Boot-Eemshaven-Kristiansand

Met de boot van Nederland naar Noorwegen: alles wat je wilt weten

Wie met een eigen auto naar Noorwegen wilt rijden is wel even onderweg. Die route is doorgaans door Duitsland en Denemarken en dan met de boot oversteken naar Noorwegen. Maar sinds april 2022 kun je ook met de boot van Nederland naar Noorwegen! Ik deed dit in september 2022 met een vriendin. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten als je met de boot van Nederland naar Noorwegen wilt gaan.

Belangrijke update!

Sinds maart 2023 vaart deze boot NIET meer vanaf het Nederlandse Eemshaven naar Kristiansand, maar vanaf het Duitse Emden. Qua afstand scheelt dit weinig (het ligt net over de grens), maar het is natuurlijk wel belangrijk om te weten dat de vertrekplaats is veranderd. De Eemshaven wordt momenteel dus NIET meer gebruikt door Holland Norway Lines. Het is nog wel dezelfde boot die van Emden naar Kristiansand vaart, dus het merendeel van de informatie in dit artikel is nog steeds handig.

Via de website kies je bij het boeken nu voor de optie Nederland/Duitsland-Kristiansand, waarna je te zien krijgt dat de vertrekplaats Germany Emden is.

Lees ook: 13 mooie plekken in Zuid-Noorwegen voor op jouw bucket list

Boei-boot-Nederland-naar-Noorwegen

Met de boot van Nederland naar Noorwegen: praktische informatie

Veel Nederlanders reizen door Duitsland en dan met de boot van Denemarken naar Noorwegen als ze met de auto op pad gaan. In Denemarken stap je op de boot in Hirtshals en je vaart dan naar Larvik, Langesund of Kristiansand in Noorwegen.

Sinds april 2022 vaart Holland Norway Lines van Nederland naar Noorwegen. Deze boot vaart op de route Eemshaven (provincie Groningen) naar Kristiansand (in het zuiden van Noorwegen).

Adres van de haven in Eemshaven: Borkumkade 7
Adres van de haven in Kristiansand: Vesterveien 21

De boot die tussen Nederland en Noorwegen vaart is de MS Romantika. Deze boot vertrekt 3 keer per week vanuit Nederland op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanuit Noorwegen vertrekt de boot ook 3 keer per week: op woensdag, vrijdag en zondag.

De boot vertrekt om 15.30 uur uit de vertrekhaven en komt rond 10.00 uur aan op de bestemming. De boottocht duurt 18,5 uur.

Honden mogen mee op de boot van Nederland naar Noorwegen, maar er moet wel een ticket van €30 euro voor bijgeboekt worden. Er is een aangegeven deck waar honden uitgelaten mogen worden, op de andere decks zijn honden niet toegestaan. Daarnaast moet je er bij de hutten op letten dat je de optie voor een diervriendelijke slaaphut boekt voor de tocht.

Ook leuk om te weten: Holland Norway Lines streeft ernaar om in de nabije toekomst de eerste emissieloze ferrylijn te zijn. Ze minimaliseren de schadelijke stoffen die slecht zijn voor de lucht en het water. Met het oog op duurzaamheid ben ik niet zo’n groot fan van cruiseschepen, dus dit is fijn om te horen!

Rij-auto's-inchecken-voor-boot-naar-Noorwegen
Autos-deck-boot-Nederland-Noorwegen
Plattegrond-boot-Noorwegen

Een ticket boeken voor de boot naar Noorwegen vanuit Nederland

Via de website van Holland Norway Lines kun je een ticket boeken voor de boot van Nederland naar Noorwegen. De website is in het Nederlands en is gebruiksvriendelijk. Daarnaast kun je ook verschillende bootreizen vergelijken en boeken via Direct Ferries.

Allereerst kies je de vaarroute (Eemshaven-Kristiansand of andersom) en de datum. Je geeft ook aan met hoeveel passagiers je reist en of er een wagen/motor/fiets meegaat.

Vervolgens kies je of je een standaard of een flexibel ticket wilt hebben. Het flexibele ticket is iets duurder, maar zorgt er wel voor dat je tot 48 uur voor vertrek nog wijzigingen kunt doorvoeren.

Daarna kies je of je een hut, eten, huisdieren of een parkeerplaats in de Eemshaven wilt boeken. Een hut is verplicht om te boeken tijdens de overtocht. Eten kun je in principe ter plekke regelen, maar ook dit kun je van tevoren bijboeken.

Hierna vul je de gegevens van de auto en de passagiers in. Wij hadden een flexibel ticket en hebben tijdens de voorbereiding nog het kenteken van de auto kosteloos veranderd. Handig!

De prijs is afhankelijk van de periode dat je vertrekt, wat je bijboekt én hoe ver je van tevoren boekt. Het loont namelijk om het ticket zo vroeg mogelijk te boeken. Wij zochten de prijs voor de boot zo’n 2 maanden voor vertrek op. Een week later keken we nog een keer en de prijs was toen al gestegen.

In de zomermaanden is de boot van Nederland naar Noorwegen zelfs vaak uitverkocht. Last minute een bootticket boeken voor deze route is in de zomerperiode niet echt mogelijk. Voor een retourticket in september voor 2 personen, een auto en een binnenhut tijdens de vaartochten betaalden wij €825 euro.

Pasje-kamer-boot-Nederland-Noorwegen
Binnenhut-boot-Nederland-naar-Noorwegen

Waarom met de boot van Nederland naar Noorwegen?

Een vriendin en ik hebben overwogen om met de auto via Denemarken te reizen, maar uiteindelijk vonden we het toch prettiger om de boot van Nederland naar Noorwegen te nemen. Zo begonnen we uitgerust aan onze roadtrip door Noorwegen, in plaats van dat we al zo’n 1000 kilometer hadden gereden tot onze aankomst in Noorwegen. Omdat we allebei op de laatste reisdag in Nederland andere verplichtingen hadden vonden we dit ook voor de terugreis een relaxter plan.

Qua kosten is de boot vanaf Nederland duurder, maar we besparen wel weer op de benzine die we anders voor de heen- en terugreis door Duitsland en Denemarken nodig hadden. Daarnaast moet je vaak in Denemarken overnachten om de boot naar Noorwegen te nemen, dus dat kost ook geld. Uiteindelijk zijn we met de boot naar Noorwegen vanaf Nederland duurder uit dan vanaf Denemarken, maar daardoor is onze roadtrip minder stressvol.

Een andere optie was om naar Noorwegen te vliegen en daar een auto te huren, maar dit is doorgaans een duurdere optie dan een eigen auto naar Noorwegen meenemen. Omdat ik een redelijk grote auto heb waar je zelfs met 2 mensen in kunt slapen was dit voor ons een logische keuze.

Via DirectFerries kun je verschillende boottochten met elkaar vergelijken om van Nederland naar Noorwegen te reizen. Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen voor boottickets van Eemshaven naar Kristiansand en vanaf het Deense Hirtshals naar Kristiansand.

Trolltunga-wandeling-Noorwegen
Boot-naar-Noorwegen-vanuit-Nederland

Mijn ervaring met de bootreis

De MS Romantika is een vrij grote boot waar maar liefst 2.500 mensen op kunnen! Het is dus meer dan alleen een boot die je van Nederland naar Noorwegen brengt. Er zijn meerdere restaurants en barretjes, je kunt winkelen, er is live muziek en je kunt zelfs naar een nachtclub (voor als je de hele nacht wilt doorhalen?).

Tijdens mijn reis in september heb ik de boottocht in beide richtingen gemaakt. De boottocht was voor mij vooral een makkelijke manier was om van A naar B te reizen. Maar met al het entertainment dat er in september nog was snap ik best dat mensen deze boottocht ook als mini-cruise boeken. In meerdere barretjes was er live muziek en op het buitendek draaide een dj. Er is een kleine game hal met onder andere air hockey, basketbal en Mario Kart. En er zijn meerdere activiteiten: zo sloten een vriendin en ik aan bij de bingoavond.

Game-hall-boot-Nederland-naar-Noorwegen
Bingokaarten-boot-Nederland-Noorwegen
Theaterzaal-boot-Nederland-Noorwegen

Inchecken, kamers en prijzen op de boot

Het inchecken voor de bootreis verloopt vlot: je hoeft alleen het bootticket en jouw paspoort te laten zien. Als je met de auto reist wordt het kenteken gecheckt en daarna mag je in de rij aansluiten om de boot op te rijden. Misschien dat het voor niet-Europeanen langer duurt, maar als Nederlander ben je binnen een minuut ingecheckt.

Wij hadden een binnenhut voor 2 personen tijdens de overtochten. De kamers zijn redelijk compact en doen me denken aan een slaapcabine in treinen. De kamers hebben een kleine badkamer met toilet en douche. Ook zijn er stopcontacten om apparatuur op te laden. Als je snel misselijk wordt op boten is het verstandig om een binnenhut te boeken. De buitenhut heeft weliswaar een beter uitzicht, maar de binnenhutten maken je minder snel misselijk met al dat geschommel op zee.

De prijzen op de boot van Nederland naar Noorwegen vielen mee. Ik had Noorse prijzen verwacht, maar het is eerder vergelijkbaar met Nederlandse prijzen. Voor een caipirinha cocktail betaal je €7,50 euro en voor een hamburger zo’n €15 euro. Als je een kop koffie ’s ochtends wilt halen betaal je €4 euro. Al met al vielen de prijzen op de boot me dus mee.

Bar-boot-Nederland-Noorwegen

Extra tips voor de bootreis van Nederland naar Noorwegen

  • Het autodek is gesloten tijdens de bootreis. Leg daarom de spullen die je mee naar de hut wilt nemen van tevoren klaar, want er wordt verwacht dat je direct uitstapt en het autodek verlaat na het parkeren. Ik voelde me hierdoor op de heenreis een beetje opgejaagd en heb toen wat nuttige spullen in de auto laten liggen.
  • Ik ben snel misselijk op boten (en in bussen en auto’s). Gelukkig viel het mee met de reisziekte tijdens de bootreis van Nederland naar Noorwegen. Word je ook snel misselijk tijdens een reis? Dan kun je van tevoren een Primatour pilletje nemen of de Sea Band bandjes gebruiken. Beide opties werken al jaren voor mij op reis.
  • Er is een supermarkt aan boord van de boot, maar je bent goedkoper uit als je van tevoren boodschappen doet in Nederland. Met name alcohol en tabak kun je beter voor vertrek inslaan.
  • Er is regelmatig entertainment aan boord, maar het is ook goed om jezelf te kunnen entertainen. Er is beperkte WiFi aan boord (betaald) en je eigen databundel werkt niet onderweg. Download daarom van tevoren wat films en series (op Netflix), zodat je deze offline kunt kijken. Ga met een boek op het buitendek in de zon zitten. Of neem een reisspelletje mee: er zijn er genoeg die compact én leuk zijn voor 2 personen.

Lees ook: 18 leukste reisspellen (voor op reis & thuis!)

Dit is alles wat ik aan informatie en ervaringen met je kan delen over de boot van Nederland naar Noorwegen. Mocht je nog vragen hebben over deze bootreis, laat het me dan gerust weten via de reacties hieronder of door een mailtje te sturen naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Met de boot van Nederland naar Noorwegen: alles wat je wilt weten”

    1. Hi Berlinda, je mag eten en drinken gewoon meenemen en gebruiken op de boot van Nederland naar Noorwegen 🙂 Houd er wel rekening mee dat Noorwegen een maximum heeft voor de alcohol die geïmporteerd/meegenomen mag worden (dat maximum verschilt voor sterke drank, wijn of bier). Dus zodra je de boot verlaat met de auto is het belangrijk om dan niet over de maximale hoeveelheid alcohol te zitten. 😉

  1. Wij gaan op minicruise en willen 1 fles wijn in koffertje meenemen voor het slapen gaan nog een drankje nu heb ik gelezendat je geen drank mag meenemen klopt dat.?

    1. Je mag voor de boot best zelf iets meenemen, maar als je eenmaal Noorwegen in rijdt zijn er wel controles omdat er een limiet is wat mensen aan alcohol het land in mee mogen nemen. Maar als je het op de boot opdrinkt is het geen probleem hoor. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *