Uitzicht-over-omgeving-Andalsnes-vanaf-Rampestreken-uitzichtpunt

Is Noorwegen duur? De kosten van m’n Noorwegen trip op een rij!

Is Noorwegen duur? Noorwegen staat nou niet bekend als een goedkope vakantiebestemming. Maar wat ben je nou daadwerkelijk kwijt voor een rondreis door Noorwegen? In dit artikel zet ik al mijn kosten voor mijn Noorwegen trip van 12 dagen op een rijtje! Omdat ik deze roadtrip door Noorwegen met een vriendin maakte deel ik hier de kosten voor een reis met 2 personen.

Jessica-bij-uitzichtpunt-Rampestreken-Andalsness-in-Noorwegen

Is Noorwegen duur? Mijn Noorwegen kosten op een rijtje

1. Vervoer van Nederland naar Noorwegen

Vliegen van Nederland naar Noorwegen

Er zijn verschillende manieren om van Nederland naar Noorwegen te reizen. Allereerst kun je vliegen. Er gaan directe vluchten vanaf Schiphol naar de hoofdstad Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand en Alesund. Voor plaatsen zoals Tromso moet je overstappen. Via Skyscanner houd je de prijzen voor vliegtickets in de gaten. Soms heb je al een retourtje voor €100 euro, maar doorgaans zul je €150 tot 250 euro voor een retourticket naar Noorwegen betalen.

Met de trein van Nederland naar Noorwegen

Als je meer tijd hebt kun je ook met de trein naar Noorwegen. Vanaf Utrecht naar Oslo is het zo’n 20 uur met de trein, als alles vlot verloopt. Je bent dus wel even aan het reizen, maar je kunt onderweg een tussenstop inplannen in het Duitse Hamburg, Kopenhagen in Denemarken of het Zweedse Goteborg. Vanaf Oslo kun je vervolgens met de trein naar bijvoorbeeld Bergen of Trondheim reizen en van de prachtige uitzichten onderweg genieten.

Voor een Interrail Global Pass van 7 reisdagen voor een volwassene betaal je €335 euro. Met de Norway Pass kun je alleen in Noorwegen treinreizen (en dus niet in Nederland starten), maar voor 8 dagen betaalt een volwassene slechts €281 euro.

Met de auto (en boot) van Nederland naar Noorwegen

Wij namen de boot van Eemshaven in Nederland naar Kristiansand in het zuiden van Noorwegen. In zo’n 18 uur word je dan van het noorden van Nederland naar het zuiden van Noorwegen gebracht. Het voordeel hiervan is dat je dan relaxed aan jouw rondreis door Noorwegen begint.

De prijzen voor deze boottocht zijn afhankelijk van de reisperiode, het aantal personen, wat voor voertuig je meeneemt en hoe ver je van tevoren boekt. Doorgaans geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de boottocht is. Gemiddeld betaal je met 2 volwassenen, een personenauto en een slaaphut €350 euro voor een enkele boottocht. In het hoogseizoen ben je natuurlijk meer kwijt en moet je ruim van tevoren reserveren, want de tochten op sommige data zijn snel volgeboekt.

Het alternatief is dat je eerst met de auto door Duitsland en Denemarken rijdt en dan in het Deense Hirtshals op de boot stapt naar Noorwegen. Deze boottocht is goedkoper en korter, maar houd er wel rekening mee dat je dus eerst naar het noorden van Denemarken moet rijden.

De prijzen voor de boten vanuit Nederland en Denemarken naar Noorwegen kun je via Direct Ferries vergelijken.

Onze kosten voor vervoer naar Noorwegen: €825 euro voor een retourticket met de boot van Nederland naar Noorwegen voor 2 personen, inclusief auto en slaaphutten

boei-boot-van-nederland-naar-noorwegen
boot-van-nederland-naar-noorwegen

2. Vervoer in Noorwegen

Als je een roadtrip in Noorwegen gaat maken kun je het beste een eigen auto meenemen. Dit is veel voordeliger dan een auto of een camper huren. Een auto in het laagseizoen huur je voor €40 euro per dag, maar in het hoogseizoen betaal je al snel het dubbele per dag. Wij maakten de roadtrip door Noorwegen in september 2022. Als we voor 10 dagen een huurauto hadden genomen vanaf Oslo waren we €480 euro kwijt geweest. Maar omdat we mijn auto gebruikten hadden we hier geen kosten voor.

Tijdens onze roadtrip door Noorwegen was de benzineprijs gemiddeld €2,30 euro voor Euro95. Hoewel de benzineprijs op het moment van schrijven overal in Europa hoog is, is Noorwegen wel een van de duurste landen wat betreft tanken. Ter vergelijking: in Nederland betaalde je op dat moment gemiddeld €2,08 euro voor een liter benzine en in Luxemburg zelfs €1,65 euro.

Zoek van tevoren uit wat de benzine- en dieselprijs in Noorwegen is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige auto’s rijden erg duurzaam (1 op 20), mijn auto rijdt zo’n 14 kilometer met 1 liter benzine. Wij maakten zo’n 2.000 kilometer tijdens de roadtrip door Noorwegen. Je kunt het aantal kilometers bijvoorbeeld via Google Maps of via de app Roadie berekenen. Aan de hand daarvan kun je zelf berekenen hoeveel je ongeveer aan vervoer in Noorwegen kwijt bent.

Extra tip voor het tanken in Noorwegen: bij onbemande stations betaal je een stuk minder dan bij bemande stations op populaire plekken. Wij betaalden gemiddeld €2,10 euro per liter bij dit soort stations (in plaats van €2,30)!

Onze kosten voor vervoer in Noorwegen: ongeveer €400 euro voor zo’n 2700 kilometer rijden.

jessica-bovenop-rots-Kjeragbolten-noorwegen
berg-Besseggen-kosten-Noorwegen

3. Tol in Noorwegen

Je hebt voor Noorwegen geen vignet of visum nodig, dus dat is fijn. Wel betaal je in Noorwegen voor sommige wegen tol. Je hoeft van tevoren geen tolbadge aan te schaffen. Wanneer je over een tolweg in Noorwegen rijdt wordt jouw kenteken automatisch geregistreerd. Naderhand worden de kosten van de tol in Noorwegen per post naar het adres gestuurd waar de auto staat geregistreerd.

Ook voor de boten betaal je tol. Soms reken je dit ter plekke af, soms wordt het kenteken geregistreerd en wordt het bedrag bij de tolkosten opgeteld.

Je kunt jouw auto wel online registreren bij ePass24. Via deze website kun je jouw gegevens en auto registreren en een creditcard toevoegen. Het fijne is dat je kunt inloggen bij ePass24 om onderweg te zien hoe veel je kwijt bent aan tol in Noorwegen. Daarnaast kun je ook online betalen, zodat je niet hoeft te wachten totdat de rekening een keer op de deurmat valt.

Onze kosten voor tol in Noorwegen: ongeveer €120 euro

Besseggen-uitzicht-noorwegen
wandelpad-trolltunga-hike-noorwegen

4. Parkeren in Noorwegen

Veel natuurgebieden kun je gratis bezoeken in Noorwegen, yes! Het is alleen jammer dat je vervolgens wel redelijk wat kwijt bent aan parkeerkosten om die plekken te bezoeken. Verkijk je hier niet op, want hier kunnen de kosten flink oplopen.

 • Parkeren bij Kjeragbolten: 300 Noorse kronen (€30 euro)
 • Parkeren bij Bondhusvatn: 100 Noorse kronen (€10 euro)
 • Parkeren bij Trolltunga P2: 500 Noorse kronen (€50 euro)
 • Parkeren bij Besseggen: 150 Noorse kronen (€15 euro)
 • Parkeren bij Preikestolen: 250 Noorse kronen (€25 euro)
 • Parkeren in Bergen: gratis
 • Parkeren in Kristiansand: €6 euro voor 1,5 uur

Onze kosten voor parkeren in Noorwegen: €136 euro

Lees ook: hike naar Trolltunga in Noorwegen – alles dat je wilt weten

parkeermeter-besseggen-parkeren-in-noorwegen
parkeerplaats-bij-trolltunga-p2-noorwegen

5. Overnachten in Noorwegen

In Noorwegen heb je het allemansrecht: in principe mag je vrijwel overal jouw auto parkeren of tent opzetten. Je mag op open terrein overnachten, zolang het niet op privéterrein of in de bebouwde kom is. Kampvuren zijn verboden tussen april en september. Ook is het belangrijk dat je de plek achterlaat zoals je deze hebt aangetroffen en al je rommel meeneemt als je vertrekt.

Dankzij het allemansrecht kun je flink besparen op het overnachten in Noorwegen. Een vriendin en ik overnachtten in mijn auto (die groot genoeg is voor 2 personen om in te slapen). Meestal waren we voor campings €30 à 40 euro kwijt voor een auto inclusief 2 personen en toeristenbelasting. Met een tent ben je iets minder kwijt.

Daarnaast hebben we ook een paar nachten overnacht op plekken waar we niets voor hebben betaald (allemansrecht).

Onze kosten voor overnachten in Noorwegen: ongeveer €300 euro

wildkamperen-met-auto-Noorwegen-allemansrecht
gekleurde-huisjes-in-Bergen-noorwegen

6. Eten en drinken in Noorwegen

Eten en drinken kun je in principe zo goedkoop (of duur) in Noorwegen maken als dat je zelf wilt. Wij kozen ervoor om vrijwel iedere dag zelf onze maaltijden te maken. Daarnaast maakten we ook veel wandelingen, waardoor we wat gemakkelijks meenamen voor tijdens de wandeling. De meeste wandelroutes hebben namelijk geen restaurants onderweg.

Daarnaast zijn we een keer uit eten gegaan in Kristiansand, in Bergen en op de boot van Noorwegen naar Nederland. Uit eten is hartstikke leuk, maar het is een behoorlijke kostenpost als je naar Noorwegen gaat en 3 keer per dag buiten de deur eet. Voor een maaltijd betaal je al snel €25 tot €30 euro en dan heb je niets speciaals besteld.

Eten en drinken kun je het beste inslaan voordat je vertrekt. Wij haalden het merendeel van ons eten voor 2 weken al in de supermarkt in Nederland. Basisproducten zoals rijst, bulgur, noedels, soep en pasta blijven weken goed. Hetzelfde geldt voor het merendeel van onze snacks, koeken, nootjes, chips, chocolade crackers en dergelijke. De enige dingen die we eigenlijk in Noorwegen in de supermarkt haalden waren groenten, fruit, brood en ijskoffies..

Onze kosten voor eten en drinken voor Noorwegen: ongeveer €300 euro

Wandelaars-bij-trolltunga-hike-noorwegen
Voringsfossen-Watervallen-Noorwegen

7. Bezienswaardigheden in Noorwegen

Voor de meeste bezienswaardigheden in Noorwegen hoef je niet te betalen. Hier en daar heb je een staafkerk of een museum waar je entree voor betaalt. Maar voor natuurliefhebbers zitten er in principe weinig kosten verbonden aan dit aspect van de reis.

Om je een idee te geven van de kosten voor enkele bezienswaardigheden:

 • Staafkerk in Roldal: 80 Noorse kronen voor volwassenen (€8 euro)
 • Kabelbaan in Bergen: 345 Noorse kronen voor volwassenen (€34,50 euro)
 • Kabelbaan in Andalsnes: 450 Noorse kronen voor volwassenen (€45 euro)
 • Old Bergen Museum: 140 Noorse kronen voor volwassenen (€14 euro)
 • Viking Ship Museum in Oslo: 160 Noorse kronen voor volwassenen in hoogseizoen (€16 euro)

Onze kosten voor bezienswaardigheden in Noorwegen: €0 euro

Staafkerk-van-Roldal-Noorwegen

8. Overige kosten in Noorwegen

We hebben verder weinig overige kosten gemaakt in Noorwegen, dus dit is bij ons minimaal gebleven. We hebben een keer shampoo moeten kopen van ongeveer €5 euro. Daarnaast kun je niet op iedere camping gratis douchen. Douchemuntjes waren 1 à 2 euro. Tot slot hebben we tijdens de bootreis van Nederland naar Noorwegen meegedaan met de bingo voor €15 euro.

Bij overige kosten kun je ook dingen toevoegen zoals souvenirs, kleding en cadeautjes voor het thuisfront.

Onze overige kosten in Noorwegen: €28 euro

bingokaarten-tijdens-boottocht-naar-noorwegen

Een totaaloverzicht van de kosten voor Noorwegen voor 2 personen

 • Vervoer naar Noorwegen: €825 euro
 • Vervoer in Noorwegen: €400 euro
 • Tol in Noorwegen: €120 euro
 • Parkeren in Noorwegen: €136 euro
 • Overnachten in Noorwegen: €300 euro
 • Eten en drinken in Noorwegen: €300 euro
 • Bezienswaardigheden in Noorwegen: €0 euro
 • Overige kosten in Noorwegen: €28 euro

Totaal kwijt voor 12 dagen Noorwegen met 2 personen: €2109 euro (€1054,50 per persoon)

Lees ook: 13 mooie plekken in Zuid-Noorwegen voor op jouw bucket list

uitzicht-bij-trolltunga-hike-noorwegen

Ik hoop dat ik je in dit artikel een goede indicatie heb gegeven hoeveel je gemiddeld kwijt bent tijdens een reis door Noorwegen. Is Noorwegen duur? Het is zeker duurder dan de meeste bestemmingen in Europa, maar ik vind het de kosten zeker waard als je ziet wat je er voor terugkrijgt. Laat het me gerust weten als je nog vragen of opmerkingen hebt, via de reacties hieronder of door een mailtje te sturen naar jessica@cornersoftheworld.nl!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Is Noorwegen duur? De kosten van m’n Noorwegen trip op een rij!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *