Mensen-fotograferen-op-reis-Filipijnen-Dumaguete

Beste tips voor mensen fotograferen op reis

Wanneer je op reis gaat kun je zó veel dingen vastleggen. Landschappen, dieren, gebouwen, eten, mensen. Inmiddels vind ik mensen fotograferen op reis het leukste onderdeel van reisfotografie. Je legt namelijk unieke momenten vast. Bovendien leer je het land pas echt kennen als je veel contact met de lokale bevolking hebt. En als fotograaf leg je gemakkelijk contact met mensen, geloof me.

Maar mensen fotograferen op reis is ook hartstikke eng. Toen ik begon vond ik het eng. Doodeng. Die mensen zaten toch helemaal niet te wachten op zo’n buitenlander die met een camera voor hun neus komt staan? In deze blog deel ik mijn tips om mensen te fotograferen op reis! Heb je geen zin om te lezen? Geen probleem. Onderaan staat een video waarin ik mijn tips om mensen te fotograferen op reis uitleg aan de hand van voorbeelden.

Mensen-fotograferen-op-reis-Jeruzalem

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Mensen fotograferen op reis: de beste tips!

1. Bouw het rustig op en oefen: het is best spannend

Zoals ik in de intro al aangaf: mensen fotograferen op reis is hartstikke eng. Je weet immers niet hoe ze reageren. Wat nou als ze boos worden? En hoe ongemakkelijk voel jij je als je jouw camera op iemand richt? Ik zou je daarom aanraden om klein te beginnen. Begin niet direct met portretfoto’s, maar maak bijvoorbeeld eerst detailfoto’s. Bijvoorbeeld van de handen of de schoenen. Dat is voor zowel jou als de gefotografeerde minder spannend.

Je kunt ook mensen fotograferen van een afstand: dan is het straatfotografie. Je gebruikt de mensen als een object in het totaalplaatje. Of fotografeer mensen van achteren: je kijkt als het ware over de schouder van de gefotografeerde mee en ziet de foto vanuit zijn of haar perspectief. Vanaf daar kun je gaan opbouwen tot portretfoto’s. Je krijgt namelijk steeds meer plezier en zelfvertrouwen.

Ga pas met portretfoto’s beginnen als jij zeker genoeg bent van jezelf als fotograaf. Als jij je namelijk onzeker voelt, voelt degene die gefotografeerd wordt dat ook. Hoe verdwijnt die onzekerheid? Bij bijna iedere fotograaf is dat een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het wordt minder ongemakkelijk, geloof me. Na een tijdje ga je het zelfs leuk vinden. Daarnaast is het wel zo handig dat je jouw camera goed kent, zodat je niet op het moment zelf aan het stoeien bent met de camera-instellingen.

Mensen-fotograferen-op-reis-Wadi-Rum-Jordanie
Mensen-fotograferen-op-reis-Venetie-carnaval
Mensen-fotograferen-op-reis-carnaval-Venetie
Mensen-fotograferen-op-reis-Bogota-Colombia

2. Laat mensen vooral doorgaan met hun dagelijkse bezigheden

Je zult merken dat mensen vaak gaan poseren als ze in de gaten hebben dat je een camera op hen recht. Maar geposeerde foto’s zijn vaak niet de beste foto’s die je op reis maakt. Ik neem meestal een paar foto’s en geef dan aan mensen aan dat ze door kunnen gaan met hun activiteiten. Na een paar minuten vergeten ze me vaak weer en dat is het moment dat ik actief aan de slag ga met fotograferen.

Mensen-fotograferen-op-reis-Petra-Jordanie
Mensen-fotograferen-op-reis-Salt-Jordanie

3. Veel lachen helpt

Lachen is aanstekelijk. Ik weet niet waarom, maar in veel landen vinden mensen het ‘stoer’ om boos op de foto te kijken. Maar dat ziet er meestal helemaal niet leuk uit. Wat dan helpt? Lekker breeduit lachen. Na een paar seconden zul je merken dat degene tegenover je ook langzaamaan zijn tanden laat zien. Ook al spreek je geen woord in de lokale taal: lachen is universeel. En zou jij boos blijven kijken als iemand jouw lachend aankijkt?

Mensen-fotograferen-op-reis-Berlijn
Mensen-fotograferen-op-reis-Jordanie
Mensen-fotograferen-op-reis-Tunesie
Mensen-fotograferen-op-reis-Aswan-Egypte

4. Zwaaien ook

Een andere goede manier om contact te leggen met locals in jouw foto’s is door simpelweg te zwaaien. Als je de foto ziet voelt het haast alsof je wordt verwelkomd, toch?

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat?

Mensen-fotograferen-op-reis-Filipijnen-Dumaguete
Mensen-fotograferen-op-reis-Sinai-Egypte

5. Leer een paar lokale woorden

Sowieso kan het nooit kwaad om een paar woorden en zinnetjes in de lokale taal te leren. Ook al ben je er maar een paar dagen of weken. Mensen waarderen het echt als je een paar woorden in hun taal spreekt. Het kan nét het verschil maken tussen een mooie foto mogen maken of boos aangekeken en weggestuurd worden omdat iemand niet op een fotomoment zit te wachten.

Mensen-fotograferen-op-reis-Laos
Mensen-fotograferen-op-reis-Jenin-Palestina
Mensen-fotograferen-op-reis-Jenin-Palestina

6. Geef complimenten

Mensen worden blij van complimenten en dat zie je ook terug in de foto’s. Dit is dus een goede tip die ik je kan geven voor mensen fotograferen op reis. Zorg er natuurlijk wel voor dat het compliment gemeend is. Ga niet tegen iemand wiens tanden allemaal uit z’n mond zijn gevallen vertellen hoe mooi zijn lach is. Maar vertel een muzikant bijvoorbeeld dat je van zijn muziek hebt genoten. Vertel een vrouw op straat dat je haar haren mooi vindt of dat haar ogen sprankelend zijn. En op markten vinden ze het altijd leuk om een praatje te maken. Vraag bijvoorbeeld om tips wat je in de omgeving kunt doen. Als je ze vervolgens complimenteert voor de fijne informatie worden ze daar ook vrolijk van.

Mensen-fotograferen-op-reis-Cuba-Havana
Mensen-fotograferen-op-reis-Havana-Cuba
Mensen-fotograferen-op-reis-Lecce-Italie

7. Laat het resultaat zien aan degene die je hebt gefotografeerd

Veel mensen vinden het spannend om voor een camera te staan. In sommige landen hebben mensen nog nooit een camera vastgehouden. Ze hebben dus géén idee wat er gebeurt als jij op dat knopje drukt. Daarom laat ik het resultaat regelmatig zien aan degene die op de foto staat. Bijna altijd zijn ze er hartstikke tevreden mee. Als het mogelijk is probeer ik de foto naar de persoon in kwestie op te sturen. Het liefst per e-mail, maar ik heb ook wel eens een serie foto’s uitgeprint en per post naar Cuba gestuurd.

Een andere goede manier om de mensen die je fotografeert een aandenken te geven is een polaroid foto. Ik neem wel eens mijn polaroidcamera mee op pad. Zo’n foto is een leuk aandenken voor de mensen met wie je contact maakt op reis. Tot slot vragen mensen soms naderhand of ze een selfie met mij mogen maken. Ik zou het hypocriet vinden om dan ‘nee’ te zeggen. Bovendien maak je die mensen er erg blij mee, want een foto met een internationale vriend vinden ze vaak geweldig om aan anderen te laten zien.

Mensen-fotograferen-op-reis-Egypte-Aswan
Mensen-fotograferen-op-reis-Aswan-Egypte

8. Respecteer het als mensen niet op de foto willen

Veel mensen vinden het leuk om op de foto te gaan. Maar respecteer het ook dat sommige mensen foto’s verschrikkelijk vinden. Als je ziet dat iemand zijn hand voor zijn gezicht houdt weet je dat diegene niet gefotografeerd wilt worden. Of als iemand boos jouw kant op schreeuwt is dat ook een duidelijke aanwijzing. Zeg sorry en laat aan die persoon zien dat je de foto hebt verwijderd (als je er al een had gemaakt). Mensen behouden namelijk nog steeds hun portretrecht. Dus als zij niet willen dat een foto van hen wordt gemaakt – zelfs als ze in het openbaar zijn – moet je dat respecteren.

9. Houd rekening met geloven en culturen waar fotografie niet oké is

Met name op religieuze plekken ben ik extra alert wat ik vastleg met mijn camera. Ook probeer ik niet té aanwezig te zijn. Een moskee, kerk of synagoge is immers een plek waar mensen komen voor hun geloof, niet om lastig te worden gevallen door het geflits van een camera.

Maar er zijn ook culturen waar ze geloven dat je de ziel beschadigd als je een foto van iemand maakt. Een stukje van de ziel is volgens hen dan ‘gevangen’ in een apparaat. Ga je naar een land waar je eeuwenoude culturen en traditionele stammen tegenkomt? Zoek dan van tevoren op of je hen mag fotograferen, of vraag het na bij een lokale gids of een reisbureau.

Mensen-fotograferen-op-reis-Luang-Prabang-Laos

10. Gebruik een reisgenoot als ‘bliksemafleider’

Het liefst ga ik alleen op pad om foto’s te maken van mensen op markten en pleinen. Je valt alleen minder op dan met een groep. Ook wil ik liever niet afgeleid worden als ik met een missie op pad ga. Maar reisgenoten kunnen soms ook in jouw voordeel werken. Je kunt ze namelijk gebruiken als zogenaamde bliksemafleider. Jouw reisgenoten kunnen voor afleiding zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld met iemand een praatje maken terwijl jij foto’s maakt.

Mensen-fotograferen-op-reis-piramides-Egypte

Welke camera-apparatuur is handig voor mensen fotograferen op reis?

Ik fotografeer met een Sony A7II systeemcamera. Zelf gebruik ik meerdere lenzen om mensen te fotograferen op reis. Een 50mm is een ideale lens voor portretten. Mijn Sony 50mm F1.8 kan prachtige foto’s met duidelijke scherptediepte maken. Met een laag F-getal kun je een bokeh-effect creëren. Dit betekent dat je ergens op focust en dat de rest rondom jouw focus wazig is. Dit zie je veel in portretfotografie: het gezicht of zelfs alleen de ogen zijn in focus, de achtergrond is wazig. Met een 50mm kun je niet in-of uitzoomen, dus je zult wel ter plekke moeten verplaatsen om het frame te veranderen.

Daarnaast vind ik mijn Sony 24-240mm ontzettend fijn. Deze groothoeklens is ideaal om op markten te fotograferen. Met deze lens kun je namelijk ver inzoomen. Ik kan mensen dan goed in beeld brengen zonder direct met de camera voor hun neus te staan. Als je kunt zoomen hoef je jezelf iets minder op te dringen en kun je wat meer op de achtergrond blijven.

Tot slot heb ik een Sony 24-105mm. Deze lens kan minder zoomen dan de bovenstaande lens, maar de foto’s zijn wel net wat scherper. Voor onder andere portretten en street photography ben ik erg blij met deze veelzijdige lens!

Lees ook: reisfotografie – wat neem ik mee voor het fotograferen op reis?

Mensen-fotograferen-op-reis-Caye-Caulker-Belize

Video: tips voor mensen fotograferen op reis + voorbeelden!

Mensen-fotograferen-op-reis-Cartagena-Colombia
Cameraland - Nieuwe & Tweedehands Camera's

Dit waren mijn tips voor mensen fotograferen op reis. Heb jij nog meer tips? Ik hoor ze graag. Deel jouw tip hieronder in de reactie of stuur het via de mail. Succes en natuurlijk veel plezier gewenst met jouw camera op jouw volgende reis!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *