Jezelf fotograferen op reis: hoe doe je dat?

Jezelf fotograferen op reis… Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik foto’s van mezelf op reis kan maken. Ik reis meestal toch alleen? Klopt! Neem ik dan een eigen fotograaf mee? Jammer genoeg niet. Maar gelukkig zijn er wel manieren om alsnog met leuke foto’s van jezelf thuis te komen. Vandaag deel ik een aantal tips met je zodat ook jij de volgende reis met leuke foto’s van jezelf thuiskomt!

Dankzij de Travel Content Triathlon leer je in 3 online workshops meer over reisfotografie, creatieve verhalen schrijven en video’s maken op reis. Wil jij met jaloersmakende content thuiskomen en creatief bezig zijn op reis? De replays van de workshops zijn NU beschikbaar en kun je wanneer en zo vaak als dat je wilt terugkijken!

jezelf-fotograferen-op-reis

Jezelf fotograferen op reis, hoe doe je dat?

1. Schakel de hulp van een ander in

Onscherpe foto’s, vreemde composities en foto’s waar ik met mijn ogen dicht op sta: ik heb niet altijd even goede ervaringen met foto’s die door anderen worden gemaakt. Maar mocht je een goede fotograaf tegenkomen, dan is het natuurlijk een erg handige manier om leuke foto’s van jezelf en de omgeving te krijgen.

Hoe weet je dan dat iemand een beetje talent heeft en jou normaal op een foto vast kan leggen?

  • Kijk allereerst met wat voor een camera diegene zelf fotografeert. Iemand kan met een telefoon natuurlijk prachtige foto’s vastleggen, maar iemand met een systeemcamera of spiegelreflexcamera heeft waarschijnlijk net iets meer verstand van licht, sluitertijd enzovoorts. Overigens geef ik mijn eigen systeemcamera nooit aan iemand anders, ik geef altijd mijn telefoon of mijn compactcamera om een foto te laten maken.
  • Bestudeer iemand voordat je diegene vraagt om een foto te maken (zonder als een stalker over te komen). Klikt iemand er snel op los zonder de foto echt te bestuderen of neemt deze persoon de tijd om te bekijken wat de beste compositie en het beste licht is?
  • Gluur even mee over de schouder als diegene een foto maakt (opnieuw: zonder als een stalker over te komen).

Gebruik de ander vervolgens als ‘levend statief’

Voordat je iemand vraagt om een foto te maken bepaal je alvast de compositie van de foto. Waar ga jij staan? Waar gaat ‘de fotograaf’ staan? Markeer deze plekken, zodat je diegene snel en gemakkelijk op die plek kunt plaatsen. Op deze manier hoeft iemand enkel op het knopje te drukken om een goede foto te maken; in feite wordt hij gebruikt als een levend statief.

Extra tip: laat diegene zo veel mogelijk foto’s maken. Je kunt er beter naderhand te veel hebben en deze weg moeten gooien dan helemaal géén leuke foto hebben.

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

jezelf-fotograferen-op-reis

2. Jezelf fotograferen op reis: neem zelf een statief mee

Ik heb altijd een klein statief in mijn rugzak zitten. Zelf heb ik er een in Spanje gekocht, maar volgens mij is deze tripod dezelfde als die ik heb. Hij is compact en vooral erg handig omdat je hem ook op een ongelijke ondergrond recht kunt zetten. Je wilt namelijk geen scheve horizon op je foto hebben, toch? Deze tripod gebruik ik in combinatie met mijn compactcamera (Sony Cybershot WX500) en met mijn telefoon.

Daarnaast heb ik ook nog een statief voor mijn systeemcamera (Sony A7). Deze is namelijk te zwaar voor het eerder genoemde statief. Ik gebruik op reis het Hama Star 700 statief. Deze is erg licht, hij past gemakkelijk in mijn rugzak en bovendien is hij ook nog eens erg betaalbaar. Ik gebruik deze al jaren en tenzij je in extreme weersomstandigheden wilt gaan fotograferen werkt deze prima voor het fotograferen van jezelf op reis.

jezelf-fotograferen-op-reis-tripod
jezelf-fotograferen-op-reis-statief

3. Of ga voor de beruchte selfiestick

Zelf heb ik er geen, maar het is natuurlijk wel een snelle en gemakkelijke manier om jezelf met een selfiestick op de foto te zetten. Er is namelijk weinig voorbereiding voor nodig. Tip: gebruik de camera die aan de achterkant van je telefoon zit. Deze foto’s zijn van betere kwaliteit dan de foto’s die met de camera aan de voorkant worden gemaakt.

Lees ook: 4 tips wat jij kunt doen met jouw vakantiefoto’s!

4. Gebruik een lange timer

Je wilt natuurlijk niet binnen 3 seconden klaar moeten staan op jouw gemarkeerde plek. De meeste camera’s en telefoons hebben timers van 10 seconden. Er zijn ook apparaten waarmee je via bluetooth een foto kunt maken door op een knop te drukken. Dit is natuurlijk erg handig als je niet 10 keer op en neer wilt rennen (zoals ik nu regelmatig doe).

5. Gebruik een bluetooth zelfontspanner

Ren je liever niet constant op en neer? Dan kan ik een apparaat met timer aanraden. Zelf heb ik er een van Radbag, genaamd Selfieme. Deze werkt door middel van Bluetooth: je hoeft enkel op de knop te drukken et voilà: je hebt een leuke foto. Zelf stel ik de timer vaak alsnog op een paar seconden in, zodat ik het apparaatje snel in m’n broekzak of achter m’n schoen kan leggen.

Selfieme-fotografie-Radbag
Selfieme-fotografie-Radbag

6. Jezelf fotograferen op reis: herhalen, herhalen, herhalen

Je zult waarschijnlijk niet de eerste keer de perfecte foto hebben. Misschien had je iets meer naar rechts moeten staan voor een mooiere compositie of had je even moeten wachten totdat die lelijke wolk voorbij was getrokken. Gemiddeld maak ik denk ik 5 à 6 foto’s voordat ik tevreden ben over het eindresultaat.

Lees ook: Reisfotografie review – het boek van Laura Vink

jezelf-fotograferen-op-reis

Dat ongemakkelijke gevoel wordt minder

Je hebt je camera en je statief opgesteld, je hebt een mooie plek uitgekozen… en dan? Tsja, dan moet die foto gemaakt worden, maar er zijn constant mensen in de buurt. Je kunt natuurlijk even wachten totdat het rustiger is, maar op sommige plekken kun je dan de hele dag blijven wachten. Mijn tip? Het vooral lekker veel gaan doen om dat ongemakkelijke gevoel kwijt te raken. Ik vond het op het begin namelijk ook ont-zet-tend onprettig, trust me. Maar je hoeft je er eigenlijk helemaal niet voor te schamen, jij hebt immers straks een leuke foto en daar gaat het om. Bekijk in de onderstaande video hoe awkward het er soms uit kan zien (aan het einde van de video, minuut 5.05).

Wil je trouwens meer video’s zien? Deze verschijnen voortaan als eerste op mijn YouTubekanaal. Als je op de rode knop ‘abonneren’ klikt krijg jij voortaan een seintje als er een nieuwe video online staat!

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje op weg heb kunnen helpen! Heb jij nou nog meer vragen over jezelf fotograferen op reis? Schroom dan niet om ze te stellen, ik help graag!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments