Pamukkale-prijzen-Turkije

Prijzen in Turkije: wat betaal je voor een reis door Turkije?

Turkije staat bij veel mensen bekend als een goedkope vakantiebestemming. Maar hoeveel ben je nou daadwerkelijk kwijt tijdens een vakantie in Turkije? Ik reisde in mei 2022 een maand door Turkije, dus ik heb een idee wat je kunt verwachten. In dit artikel deel ik de prijzen in Turkije, zodat je een goede indicatie krijgt hoeveel een reis door Turkije kost.

Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek

Oludeniz-Beach-Turkije

Tip: houd de koers van de Turkse lira goed in de gaten

In Turkije wordt er betaald met de munteenheid lira. Houd er rekening mee dat de koers van de Turkse lira de afgelopen jaren alleen maar is gedaald. Aan het einde van mijn reis door Turkije (eind mei 2022) was de koers €1 euro tegenover 17 Turkese lira. Dat was in april 2022 nog €1 euro tegenover 15 Turkse lira. En in april 2021 was dat €1 euro tegenover 10 Turkse lira.

Door deze gigantische inflatie worden prijzen in Turkije regelmatig aangepast. Als de prijzen namelijk in de Turkse lira hetzelfde blijven gaat de bevolking er alleen nóg maar meer op achteruit. Houd er dus rekening mee dat de prijzen in lira kunnen veranderen en je beter de prijzen in euro’s als richtlijn kunt gebruiken.

Blauwe-moskee-Istanboel-Turkije
Stranden-Turkije

Met pinpas of contant betalen in Turkije?

Mijn ervaring is dat je in veel hotels, restaurants, musea en tour agencies met een pinpas kunt betalen. Toch is het wel handig om ook contant geld in Turkije mee te nemen. Als je bijvoorbeeld gaat wandelen en onderweg iets wilt drinken kun je dat bij stalletjes en in dorpen vaak alleen met contant geld afrekenen. In de bussen reken je ook meestal met contant geld af, tenzij je van tevoren online een plek reserveert. En ook op de markten betaal je bijna alles met contant geld.

Zelf gebruik ik een N26 pas voor mijn internationale betalingen. Ik betaal daar namelijk minder transactie kosten dan met mijn Nederlandse bankpas of creditcard.

Heteluchtballon-Cappadocie-Turkije

Prijzen in Turkije: wat betaal je voor…..?

1. Reizen naar Turkije

De meeste mensen zullen vanuit Nederland of België naar Turkije vliegen. Dit zijn een aantal mogelijkheden voor directe vluchten naar Turkije:

 • Amsterdam – Istanboel: de gemiddelde retourvlucht is €170-200 euro (in het laagseizoen heb je zelfs retourtjes voor €110 euro!)
 • Brussel – Istanboel: gemiddeld betaal je €180-230 euro voor een retourtje
 • Amsterdam – Antalya: gemiddeld betaal je €170-250 euro voor een retourtje
 • Eindhoven – Antalya: de gemiddelde prijs voor een retourvlucht is €160-240 euro
 • Amsterdam – Bodrum: gemiddeld betaal je voor een retourvlucht €250-300 euro
 • Amsterdam – Kayseri (voor Cappadocië): een retourvlucht is gemiddeld €230-350 euro (al heb je soms geluk en vind je retourtjes voor €120 euro)

Extra tip 1: stel een prijsalarm in

Weet je al precies wanneer je naar Israël wilt gaan? Stel dan bij Skyscanner een prijsalarm in voor die data. Zo word je op de hoogte gehouden van de prijswijzigingen via een mail. Bovendien zie je in de mail wat de gemiddelde prijs voor die vlucht is, dus dan weet je ook of het waarschijnlijk is dat de prijs gaat zakken of misschien alleen nog maar gaat stijgen. Als je dit zo vroeg mogelijk doet heb je direct door wanneer de prijs voor jouw vlucht stijgt.

Extra tip 2: neem de nachttrein van Sofia naar Istanboel

Maak je een lange reis over land naar Turkije? Dan kun je de nachttrein van Sofia naar Istanboel nemen. Deze reed tussen 2022 en april 2022 niet meer, maar inmiddels kun je weer op deze manier naar Turkije reizen! Onderweg stopt de nachttrein onder andere in Plovdiv. De nachttrein van Sofia naar Istanboel kost €36 euro (bed in een 2-persoonsruimte) of €67 euro voor een treinruimte voor jezelf. Je kunt deze tickets alleen op de treinstations kopen.

Lees ook: rondreis in Turkije – reisroute voor 14 dagen

Nachttrein-Sofia-Istanboel-Turkije

2. Overnachten in Turkije: prijzen voor accommodaties

Je kunt dit gedeelte van de prijzen in Turkije zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Soloreizigers slapen voor €10 à 15 euro in een slaapzaal, privékamers voor 2 personen heb je vaak al voor €30 euro. Bij bijna alle accommodaties in Turkije zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen.

Ik geef je een prijsindicatie van enkele accommodaties:

 • Seven Rock Cave Hotel in Göreme, Cappadocië: €12 euro voor bed in slaapzaal / €45 euro voor 2-persoonskamer
 • Grand Elite Cave Suits in Göreme, Cappadocië: €70 euro voor een 2-persoonskamer
 • Cuba Beach Hotel in Side: €35 euro voor een bungalowkamer (voor 2 personen)
 • Ates Pension in Kas: €30 euro voor een 2-persoonskamer
 • El Camino Hostel in Fethiye: €15 euro voor bed in slaapzaal / €50 euro voor 2-persoonskamer
 • Seyir Beach Hotel in Oludeniz (niet ver van het strand): €120 euro voor 2-persoonskamer
 • Hotel Pamukkale in Pamukkale: €20 euro voor 2-persoonskamer (zonder ontbijt)
 • MUSK Hostel in Istanboel: €10 euro voor een bed in slaapzaal (aparte mannen- & vrouwenkamers)
 • Duo Galata Hotel in Istanboel: €64 euro voor 2-persoonskamer (zonder ontbijt)

Extra tip 1: Genius-member van Booking

Als je meerdere keren accommodaties via Booking boekt word je een Genius-member. Genius-members krijgen bij veel accommodaties korting, die soms flink kan oplopen. Soms krijg je ook gratis extra’s als Genius-member zoals gratis handdoeken, laat uitchecken, een welkomstdrankje of zelfs gratis ontbijt.

Extra tip 2: boekingen maken via Booking niet mogelijk in Turkije

Houd er rekening mee dat je Booking niet IN Turkije kunt gebruiken. Boek jouw accommodaties dus voor vertrek of gebruik een VPN om jouw locatie te veranderen. Met Tunnelbear VPN kun je 500 mb gratis gebruiken. Voor ongelimiteerd gebruik van een VPN gebruik ik zelf ExpressVPN . Beide kun je voor zowel de telefoon als laptop gebruiken.

Lees ook: 3 dagen in Göreme in Turkije, het centrum van Cappadocië

Lycische-tombes-Dalyan-Turkije

3. Transport in Turkije

Bussen in Turkije

Het openbaar vervoer is gelukkig geen grote kostenpost als je in Turkije reist. De prijzen in Turkije voor een busticket variëren natuurlijk door de afstanden. Bijna iedere stad is met de bus te bereiken. Ik nam regelmatig nachtbussen voor de lange afstanden in Turkije, aangezien ik prima kan slapen in de bussen en op die manier efficiënt lange afstanden afleg.

Voor de nachtbussen reserveer ik het liefst van tevoren een plek, omdat deze soms volgeboekt zijn. Dit kun je online via Flixbus doen. Houd er wel rekening mee dat je Flixbus niet kunt boeken als je al IN Turkije bent. Met een VPN kun je jouw locatie voor het boeken veranderen (bijvoorbeeld met Tunnelbear of ExpressVPN).

FlixBus

Huurauto in Turkije

Als je flexibel wilt reizen en onderweg regelmatig wilt stoppen, is het handiger om een huurauto in Turkije te nemen. In principe zijn de wegen goed onderhouden en de routes duidelijk, alleen rijden de Turken in grotere steden een beetje als gekken. Dus bereid je daar alvast op voor als je met een huurauto op pad gaat.

Ik vind het fijn om een huurauto in het buitenland via Sunnycars te regelen. Alles is dan namelijk verzekerd en ter plekke kom je niet meer voor onverwachte kosten te staan. Voor een huurauto in Turkije betaal je gemiddeld €25 tot €40 euro per dag.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Dit zijn de gemiddelde prijzen in Turkije voor transport:

 • Huurauto voor 1 week via Sunnycars: €175 euro laagseizoen, 300 euro hoogseizoen
 • 1 liter benzine: 23 lira (€1,30 euro)
 • Busticket van Göreme naar Antalya, 9 uur: €15 euro
 • Busticket van Antalya naar Kas, 4 uur: 80 lira (€4,50 euro)
 • Busticket van Kas naar Fethiye, 2 uur: 60 lira (€3,50 euro)
 • Busticket van Fethiye naar Öludeniz, 30 minuten: 13.80 lira (€0,80 eurocent)
 • Busticket van Fethiye naar Denizli (Pamukkale), 4,5 uur: 100 lira (€6 euro)
 • Metroticket in Istanboel: 15 lira (€0,90 eurocent)

Lees ook: wat te doen in Fethiye in Turkije? 7 tips!

Bus-Antalya-naar-Kas-Turkije

4. Prijzen in Turkije voor eten & drinken

Je kunt deze kostenpost zo goedkoop of duur maken als dat je zelf wilt. Er zijn makkelijke maaltijden zoals döner kebab die je op straat al voor €2 euro kunt kopen. Bij de meeste accommodaties in Turkije zit het ontbijt inbegrepen en dit is zeer uitgebreid. Daardoor at ik ’s middags meestal alleen een snack, wat fruit of noten. Voor mijn avondeten inclusief drinken was ik meestal €7 tot 12 euro kwijt.

Dit zijn een aantal producten met prijzen in Turkije:

 • Een fles water van 1,5 liter: 5 lira (€0,30 eurocent)
 • Frisdrank in een restaurant: 15-20 lira (€1 euro)
 • Sinaasappelsap in restaurant: 30 lira (€1,90 euro)
 • Americano in een restaurant: 25 lira (€1,50 euro)
 • Turkse thee in een restaurant: 10-15 lira (€0,75 euro)
 • Turks bier in de supermarkt (Efes, 50cl): 23 lira (€1,50 euro)
 • Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro)
 • Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)

Extra tip: check of eten en drinken in de hotelprijs zit inbegrepen

in veel accommodaties in Turkije zit een deel van het eten bij de prijs inbegrepen. In ieder guesthouse waar ik overnachtte zat er ontbijt bij en bij de all inclusive hotels hoef je natuurlijk vrijwel niets meer te rekenen voor eten en drinken.

Lees ook: 10 mooie plekken in Turkije voor op jouw bucket list

Prijzen-Turkije-pide-eten
Prijzen-Turkije-sushi-kas
Prijzen-Turkije-kruiden-bazaar
Menemen-eten-prijzen-Turkije

5. Activiteiten & leuke dingen doen in Turkije

Als je in Turkije bent wil je natuurlijk niet de hele dag alleen maar in je hotel zitten. Je wilt ook op ontdekkingstocht! Er zijn een paar uitspatters qua prijzen voor activiteiten in Turkije, zoals een tocht met de luchtballonnen in Cappadocië en paragliden in Fethiye. Maar er zijn genoeg activiteiten die een stuk goedkoper zijn dan in veel andere vakantielanden.

Ik deel hier de prijzen voor enkele bezienswaardigheden & activiteiten in Turkije:

 • Rit met een luchtballon in Cappadocië: €130-€200 euro
 • Quad tour van 2 uur in Cappadocië: €25-30 euro
 • Entree voor Kaymakli Underground City: 75 lira (€4,20 euro)
 • Entree voor Uchisar Castle: 50 lira (€3 euro)
 • Entree voor Göreme Open Air Museum: 125 lira (€7,20 euro)
 • Wandelen door de valleien van Cappadocië: gratis
 • Entree voor Myra ruïnes bij Demre: 70 lira (€4 euro)
 • Duiken in Kas: €25-40 euro per duik
 • Dagje kajakken bij Kas: €40 euro
 • Dagticket voor de boot van Kas naar Meis Island: €30–35 euro
 • Entree voor Pamukkale: 150 lira (€9 euro)
 • Blauwe Moskee in Istanboel: gratis
 • Ayasofya in Istanboel: gratis
 • Topkapi Paleis in Istanboel (skip the line ticket): €38 euro

Lees ook: wat te doen in Kas in Turkije? 10 tips!

Wandelen-Cappadocie-Turkije
Ballonnen-Cappadocie-prijzen-Turkije
Amfitheater-Myra-prijzen-Turkije
Prijzen-Turkije-duiken-Kas
Pamukkale-Turkije-terrassen
Ayasofya-moskee-Istanboel-Turkije

6. Overige kosten & prijzen in Turkije

Tot slot zijn er nog een aantal kosten die je in Turkije kunt maken voor overige zaken:

 • Sinds 2020 hebben Nederlanders en Belgen geen visum meer nodig. Je kunt dus kosteloos 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in Turkije blijven.
 • Houd er rekening mee dat de meeste telefoonproviders geen toegang geven tot jouw bel- en internetbundels in Turkije. Via KPN heb ik een extra internetbundel aangeschaft van 2000 mb voor €20 euro.
 • Voor rokers is roken in Turkije een stuk goedkoper. Gemiddeld betaal je 30 lira voor een pakje sigaretten (€2 euro).
 • Mijn Birkenstocks slippers gingen kapot tijdens mijn reis in Turkije. Voor 160 lira (€10 euro) kocht ik een nieuw paar (Turks merk).
Landschildpad-Turkije
Big-Pebble-Beach-bij-Kas-Turkije

Ik hoop dat je een goede indicatie hebt wat je kwijt kunt zijn aan een rondreis in Turkije. De prijzen in Turkije in dit artikel zijn gebaseerd op mijn rondreis in mei 2022. Ik probeer dit artikel regelmatig te updaten, maar houd er dus rekening mee dat de prijzen in Turkije tijdens jouw trip anders kunnen zijn. Mocht je nog andere vragen hebben? Laat het gerust weten via de reacties hieronder of door een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl te sturen!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *