Trail-Besseggen-Noorwegen

Besseggen in Noorwegen: alles wat je wilt weten over deze hike

Een van de meest indrukwekkende plekken in Noorwegen is wat mij betreft de bergkam Besseggen. Het is zeker geen makkelijke wandeling, maar je wordt tijdens het wandelen constant beloond met prachtige uitzichten. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf de bergkam over het turquoise gletsjermeer Gjende en het donkerblauwe bergmeer Bessvatnet. In dit artikel vind je alles wat je wilt weten als je Besseggen in Noorwegen wilt bezoeken!

Lees ook: 13 mooie plekken in Zuid-Noorwegen voor op jouw bucket list

Alles wat je wilt weten over Besseggen in Noorwegen

1. Waar vind je Besseggen in Noorwegen?

Home of the Giants. Zo word Jotunheimen Nationaal Park ook wel genoemd. De hoogste bergen van het land zijn in dit nationale park te vinden. In de Noorse mythologie zijn Jötun gigantische reuzen die in deze bergen zouden wonen, vandaar de naam.

Besseggen in Noorwegen is een bergrug die in Jotunheimen Nationaal Park ligt. Dit nationale park heeft een centrale ligging in Zuid-Noorwegen. Het dichtstbijzijnde dorp met tankstation en supermarkten is Beitostølen.

De bergkam Besseggen ligt tussen het turquoise gletsjermeer Gjende en het donkerblauwe bergmeer Bessvatnet. Het verschil tussen de kleuren van de meren zie je het beste op een zonnige dag. Doordat smeltwater van de gletsjers met Gjende mengt, heeft het meer een turquoise kleur. Terwijl het Bessvatnet meer juist een donkerblauwe kleur heeft omdat het enkel door regenwater wordt gevuld.

Wij maakten de Besseggen wandeling op de autoroute van Odda naar Andalsnes. Vanaf Odda is het 330 kilometer naar Besseggen, vanaf Andalsnes is het 190 kilometer.

2. Hoe zit het met parkeren voor Besseggen?

Je kunt tegenwoordig alleen nog maar kort parkeren bij de haven van Gjendesheim. Als je de Besseggen wandeling gaat maken moet je daarom jouw auto of camper bij Long Term Parking for Gjendesbaten parkeren. Vanaf autoweg 51 sla je linksaf en dan zie je vrijwel direct de parkeerplaats.

Een dagkaart voor het parkeren met een auto bij Besseggen in Noorwegen is 150 Noorse kroon (€15 euro).

Vanaf de parkeerplaats gaan er shuttlebussen die je naar de haven van Gjendesheim brengen. Het ticket voor deze bus zit in de parkeerkosten inbegrepen.

Je kunt een bootticket kopen in de haven of deze van tevoren kopen. Een bootticket (enkele reis) is 200 Noorse kroon (€20 euro) voor volwassenen. Wij kochten de tickets van tevoren via deze website, omdat de boot soms volgeboekt kan zijn.

3. Hoe lang is de Besseggen hike in Noorwegen?

De Besseggen hike is 14,5 kilometer en is een point to point wandeling. Het startpunt is Memurubu, het eindpunt is Gjendesheim. Om bij Memurubu te komen, neem je de boot vanaf Gjendesheim. De boottocht duurt 25 minuten.

De meeste mensen nemen ’s ochtends de boot naar Memurubu en wandelen dan via Besseggen naar Gjendesheim. Je kunt de wandeling ook andersom lopen: van Gjendesheim naar Memurubu. Zoek dan wel van tevoren op hoe laat de laatste boot terug naar Gjendesheim gaat, anders moet je in Memurubu overnachten.

De meeste mensen lopen de Besseggen wandeling in 6 tot 8 uur. Samen met een vriendin liep ik hem in 6,5 uur (inclusief pauzes en fotomomenten). Wij zijn wel allebei gewend om in de bergen te lopen, dus houd voor de zekerheid 8 uur aan als je minder ervaring in de bergen hebt.

4. Hoe zwaar is de Besseggen wandeling?

Veel mensen vinden dat de Trolltunga hike de zwaarste wandeling in Noorwegen is, maar daar ben ik het niet mee eens. De Besseggen wandeling heeft ongeveer 1100 hoogtemeters. Van alle wandelingen die ik heb gemaakt in Noorwegen vond ik de Besseggen wandeling het zwaarst. Er zitten meerdere klims in, zowel bij de start als naar de top van de bergrug Besseggen.

In principe kun je niet verdwalen tijdens de Besseggen hike, want de route spreekt voor zich (en anders volg je de andere wandelaars). Ook wordt de route aangegeven met een rode T; de markering voor veel populaire wandelingen in Noorwegen.

Lees ook: hike naar Trolltunga in Noorwegen – alles wat je wilt weten

5. Waar kun je het beste overnachten om de Besseggen wandeling te maken?

In de directe omgeving van Besseggen zijn er weinig mogelijkheden om te overnachten. Zo’n 5 kilometer ten noorden van de parkeerplaats is er een prima accommodatie (gemiddeld €75 euro per nacht): Bessheim Fjellstue og Hytter.

Er is een camping dicht bij de parkeerplaats om de wandeling te starten: Camping Besseggen Mountainpark Maurvangen. Je kunt hier kamperen, met de camper parkeren of een hut boeken.

Bij de haven van Gjendesheim kun je overnachten bij Gjendesheim Tourist Lodge. Ze hebben hier zowel privékamers als slaapzalen (ideaal voor soloreizigers en groepen).

Ook kun je overnachten bij de hut in Memurubu: Memurubu Tourist Lodge. Dit heeft als groot voordeel dat je kunt starten voordat de eerste wandelaars met de boot arriveren.

Omdat je in Noorwegen overal mag wildkamperen heb je langs de autoweg van Beitostølen naar Gjendesheim een paar plekken waar je prima kunt kamperen of een camper parkeren (met mooie uitzichten!)

6. Is het mogelijk om te wildkamperen bij / tijdens de Besseggen wandeling?

Je mag tijdens de Besseggen wandeling wildkamperen. Op borden staat aangegeven dat je bij de start van Memurubu (waar je met de boot arriveert) niet mag wildkamperen. Als je vanaf Memurubu start met wandelen kom je na ongeveer 70 minuten bij een klein meertje. Wat mij betreft was dit de beste plek om te wildkamperen tijdens de Besseggen hike: het is een rustige plek, het heeft een goede ondergrond en er is niet te veel wind.

In principe mag je dus overal tijdens de wandeling wildkamperen, maar houd er rekening mee dat een groot deel van de route bestaat uit rotsachtige ondergrond.

7. Beste tijd om de Besseggen wandeling in Noorwegen te maken

De Besseggen wandeling is slechts enkele maanden per jaar te bewandelen: van half juni tot half september. Deze regio heeft een poolklimaat, waardoor er het merendeel van het jaar sneeuw op de bergrug ligt. Een vriendin en ik liepen deze wandeling begin september: wat mij betreft een ideaal moment vanwege het weer en de drukte.

8. Hoe zit het met eten & drinken tijdens de Besseggen wandeling?

Tijdens de Besseggen wandeling kom je geen restaurants tegen, dus neem zelf voldoende eten en drinken mee. Bij het haventje in Gjendesheim zit een winkeltje waar je nog wat eten en drinken kunt scoren. Maar je kunt het beste de boodschappen van tevoren bij een supermarkt (bijvoorbeeld in Beitostølen) doen.

Neem minimaal 2 liter water mee tijdens deze wandeling. Ik heb enkele mensen water zien bijvullen bij het kleine bergmeer, maar ik neem liever van tevoren voldoende mee. Ik wandel daarom altijd met mijn Camelbak: ideaal tijdens het lopen, licht van gewicht en neemt weinig ruimte in beslag. Daarnaast heb ik ook nog een Dopper voor extra water, want die is makkelijk bij te vullen.

Lees ook: eten tijdens meerdaagse wandeltochten – wat neem ik mee?

9. Is de Besseggen wandeling gevaarlijk?

Als je bij Google “Besseggen” intypt, komen er wat verontrustende zoektermen naar voren. “Besseggen dangerous”, “Besseggen accidents” en “Besseggen deaths” zijn een paar veelgebruikte zoektermen.

Ik heb de Besseggen wandeling niet als gevaarlijk ervaren, maar het is zeker verstandig om wandelervaring in de bergen te hebben. Als je nog nooit over een bergrug hebt geklommen kan dit namelijk best spannend zijn. De bergrug tijdens de Besseggen wandeling is vrij smal en je moet soms handen en voeten gebruiken tijdens het klimmen.

Daarnaast kan het weer in Noorwegen best verraderlijk zijn. Ga de Besseggen wandeling dan ook nooit starten als het regent, flink waait of sneeuwt. Je wilt ook niet tijdens een onweersbui in de bergen doorbrengen, want er zijn onderweg vrijwel geen plekken om te schuilen. Check van tevoren altijd de weersverwachting en bij twijfel: niet doen.

10. Extra tips voor de Besseggen in Noorwegen

  • Neem voldoende mee om jezelf warm te houden. Niet alleen meerdere laagjes kleding (shirt, trui, winddichte jas), maar ook handschoenen en een muts. Met name op de bergrug kan het flink waaien en dan daalt de temperatuur flink!
  • Wanneer je met de boot in Memurubu arriveert, start vrijwel iedereen op hetzelfde moment met wandelen. Vind je het niet prettig om opgejaagd te worden tijdens het lopen? Wacht dan een kwartiertje, zodat de meeste mensen voor je uit lopen tijdens de eerste klim.
  • Heb je hoogtevrees en/of wil je niet over de bergkam klimmen? Dan kun je rondom het Bessvatnet meer wandelen. Deze alternatieve route is redelijk vlak, maar je loopt wel over rotsen. Dit alternatief maakt de totale wandeling ongeveer 18 kilometer, in plaats van 14,5 kilometer. De route is niet echt aangegeven, maar je kunt het pad volgen via de wandelapp Mapy.cz (download van tevoren een offline kaart van Noorwegen, want tijdens de wandeling heb je weinig bereik).

Ik hoop dat dit artikel nuttig is als je de Besseggen in Noorwegen gaat bewandelen. Of dat het goede inspiratie is voor jouw volgende wandelvakantie. Heb je nog vragen? Laat het hieronder in de reacties weten of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *