8 leuke cadeaus voor wandelaars [2022 editie]

Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om te wandelen. Je krijgt frisse lucht, je beweegt én wandelend ontdek je ook nog eens mooie plekken. Wat geef je iemand die van wandelen houdt? In deze blog deel ik inspiratie voor leuke cadeaus voor wandelaars!

Jessica-wandelen-Roemenië-wandelsokken

Inspiratie: leuke cadeaus voor wandelaars

1. Wandelsokken

Wandelsokken klinken als een suf cadeau, toch? Toch is dit wat mij betreft een van de beste cadeaus voor wandelaars. Een paar goede wandelsokken maken (meerdaagse) wandelingen een stuk comfortabeler. Bovendien is de kans dat je blaren krijgt met wandelsokken een stuk kleiner dan met normale sokken. Voeten zijn belangrijk voor een wandelaar, dus daar wil je lief voor zijn.  

Een paar van mijn favoriete wandelsokken:

  • Falke TK2 Wool wandelsokken. Falke is mijn favoriete merk als we het hebben over fijne wandelsokken. Deze wandelsokken gaan al jaren mee en zitten zo fijn. Bovendien zijn ze vrij snel droog, waardoor je ze tijdens meerdaagse wandeltochten ook makkelijk kunt wassen.
  • Bamboe wandelsokken van Mollysocks. Ik heb inmiddels al wat Mollysocks versleten. Ze zien er zo leuk uit! En mijn voeten zijn dus ook erg blij met deze wandelsokken.   
  • Decathlon Quechua SH500. Fijne, dikke sokken voor als je in de winter gaat wandelen

Lees ook: fijne wandelsokken voor verschillende soorten wandelingen

Wandelschoenen-met-Falke-wandelsokken-in-gras

2. Wandelschoenen

Wandelaars moeten lief zijn voor hun voeten. Als de voeten er immers geen zin meer in hebben is het gedaan met het wandelen. Wandelschoenen zijn erg belangrijk als je veel wandelt. Het is een investering, maar wel een investering waar je jaren plezier van hebt. Ik heb ook wel eens wandelingen op mijn dagelijkse schoenen gemaakt, maar dat vinden mijn voeten de dag(en) erna meestal niet zo leuk. Bovendien loop je zulke schoenen sneller kapot in de natuur en in de bergen – en dat is zonde.

Ik loop al heel wat jaren op mijn Renegade wandelschoenen van Lowa. Deze wandelschoenen zijn waterdicht, sterk en ideaal voor hoogteverschillen. In Nederland gebruik ik ze ook wel eens, maar daar zijn ze eigenlijk te zwaar voor. In Nederland hebben we immers weinig hoogteverschil en hebben je enkels dus minder ondersteuning nodig. Voor zulke wandelingen met minder hoogteverschil gebruik ik liever trailschoenen of lichte schoenen zoals mijn Jack Wolfskin Vojo Hike XT Low wandelschoenen.        

Wandelschoenen-met-Falke-wandelsokken-en-gele-muur

3. Drinkrugzak

Een drinkrugzak is een van de fijnste cadeaus voor wandelaars. Deze neemt weinig ruimte in beslag en je kunt gemakkelijk onderweg drinken. Zelf heb ik een drinkrugzak van Camelbak van 3 liter. Deze neemt veel minder ruimte in beslag dan 2 grote waterflessen én het is ook ngo eens milieuvriendelijker. Ik heb die van mij al ruim 7 jaar en heb alleen 1 keer het drinktuitje moeten vervangen. Ik vind deze drinkrugzak mijn geld meer dan waard. Zoek je een budgetvriendelijk alternatief? Dan zijn de drinkrugzakken van Decathlon ook een prima optie.    

4. Dopper thermofles (voor warm en koud drinken)

Ik ben – zoals bijna iedere Nederlander – gek op Doppers. Een van de betere cadeaus voor wandelaars is een Dopper Insulated thermofles. Met deze thermofles kun je namelijk water koud én warm houden. In de zomer dus lekker verfrissend water, in de winter een lekker kopje thee voor onderweg.

Je kunt kiezen uit een Dopper inhoud van 350ml en 580ml. Als het een cadeau voor wandelaars is zou ik voor 580ml gaan, voor dagelijks gebruik vind ik 350ml een fijnere grootte. Je kunt de Dopper afwassen en in de vaatwasser doen. Bovendien help je met dit cadeau ook nog eens mee aan het verminderen van plasticafval. Plastic waterflesjes zijn immers niet meer nodig met deze Dopper!  

5. Activity tracker

De meeste mensen die een actieve levensstijl hebben houden van activity trackers. Ik heb zelf een Fitbit om mijn stappen te tellen en het sporten zoals hardlopen bij te houden. Daarnaast heb ik met mijn Fitbit meer inzicht in mijn slaap en telt het mijn verbrande calorieën. Met name tijdens zware (meerdaagse) wandelingen vind ik het belangrijk om net zo veel calorieën te eten als dat ik verbrand. Anders raak ik mijn energie kwijt. Dit is dus een ideaal cadeau voor wandelaars en actieve mensen. De Fitbit Charge 4 is bovendien waterbestendig, heeft een ingebouwde GPS en met Fitbit Pay kun je contactloos met jouw activity tracker betalen. Heel fijn!

Lees ook: sporten tijdens jouw vakantie – fit blijven op reis

Fit-op-reis-fitbit

6. Zitlap

Ook weer niet zo’n heel sexy cadeau, maar wel een heel nuttig cadeau voor wandelaars: de zitlap. Met een zitlap – ook wel zitmat genoemd – zitten wandelaars comfortabel op de meest gekke plekken. In de bergen, op rotsen, op nat gras… Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijk cadeau, want een zitlap hoeft niet veel te kosten.

Jessica-wandelen-bos

7. Handboek Oriëntatie voor de Avontuurlijke Reiziger

Het Handboek Oriëntatie voor de Avontuurlijke Reiziger is een leuk cadeau voor avontuurlijke wandelaars die meer willen leren over navigeren in de natuur. Hoe lees je bijvoorbeeld kaarten? Hoe gebruik je een kompas? En hoe navigeer je bij mistige omstandigheden? Het boek biedt tips voor het wandelen in allerlei soorten natuur, inclusief veel plaatjes en kaarten als voorbeelden. Het boekje heeft bovendien een klein formaat en is licht, dus past gemakkelijk in de rugzak van de wandelaar.

Het Handboek Oriëntatie voor de Avontuurlijke Reiziger is onder andere te bestellen via Bol.com en Uitgeverij Elmar

handboek-orientatie-voor-de-avontuurlijke-reiziger
cadeaus-voor-wandelaars-handboek-orientatie

8. Een goede wandelrugzak

Een goede rugzak maakt het wandelen een stuk relaxter. Je hebt minder last van je schouders en je rug. Afhankelijk van wat je mee wilt nemen en hoe lang je gaat wandelen kies je een rugzak. Voor een korte wandeling zou ik een rugzak van 13 tot 20 liter kiezen. Hier kun je wat eten, drinken, portemonnee en eventueel een camera in kwijt.

Ik ben al jaren gek op Osprey – inmiddels zijn mijn werkrugzak, mijn backpack én mijn wandelrugzak van dit merk. Voor mijn meerdaagse wandelingen ga ik tegenwoordig op pad met mijn Osprey Eja 48. Deze lichtgewicht rugzak van 48 liter weegt iets meer dan 1 kilo en is erg handig ingedeeld voor wandelaars. Er is een apart vak waar ik mijn drinkrugzak in kan stoppen. Het bovenste gedeelte kun je losmaken en eventueel thuislaten, al vind ik deze fijn om tijdens het kamperen als kussen te gebruiken. En aan de zijkant en voorkant kan ik ook nog genoeg spullen kwijt, zoals mijn kookspullen. Een goede wandelrugzak kun je bovendien verstellen zodat deze perfect aansluit op jouw lichaam.

Jessica-steekt-rivier-over-via-stenen-Mullerthal-Trail
Osprey-wandelrugzak-cadeaus-voor-wandelaars

Lees ook: wat neem ik mee tijdens lange wandeltochten?

Dit waren mijn tips voor leuke cadeaus voor wandelaars. Allemaal spullen waar ik als wandelaar erg blij mee ben. Heb jij nog een ander leuk idee voor een cadeau voor wandelaars? Laat het mij en anderen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments