Voetjes-omhoog-op-bankje-bij-Hellendoorn

12 leuke cadeaus voor wandelaars [2024 editie]

Ben je op zoek naar leuke cadeaus voor wandelaars? Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om te wandelen. Je krijgt frisse lucht, je beweegt én wandelend ontdek je ook nog eens mooie plekken. Wat geef je iemand die van wandelen houdt? In dit artikel vind je inspiratie voor leuke cadeaus voor wandelaars, voor jezelf of voor wandelende vrienden!

Jessica-wandelen-Roemenië-wandelsokken

Inspiratie: leuke cadeaus voor wandelaars

1. Wandelsokken

Wandelsokken klinken als een suf cadeau, toch? Toch is dit wat mij betreft een van de beste cadeaus voor wandelaars. Een paar goede wandelsokken maken (meerdaagse) wandelingen een stuk comfortabeler. Bovendien is de kans dat je blaren krijgt met wandelsokken een stuk kleiner dan met normale sokken. Wandelsokken zijn namelijk beter in het afvoeren van zweet, wat de kans op blaren kleiner maakt. Voeten zijn belangrijk voor een wandelaar, dus daar wil je lief voor zijn.  

Een paar van mijn favoriete wandelsokken die je aan een wandelaar cadeau kunt doen:

  • Falke TK2 Wool wandelsokken. Falke is waarschijnlijk mijn favoriete merk als we het hebben over fijne wandelsokken. Deze wandelsokken gaan al jaren mee en zitten zo fijn als ik in de bergen wandel. Bovendien zijn ze vrij snel droog, waardoor je ze tijdens meerdaagse wandeltochten ook makkelijk kunt wassen.
  • Bamboe wandelsokken van Mollysocks. Ik heb inmiddels al wat Mollysocks versleten. Ze zien er zo leuk uit! En mijn voeten zijn dus ook erg blij met deze wandelsokken.   
  • Decathlon Quechua SH500. Fijne, dikke sokken voor als je in de winter gaat wandelen. En ook nog eens erg budgetvriendelijk.
  • Smartwool Hike Light Cushion is nog een favoriet van mij. De wandelsokken die ik heb hebben een lichte demping, waardoor het ideaal is voor meer off road wandeltochten, waar je wat meer over grote rotsen en stenen klimt.

Lees ook: fijne wandelsokken voor verschillende soorten wandelingen

Wandelschoenen-met-Falke-wandelsokken-in-gras
Smartwool-wandelsokken-cadeaus-voor-wandelaars

2. Wandelschoenen

Wandelaars moeten lief zijn voor hun voeten. Als de voeten er immers geen zin meer in hebben is het gedaan met het wandelen. Wandelschoenen zijn erg belangrijk als je veel wandelt. Het is vaak een investering, maar wel een investering waar je jaren plezier van hebt. Ik heb ook wel eens wandelingen op mijn dagelijkse schoenen gemaakt, maar dat vinden mijn voeten de dag(en) erna meestal toch niet zo leuk. Bovendien loop je zulke schoenen sneller kapot in de natuur en in de bergen – en dat is zonde.

Ik loop al heel wat jaren op mijn Renegade wandelschoenen van Lowa. Deze wandelschoenen zijn waterdicht, sterk en ideaal voor hoogteverschillen. In Nederland gebruik ik ze ook wel eens, maar daar zijn ze eigenlijk te zwaar voor. In Nederland hebben we immers weinig hoogteverschil en hebben je enkels dus minder ondersteuning nodig. Voor zulke wandelingen met minder hoogteverschil gebruik ik liever trailschoenen of lichte schoenen zoals mijn The North Face Fastpack Mid Futurelight GTX wandelschoenen. Deze zijn ademend en waterbestendig. Ze bieden minder steun aan je enkels, maar zijn een stuk lichter om mee rond te lopen dan mijn bergwandelschoenen van Lowa.       

Wandelschoenen-met-Falke-wandelsokken-en-gele-muur

3. Drinkrugzak

Een drinkrugzak is een van de fijnste cadeaus voor wandelaars. Deze neemt weinig ruimte in beslag en je kunt gemakkelijk onderweg drinken. Zelf heb ik een drinkrugzak van Camelbak van 3 liter. Deze neemt veel minder ruimte in beslag dan 2 grote waterflessen én het is ook nog eens milieuvriendelijker. Ik heb die van mij al ruim 10 jaar en ik heb alleen 1 keer het drinktuitje moeten vervangen. Ik vind deze drinkrugzak mijn geld meer dan waard. Zoek je een budgetvriendelijk alternatief? Dan zijn de drinkrugzakken van Decathlon ook een prima optie als cadeau voor een wandelaar.    

4. Dopper thermofles (voor warm en koud drinken)

Ik ben – zoals bijna iedere Nederlander – gek op Doppers. Een van de betere cadeaus voor wandelaars is een Dopper Insulated thermofles. Met deze thermofles kun je namelijk water koud én warm houden. In de zomer dus lekker verfrissend water, in de winter een lekker kopje thee voor onderweg.

Je kunt kiezen uit een Dopper inhoud van 350ml en 580ml. Als het een cadeau voor wandelaars is zou ik voor 580ml gaan, voor dagelijks gebruik vind ik 350ml een fijne grootte. Je kunt de Dopper afwassen en in de vaatwasser doen. Bovendien help je met dit cadeau ook nog eens mee aan het verminderen van plasticafval. Plastic waterflesjes zijn immers niet meer nodig met een Dopper!

5. Activity tracker

De meeste mensen die een actieve levensstijl hebben houden van activity trackers. Ik heb zelf een Fitbit om mijn stappen te tellen en het sporten zoals hardlopen bij te houden. Daarnaast heb ik met mijn Fitbit meer inzicht in mijn slaap en telt het mijn verbrande calorieën. Met name tijdens zware (meerdaagse) wandelingen vind ik het belangrijk om net zo veel calorieën te eten als dat ik verbrand. Anders raak ik mijn energie kwijt. Dit is dus een ideaal cadeau voor wandelaars en actieve mensen. De Fitbit Charge 5 is bovendien waterbestendig, heeft een ingebouwde GPS en met Fitbit Pay kun je contactloos met jouw activity tracker betalen. Heel fijn!

Fit-op-reis-fitbit

6. Zitlap

Ook weer niet zo’n heel sexy cadeau, maar wel een heel nuttig cadeau voor wandelaars: de zitlap. Met een zitlap – ook wel zitmat genoemd – zitten wandelaars comfortabel op de meest gekke plekken. In de bergen, op rotsen, op nat gras… Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijk cadeau, want een zitlap hoeft niet veel te kosten.

Jessica-wandelen-bos

7. Handboek Oriëntatie voor de Avontuurlijke Reiziger

Het Handboek Oriëntatie voor de Avontuurlijke Reiziger is een leuk cadeau voor avontuurlijke wandelaars die meer willen leren over navigeren in de natuur. Hoe lees je bijvoorbeeld kaarten? Hoe gebruik je een kompas? En hoe navigeer je bij mistige omstandigheden? Het boek biedt tips voor het wandelen in allerlei soorten natuur, inclusief veel plaatjes en kaarten als voorbeelden. Het boekje heeft bovendien een klein formaat en is licht, dus past gemakkelijk in de rugzak van de wandelaar.

Het Handboek Oriëntatie voor de Avontuurlijke Reiziger is onder andere te bestellen via Uitgeverij Elmar

handboek-orientatie-voor-de-avontuurlijke-reiziger
cadeaus-voor-wandelaars-handboek-orientatie

8. Specifieke wandelgidsen als cadeau voor wandelaars

Iedere wandelaar heeft wel een wandeltocht waar hij of zij van droomt. En de voorpret is het halve werk van de voorbereiding. Waarom geef je dus niet een wandelgids als cadeau?

Hier vind je wat inspiratie voor wandelgidsen voor meerdaagse wandeltochten:

Maar wandelboeken kunnen ook als inspiratiebron dienen om (nog onbekende) wandelingen te gaan maken. Een paar leuke boeken over wandelen zijn:

9. Abonnement op Wandelmagazine

Voor nog meer inspiratie kun je ook een abonnement op Wandelmagazine cadeau doen aan een wandelaar. Je ontvangt dan 4 keer per jaar wandelinspiratie op jouw deurmat. Een leuk cadeau als je geen specifieke wandeling of bestemming in gedachten hebt, maar gewoon een dosis wandelinspiratie wilt geven.

10. Survival/outdoor armband als cadeau voor wandelaars

Een survival armband is ideaal voor avontuurlijke wandelaars, aangezien het een compact cadeau is dat ook nog eens van pas komt in de wildernis. In deze survival armband zit onder andere een kompas, een vuurstarter en noodfluitje. Ook heeft de armband een paracord. Dit is een sterk stuk touw waarmee je bijvoorbeeld jouw spullen bij elkaar kunt houden tijdens het wandelen, maar waarmee je ook kunt vissen (voor de echte survival-liefhebbers).

11. Een Buff: multifunctioneel cadeau voor wandelaars

Een Buff is een soort dunne colsjaal die je voor meerdere dingen kunt gebruiken. Ik heb zelf meerdere buffs die ik voor vanalles gebruik. Op stoffige plekken gebruik ik het als bescherming voor mijn mond. Tijdens het snowboarden gebruik ik een buff tegen de kou (met name als je stil zit in de skilift). En op warme wandeldagen gebruik ik een buff om mijn haar nog een beetje leuk te stijlen door deze als haarband te gebruiken (plus zo verbrandt mijn scheiding niet). Ze drogen lekker snel, ze wegen niets en ze nemen amper ruimte in beslag in je rugzak. Een cadeau waar je iedere wandelaar blij mee maakt!

12. Een goede wandelrugzak

Een goede rugzak maakt het wandelen een stuk relaxter. Je hebt minder last van je schouders en je rug. Afhankelijk van wat je mee wilt nemen en hoe lang je gaat wandelen kies je een rugzak. Voor een korte wandeling zou ik een rugzak van 13 tot 20 liter kiezen. Hier kun je wat eten, drinken, portemonnee en eventueel een camera in kwijt. Zelf heb ik een Osprey van 28 liter die al meer dan 10 jaar mee gaat op korte wandeltochten.

Ik ben al jaren gek op Osprey – inmiddels zijn mijn werkrugzak, mijn backpack én mijn wandelrugzak van dit merk. Voor mijn meerdaagse wandelingen ga ik tegenwoordig op pad met mijn Osprey Eja 48. Deze lichtgewicht rugzak van 48 liter weegt iets meer dan 1 kilo en is erg handig ingedeeld voor wandelaars. Er is een apart vak waar ik mijn drinkrugzak in kan stoppen. Het bovenste gedeelte kun je losmaken en eventueel thuislaten, al vind ik deze fijn om tijdens het kamperen als kussen te gebruiken. En aan de zijkant en voorkant kan ik ook nog genoeg spullen kwijt, zoals mijn kookspullen. Een goede wandelrugzak kun je bovendien verstellen zodat deze perfect aansluit op jouw lichaam.

Goede alternatieve rugzakken voor meerdaagse wandelingen voor vrouwen zijn de Lowe Alpine Sirac Plus Nd50 backpack en de Osprey Tempest 40L backpack.

Jessica-steekt-rivier-over-via-stenen-Mullerthal-Trail
Osprey-wandelrugzak-cadeaus-voor-wandelaars

Dit waren mijn tips voor leuke cadeaus voor wandelaars. Allemaal spullen waar ik als wandelaar erg blij mee ben. Heb jij nog een ander leuk idee voor een cadeau voor wandelaars? Laat het mij en anderen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *