je de wandeling liever op je gemak? Dan kun je ook nog overnachten bij de twee berghutten die je onderweg naar de top van Moesala tegenkomt: Hut Musala en Chalet Ledenoto Ezero. Hier kun je ook wat eten of drinken. Vraag even bij jouw accommodatie of ze telefonisch een reservering voor je kunnen maken en neem contant geld mee.

5. Is Moesala de hoogste berg van Bulgarije?

De top van Moesala ligt in het Rilagebergte, in het oosten van Bulgarije. Met een top op 2.926 meter hoogte is dit inderdaad de hoogste berg van Bulgarije. Andere interessante toppen in Bulgarije zijn Vichren (2.914 meter), Koetelo (2.908 meter) en Little Musala (2.902 meter).

6. Wat moet je meenemen voor de Moesala wandeling?

De meeste mensen doen de Moesala wandeling als dagtrip, maar het is ook mogelijk om hier te overnachten. Uiteraard moet je dan wat extra spullen zoals een tandenborstel meenemen. Neem de volgende dingen in ieder geval mee voor de Moesala wandeling:

 • Stevige wandelschoenen/sportschoenen
 • Wandelsokken
 • Laagjes kleding: ten minste een t-shirt en een trui of vest. In de zomer kan het erg heet zijn. Maar door wind, bewolking en de hoogte (3.000 meter) is het op de top soms ook erg fris.
 • Zonnebrand voor de warme maanden
 • Handschoenen en muts in de koudere maanden
 • Zonnebril
 • Voldoende water: waterflessen zoals een Dopper en/of een Camelbak van 2 of 3 liter. Onderweg kun je water bijvullen.
 • Snacks / eten: de berghutten zijn niet altijd open, dus het is verstandig om voldoende zelf mee te nemen
 • Camera, extra batterijen en SD-kaarten om foto’s van de wandeling te maken
 • Telefoon
 • Powerbank om telefoon op te laden
 • EHBO-kit: you never know..
 • Portemonnee en contant geld (Bulgaarse leva is de munteenheid, €1 euro is ongeveer 2 leva)
 • Wandelstokken als je dit prettig vindt lopen (vooral voor het afdalen)
 • Rugzak en regenhoes voor de rugzak
 • Zakje voor afval

Voor wandelroutes gebruik ik de app Mapy.cz. Dit is een gratis app met gedetailleerde wandelkaarten en offline kaarten, zodat je deze ook kunt gebruiken als je geen bereik hebt.

Lees ook: 8 leuke cadeaus voor wandelaars

Impressie van de wandeling naar de top van Moesala in Bulgarije

Deel 1: Borovets (1.350 meter) naar Yastrebets Hut (2.365 meter)

Je kunt de wandeling naar de top van Moesala het beste zo vroeg mogelijk beginnen. De Yastrebets lift gaat om 8.30 uur open. De rit met de lift duurt 25 tot 30 minuten. De retourprijs voor de lift is 30 leva (€15 euro) voor volwassenen.

Er zijn betaalde parkeerplaatsen bij de lift, maar veel accommodaties bieden ook gratis parkeergelegenheid aan.

Je kunt de wandeling naar Moesala al starten in Borovets: dan klim je van 1.350 meter hoogte naar 2.365 meter hoogte. Veel mensen die dit doen overnachten dan in de bergen, om vervolgens de tweede dag vóór de zonsopkomst naar de top van Moesala te klimmen.

Als je dit eerste stuk niet wilt wandelen, neem je de Yastrebets Lift omhoog. Dit doen de meeste wandelaars. Een retourticket voor de lift voor volawssenen is 25 leva (€12,50 euro).

Deel 2: Yastrebets Hut (2.365 meter) naar Musala Hut (2.389 meter)

Dit wandelstuk duurt 45 tot 60 minuten en is ongeveer 3,5 kilometer.

Vanaf de Yastrebets Hut volg je de rode markering naar de top van Moesala. In principe staan er ook genoeg wegwijzers onderweg met “Musala / Мусала”. Daarnaast is het niet echt een wandeling waar je snel kunt verdwalen: je loopt vrijwel helemaal rechtdoor in zuidelijke richting, met de top in het vizier.

Dit deel van de wandeling is grotendeels vlak, dus het is een goede manier om je spieren op te warmen. De Musala Hut ligt aan een meer, met uitzicht op de top van Moesala. Het is een prima plek om wat te drinken of eten met een goed uitzicht.

Deel 3: Musala Hut (2.389 meter) naar Chalet Ledenoto Ezero (2.709 meter)

Dit wandelstuk duurt 60 tot 120 minuten en is zo’n 2,5 kilometer.

Het wandelstuk tussen deze twee berghutten is wat uitdagender en je klimt meer dan 300 meter omhoog. Vanaf de Musala Hut wandel je rechtdoor tot het tweede meer, daarna buigt de wandelroute naar rechts. De wandelroute gaat via een pad en enkele grote rotsblokken steeds meer naar boven. Na de eerste klim is het even vlak en kom je langs twee bergmeren. Daarna klim je weer een stuk door tot Chalet Ledenoto Ezero. Bij de hut vind je ook een waterpunt waar je jouw flessen of waterzak kunt bijvullen.

Ledenoto Ezero betekent ‘ijzig meer’. Deze hut ligt aan een bergmeer, met uitzicht over de laatste klim naar de top van Moesala. Dit is een van die plekken waar het hele jaar door sneeuw blijft liggen op sommige plekken.

Deel 4: Chalet Ledenoto Ezero (2.709 meter) naar Musala Peak (2.926 meter)

Dit laatste stuk duurt 30 tot 50 minuten en is ongeveer 1 kilometer.

Dit is het steilste deel van de wandeling, maar in principe is het wandelpad goed onderhouden.

Musala is afgeleid van Mus Allah en betekent in het Arabisch ‘de berg van God’. Een musalla is ook een ruimte of plek voor moslims om te bidden. Bulgarije behoorde ooit tot het Ottomaanse Rijk en de berg kreeg deze naam omdat dit de hoogste top van het land was (= het punt dat het dichtste bij God is).

Op de piek van Moesala vind je een weerstation en een berghut, maar voor zover ik het heb gezien is die niet in gebruik om te overnachten of te lunchen. Volgens mij wordt er alleen drinken verkocht. Vanaf de top zie je onder andere de bergen bij Rila 7 Lakes en de bergen van Pirin Nationaal Park bij Bansko.

Deel 5: terugwandelen naar Hut Yastrebets, het startpunt

Vanaf de top van Moesala kun je dezelfde wandelroute terugnemen, of via het uitdagende klimpad met de palen naar beneden. Je klimt en klautert dan via grote rotsblokken langs een lijn die aan palen is gezekerd. Het is niets extreems, maar het is wel iets inspannender dan de wandelroute.

Na Chalet Ledenoto Ezero kun je via dezelfde wandelroute teruglopen naar de Musala Hut. Een alternatieve route loopt rechtdoor bij een van de bergmeren naar de Musala Hut (in plaats van rechtsaf). Qua tijd maakt het weinig uit, want je bent even lang onderweg, maar dan heeft de wandeling wat variatie.

Tot slot wandel je van de Musala Hut terug naar de Yastrebets Hut. Zorg ervoor dat je links aanhoudt vanaf de Musala Hut. Ik hield de wandelroute naar rechts aan (afdalend) en kwam er pas na 15 minuten achter dat ik op de verkeerde weg liep. Daar verlies je toch een half uur tijd mee. Het is mogelijk om bij de Yastrebets Hut te overnachten of iets te eten met een goed uitzicht. Vergeet alleen niet om vóór 18.00 uur de lift naar beneden te nemen!

Eenmaal terug in Borovets heb je ook cafés en restaurants waar je iets kunt eten of drinken, om de dag af te sluiten.

Lees ook: 3 wandelingen naar de mooiste plekken in Zwitserland

Ik hoop dat je iets aan deze informatie over de wandeling naar de top van Moesala in Bulgarije hebt. Heb je nog meer tips of vragen over deze wandeling? Laat het hieronder weten via de reacties of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *