jezelf-fotograferen-op-reis

Jezelf fotograferen op reis: hoe doe je dat?

Jezelf fotograferen op reis… Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik foto’s van mezelf op reis kan maken. Ik reis meestal toch alleen? Klopt! Neem ik dan een eigen fotograaf mee? Jammer genoeg niet. Maar gelukkig zijn er wel manieren om alsnog met leuke foto’s van jezelf thuis te komen. Vandaag deel ik een aantal tips met je zodat ook jij de volgende reis met leuke foto’s van jezelf thuiskomt!

jezelf-fotograferen-op-reis

Jezelf fotograferen op reis, hoe doe je dat?

1. Schakel de hulp van een ander in

Onscherpe foto’s, vreemde composities en foto’s waar ik met mijn ogen dicht op sta: ik heb niet altijd even goede ervaringen met foto’s die door anderen worden gemaakt. Maar mocht je een goede fotograaf tegenkomen, dan is het natuurlijk een erg handige manier om leuke foto’s van jezelf en de omgeving te krijgen.

Hoe weet je dan dat iemand een beetje talent heeft en jou normaal op een foto vast kan leggen?

 • Kijk allereerst met wat voor een camera diegene zelf fotografeert. Iemand kan met een telefoon natuurlijk prachtige foto’s vastleggen, maar iemand met een systeemcamera of spiegelreflexcamera heeft waarschijnlijk net iets meer verstand van licht, sluitertijd enzovoorts. Overigens geef ik mijn eigen systeemcamera nooit aan iemand anders, ik geef altijd mijn telefoon of mijn compactcamera om een foto te laten maken.
 • Bestudeer iemand voordat je diegene vraagt om een foto te maken (zonder als een stalker over te komen). Klikt iemand er snel op los zonder de foto echt te bestuderen of neemt deze persoon de tijd om te bekijken wat de beste compositie en het beste licht is?
 • Gluur even mee over de schouder als diegene een foto maakt (opnieuw: zonder als een stalker over te komen).

Gebruik de ander vervolgens als ‘levend statief’

Voordat je iemand vraagt om een foto te maken bepaal je alvast de compositie van de foto. Waar ga jij staan? Waar gaat ‘de fotograaf’ staan? Markeer deze plekken, zodat je diegene snel en gemakkelijk op die plek kunt plaatsen. Op deze manier hoeft iemand enkel op het knopje te drukken om een goede foto te maken; in feite wordt hij gebruikt als een levend statief.

Extra tip: laat diegene zo veel mogelijk foto’s maken. Je kunt er beter naderhand te veel hebben en deze weg moeten gooien dan helemaal géén leuke foto hebben.

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

jezelf-fotograferen-op-reis

2. Jezelf fotograferen op reis: neem zelf een statief mee

Ik heb altijd een klein statief in mijn rugzak zitten. Zelf heb ik er een in Spanje gekocht, maar volgens mij is deze tripod dezelfde als die ik heb. Hij is compact en vooral erg handig omdat je hem ook op een ongelijke ondergrond recht kunt zetten. Je wilt namelijk geen scheve horizon op je foto hebben, toch? Deze tripod gebruik ik in combinatie met een compactcamera (bijvoorbeeld de Sony Cybershot DSC-RX100 VA) en met mijn telefoon.

Daarnaast heb ik ook nog een statief voor mijn systeemcamera (Sony A7). Deze is namelijk te zwaar voor het eerder genoemde statief. Ik gebruik op reis het Hama Star 700 statief. Deze is erg licht, hij past gemakkelijk in mijn rugzak en bovendien is hij ook nog eens erg betaalbaar. Ik gebruik deze al jaren en tenzij je in extreme weersomstandigheden wilt gaan fotograferen werkt deze prima voor het fotograferen van jezelf op reis.

jezelf-fotograferen-op-reis-tripod
jezelf-fotograferen-op-reis-statief

3. Of ga voor de beruchte selfiestick

Zelf heb ik er geen, maar het is natuurlijk wel een snelle en gemakkelijke manier om jezelf met een selfiestick op de foto te zetten. Er is namelijk weinig voorbereiding voor nodig. Tip: gebruik de camera die aan de achterkant van je telefoon zit. Deze foto’s zijn van betere kwaliteit dan de foto’s die met de camera aan de voorkant worden gemaakt.

Lees ook: 4 tips wat jij kunt doen met jouw vakantiefoto’s!

4. Gebruik een lange timer

Je wilt natuurlijk niet binnen 3 seconden klaar moeten staan op jouw gemarkeerde plek. De meeste camera’s en telefoons hebben timers van 10 seconden. Er zijn ook apparaten waarmee je via bluetooth een foto kunt maken door op een knop te drukken. Dit is natuurlijk erg handig als je niet 10 keer op en neer wilt rennen (zoals ik nu regelmatig doe).

5. Gebruik een bluetooth zelfontspanner

Ren je liever niet constant op en neer? Dan kan ik een apparaat met timer aanraden. Zelf heb ik er een van Radbag, genaamd Selfieme. Deze werkt door middel van Bluetooth: je hoeft enkel op de knop te drukken et voilà: je hebt een leuke foto. Zelf stel ik de timer vaak alsnog op een paar seconden in, zodat ik het apparaatje snel in m’n broekzak of achter m’n schoen kan leggen.

Selfieme-fotografie-Radbag
Selfieme-fotografie-Radbag

6. Jezelf fotograferen op reis: herhalen, herhalen, herhalen

Je zult waarschijnlijk niet de eerste keer de perfecte foto hebben. Misschien had je iets meer naar rechts moeten staan voor een mooiere compositie of had je even moeten wachten totdat die lelijke wolk voorbij was getrokken. Gemiddeld maak ik denk ik 5 à 6 foto’s voordat ik tevreden ben over het eindresultaat.

Lees ook: Reisfotografie review – het boek van Laura Vink

jezelf-fotograferen-op-reis

Dat ongemakkelijke gevoel wordt minder

Je hebt je camera en je statief opgesteld, je hebt een mooie plek uitgekozen… en dan? Tsja, dan moet die foto gemaakt worden, maar er zijn constant mensen in de buurt. Je kunt natuurlijk even wachten totdat het rustiger is, maar op sommige plekken kun je dan de hele dag blijven wachten. Mijn tip? Het vooral lekker veel gaan doen om dat ongemakkelijke gevoel kwijt te raken. Ik vond het op het begin namelijk ook ont-zet-tend onprettig, trust me. Maar je hoeft je er eigenlijk helemaal niet voor te schamen, jij hebt immers straks een leuke foto en daar gaat het om. Bekijk in de onderstaande video hoe awkward het er soms uit kan zien (aan het einde van de video, minuut 5.05).

Wil je trouwens meer video’s zien? Deze verschijnen voortaan als eerste op mijn YouTubekanaal. Als je op de rode knop ‘abonneren’ klikt krijg jij voortaan een seintje als er een nieuwe video online staat!

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje op weg heb kunnen helpen! Heb jij nou nog meer vragen over jezelf fotograferen op reis? Schroom dan niet om ze te stellen, ik help graag!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

45 gedachten over “Jezelf fotograferen op reis: hoe doe je dat?”

 1. Ja dat vroeg ik me ook altijd al af! 😀 Ik vind het echt zo enorm lastig, zou heel graag betere en meer foto’s van mezelf hebben. Selfies maak ik niet, wil gewoon een leuke foto. Ik vraag het vaak aan de persoon die met me mee is op dat moment, maar die foto’s worden nooit zoals ik ze wil, heel jammer. Ik heb dat plaatje in mijn hoofd en velen maken maar wat zonder echt te kijken naar hoe het leuk wordt. Een statief heb ik wel, maar vaak niet mee. Ga ik echt eens vaker doen dus. Goede tips en leuke video, dankjewel daarvoor!!

  1. Haha ja ik kreeg de vraag vooral via Instagram vaak, dus ik dacht: laat ik er maar een artikel (en een video) over maken 🙂 Het is even omschakelen hoor, want je moet inderdaad altijd een statief bij hebben. Ik heb ook niet altijd mijn grote statief bij me, maar die kleine (zwart-witte) heb ik eigenlijk inmiddels altijd wel in m’n tas zitten, omdat die zelfs in m’n handtas past. Het enige nadeel is dat je hem dan niet op ooghoogte kunt zetten – tenzij je hem weer ergens bovenop kunt zetten ;p Gewoon lekker een keer mee gaan oefenen als je een dagje of weekendje in Colombia op pad gaat 🙂

 2. leuke en handige tips! ik reis nooit alleen en ik maak bijna nooit foto’s van mezelf dus voor mij niet toepasselijk maar vind het wel erg leuk om te lezen. de foto’s die je hebt zijn prachtig!

 3. Wat een goede tips! Ik blijf het lastig vinden om zelfs foto’s te maken, maar ook om andere te vragen. Ik vergeet ook heel vaak een statief mee te nemen, goede reminder. En super leuk je filmpje. Druk zo op de abonnerenknop, leuk!

  1. Wat leuk om te horen Mandy, bedankt! Het is op het begin een beetje ongemakkelijk om zelf foto’s te maken, maar het wordt alsmaar normaler om het te doen. 😉

 4. Wat een handige tips! Ik krijg altijd van die mislukte foto’s van mezelf te zien…denk altijd dat het aan mij ligt haha. Had 1300 foto’s uit Japan en ik heb er exact 1 van mezelf die ik echt leuk vind. Is toch erg? (klaag, klaag) Zelf maar eens proberen dus 🙂

  1. Ja ik kan ook een hele serie beginnen met mislukte foto’s die anderen van me hebben gemaakt op reis… Alhoewel ik die meestal wel direct verwijder haha. Uiteindelijk is het toch het fijnst als je alles zelf in de hand hebt ;p

 5. Haha, jaja, generen doe ik me op die momenten ook wel eens. IK zet mijn actioncam wel eens op filmen en pik laten een goed frame uit de bundel. Hoe je je geen zorgen over gesloten ogen etc te maken 😉

  1. Dat is ook wel een slimme tip, bedankt Robert! Zijn de foto’s nog wel scherp, als je een frame uit een video neemt?

 6. Slimme tips! Ik vraag het vaak aan mensen, maar achteraf ben ik vaak niet tevreden met de foto’s. Zeker omdat ik zelf ook niet durf te poseren als iemand een foto van me neemt, dan zet ik mijn standaard cameragezicht “aan” 🙂 Een statief zou mij wel echt helpen!

  1. Ja ik vertrouw tegenwoordig niet meer op de kunsten van anderen, dan doe ik het toch liever zelf ;p En oefening baart kunst, het gaat steeds sneller en gemakkelijker! 😉

 7. Ik vind jouw foto’s altijd heel mooi! Ik neem altijd mijn statief mee, misschien toch maar meer mee doen. Mijn vriend maakt meestal foto’s van mij en ik ben er nu al iets kritischer op en we zijn al meer bezig met betere foto’s maken. Hopelijk heb ik na China ook eens een lading mooie foto’s van mezelf, mijn vriend en van ons samen. Voor dat laatste is de statief ook wel heel handig, want andere mensen, tja die maken niet altijd even mooie foto’s. Handige tips en leuk artikel om te lezen 🙂 Durf jij je camera op een drukke plek op een statief te zetten terwijl je er zelf bij wegloopt? Ik vind dat best eng, ook al voel je waarschijnlijk wel aan waar het wel of niet kan. Ik wil zelf ook meer doen met andere poses, want ik sta altijd hetzelfde en heel standaard op foto’s.

  1. Wat een lieve en uitgebreide reactie Linda, wat leuk om te lezen! Het fijnste (en snelste/gemakkelijkste) is inderdaad als je met iemand op pad gaat die mooie foto’s kan maken. En ik loop nooit heel ver van mijn camera vandaan. Maar ik ben altijd wel voorbereid op een sprintje trekken om een eventuele dief achterna te gaan ja ;p Een tip om poses te oefenen is om een keer in 30 seconden tijd te proberen om zo veel mogelijk verschillende houdingen aan te nemen. Op het begin is dat onwijs lastig, maar dan voel je uiteindelijk wel hoe jij prettig op foto’s staat. 😉

  1. Ja zo jammer hè! Uiteindelijk zijn de foto’s waar je zelf op staat toch de leukste om na jaren weer terug te zien. 🙂 Het was zelfs een van mijn goede voornemens aan het begin van het jaar: meer foto’s van mezelf tijdens het reizen maken haha ;p

  1. Wat lief van je Jenny, dank je wel! Een van mijn goede voornemens voor dit jaar was om meer foto’s van mezelf op reis te maken. Een van de voornemens die ik tot nu toe wel volhoud haha ;p

 8. Haha leuk, zo’n behind the scène artikel. Je staat er altijd prachtig op. Ik hoef niet zo nodig op de foto, af en toe eentje als bewijs dat ik mee was. Ik fotografeer liever anderen of de natuur

  1. Wat lief van je Carolien, bedankt. 🙂 Ik vond voor de camera staan ook nooit zo leuk, maar het zijn toch wel de foto’s waar je later met meer plezier naar kijkt. Dus een van mijn goede voornemens van dit jaar was om mezelf meer op de foto te zetten tijdens het reizen haha ;p

 9. Op reis denk ik er altijd te weinig aan. Ik ben ook niet de persoon die graag fotos van mezelf maakt, maar als je dan thuiskomt is het wel zonde dat je niet een paar leuke fotos hebt. Gelukkig ga ik meestal samen op reis, dus we hebben de fotos wel alleen de fotos van ons samen zijn schaars 😉 statief en afstandbediening staan nog op het wenslijstje om daar eens verandering in te brengen.

  1. Ja ik had exact hetzelfde gevoel: sta niet graag voor de camera, maar zulk soort foto’s zijn uiteindelijk over een aantal jaar wel de leukste om terug te zien. Statief is inderdaad wel onwijs fijn, al kun je soms ook de omgeving gebruiken om de camera op te plaatsen. 🙂

  1. Ja ik heb dat soms nog steeds hoor! Maar ik zeg dan gewoon tegen mezelf dat ik niet zo onnozel moet doen, want na die ongemakkelijke seconden heb ik wel een leuke foto waar ik waarschijnlijk nog lang plezier van heb 🙂 Maar dat moet je constant tegen jezelf blijven herhalen hoor. ;p

 10. Fijne tips! Ik ziet hier toch altijd een beetje mee te stuggelen… Ik probeer inderdaad altijd iemand uit te zoeken die eenzelfde soort camera al vast heeft en dan alle instellingen al zelf zetten zoals ik het wil, maar ook dat gaat lang niet altijd goed. Ik ben nog hard opzoek naar een kleiner en vooral licht statief voor mijn spiegelreflex zodat ik dat voortaan mee op reis kan nemen, heb jij nog tips?

 11. Ik vind dat jij echt onwijs moooooie foto’s van jezelf maakt! En je lijkt er elke keer nóg beter in te worden. Ook wij gebruiken wel eens een tripod of een statief, maar een selfie maken we ook graag. Het voordeel van een statief is echter dat je een andere positie kunt aannemen, en daar worden je foto’s veel origineler van, getuige jouw foto’s. Well done lady!

  1. Awh wat een lieve reactie Marcella, bedankt! Oefening baart kunst zullen we maar zeggen, al zal ik het nooit héél leuk vinden om voor de camera te staan haha. Gewoon lekker blijven experimenteren en zoals je zegt: selfies zijn nooit verkeerd, dus daar maak ik er ook altijd eentje van. ;p

 12. Super handige tips die ik zelf al vaak toepas. Laatst in Milaan wilde ik ook erg graag een foto op de beroemde Kathedraal. Kon nergens echt goed mijn statief neerzetten en stond ook dat het niet mocht. Dus ik rond kijken met iemand een goede camera of iig die ik vertrouwde voor de foto. In het Engels uitgelegd hoe ik het wilde, zelf belichting ingesteld en hem precies op de plek gezet waar ik wilde dat hij de foto zou nemen haha. En het is gelukt.

  1. Haha ja het kost soms even wat moeite (en frustratie haha), maar dan heb je vaak ook wel wat. En een goede foto is wat uiteindelijk telt toch? 🙂

 13. Hele handige tips! Ik wil zelf ook graag op de foto, maar ik vind het vaak vervelend om te vragen. Mensen schrikken van mijn enorme camera (telefoon heb ik eigenlijk nooit aan gedacht) en de foto’s vallen vaak tegen. Gelukkig trof ik vorig jaar twee mensen die wel oog voor compositie hadden en meteen een paar foto’s maakten. Wat was ik blij, haha. Ook gebruik ik een statief, maar dat lukt niet altijd. Ik gebruik sinds vorig jaar een Joby met balhoofd. Ideaal!

  1. Heel herkenbaar hoor Kelly, ik heb dat ook een lange tijd gehad. Totdat het me toch tegen begon te staan dat ik zo weinig foto’s van mezelf had en toen ben ik steeds vaker met m’n statief en de timer aan de slag gegaan. ;p Het meest ideale is natuurlijk een fijne reisbuddy die ook nog eens mooie foto’s kan maken. 😉

 14. Goede tips! Als ik alleen ben vergeet ik vaak een foto te maken of iemand te vragen om het te doen. Het lijkt echt alsof gewoon een fotograaf altijd mooie foto’s van jou maakt. Ik verbaas me er dan altijd weer over 😉

  1. Haha ja ik krijg ook best wel vaak de vraag of ik niet een geheime reisbuddy heb die meegaat om foto’s van mij te maken, maar ik doe het toch (bijna altijd) allemaal zelf. ;p Je wordt er steeds handiger in hoe vaker je het doet! 😉

 15. Goede tips hier. Ook ik ben vaak niet echt enthousiast als andere mensen een foto nemen. De horizon is scheef, de voeten zijn eraf of iets anders. Ik ben waarschijnlijk ook te kritisch. Net als jij check ik eerst wat voor een camera iemand heeft.
  Met een statief werken doe ik (te) weinig. Die zou ik wel weer vaker moeten inzetten. Ik vind het vaak zo’n gedoe, maar uiteindelijk levert het inderdaad wel mooie foto’s op. Toch maar weer iets vaker meenemen 🙂

  1. Het is inderdaad vaak wel een gesjouw, maar dat ben ik al snel vergeten als ik zie dat ik zo veel meer mogelijkheden heb om foto’s te maken. Maar het allerfijnst is natuurlijk een reisbuddy die snel en gemakkelijk mooie foto’s kan maken haha 😉

 16. Handige tips Jessica! Wij reizen eigenlijk altijd samen, maar daardoor hebben we vaak foto’s waar in elk geval 1 van ons niet op staat, dus ook wij kunnen hier wel wat mee! En dat van die foto maken uitbesteden dat herken ik wel ja. Ik had afgelopen weekend nog zulke duidelijke aanwijzingen gegeven, dacht ik… maar toch staat het torentje van het kasteel waar we voor stonden nergens op…

  1. Ja zo irritant hè! Natuurlijk kost het wel wat meer tijd als je alles zelf moet doen met een statief, maar uiteindelijk werkt het vaak beter dan aan 10 mensen vragen of ze misschien een enigzins leuke foto kunnen nemen ;p

 17. Leuk artikel én het bijhorende filmpje vind ik ook tof 🙂 Fijne tips en je filmpje over hoe je de foto maakte in Londen vind ik echt geweldig! 😀

  1. Haha ja het grappigste vind ik nog dat vrouwtje aan de linkerkant, die keek me al de hele tijd aan van “What the f*ck doe jij en waarom ren je de hele tijd heen en weer?” en zo kijkt ze ook precies in de video ;p

 18. Fijn om te weten dat ik niet de enige ben die het gênant vind 🙂 Tot nu toe is mijn zoontje steeds het bokje, maar dat kan zo niet blijven natuurlijk. Bedankt voor de tips!

  1. Fijn dat je de tips nuttig vindt Gerda! Het blijft altijd een beetje maf natuurlijk, maar uiteindelijk trek je je gewoon niets meer aan van de mensen die vreemd opkijken ;p

 19. Omdat ik cameraschuw ben maak ik liever geen foto’s van mezelf maar het is wel iets waar ik meer mee zou willen doen. Je bent een bron van inspiratie 🙂
  Jammergenoeg is het telefoon-statief dat je aanraadt niet meer op voorraad bij Bol. Ik heb nu een andere gekocht. Dat dingetje van Radmag heb ik net aangeschaft! Lijkt me superhandig, omdat ik graag wat yogaposes fotografeer en daar heb je even tijd voor nodig. Ik ben net begonnen met oefenen en het enige nadeel van van onderaf fotograferen vind ik dat je benen wat dikker lijken, haha. Vraagje: maak je de foto in selfiestand of niet? Groot voordeel is dan namelijk dat je zelf makkelijk kunt checken hoe een foto eruit komt te zien en of je er helemaal op staat. Nadeel: misschien vervormt het wat? Thnx!

  1. Awh wat leuk om te horen Jitske! Het klinkt cliché, maar hoe vaker je het doet hoe gemakkelijker (en leuker) het wordt 🙂 Ik zou inderdaad proberen om de camera iets hoger te zetten. Vaak heb je namelijk van onderaf ook onderbelichting en dan moet je naderhand meer editen (en ben je misschien ook ‘data’ kwijt omdat het te donker is). Ik gebruik bijna nooit de selfiestand omdat de camera op de voorkant van mijn telefoon iets beter qua kwaliteit is. Maar ik heb het wel eens gedaan en als het een foto voor bijvoorbeeld Instagram Stories is is dat geen probleem hoor 😉 En sommige camera’s vervomen inderdaad in de selfie-modus een beetje, maar dat kun je eventueel in Lightroom nog fixen. Succes en laat het me gerust weten als je nog meer vragen hebt! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *