Reisfotografie: wat neem ik mee om te fotograferen op reis?

Een reis is voor mij niet compleet zonder de mogelijkheid om te fotograferen op reis. De camera gaat altijd mee, of het nou voor werk of tijdens een vakantie is. Maar… voor reisfotografie moeten er wel redelijk wat spullen worden ingepakt om voorbereid op pad te gaan. In deze blog deel ik alles wat je wilt weten over spullen voor fotografie. Want wat neem ik eigenlijk allemaal mee om te fotograferen op reis?

Vrijdag 4 maart 2022 geef ik weer een online workshop over reisfotografie. Meer informatie over deze online workshops vind je hier.

Reisfotografie-wat-meenemen

Wat neem ik mee voor het fotograferen op reis?

1. Een stevige rugzak

Allereerst is het belangrijk dat je de camera gemakkelijk en veilig meeneemt op reis. Een stevige rugzak is daarom belangrijk. Caselogic vind ik een erg fijn merk voor het meenemen en beschermen van apparatuur. Ze hebben goede hoezen en tassen om jouw camera en laptop in te vervoeren. Als je alleen jouw camera zonder extra lenzen of accessoires wilt meenemen is een DSLR camerahoes/schoudertas voldoende.

Ga je een dag of een weekend op pad met de camera? Dan raad ik de Bryker Camera/Drone Large Backpack aan. Deze rugzak heeft verrassend veel vakjes, die je bovendien zelf gemakkelijk kunt indelen. Er is ruimte voor verschillende lenzen en accessoires en als je een inklapbare drone hebt kun je deze ook gemakkelijk meenemen. Je kunt de camera er handig uitpakken via de rits aan de bovenkant en er is zelfs ruimte voor een laptop (als deze kleiner is dan 14 inch of 15 inch Mac).

Maak je een trip van meerdere dagen? Dan vind ik de Osprey Quasar 28L rugzak ideaal. Er is een speciaal vak voor de laptop en mijn camera bewaar ik dan in een kleine camerahoes/schoudertas. Daarnaast is er genoeg ruimte om kleding, een toilettas en andere spullen die je tijdens een korte vakantie meeneemt. Een ideale rugzak voor een stedentrip!

Reisfotografie-wat-meenemen
Reisfotografie-wat-meenemen
Reisfotografie-wat-meenemen
Reisfotografie-wat-meenemen
Reisfotografie-wat-meenemen
Lange-wandeltochten-checklist

2. Dry bag of regenhoes

Je kunt niets aan het weer doen, maar je kunt je er wel tegen beschermen. Een flinke regenbui of een boottocht kunnen voor veel waterschade zorgen. Een dry bag is daarom essentieel als ik ga fotograferen op reis. Ik heb zelf een Osprey dry bag van 30 liter, zodat ik al mijn apparatuur erin kan doen en beschermen.

handige-reisspullen

3. Statief of camera stabilisator

Statieven heb je in verschillende soorten en maten, maar persoonlijk vind ik de Hama Star 700 erg fijn op reis. Deze past in bijna iedere rugzak door het compacte formaat en is bovendien ook nog erg betaalbaar. Ik heb er ook nog nooit problemen mee gehad als ik deze tijdens een vlucht in de handbagage meenam, met grotere statieven kan dit wel gebeuren.

Als je iets meer te besteden hebt kun je ook een schouderstatief of een camera stabilisator aanschaffen. Met een schouderstatief of stabilisator kun je namelijk prachtige beelden schieten in een vloeiende beweging. Schouderstatieven zijn vaak iets goedkoper (je kunt een goede hebben voor €100 euro), maar deze nemen ook meer ruimte in beslag.

Op reis is een camera stabilisator daarom vaak handiger om mee te nemen. Hier hangt wel een prijskaartje aan: vaak ben je €300 euro of meer kwijt voor een goede camera stabilisator. Als je er een aanschaft moet je even letten op hoeveel gewicht de stabilisator kan hebben en voor welke camera deze is bedoeld. Een goede camera stabilisator voor een spiegelreflexcamera of een systeemcamera is bijvoorbeeld de Zhiyun Crane of de Feiyu Tech 3-Axis.

Lees ook: 10 tips voor het maken van reisvideo’s

reisfotografie-tips

4. Camera en extra lenzen

Ik krijg regelmatig de vraag met welke camera ik film en fotografeer. Als ik ga fotograferen op reis neem ik altijd mijn Sony A7II systeemcamera mee. Meestal maak ik alleen gebruik van de 50mm lens (ideaal voor straatfotografie en portretten) in combinatie met de 24-105mm lens (voor bijvoorbeeld landschappen, gebouwen en om in te zoomen). Daarnaast heb ik ook nog een 24-240mm lens voor meer zoom. Zit je te twijfelen tussen een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? Ik ben begonnen met een spiegelreflexcamera, maar ik moet zeggen dat ik de systeemcamera een stuk prettiger én lichter vind. Gewicht is namelijk ook niet onbelangrijk als je het kilometers met je mee moet sjouwen op reis. Ik heb ook jarenlang met de Sony A7I camera gewerkt en ook die is top (en iets goedkoper als je net start)

Wil je niet zo veel geld uitgeven aan een camera, maar wel graag fotograferen op reis? Je kunt ook met mooie foto’s thuiskomen met een kleinere camera, zoals de Sony Cybershot DSC-WX500. Deze camera is lekker compact zodat je hem overal gemakkelijk mee naartoe kunt nemen. Bovendien kun je het schermpje omklappen zodat je gemakkelijker foto’s van jezelf kunt maken.

Tot slot kun je ook kiezen voor een action cam. Zelf heb ik veel gebruikgemaakt van de Go Pro Hero-serie. Voor fotografie vind ik hem minder goed dan bovenstaande opties, maar je kunt er mooie beelden mee filmen. Met name voor (outdoor) activiteiten en foto’s die je in of vlak bij het water wilt maken is een Go Pro ideaal. Bovendien is ook deze dankzij de kleine omvang gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. De nieuwste action cam is de Go Pro Hero 9 Black. Een alternatief is de DJI Osmo Action. Dit is een relatief nieuwe speler op de markt, maar zeker een goede concurrent voor GoPro.

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat?

Reisfotografie-wat-meenemen
Terugblik-maart2018

5. Camerabatterijen/accu

De meeste camera’s hebben tegenwoordig een verwisselbare accu die je er dus uit kunt halen. Ik zou je dan ook sterk aanraden om meerdere camerabatterijen mee te nemen als je gaat fotograferen op reis. Een beetje enthousiaste fotograaf verbruikt gemakkelijk 2 volle batterijen binnen een dag. Zelf heb ik altijd minimaal 4 batterijen bij me, zodat ik er ook een in de oplader kan laten als ik op pad ga. Ik gebruik mijn camera voor zowel fotografie als video’s, dus dan gaan de batterijen extra snel leeg.

Reisfotografie-wat-meenemen

6. Cameraoplader

Heel voor de hand liggend, maar je zult niet de eerste zijn die alles inpakt en dan de oplader vergeet… Over het algemeen krijg je de cameraoplader erbij als je een camera aanschaft. Je kunt nog wel een dual battery oplader aanschaffen, zodat je meerdere batterijen tegelijkertijd kunt opladen.

Terugblik-augustus-2018

7. Genoeg SD-kaarten

Probeer zo veel mogelijk SD-kaarten mee te nemen, zodat je altijd genoeg ruimte hebt om foto’s en video’s op te slaan. Schaf het liefst SD-kaarten met zo veel mogelijk ruimte aan, bijvoorbeeld 64GB of 128GB. Op deze manier hoef je minder te wisselen. Ik nummer mijn SD-kaarten, zodat ik bij kan houden wat er op welke SD-kaart is vastgelegd tijdens een reis. Maak de SD-kaart alleen leeg als je jouw foto- en videomateriaal ook ergens anders hebt opgeslagen.

Extra tip: een harde schijf is perfect om een extra back-up van jouw foto- en videomateriaal te maken. Een harde schijf kun je op bijna iedere computer aansluiten en een back-up is zo gemaakt. Zelfs als je geen laptop mee op reis neemt zou ik deze dus zeker inpakken.

Lees ook: must read om de reisfotograaf in jezelf te wekken

Reisfotografie-wat-meenemen
Dresden-Bastei

8. Schoonmaakset voor de camera

Apparatuur heeft veel te verduren tijdens een reis. Er zal ongetwijfeld veel stof in jouw camera of viezigheid op de lens komen. Vooral als je regelmatig lenzen verwisselt. Een schoonmaakset neemt weinig ruimte in beslag in jouw tas, maar scheelt een hoop werk tijdens het editen. Je wordt er namelijk niet vrolijk van als je tijdens de nabewerking nog ieder vlekje moet gaan verwijderen uit een foto. En dat dan bij 1000 foto’s.. In mijn schoonmaakset zit een speciaal doekje om de lens schoon te maken. Deze kun je speciaal aanschaffen, maar dit kan ook een doekje zijn waar je brillenglazen mee schoonmaakt. Ook gebruik ik een speciale lenspen waarmee je kunt schoonmaken. Daarnaast is een blaasbalgje handig om stof weg te ‘blazen’.

Extra tip: vind je het eng om jouw camera zelf grondig schoon te maken? Je kunt dit ook doen bij een fotospeciaalzaak of bij Kamera Express. Je betaalt €29 euro en ze leggen meestal ook uit wat ze doen, zodat je het daarna eventueel zelf kunt doen.

Lees ook: welke laptop mee op reis – tips voor reizigers en digital nomads

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan zou ik je zeker aanraden om boeken van reisfotografen te lezen. Zelf ben ik een groot fan van het werk van Laura Vink. Mijn mening over haar boek Reisfotografie: explore – discover – capture vind je in deze blog. En Eva van OmniTraveler schreef een leuke review over het boek Streets of the World van Jeroen Swolfs.

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Dit zijn de spullen die ik meeneem als ik ga fotograferen op reis. Zijn er nog dingen in dit lijstje die je mist? Laat het mij en anderen weten in een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments