veilige-bootreis-indonesie

Indonesië: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok

Extra info juli 2019: het eiland Komodo zal in 2020 gesloten worden voor bezoekers. Dit zodat de populatie komodovaranen kan groeien en de dieren rust krijgen. Andere plekken in Komodo Nationaal Park zijn wel gewoon geopend voor bezoekers. Je kunt dus blijven snorkelen, de stranden van de andere eilanden bezoeken en komodo’s spotten op bijvoorbeeld Rinca.

De boottocht van Flores naar Lombok is ongetwijfeld een van mijn hoogtepunten van mijn reizen door Indonesië. Vier dagen lang vaar je langs bijzondere eilanden, speel je kaartspellen op het dek, duik je in het kraakheldere water en jaag je de mooiste zonsondergangen achterna.

Bootreizen in Indonesië zijn niet altijd zonder gevaren

Maar bootreizen in Indonesië zijn niet altijd zonder gevaren. Misschien kennen jullie het schipbreukverhaal van Adventurous Kate wel? In het kort: Kate werd uitgenodigd om over een bootreis te schrijven, de boot zinkt en een hoop drama volgt. De reddingsboot is lek, de reddingsvesten zijn over hun houdbaarheidsdatum heen en ze zitten uiteindelijk uren op een eiland vol gevaarlijke varanen omdat het communicatiesysteem van de boot niet werkt. Zij waarschuwt in het artikel dat niet iedere bootmaatschappij een goede reputatie heeft en ik ben het helemaal met haar eens. Een vaartocht door Indonesië kan een fantastische trip zijn, maar ook een verschrikkelijke ervaring. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij voorbereid en veilig aan jouw boottrip begint!

Lees ook: Flores, Indonesië – hoogtepunten van dit prachtige eiland

veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie

Tips voor een bootreis tussen Flores en Lombok in Indonesië

1. Stel de juiste vragen over de bootreis

Er zijn behoorlijk veel bedrijven die een boottocht tussen Flores en Lombok aanbieden; soms zie je door de bomen het bos niet meer. Stel het bedrijf de volgende vragen voordat je met hen in zee gaat, letterlijk en figuurlijk:

1. Hoeveel mensen mogen er maximaal aan boord?

Veel ongelukken ontstaan doordat er te veel mensen en te weinig veiligheidsmiddelen op de boot aanwezig zijn. Op de boot van Flores naar Lombok zitten meestal minder mensen dan op de omgekeerde route. Houd er ook rekening mee dat het in het hoogseizoen ook extra druk kan zijn.

2. Hoeveel reddingsvesten zijn er aan boord?

Je wilt niet dat je moet vechten om een reddingsvest wanneer een boot langzaam maar zeker naar de bodem van de oceaan zakt.

3. En zijn er ook reddingsboten aanwezig?

Ook niet geheel onbelangrijk.

4. Communicatie- en navigatiesysteem aanwezig?

Misschien denk je hier niet zo snel aan, maar check ook of er een fatsoenlijk communicatie- en navigatiesysteem aan boord is. Of vraag hoelang de kapitein al ervaring heeft met het reizen op deze route. De wateren rondom de eilanden van Komodo National Park kunnen best verraderlijk zijn, maar locals weten exact waar ze wanneer kunnen komen met een boot.

5. Wat zijn de mogelijkheden voor het eten?

Je zit meerdere dagen op een boot en je bent afhankelijk van het eten dat de kok bereid. Vraag altijd even wat er zoal op het menu staat en geef het liefst ook van tevoren aan als je vegetarisch bent. Je krijgt normaal gesproken drie keer per dag een maaltijd, al geven ze op sommige boten tussendoor ook nog snacks. Neem wat extra eten mee als je bang bent dat je honger zult lijden op de boot.

6. Wat is het programma van de bootreis? Wat ga je precies zien en doen?

Vraag ook duidelijk naar het programma van de bootreis. Ik heb van andere reizigers gehoord dat sommige delen van het programma werden overgeslagen tijdens hun trip. Over het algemeen varen de meeste boten langs:

– De eilanden Rinca en Komodo om komodo varanen te spotten
– Pink Beach of een andere plek om te zwemmen en te snorkelen in Komodo National Park
– Naar Gili Laba om vanaf de heuvel van een prachtig uitzicht te genieten
– Het eiland Satonda (voor de kust van Sumbawa) om een groot zoutwatermeer te zien
– En naar Moyo eiland om na een korte wandeling een verfrissende douche onder de watervallen te nemen (heerlijk als je al 3 dagen op een boot zit zonder douche!).

veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie

2. Vraag of je de boot van tevoren kunt zien

Sommige bedrijven laten prachtige boten zien, maar bij vertrek is de realiteit heel anders. Vraag of je de boot alvast kunt zien. Mocht dit niet mogelijk zijn (omdat de boot bijvoorbeeld nog op zee is), vraag dan op z’n minst om meerdere foto’s waarop de naam van de boot of het bedrijf te zien is.

3. Keuze tussen slapen op het dek of in een kabine

Op veel boten heb je de keuze tussen slapen in een kabine of slapen op het dek. De budgetreizigers en avonturiers kiezen voor het dek, aangezien het goedkoper is. Ik kan me voorstellen dat mensen dit geen fijn idee vinden. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om in een privékamer, oftewel de kabine, te slapen. Geef dit van tevoren wel duidelijk aan, want deze worden met name in het hoogseizoen snel volgeboekt. En wie het eerst komt…

Lees ook: die keer dat ik op een Balinese bruiloft belandde..

veilige-bootreis-indonesie

4. Snel zeeziek?

Word je – net als ik – snel ziek op het water? Ik neem op reis altijd een strip met Primatour pillen mee. Deze pillen zitten in een groen doosje en zijn bij bijna iedere apotheek en drogist wel te halen. Daarnaast heb ik Sea-Band: bandjes die je om je polsen doet en door middel van acupressuur de misselijkheid onderdrukken. Mocht je écht niks bij de hand hebben? Bij mij helpt het ook altijd om me te focussen op een vast punt, zoals de horizon of iets aan de kust.

Lees ook: reisziekte – wat doe je aan misselijkheid op reis?

veilige-bootreis-indonesie
veilige-bootreis-indonesie

5. Vraag het aan de locals

Indonesiërs weten heel goed welke bootmaatschappijen van locals zijn en welke van ‘buitenstaanders’. De locals kennen de getijden en weten wanneer het te gevaarlijk is om de haven te verlaten. Vraag dus even in het ho(s)tel bij de receptie of een bepaald bedrijf betrouwbaar is.

6. Neem een drybag mee!

Naast je gebruikelijke reisspullen kan een drybag goed van pas komen. Dit is een simpel uitgelegd een zak waar jouw spullen droog in blijven. Ik heb er zelf twee: een grote van 30 liter voor mijn cameraspullen & laptop en een kleine van 3 liter voor mijn telefoon, paspoort en portemonnee.

Welke bootreis van Flores naar Lombok in Indonesië zou ik aanraden?

Voor degenen die nog op zoek zijn naar een goede maatschappij: ik heb mijn 4-daagse bootreis van Labuan Bajo naar Lombok bij Kencana Adventure geboekt. De bemanning was vriendelijk, behulpzaam en leek het gebied op zijn duimpje te kennen. De kapitein hield vrij strak in de gaten waar we wanneer moesten zijn, wat professionaliteit aantoonde. Het eten was lekker en divers. Bovendien kregen we naast de gebruikelijke maaltijden ook regelmatig snacks en fruit, waardoor ik me geen moment hongerig heb gevoeld. We kregen zelfs popcorn toen we een filmavond hielden (want ja, er was een televisie aan boord!).

Wij vertrokken met 8 passagiers, maar het maximum zou 20 personen zijn. Op de website van Kencana staat dat de prijs voor deze boottocht met slapen op het dek momenteel 1.550.000 rupiah is, omgerekend zo’n €100 euro (mei 2016). Ik kreeg zelfs nog korting aangezien ik nog een scooter bij me had en ik dus niet de busrit op Lombok nodig had.

Daarnaast heeft Jenny van Ikreis een boottocht van Lombok naar Flores gemaakt met Perama. Op haar blog lees je hoe zij deze bootreis heeft ervaren.

Lees ook: bijzondere scooterreis van Bali naar Flores, Indonesië

veilige-bootreis-indonesie

Wat te doen op Flores in Indonesië?

Flores is een geweldig eiland en (nog) niet ontdekt door het massatoerisme. Wat kun je zoal doen op Flores in Indonesië?

1. Bezoek de rijstvelden van Ruteng, die in de vorm van een spinnenweb zijn aangelegd.

2. Op Flores kun je traditionele dorpen bezoeken, waar je echt even terug in de tijd gaat. Geen toeristische opzet zoals een openluchtmuseum, maar gewoon een dorp waar mensen nog steeds wonen en hun leven leiden. In de buurt van Bajawa vind je bijvoorbeeld Bena en Luba. Ook een wandeling naar Wae Rebo is indrukwekkend.

3. Heb jij ooit kratermeren gezien die van kleur veranderen? De 3 kratermeren van Kelimutu zijn fascinerend, want door de tijd heen veranderen deze van kleur. De ene keer is zo’n meer lichtblauw, een andere keer inktzwart.  Heel bijzonder om te zien, vooral tijdens de zonsopkomst!

4. Op Flores vind je natuurlijk ook meerdere watervallen. Een daarvan is de Cunca Rami waterval, op de weg van Labuan Bajo naar Ruteng.

Lees ook: 5 redenen waarom Flores op jouw bucket list moet staan

Wat te doen op Lombok in Indonesië?

Ook op Lombok is genoeg te beleven. Wat is er zoal te doen op Lombok in Indonesië?

1. Een van de figuurlijke én letterlijke hoogtepunten van Lombok is het beklimmen van de Rinjani. Deze vulkaan ligt in het noorden van het eiland

2. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de zwarte vulkanische stranden in het noorden. Gemakkelijk te combineren met een rit door de prachtige Sembalun Vallei, ten oosten van de vulkaan.

3. Op Lombok kun je overigens ook prima surfen. Voor zowel beginners als gevorderde surfers zijn er verschillende plekken waar je naartoe kunt. De meeste plekken om te surfen op Lombok zijn in het zuiden en aan de westkust te vinden.

4. Met een korte bootreis ben je op de Gili Eilanden, voor de westkust van Lombok. Vanaf Pemenang kun je met de boot oversteken naar Gili Trawangan (grootste eiland, meeste feestjes), Gili Meno (voor als je van de rust wilt genieten) en Gili Air (gulden middenweg van de andere twee eilanden).

Lees ook: 6 redenen waarom Flores op jouw bucket list moet staan

Vertrouw op je gevoel; soms kunnen die paar extra centen het verschil uitmaken tussen een fantastische trip en een verschrikkelijke reiservaring. En daarnaast kan ik je bovenal alleen maar heel veel plezier wensen! Heb jij nog tips of juist vragen over deze bootreis tussen Flores en Lombok in Indonesië? Deel het hieronder in een reactie of stuur mij een berichtje!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Indonesië: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok”

 1. Goede tips en helemaal mee eens! Gisteren zag ik ook weer eens stukje in de krant over een bootongeluk, maar dan op Koh Samui waar wij ook zijn geweest. Daar is het een beetje hetzelfde, veel aanbieders maar weinig zijn betrouwbaar. Schitterende foto’s ook weer trouwens!

  1. Bedankt Elisa! 🙂 Het blijft inderdaad een groot probleem waar veel mensen jammer genoeg nog niet echt bij stil staan. Hopelijk hebben een hoop mensen iets aan deze tips (want veel geldt eigenlijk voor heel Azië)!

 2. Kan me goed voorstellen dat je de nodige vragen stelt bij het boeken van een bootticket, ik volg het nieuws amper, maar de veiligheid van Indonesische boten is toch wel een terugkerend thema volgens mij. Handige tips!

  1. Ja inderdaad, het speelt in heel Azië wel een beetje. Ik werd er voornamelijk op gewezen door Balinese vrienden. Maar weinig toeristen en reizigers zijn er eigenlijk van op de hoogte. Hopelijk hebben veel mensen iets aan deze tips! 🙂

 3. Vincent Rondwijk

  Het lijkt mij ook heerlijk om een aantal dagen een boottrip te maken in Lombok. Goed om te weten welke vragen ik moet stellen zodat ik de juiste veiligheidsmaatregelen kan nemen. Ik zal ook mijn eigen zwemvest meenemen, dit kan nooit kwaad natuurlijk.

  1. Ja zeker verstandig om op de veiligheidsmaatregelen te letten. Een eigen zwemvest meenemen naar Indonesië is denk ik voor de meeste reizigers niet mogelijk, aangezien die veel ruimte in de bagage inneemt haha. Maar als je een goede bootmaatschappij kiest hebben ze ze gewoon aan boord hoor. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *