Wat te doen in Sidi Bou Said, Tunesië?

Een bezoek aan Sidi Bou Said kan gemakkelijk worden gecombineerd met de hoofdstad Tunis en het eeuwenoude Carthago. Wat te doen in Sidi Bou Said? Ik deel mijn tips!

Lees ook: voorbereid op reis naar Tunesië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wie door Sidi Bou Said loopt heeft een momentje nodig om te realiseren dat je niet in Griekenland bent. Want het dorp in het noorden van Tunesië lijkt verrassend veel op het Griekse eiland Santorini, met de wit en blauw gekleurde huizen. Doordat Sidi Bou Said tegen een heuvel is gebouwd heb je vanaf de top een prima uitzicht over het dorp.

Het dorp schijnt vernoemt te zijn naar een Marokkaanse heilige die hier besloot te gaan wonen na zijn pelgrimstocht naar Mekka. Sidi Bou Said is een plek met een enorme aantrekkingskracht op creatieve zielen en kunstenaars. De Zwitserse kunstenaar Paul Klee heeft hier een tijdje gewoond, waarna meer kunstenaars hun inspiratie hier vonden.

Sidi-bou-said
Sidi-bou-said

Wat te doen in Sidi Bou Said, Tunesië?

1. Deuren bewonderen in Sidi Bou Said

Geen deur is hetzelfde in Sidi Bou Said. En dat maakt het zo leuk om door dit fotogenieke dorp te lopen. Veel terugkomende aspecten in de deuren zijn de vis (voorspoed en vruchtbaarheid), de hand van Fatima (bescherming tegen het kwaad) en de maan (een symbool van de islam). Opvallend is dat de grote deuren vaak een kleinere deur hebben: dit is de deur die daadwerkelijk wordt gebruikt in het dagelijks leven. De grote deuren gaan enkel open voor speciale gelegenheden.

Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said

2. Het uitzicht bewonderen bij Café Sidi Chaabane

Na een tijdje verdwaald te zijn geweest in de straten van Sidi Bou Said zul je uiteindelijk een keer uitkomen bij Café Sidi Chaabane, ook wel Café des Delices genoemd. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de haven van Sidi Bou Said en de Golf van Tunis. Je kunt hier een drankje doen, maar ook gewoon even naar binnen lopen voor een fotomomentje.

Sidi-bou-said

3. Thee drinken bij Kahoua el Alia – Café des Nattes

Thee drinken lijkt haast de nationale sport in Tunesië: de mensen drinken het ieder moment van de dag en nodigen je uit om hetzelfde te doen. Een leuke plek om thee te drinken in Sidi Bou Said is Kahoua el Alia. Dit café is gehuisvest in een voormalige moskee. Klim even omhoog naar de ingang voor een geweldig uitzicht over de hoofdstraat van Sidi Bou Said, met Carthago in de achtergrond. Trek je schoenen uit en neem plaats in het sfeervol ingerichte café, waar je geniet van een verse muntthee. In Tunesië worden vaak pijnboompitten toegevoegd aan de thee. En suiker. Een HOOP suiker. Meerdere bekende (Franse) filosofen en kunstenaars waaronder Jean-Paul Sartre, Gustave Flaubert en Simone de Beauvoir bezochten dit café.

Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said

4. Souvenirs shoppen in de souk van Sidi Bou Said

Kleurrijke tapijten, slippers gemaakt van kamelenleer, juwelen en tassen met mooie printen: je kijkt je ogen uit als je langs de winkels en kraampjes in Sidi Bou Said loopt. Zorg ervoor dat je wat ruimte overhoudt in de koffer voor de souvenirs die je hier gaat vinden!

Lees ook: 8x wat te doen op Djerba, Tunesië

5. Bezoek het mooiste gebouw van Sidi Bou Said in Tunesië

Sidi Bou Said is een aaneenschakeling van mooie bouwwerken, maar het mooiste gebouw is misschien wel het paleis van baron d’Erlanger, genaamd Ennejma Ezzahra. Heb je net als ik een liefde voor Arabische architectuur (ik ben verliefd op de Moorse architectuur in Sevilla!)? Dan mag een bezoek aan deze plek zeker niet ontbreken. Van houten plafonds tot versierde bogen: iedere kamer heeft weer een unieke en prachtige uitstraling. Zeker een hoogtepunt wat betreft Arabische architectuur. In het gebouw is ook het museum voor Arabische en Mediterrane Muziek gehuisvest.

Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said
Sidi-bou-said

Hoe kom je in Sidi Bou Said in Tunesië?

Sidi Bou Said ligt zo’n 20 kilometer van de hoofdstad Tunis vandaan, in het noorden van Tunesië. De gemakkelijkste optie is om de taxi te nemen. Daarnaast gaat er een TGM trein van Tunis naar Sidi Bou Said; de rit duurt 30-40 minuten. Een treinticket kost 2 dinar: minder dan €1 euro! De trein vertrekt vanuit Tunis en rijdt via Carthago en Sidi Bou Said naar La Marsa. Je kunt Sidi Bou Said en Carthago goed combineren als een dagtrip vanuit Tunis of La Marsa.

Sidi-bou-said
Sidi-bou-said

Lees ook: de mooiste plekken in Tunesië

Ben je net zo verliefd geworden op dit Tunesische dorp als ik en ben je inmiddels al naar vliegtickets aan het zoeken? Of ben je al eens in Sidi Bou Said geweest en heb je nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

Ik bezocht Tunesië op uitnodiging van het Tunesisch Verkeersbureau. De tips en ervaringen in dit artikel zijn uitsluitend die van mijzelf. Meer over samenwerkingen lees je hier.

Reacties via Facebook account

comments