Eerste keer wintersporten #3: voorbereiding en extra tips

Samen met een vriendin en mijn zusje vertrok ik jaren geleden voor een paar dagen naar Winterberg in Duitsland. Het was de eerste keer dat ik op wintersport ging. Eerder had ik wel lessen gehad in een sneeuwhal, maar dat is toch anders. Minder echt. Ik hoop jullie met deze tips een onvergetelijke tijd in de sneeuw te bezorgen, want al na één weekend kan ik deze conclusie trekken: een wintersportvakantie is onwijs leuk! In de vorige blogs hielp ik jullie al met het kiezen van een bestemming en met het bepalen van het budget. In dit artikel deel ik de voorbereiding voor een wintersportvakantie en geef ik jullie bovendien nog wat handige tips!

Lees ook: paklijst voor de wintersport – deze dingen wil je niet vergeten + KORTING

wintersport-voorbereidingen

Voorbereiding voor een wintersportvakantie

Wel of geen lessen nemen?

Zoals ik eerder al vermeldde heb ik eerder snowboard lessen gevolgd in een sneeuwhal. Enkele bekende skihallen zijn De Uithof in Den Haag, Snowworld in Zoetermeer of Landgraaf en Alpincenter in het Duitse Bottrop (vlak bij de grens met Nederland). Ik koop eigenlijk bijna nooit ‘reguliere’ entreekaarten, maar ik probeer deze altijd voor een goedkope prijs via veilingsites zoals Vakantieveilingen te kopen.

Sommige mensen dalen de pistes ook af zonder ooit een les te hebben gevolgd, maar ik zou dit niet aanraden. Je bent niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen een gevaar als je niet weet wat je doet. Het wordt je niet in dank afgenomen als jij als een maniak van de pistes afdaalt of ongelukken veroorzaakt terwijl je geen lessen hebt gehad. Natuurlijk is het ook mogelijk om ter plekke een paar lessen te volgen, want in ieder skigebied vind je wel scholen. Daarnaast zijn wintersporters wel erg vriendelijk tegen elkaar, dus als jij als beginner een vraag hebt is er altijd wel iemand op de piste die jou wil helpen.

wintersport-voorbereidingen
wintersport-voorbereidingen

Wintersport en reisverzekering?

Er gebeuren heel wat ongelukken in de sneeuw. We zagen met regelmaat een ‘sneeuw-ambulance’ over de piste rijden. Houd er rekening mee dat wintersport bijna nooit onder de algemene reisverzekering valt, ook niet bij doorlopende reisverzekeringen. Wil je veilig op reis gaan? Dan kun je een aanvullende wintersportdekking nemen. Check voordat je vertrekt dus even hoe het met jouw reisverzekering zit!

wintersport-voorbereidingen
wintersport-voorbereidingen
wintersport-voorbereidingen

Wat is handig om mee te nemen op een wintersportvakantie?

– Dagelijkse kleding zoals truien, lange broeken, ondergoed, extra veel sokken

– Skikleding of waterbestendige broek en jas

– Thermokleding

– Sjaal

– Muts en/of helm

– Waterbestendige handschoenen

– Skibril en/of zonnebril

– Sneeuwlaarzen of stevige schoenen. Tijdens het skiën of snowboarden heb je speciale schoenen aan, maar misschien wil je wel een dagje wandelen en dat doe je liever op goed schoeisel, toch?

– Eigen snowboard- of skispullen als je die hebt

– Naast de gebruikelijke toiletspullen zoals deodorant en shampoo is het ook handig om een lippenbalsem en een zonnebrandcrème met een hoge factor mee te nemen. Let erop dat de zonnebrand niet op waterbasis is, want dan kan het namelijk op je gezicht bevriezen, brrr!

– Ik gebruik zelf een speciale dagcrème met factuur 50 uit Colombia en de lippenbalsem van Kruidvat Solait SPF 30.

– Ben je met meerdere mensen? Neem een gezelschapsspel of een stok kaarten mee!

– Maar het is ook heerlijk om ’s avonds met een boek of een tijdschrift op de bank te kruipen.

– Een water- en shockproof camera. Veel mensen zijn fan van de GoPro, zelf heb ik de GoPro Hero 5 Black. Daarnaast gebruik ik de Canon Powershot D30. Beide fijne camera’s om mee te nemen tijdens de wintersport!

– Eventueel zwemkleding. Bij het reserveren van ons huisje kregen we te horen dat we ook gebruik mochten maken van het zwembad en de sauna van het hotel tegenover het huisje. Lekker!

wintersport-voorbereidingen

Extra tips voor een wintersportvakantie!

Voordat ik naar Winterberg vertrok deed ik een oproep aan mijn lezers om tips voor beginnende wintersporters te delen. En daar had ik een hoop aan, bedankt! Bij deze dus nog een paar extra tips om optimaal van jouw wintersportvakantie te genieten.

1. Thermokleding: check!

Ben je net als ik een koukleum? Neem thermokleding mee! Ik was van tevoren bang dat ik het ontzettend koud zou hebben, maar het viel eigenlijk ontzettend mee.

2. Er is nog meer te doen behalve skiën/snowboarden…

Je hoeft niet perse iedere dag op de pistes te zijn. Met name beginners zullen ongetwijfeld de eerste dagen spierpijn krijgen. Het is ook heerlijk om een winterwandeling te maken of te genieten van het uitzicht over de sneeuw in het pisterestaurant, onder het genot van een kop warme chocomel. Daarnaast zijn er vaak ook andere winteractiviteiten te ondernemen zoals schaatsen, sleeën, rodelen, langlaufen of sneeuwscooter rijden.

Lees ook: wintersport voor beginners #4 – 19x wat te doen tijdens een wintersportvakantie?

wintersport-voorbereidingen

3. Plattegrond van het skigebied

Dit klinkt misschien een beetje als een domme tip, maar bestudeer de plattegrond van het skigebied goed. Wij kwamen er bijvoorbeeld de laatste dag pas achter dat er nog een andere parkeerplaats was met heel wat nieuwe pistes om te ontdekken.

4. Heb je een autotolvignet nodig?

Als je met de auto gaat: houd er rekening mee dat winterbanden verplicht zijn. Daarnaast moet je voor veel skigebieden ook sneeuwkettingen hebben. Tot slot heb je voor landen zoals Oostenrijk en Zwitserland een autovignet nodig om op de autowegen te mogen rijden. Je kunt deze ook wel bij de grens kopen, maar het is net zo gemakkelijk om dit van tevoren te regelen. Het vignet voor Oostenrijk is sinds december 2017 digitaal aan te vragen. Je hoeft dus geen sticker meer achter het raam te plakken.

Ook de vignetten voor landen zoals Hongarije, Slowakije en Roemenië zijn digitaal aan te vragen. Op Autotolvignetten.nl vind je per land een super handig overzicht van alle verplichte producten. Je vult jouw route in van A naar B en de website bekijkt voor jou wat je per land verplicht in de auto moet hebben. Denk niet alleen aan autotolvignetten, maar bijvoorbeeld ook aan veiligheidsvesten, een gevarendriehoek en de Duitse milieursticker. Zo ga je goed voorbereid op vakantie!

5. Extra sokken en ondergoed

Neem extra veel sokken en ondergoed mee! Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat je sneeuw in je broek krijgt, zelfs als deze waterbestendig is.

6. Colsjaal voor extra warmte

Met name voor de dames: neem in plaats van een lange sjaal een colsjaal mee. Ik ging één keer iets te enthousiast naar beneden, waardoor mijn sjaal ‘los waaide’ uit mijn jas, recht in mijn gezicht.. Die vriendin van mij had het beter bekeken met haar colsjaal!

wintersport-voorbereidingen

7. Niet verbranden!

Ik herhaal het nog maar een keer: gebruik een lippenbalsem en een zonnebrandcrème met een hoge factor. Jij wilt waarschijnlijk toffe verhalen delen na jouw wintersportvakantie, niet uitgelachen worden om een knalrode neus toch? Zorg ervoor dat de zonnebrand niet op waterbasis is, want dan kan de crème op je gezicht bevriezen..

8. Warm je spieren van tevoren op…

Het is verstandig om een kleine warming-up te doen voordat je naar de piste gaat. Het voorkomt blessures en zorgt er bovendien voor dat je minder snel spierpijn zult krijgen.

wintersport-voorbereidingen

Ik hoop dat jullie iets aan deze 3-delige serie over wintersport voor beginners hebben gehad! Heb je nog aanvullingen? Don’t be shy en deel ze met andere lezers die hopelijk inmiddels fan zijn geworden van wintersport!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments