Mooie roadtrip in Bosnië & Herzegovina (met eigen auto)

Bosnië & Herzegovina is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een rondreis. Maar als je 7 tot 10 dagen naar een diverse, unieke en niet zo toeristische bestemming wilt gaan kan ik Bosnië zeker aanraden! In dit artikel deel ik tips en inspiratie voor een roadtrip in Bosnië & Herzegovina met jouw eigen auto.

Tijdens de roadtrip door Bosnië & Herzegovina die ik hier beschrijf leg je in 7 à 10 dagen ongeveer 750 kilometer af. De autoroute kun je hieronder via Google Maps bekijken of via deze link in de app van Google Maps openen.

Handige informatie voor jouw roadtrip in Bosnië & Herzegovina

 • Bosnië & Herzegovina hoort niet bij de Europese Unie. Je mag maximaal 90 dagen blijven met een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is. Maar de meeste roadtrips in Bosnië zullen niet zo lang duren. Houd ook je rijbewijs en autopapieren bij de hand, want hier kunnen ze bij de grens om vragen.
 • Je hebt geen vignet nodig om in Bosnië & Herzegovina te rijden. Enkel op de A1 (rondom Sarajevo) zijn er enkele delen van de weg waar je tol moet betalen.
 • Houd er rekening mee dat je op de meeste wegen maximaal 80 kilometer per uur mag rijden. En onderweg rijd je door veel dorpjes waar je maximaal 50 mag rijden. Hierdoor kun je soms langer onderweg zijn dan dat je van tevoren inschat.
 • Bosnië heeft veel tankstations: bijna iedere 15 kilometer kwam ik er wel een tegen. Veel tankstations zijn bovendien 24/7 open.
 • Tijdens mijn roadtrip in Bosnië (oktober 2022) was de prijs voor benzine (Euro 95) gemiddeld €1,43 euro per liter.
 • Bij de meeste tankstations in Bosnië & Herzegovina kun je met Maestro, Visa of Mastercard betalen. Houd er rekening mee dat je bij lokale tankstations soms alleen met contant geld kunt betalen. In Bosnië betaal je met de Bosnische Mark. €1 euro is ongeveer 2 Bosnische Mark.
 • De wegen in Bosnië zijn niet altijd goed onderhouden. Met name in natuurgebieden (Sutjeska Nationaal Park, bergdorp Lukomir) reed ik over wegen met kuilen waar je maximaal 20 kilometer per uur kon rijden.
 • Let op dat het verplicht is in Bosnië om je autolampen aan te zetten, ook overdag!
 • In Bosnië staan veel flitspalen en bovendien is er regelmatig politiecontrole langs de weg. Als tegenliggers met groot licht seinen betekent dit meestal dat er verderop een politiewagen staat om de snelheid van auto’s te controleren.
 • Plaatsnamen staan meestal in zowel het Latijnse schrift als het Cyrillische schrift aangegeven.
 • Check voor vertrek het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • In Bosnië & Herzegovina kun je NIET jouw databundel gebruiken: bellen en roaming is daardoor vrij duur (bij KPN betaal je €2,50 euro per MB internet). Je kunt het beste een lokale simkaart aanschaffen of de kaarten voor Google Maps offline downloaden.

Roadtrip in Bosnië & Herzegovina: de reisroute

De meeste mensen komen waarschijnlijk met de auto vanuit Kroatië naar Bosnië & Herzegovina. Ik start deze roadtrip in Bosnië & Herzegovina daarom op het punt waar je de grens van Kroatië naar Bosnië oversteekt, bij Bihac. Veel mensen stoppen eerst bij de nabijgelegen Plitvice watervallen voordat ze doorrijden naar Bosnië & Herzegovina.

1. Relaxen en watervallen bezoeken in Una Nationaal Park

Dwars door het Una Nationaal Park loopt de Una Rivier. Wat mij betreft een van de leukste plekken om te starten met een roadtrip door Bosnië & Herzegovina. Vanaf Bihac is het 45 minuten rijden naar Kulen Vakuf. Houd er rekening mee dat Bihac voorlopig de laatste plek is waar je kunt pinnen!

Ik zou ofwel in Lohovo overnachten (prachtige plek aan het water) ofwel in het dorp Kulen Vakuf, midden in het nationale park. Zelf overnachtte ik bij Auto Kamp Lav in Kulen Vakuf (€16 euro per nacht). De faciliteiten zijn vrij simpel, maar er is internet, je staat hier mooi langs de Una rivier en de eigenaresse is erg lief. ’s Avonds proosten we met een glaasje rakija en ’s ochtends bracht ze een schaaltje vers fruit uit haar tuintje.

Una Nationaal Park is bekend vanwege de vele watervallen. De watervallen bij Martin Brod zijn prachtig. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een paar minuten wandelen naar de watervallen. Je betaalt 3 Bosnische Mark (€1,50 euro) per persoon entree. Ik zou de Martin Brod watervallen in de middag bezoeken vanwege de zon (in de ochtend heb je tegenlicht als je de watervallen fotografeert).

Ook de Štrbački buk watervallen ten noorden van Kulen Vakuf zijn een aanrader. Tijdens mijn roadtrip in Bosnië & Herzegovina was de entree naar de watervallen jammer genoeg gesloten. Voor deze watervallen betaal je 7 Bosnische Mark (€3,5 euro) per persoon entree.

2. Nog meer watervallen in en rondom Jajce

Vanaf Una Nationaal Park is het een flinke rit naar de hoofdstad Sarajevo. Daarom is het dorpje Jajce een prima tussenstop. Van Una Nationaal Park naar Jajce is het ongeveer 150 kilometer rijden.

Jajce is een klein dorp waar je in een uurtje wel doorheen bent gewandeld. Het hoogtepunt van Jajce is de gigantische waterval ten oosten van het dorp. Een paar kilometer ten westen van Jajce vind je bovendien de watermolens van Jajce: Mlincici. Een idyllisch plekje waar je tot rust komt. Een ideale plek voor een picknick!

3. Bezoek aan de hoofdstad Sarajevo

Vanaf Jajce is het zo’n 160 kilometer rijden naar de hoofdstad Sarajevo. Voor een aantal kilometer tussen Zenica en Sarajevo op de A1 betaal ik tol: 7 Bosnische Mark (€3,50 euro). De autoweg is verder prima. Het verkeer in Sarajevo is hectisch. Mensen toeteren constant en halen op de gekste plekken in. Ik ben redelijk wat gewend met rijden in het buitenland, maar ik kan me voorstellen dat dit spannend is voor mensen die nog niet vaak in het buitenland hebben gereden.

Sarajevo is geen stad vol prachtige bezienswaardigheden, maar het is wel een bijzondere stad met tientallen verhalen. Emotie en tragedie zijn de kernwoorden tijdens mijn verblijf in Sarajevo. Een roadtrip in Bosnië is niet compleet zonder een paar dagen in Sarajevo te blijven.

Ik overnacht tijdens mijn roadtrip in Bosnië & Herzegovina enkele nachten in Sarajevo in Hostel Kucha. Dit is een ideale uitvalsbasis om de hoofdstad te ontdekken. Het is een klein guesthouse met zowel privékamers als slaapzalen. Binnen een dag ken je iedereen die hier overnacht en de sfeer is gemoedelijk. Op het buitenterras en in de woonkamer kun je altijd een praatje maken met iemand. We hebben een paar keer gezamenlijk gegeten, maar het is ook geen probleem als je hier je eigen ding doet. Aanrader voor soloreizigers, stelletjes en kleine vriendengroepen die rondreizen in Bosnië!

Check de beste prijzen en boek Hostel Kucha via Booking of Hostelworld.

4. Een van de meest afgelegen plekken in Bosnië: Lukomir

Lukomir is een van de meest afgelegen plekken in Bosnië & Herzegovina, ten zuidwesten van Sarajevo. Het dorp is alleen te bereiken door 15 kilometer off road te rijden of de auto in het dal te parkeren en een etappe van de Via Dinarica Trail voor een paar uur te volgen. Hoewel Lukomir maar 50 kilometer van Sarajevo ligt, duurt het bijna 2 uur om hier te komen!

In de wintermaanden is dit bergdorp verlaten, maar in de zomermaanden wonen hier enkele families met hun dieren. Het uitzicht over de omringende vallei en de bergen is een van de beste in het land.

Ik bezocht Lukomir als een dagtrip, maar je kunt in de zomermaanden ook in Lukomir overnachten. Verwacht niets luxueus, maar het is een geweldige plek om het lokale leven in een bergdorp in Bosnië te ervaren. Leuke accommodaties die je online kunt boeken zijn Bobica Konak en Prenociste B&M. Bij beide overnachtingen zit het ontbijt in de prijs inbegrepen.

5. Off road tijdens een roadtrip in Bosnië: Sutjeska Nationaal Park

Vanaf Lukomir is het een flinke rit naar Tjentiste, een dorp in Sutjeska Nationaal Park. De afstand tussen Lukomir en Tjentiste is slechts 130 kilometer, maar al met al doe ik er toch 3 uur over.

Dit nationale park ligt op de grens met Montenegro, in het oosten van Bosnië. Het is een van de meest ongerepte stukjes natuur die je in Europa kunt vinden. Tijdens mijn wandelingen in Sutjeska Nationaal Park ben ik slechts een handvol mensen tegengekomen. Heerlijk!

In Tjentiste vind je enkele accommodaties en campings om te overnachten. Zo kun je ’s ochtends vroeg al op pad gaan om de prachtige natuur van Sutjeska te ontdekken. Bij het Sutjeska Monument vind je ook een verouderd bord met informatie over verschillende wandelroutes. De entreeprijs om Sutjeska te bezoeken en de wegen te gebruiken is 10 Bosnische Mark (€5 euro).

Ik besluit om de wandeling bij het meer Donje Bare en het uitzichtpunt Bovic te doen. Ik had graag ook de wandeltocht naar de bergtop van Maglic gemaakt, maar door de slechte wegen in Sutjeska had ik daar jammer genoeg geen tijd meer voor. De autoweg van Tjentiste naar Donje Bare is erg slecht, met ontelbaar veel kuilen en grote stenen die je moet ontwijken. Ik zou deze weg dan ook alleen maar aanraden als jouw auto een hoge bumper heeft en geschikt is voor off road rijden.

Maar het bergmeer en de wandeling naar het uitzichtpunt Bovic maken veel goed! Dit is overigens geen moeilijke wandeling: van Donje Bare naar Bovic wandel je in ongeveer een half uur met weinig hoogtemeters.

6. De bekendste plek van Bosnië: Mostar

Ook al heb je weinig kennis over Bosnië, waarschijnlijk heb je wel eens van Mostar gehoord. Dit is de meest toeristische plek van Bosnië & Herzegovina. Vanaf Tjentiste in Sutjeska Nationaal Park rijd je in ongeveer 2 uur naar Mostar (120 kilometer).

Mostar is vooral bekend vanwege de brug waar veel mensen vanaf springen: Stari Most. Je moet stalen zenuwen hebben om hier vanaf te springen. Maar ook de rest van het oude centrum is de moeite waard om doorheen te struinen. Er zijn genoeg leuke cafés en restaurants waar je Bosnische koffie kunt bestellen (een variant van de Turkse koffie).

Mostar is een handige uitvalsbasis om meer van het zuidoosten van Bosnië te ontdekken. Er zijn genoeg accommodaties in Mostar te vinden, voor ieder budget. Check van tevoren of er gratis parkeergelegenheid bij de accommodatie is. Dat is wel zo handig als je met de auto een roadtrip door Bosnië maakt en in Mostar stopt.

7. Dagtrip vanuit Mostar: Blagaj en de Kravica watervallen

Ten zuiden van Mostar zijn er een paar plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een roadtrip in Bosnië: Blagaj en de Kravica watervallen.

Blagaj ligt slechts 12 kilometer ten zuidoosten van Mostar. Hier vind je een Derwisjenklooster. Derwisj is een stroming binnen de islam: deze mensen leggen een gelofte af van armoede. Het klooster in Blagaj is meer dan 500 jaar oud en met name door de locatie is dit een leuke plek om te bezoeken tijdens een roadtrip in Bosnië.

Vanaf Blagaj kun je vervolgens in een uurtje doorrijden naar de Kravica Watervallen (45 kilometer). Het fijne van deze watervallen is dat je hier nog mag zwemmen (in tegenstelling tot de Kroatische Krka Watervallen). Entreeprijs voor de watervallen is 20 Bosnische Mark (€10 euro).

En dan na de roadtrip door Bosnië & Herzegovina?

Vanaf Mostar of de Kravika watervallen kun je verschillende kanten op. Als je terug naar Nederland reist rijd je waarschijnlijk via Kroatië terug. Het is ook mogelijk om zuidwaarts naar Dubrovnik in Kroatië te rijden. Wanneer je richting het oosten rijdt steek je vrij snel de grens naar Montenegro over. Je komt dan vrijwel direct in de Baai van Kotor, met leuke plekken zoals Herceg Novi, Perast en Kotor. 

Ik hoop dat je inspiratie haalt uit deze roadtrip in Bosnië & Herzegovina! Ik vond het een verrassende bestemming. Voor deze roadtrip in Bosnië zou ik 7 tot 10 dagen rekenen, zodat je het land kunt ontdekken zonder te haasten. Heb je nog vragen? Laat het me dan zeker weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *