Indonesië bijzondere scooterreis van Bali naar Flores

Gepubliceerd in juni 2015. Laatste update juli 2019.

Indonesië voelt voor mij als thuiskomen. En hoewel Bali een van mijn favoriete plekken op deze aardbol is (als je het zuiden weet te vermijden weet je wat ik bedoel) zijn er meer mooie plekken in Indonesië. Zoals het eiland Flores.

Nadat ik een foto van de Kelimutu vulkaan op Flores had gezien wist ik het: ik moet hiernaartoe.

De vluchten van Bali naar Flores waren echter vrij duur. En dus besluit ik om naar de vulkaan te rijden…. per scooter. Het is ‘slechts’ een tocht van zo’n 1000 kilometer. En natuurlijk moet de scooter ook weer terug naar Bali. 2000 kilometer in totaal. Appeltje-eitje.

Lees ook: Flores, Indonesië – hoogtepunten van dit prachtige eiland

Scooterreis17

Met de scooter van Bali naar Flores in Indonesië

Ik ben erg impulsief als het gaat om het plannen van trips tijdens mijn reizen. Ik leef van dag tot dag en langetermijnplannen komt dan ook niet voor in mijn woordenboek. De scootertrip was misschien niet de snelste optie, maar zeker wel de meest avontuurlijke. Bovendien zijn er genoeg mooie dingen te zien op weg naar de Kelimutu vulkaan. Ik besluit om ongeveer 3 weken over de scootertrip te doen.

Wil je wel vliegen van Bali naar Flores?

Tegenwoordig is het overigens een stuk goedkoper om met het vliegtuig van Denpasar op Bali naar Labuan Bajo op Flores te vliegen. De vlucht is direct en duurt tussen de 45 minuten en anderhalf uur. Een enkele vlucht kost ongeveer €70-100 euro per persoon.

De route van de scootertrip door Indonesië

Van Bali naar Lombok reizen

Vanaf de havenplaats Padang Bai – in het oosten van Bali – vertrekken we met de ferry naar Lombok. Deze boottrip duurt zo’n vijf uur en brengt je naar Lembar, in het westen van Lombok. Wij vermaken ons in de tussentijd met Indonesische horrorfilms en slechte GTST-achtige series. Bemachtig op tijd een stoel, want het kan druk zijn. Veel Indonesiërs nemen een eigen matras of picknickdeken mee en bovendien biedt het personeel aan mensen aan om voor een vergoeding in hun kamer bij te slapen.

Over Lombok reizen

Wie met de scooter over Lombok rijdt heeft eigenlijk de keuze tussen twee routes. Op de heenweg kozen wij voor de snelste weg, die centraal over het eiland loopt. Deze weg brengt je naar Labuan Lombok, de volgende havenplaats waar je de boot naar het eiland Sumbawa neemt.

Wie wat meer tijd heeft en eventueel de Rinjani vulkaan wil beklimmen kiest voor de noordelijke route. Deze route is in mijn ogen vele malen mooier dan de centrale route: je rijdt langs rijstvelden en zwarte vulkanische stranden, er is weinig verkeer en aapjes dansen over de weg, in de hoop dat niemand hen ziet. Ook via deze weg kom je bij de havenplaats Labuan Lombok. Tijdens deze rit kun je op de surfplank springen bij Senggigi of met een bootje naar de paradijselijke Gili-eilanden gaan.

Koningaap - Indonesie

Van Lombok naar Sumbawa reizen

De boottocht van Lombok naar Sumbawa duurt niet lang. Binnen twee uur zijn we opnieuw in een haven. Over Sumbawa loopt er min of meer maar één hoofdweg, dus het is een ware kunst om hier te verdwalen. Reken ongeveer twee dagen voor een trip over dit eiland, inclusief enkele fotomomenten en stops om wat te eten. Sumbawa is een onontdekt pareltje. Op de scooter zijn wij op Sumbawa slechts één Spaanse fietser tegengekomen die een jaar door Azië fietste. Wil je ver weg van de massa gaan, dan moet je hier zijn.

Van Sumbawa naar Flores reizen

Vanaf de oostelijke havenplaats Sape op Sumbawa vertrek je per boot naar Labuan Bajo, een schattig vissersdorp aan de westkust van Flores. Ik zou adviseren om drie tot vier dagen te rekenen om van Labuan Bajo naar Moni, het dorp aan de voet van de Kelimutu vulkaan, te reizen. De drie kratermeren van deze vulkaan laten je mond openvallen van verbazing: de meren veranderen namelijk eens in de zoveel tijd van kleur. Toen ik er was waren de meren donkerblauw, azuurblauw en modderbruin, maar de kleuren variëren van lichtblauw en okerrood tot gitzwart. Bovendien kun je vanaf Labuan Bajo naar het Komodo National Park, waar je de bijzondere komodo’s kunt ontmoeten; unieke prehistorische dieren die iets weg hebben van kleine draken.

Extra info, juli 2019: het eiland Komodo zal in 2020 gesloten worden voor bezoekers. Dit zodat de populatie komodovaranen kan groeien en de dieren rust krijgen. Andere plekken in Komodo Nationaal Park zijn wel gewoon geopend voor bezoekers. Je kunt dus blijven snorkelen, de stranden van de andere eilanden bezoeken en komodo’s spotten op bijvoorbeeld Rinca.

Lees ook: overnachten in Indonesië – mijn favoriete accommodaties

Scooterreis16
Scooterreis9
Scooterreis7
Scooterreis6
Scooterreis10
Scooterreis15
Spiderweb Rice Fields op het eiland Flores.
Scooterreis14
De rijstvelden op Flores zijn bijna net zo mooi als die op Bali!
Scooterreis19

Tips voor een scooterreis in Indonesië

1. Internationaal rijbewijs (en/of motorrijbewijs) meenemen

Het is verstandig om in Nederland een internationaal rijbewijs te regelen. Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB voor zo’n 20 euro. Als je dit papiertje niet hebt en je wordt aangehouden heb je een groot probleem. Sommige bedrijven in Indonesië verhuren zelfs niet zonder dat je dit bewijs hebt.

Ook hoor ik steeds meer verhalen van reizigers die een boete moeten betalen of niet zijn verzekerd bij ongelukken als ze geen motorrijbewijs hebben. Ik heb hier zelf geen ervaring mee in Indonesië, maar het is zeker iets om je even in te verdiepen.

2. Hoeveel kost een scooter huren in Indonesië?

We betaalden ongeveer 90 euro, omgerekend zo’n drie euro per dag, voor het huren van de scooter voor één maand. Wij regelden de scooter met korting via een Balinese vriend van mij, dus misschien dat de prijzen iets hoger liggen als je de scooter zonder ‘bemiddeling’ huurt.

3. Vertel de verhuurder dat je Bali gaat verlaten

Het is belangrijk om bij het huren aan te geven dat je het eiland wilt verlaten, want een goede verhuurder kan je dan veel beter helpen. Wij kregen bijvoorbeeld een scooter met een sterkere motor mee toen we zeiden dat we naar Flores zouden rijden. En die sterke motor kwam ontzettend goed van pas in de bergachtige gebieden op Sumbawa en Flores.

Scooterreis3
Scooterreis2

4. Neem een mondkapje mee voor alle luchtvervuiling onderweg!

Vergeet niet een mondkapje aan te schaffen. De eerste dagen kon ik letterlijk het zwart van de uitlaatgassen van mijn wangen af schrobben. Een mondkapje kun je gemakkelijk op de markt of zelfs bij de apotheek kopen. Een van mijn beste aanschaffingen ooit.

5. Zo veel lekke banden onderweg….

De lekke banden tijdens onze scootertrip waren niet op één hand te tellen. De allereerste keer stonden we bovenop een berg en mijn vriend raakte enigszins in paniek. We hadden tenslotte de volgende dag een boot te halen en het begon donker te worden. We rolden met de scooter de berg af en kwamen onderweg een nieuwsgierige jongeman tegen. Hij kende iemand die onze scooter kon fixen.

Vijf minuten later klopte hij aan bij een stokoud Indonesisch mannetje, die slechts een sarong om zijn heupen had gewikkeld. Binnen een half uur was onze scooter weer in orde en hadden we een hoop lol gehad, ook al spraken we slechts vijf woorden Indonesisch. Ik kan je verzekeren; lekke banden zijn de ideale manier om met de lokale bevolking in contact te komen. Het oplappen van de banden kost bovendien (bij ons in ieder geval) tussen de drie en tien euro, dus je hoeft je niet druk te maken om torenhoge kosten.

Scooterreis18

6. Leer een woordje Indonesisch

De lokale bevolking spreekt, met name op Sumbawa en Flores, weinig tot geen Engels. Een woordje Indonesisch spreken kan je dus aardig uit de brand helpen. Tijdens deze reis zul je ongetwijfeld bij veel warungs eten, Indonesische eethuisjes. Deze lokale restaurants hebben vaak geen Engelstalige menukaart, dus leer een paar basiswoorden zoals ayam (kip), nasi (rijst) en ikan (vis). Met de vraag apa kabar? (hoe gaat het?) breek je gelijk het ijs en met de woorden ‘tambal ban’ leg je uit dat jouw scooterband opgeknapt moet worden.

7. Neem een extra fles benzine mee

Het is verstandig om een fles met benzine te vullen of te kopen. Op bijna ieder eiland heb je in regelmatig lokale winkeltjes langs de weg die literflessen benzine verkopen. Ik heb me nooit onveilig gevoeld met die fles benzine onder het zitvlak. Die flessen hebben ons daarentegen wel diverse keren uit de brand geholpen wanneer we een hele tijd geen benzinestation tegenkwamen. Met zo’n reservefles sta je nooit voor verrassingen.

Scooterreis1
Je kunt soms eeeeeerg lang in de rij staan om te tanken (op Lombok).

7. Let zelf extra goed op in het hectische verkeer in Indonesië

Laat je vooral niet bang maken door horrorverhalen over scooter rijden in Indonesië. Het klopt dat de lokale bevolking roekeloos, te snel en soms met een borrel op rijdt – zowel met de auto als met de scooter. Ik heb verschillende keren langs een ravijn gestaan omdat er twee racende scooters tegen elkaar waren gebotst en naar beneden waren gevallen. Ook zag ik met eigen ogen hoe een geit door een busje werd aangereden en als grof vuil werd achtergelaten langs de weg.

Gelukkig heb ik zelf nog geen enkel ongeluk (mee-)gemaakt. Om dat zo te houden let ik zelf altijd goed op in het verkeer. Geen last minute acties uithalen waardoor je jezelf en anderen in gevaar brengt. Niet met 80 km/uur door haarspeldbochten in de bergen rijden. En laat roekeloze chauffeurs zo snel mogelijk passeren door zelf wat vaart te minderen.

Lees ook: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok, Indonesië

Wat vind jij van een reis zoals deze? Lijkt het je wat of moet je er juist niet aan denken? En heb je geeeeeen idee waarom je eigenlijk überhaupt naar Flores zou moeten reizen? Lees dan mijn artikel over de redenen waarom dit eiland op jouw bucketlist moet staan!

Reacties via Facebook account

comments