[:nl]Eerste keer wintersporten #3 – voorbereiding en extra tips[:en]Winter sports for beginners #3 – preparing and tips[:]

[:nl]Samen met een vriendin en mijn zusje vertrok ik in februari voor een paar dagen naar Winterberg in Duitsland. Het was de eerste keer dat ik op wintersport ging. Eerder had ik wel lessen gehad in een sneeuwhal, maar dat is toch anders. Minder echt. Ik hoop jullie met deze tips een onvergetelijke tijd in de sneeuw te bezorgen, want al na één weekend kan ik deze conclusie trekken: een wintersportvakantie is onwijs leuk! In de vorige blogs hielp ik jullie al met het kiezen van een bestemming en met het bepalen van het budget. In dit artikel deel ik hoe ik me voorbereidde op mijn eerste wintersportvakantie en geef ik jullie bovendien nog wat handige tips!

wintersport-voorbereidingen

Wel of geen lessen nemen?

Zoals ik eerder al vermeldde heb ik eerder snowboard lessen gevolgd in een sneeuwhal. Enkele bekende skihallen zijn De Uithof in Den Haag, Snowworld in Zoetermeer of Landgraaf en Alpincenter in het Duitse Bottrop (vlak bij de grens met Nederland). Ik koop eigenlijk bijna nooit ‘reguliere’ entreekaarten, maar ik probeer deze altijd voor een goedkope prijs via veilingsites zoals Vakantieveilingen te kopen.

Sommige mensen dalen de pistes ook af zonder ooit een les te hebben gevolgd, maar ik zou dit niet aanraden. Je bent niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen een gevaar als je niet weet wat je doet. Het wordt je niet in dank afgenomen als jij als een maniak van de pistes afdaalt of ongelukken veroorzaakt terwijl je geen lessen hebt gehad. Natuurlijk is het ook mogelijk om ter plekke een paar lessen te volgen, want in ieder skigebied vind je wel scholen. Daarnaast zijn wintersporters wel erg vriendelijk tegen elkaar, dus als jij als beginner een vraag hebt is er altijd wel iemand op de piste die jou wil helpen.

wintersport-voorbereidingenwintersport-voorbereidingen

Wintersport en reisverzekering?

Er gebeuren heel wat ongelukken in de sneeuw. We zagen met regelmaat een ‘sneeuw-ambulance’ over de piste rijden. Houd er rekening mee dat wintersport bijna nooit onder de algemene reisverzekering valt, ook niet bij doorlopende reisverzekeringen. Wil je veilig op reis gaan? Dan kun je een aanvullende wintersportdekking nemen. Check voordat je vertrekt dus even hoe het met jouw reisverzekering zit!

wintersport-voorbereidingenwintersport-voorbereidingenwintersport-voorbereidingen

Wat is handig om mee te nemen?

– Dagelijkse kleding zoals truien, lange broeken, ondergoed, extra veel sokken

– Skikleding of waterbestendige broek en jas

– Thermokleding

– Sjaal

– Muts en/of helm

– Waterbestendige handschoenen

– Skibril en/of zonnebril

– Sneeuwlaarzen of stevige schoenen. Tijdens het skiën of snowboarden heb je speciale schoenen aan, maar misschien wil je wel een dagje wandelen en dat doe je liever op goed schoeisel, toch?

– Eigen snowboard- of skispullen als je die hebt

– Naast de gebruikelijke toiletspullen zoals deodorant en shampoo is het ook handig om een lippenbalsem en een zonnebrandcrème met een hoge factor mee te nemen. Let erop dat de zonnebrand niet op waterbasis is, want dan kan het namelijk op je gezicht bevriezen, brrr!

– Ik gebruik zelf een speciale dagcrème met factuur 50 uit Colombia en de lippenbalsem van Kruidvat Solait SPF 30.

– Ben je met meerdere mensen? Neem een gezelschapsspel of een stok kaarten mee!

– Maar het is ook heerlijk om ’s avonds met een boek of een tijdschrift op de bank te kruipen.

– Een water- en shockproof camera. Veel mensen zijn fan van de GoPro, zelf heb ik de GoPro Hero 5 Black. Daarnaast gebruik ik de Canon Powershot D30. Beide fijne camera’s om mee te nemen tijdens de wintersport!

– Eventueel zwemkleding. Bij het reserveren van ons huisje kregen we te horen dat we ook gebruik mochten maken van het zwembad en de sauna van het hotel tegenover het huisje. Lekker!

wintersport-voorbereidingen

Extra tips!

Voordat ik naar Winterberg vertrok deed ik een oproep aan mijn lezers om tips voor beginnende wintersporters te delen. En daar had ik een hoop aan, bedankt! Bij deze dus nog een paar extra tips om optimaal van jouw wintersportvakantie te genieten.

1. Thermokleding: check!

Ben je net als ik een koukleum? Neem thermokleding mee! Ik was van tevoren bang dat ik het ontzettend koud zou hebben, maar het viel eigenlijk ontzettend mee.

2. Er is nog meer te doen behalve skiën/snowboarden…

Je hoeft niet perse iedere dag op de pistes te zijn. Met name beginners zullen ongetwijfeld de eerste dagen spierpijn krijgen. Het is ook heerlijk om een winterwandeling te maken of te genieten van het uitzicht over de sneeuw in het pisterestaurant, onder het genot van een kop warme chocomel. Daarnaast zijn er vaak ook andere winteractiviteiten te ondernemen zoals schaatsen, sleeën, rodelen, langlaufen of sneeuwscooter rijden.

Lees ook: wintersport voor beginners #4 – 19x wat te doen tijdens een wintersportvakantie?

wintersport-voorbereidingen

3. Plattegrond van het skigebied

Dit klinkt misschien een beetje als een domme tip, maar bestudeer de plattegrond van het skigebied goed. Wij kwamen er bijvoorbeeld de laatste dag pas achter dat er nog een andere parkeerplaats was met heel wat nieuwe pistes om te ontdekken.

4. Heb je een autotolvignet nodig?

Als je met de auto gaat: houd er rekening mee dat winterbanden verplicht zijn. Daarnaast moet je voor veel skigebieden ook sneeuwkettingen hebben. Tot slot heb je voor landen zoals Oostenrijk en Zwitserland een autovignet nodig om op de autowegen te mogen rijden. Je kunt deze ook wel bij de grens kopen, maar het is net zo gemakkelijk om dit van tevoren te regelen. Het vignet voor Oostenrijk is sinds december 2017 digitaal aan te vragen. Je hoeft dus geen sticker meer achter het raam te plakken. Ook de vignetten voor landen zoals Hongarije, Slowakije en Roemenië zijn digitaal aan te vragen. Op Autotolvignetten.nl vind je per land een super handig overzicht van alle verplichte producten. Je vult jouw route in van A naar B en de website bekijkt voor jou wat je per land verplicht in de auto moet hebben. Denk niet alleen aan autotolvignetten, maar bijvoorbeeld ook aan veiligheidsvesten, een gevarendriehoek en de Duitse milieursticker. Zo ga je goed voorbereid op vakantie!

5. Extra sokken en ondergoed

Neem extra veel sokken en ondergoed mee! Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat je sneeuw in je broek krijgt, zelfs als deze waterbestendig is.

6. Colsjaal voor extra warmte

Met name voor de dames: neem in plaats van een lange sjaal een colsjaal mee. Ik ging één keer iets te enthousiast naar beneden, waardoor mijn sjaal ‘los waaide’ uit mijn jas, recht in mijn gezicht.. Die vriendin van mij had het beter bekeken met haar colsjaal!

wintersport-voorbereidingen

7. Niet verbranden!

Ik herhaal het nog maar een keer: gebruik een lippenbalsem en een zonnebrandcrème met een hoge factor. Jij wilt waarschijnlijk toffe verhalen delen na jouw wintersportvakantie, niet uitgelachen worden om een knalrode neus toch? Zorg ervoor dat de zonnebrand niet op waterbasis is, want dan kan de crème op je gezicht bevriezen..

8. Warm je spieren van tevoren op…

Het is verstandig om een kleine warming-up te doen voordat je naar de piste gaat. Het voorkomt blessures en zorgt er bovendien voor dat je minder snel spierpijn zult krijgen.

wintersport-voorbereidingen

Ik hoop dat jullie iets aan deze 3-delige serie over wintersport voor beginners hebben gehad! Heb je nog aanvullingen? Don’t be shy en deel ze met andere lezers die hopelijk inmiddels fan zijn geworden van wintersport!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets boekt of bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de website. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.[:en]Together with a friend and my sister I left in February for a few days to Winterberg in Germany. For the three of us it was the first time in the snow. Before that moment I’ve had some lessons in a snow hall, but that’s totally different. Less ‘real’. For all the other beginners I’ve wrote 3 articles about winter sports in Europe. I hope you have an unforgettable time in the snow with these tips, because after just one weekend I can tell you: it’s a lot of fun! In part 1 I helped you guys choose a destination and in part 2 I gave you an indication of the budget for winter sports. In this article I share how I prepared for my trip and besides that I give a lot of useful tips!

wintersport-voorbereidingen

Taking lessons: yes or no?

As I previously mentioned, I had some snowboard lessons in a snow hall before. So I knew the basics. Some people descend the slopes without ever having taken a lesson, but I wouldn’t recommend this. You are not only for yourself, but as well for others a danger if you don’t know what you’re doing. If you’re descending like a maniac you won’t make a lot of new friends… You can take some lessons during your trip (most places have a lot of different schools) or you can try to learn it beforehand in a snow hall. In addition, winter sporters are very friendly to each other so if you’re a beginner you can always ask someone for some help if you need it.

wintersport-voorbereidingen wintersport-voorbereidingen

Winter sports travel insurance?

A lot can happen in the snow. During our short trip we saw the snow mobile almost every hour because there were a lot of accidents on the slopes. Keep in mind that winter sports are almost never covered by your travel insurance. You need an additional winter sports/extreme sports insurance. Check this beforehand if you want to know what’s covered with your current insurance.

wintersport-voorbereidingen wintersport-voorbereidingen wintersport-voorbereidingen

What should you bring with you?

– Daily clothing like sweaters, trousers, underwear, a lot of extra socks
– Ski clothes or waterproof pants and jacket
– Thermal clothing
– Scarf
– A beanie/a hat/a helmet
– Waterproof gloves
– Ski goggles and/or sunglasses
– Snow boots or good shoes. While you’re skiing or snowboarding you will have special shoes. But maybe you also want to walk a bit and then you prefer good shoes, right?
– Snowboard or ski equipment if you have this
– Toiletries like deodorant and shampoo. It’s also really useful to get a lip balm and a sunscreen with a high factor. Make sure the sunscreen is not based on water, because then your face can freeze, brrr! I use a special moisturizer from Colombia with SPF 50 and a lip balm with SPF 30.
– Are you with more people? Take a board game or a deck of cards with you?
– But it’s also great to crawl on the couch with a book or a magazine.
– A waterproof and shockproof camera. Many people are fan of the GoPro. I use the Canon Powershot D30, a pretty nice camera that fits in my pocket and it’s great for outdoor and water sports!
– Swimsuits. When we arrived at our cottage we were told we could use the pool and the sauna in the hotel in front of the cottage. Nice!

wintersport-voorbereidingen

Additional tips

1. Do you not like cold? Use the thermal clothing! I was really worried I would freeze to death, but it was not that bad.

2. You don’t have to be on the slopes every day. Especially beginners will get myalgia the first days. It’s nice to take a day off and explore the surroundings. You can make a winter hike, but you can also enjoy the view over the snow in the restaurants while you enjoy a cup of hot chocolate. In many ski resorts you can also do fun things like ice skating, sleigh rides, cross country skiing, making a trip with a snow mobile or go on an adventure with sled dogs.

wintersport-voorbereidingen

3. This may sounds a bit silly, but you should really check out the map of the ski area. We found out the last day that there was another parking spot where you could explore some other slopes.

4. If you go by car, keep in mind you need some winter tires. At most places you also need some snow chains. Finally in countries like Austria and Switzerland you need a car sticker so you can drive on the highways. You can buy these at the borders, but it’s just as easy to arrange this in your own country.

5. Take a lot of extra socks and underwater with you. A reader told me it would be very likely that there would be snow in my pants. And she was damn right. So bring extras, even if you have waterproof clothes!

6. This one is for the ladies. I had a big scarf and it was a bit of a no-go. Because my scarf kinda ended up in my face when I was descending. My friend had a cowl scarf and that one was a lot better and safer on the slopes!

wintersport-voorbereidingen

7. I repeat it one more time: use lip balm and sunscreen with a high factor. You probably want to share some cool stories when you come back home, right? Not being the clown of the group – literally with that big red nose.

8. Do a little warming-up before you’re heading to the slopes. That way you easily prevent some injuries.

9. Take a map of the ski area, so you know how the area looks like. And so you know when the lifts will close. You don’t want to end up like the people in the movie Frozen

wintersport-voorbereidingen

I hope this article and the previous ones helped you preparing for a winter trip. Do you have any additions? Don’t be shy and share them with me and other readers![:]

Reacties via Facebook account

comments