jessica-met-camera-fotos-verkopen

6 tips om snel & makkelijk te fotograferen op reis

Iedere gram aan bagage telt op reis, want je moet het allemaal zelf meesjouwen. Tenzij je een persoonlijke butler meeneemt natuurlijk. Maar anders heb je vast iets aan deze handige tips om efficiënt te fotograferen op reis en met prachtige foto’s thuis te komen.

Lees ook: 4 tips wat jij kunt doen met jouw vakantiefoto’s!

Reisfotografie-wat-meenemen

6 tips om snel en makkelijk te fotograferen op reis

1. Met een lichtgewicht fotograferen op reis? Ga voor een systeemcamera

Jaren geleden reisde ik met een spiegelreflexcamera én een videocamera. Wat een ellende als ik daar aan terugdenk… Des te blijer ben ik met mijn Sony systeemcamera. Ik ben erg tevreden over de Sony A7II. Voor zowel video als fotografie is deze systeemcamera geweldig. Ook over een Fujifilm systeemcamera hoor ik positieve geluiden van andere fotografen. Fujifilm X-T30 is bijvoorbeeld een aanrader, vooral als je ook video’s wilt opnemen.

Een systeemcamera heeft een digitale zoeker. Je hebt een beter idee hoe jouw digitale plaatje eruit komt te zien terwijl je de foto maakt. Een systeemcamera is licht, compact en erg prettig als je veel gaat fotograferen op reis. Daarnaast vind ik de snelheid van het schieten en het scherpstellen beter dan bij mijn oude spiegelreflexcamera.

Een spiegelreflexcamera heeft een spiegel en een optische zoeker. Je ziet de werkelijkheid zoals deze is, maar je ziet niet hoe jouw digitale foto eruit komt te zien. Maar door het gewicht zou ik een spiegelreflex dus niet aanraden als je veel gaat fotograferen op reis.

En verschillende cameralenzen? Met een systeemcamera kun je trouwens – net als bij een spiegelreflexcamera – gewoon lenzen wisselen. Zo heb ik een 50mm, een 24-104mm en een 24-240mm (en wil ik graag nog een 200-600mm aanschaffen). Onthoud wel: hoe meer lenzen je meeneemt, hoe zwaarder jouw cameratas is.

Lees ook: reisfotografie – wat neem ik mee om te fotograferen op reis?

reisinspiratie-fishermans-trail-portugal
Reisfotografie-wat-meenemen

2. Nog lichter? Ga dan voor een compactcamera of action cam

Maak je geen professionele foto’s op reis, maar wil je gewoon met leuke foto’s thuiskomen? Dan kan het handig zijn om een compactcamera mee te nemen. De kwaliteit van de foto’s is minder goed dan van een spiegelreflex- of systeemcamera. Maar het voordeel is dat een compactcamera vaak zó klein is dat je deze in je broekzak mee kunt nemen. Een compactcamera heeft bovendien geen verwisselbare lenzen, dus ook dat scheelt in gewicht.

Hetzelfde geldt voor een action cam. Dit zijn compacte, robuuste camera’s die vaak wel tegen een stootje kunnen. Deze camera’s gebruik je meestal bij actieve vakanties en activiteiten in het water zoals snorkelen. Ook deze camera’s kunnen geen lenzen wisselen, maar zijn wel lekker licht en makkelijk om mee te filmen en fotograferen op reis.   

Prima compactcamera’s om te fotograferen op reis zijn de Canon G7X, de Sony Cybershot DSC-RX100 V en de Fujifilm X100F.

Prima action cams zijn de GoPro Hero 9 Black en de DJI Osmo Action.    

waterval-luxemburg-reisinspiratie
Dahab-snorkelen

3. Fotograferen op reis met je smartphone? Let hier op!

Wil je nóg lichter reizen en makkelijk fotograferen op reis? Dan kun je natuurlijk altijd een smartphone gebruiken. Het fijne van een smartphone is dat je hem sowieso al mee op reis neemt. Je hoeft dus geen extra spullen mee te sjouwen. Daarnaast is de drempel om foto’s op reis te maken kleiner, omdat je minder opvalt met een telefoon dan met een camera.

Een paar tips die ik voor je heb als je gaat fotograferen op reis met een smartphone:

  • Maak de lens van de camera schoon voordat je een foto maakt. Jouw telefoon raakt allerlei oppervlaktes aan (broekzak, tas, tafel enzovoorts). Als je de lens regelmatig schoonmaakt hoef je naderhand minder vlekjes uit de foto’s weg te werken.
  • Kies bij voorkeur voor een telefoon met een dual sim of veel intern geheugen. Je kunt dan voor de beste kwaliteit kiezen. De beste kwaliteit neemt echter ook de meeste ruimte in op een telefoon. Met de dual sim optie kun je het geheugen extern uitbreiden. Als je een dual sim of veel intern geheugen hebt kun je lekker veel foto’s maken op reis.
  • Bekijk de verschillende opties die jouw telefooncamera heeft en probeer ze allemaal uit. Mijn telefoon heeft bijvoorbeeld de opties “portret” (met veel scherpte-diepteverschil) en “nachtfoto” (in het donker). En opties zoals “pro” zorgen ervoor dat je handmatig jouw instellingen kunt aanpassen.
  • Gebruik speciale lenzen voor een telefooncamera. Black Eye heeft een serie met bijvoorbeeld een macrolens, een fish eye en een speciale lens voor portretten.   
jezelf-fotograferen-op-reis-tripod
telefoon-handige-apps-voor-op-reis

4. Neem een lichtgewicht statief mee op reis

Voor sommige situaties op reis ontkom je er niet aan: je hebt een statief nodig. Bijvoorbeeld om de zonsondergang te fotograferen en je een lange sluitertijd nodig hebt voor voldoende licht. Of om jezelf te fotograferen in een mooi landschap wanneer er niemand is om de camera vast te houden.

Ik heb meerdere statieven, maar het fijnste statief op reis is de Hama Star 700. Deze is licht, compact en mag in de handbagage tijdens het vliegen mee. Je kunt deze voor telefoons, compactcamera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s gebruiken.    

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat?

reisinspiratie-sinaiberg-egypte
jezelf-fotograferen-op-reis-statief

5. Blijf thuis zo veel mogelijk oefenen

Wil jij met mooie foto’s thuiskomen? Niemand wordt een geweldige fotograaf door simpelweg een camera vast te houden. Je moet vlieguren maken. Véél foto’s maken. Hoe beter jij jouw camera kent, hoe sneller je de instellingen in verschillende situaties kunt aanpassen. Je kunt het beste thuis alvast oefenen, zodat je ready bent om snel en makkelijk te fotograferen op reis.

Wil jij bijvoorbeeld graag lokale mensen vastleggen op de foto, maar vind je dit tegelijkertijd ook spannend? Ga eens op pad in jouw eigen stad om mensen te fotograferen. Of vraag aan vrienden en familieleden of je portretfoto’s van hen mag maken om te oefenen.

Als fotograaf ben je nooit uitgeleerd. Blijf dus in jouw skills investeren. Al bekijk je maar eens per week een video tutorial over een specifiek fotografiethema. Denk aan het fotograferen van zonsondergangen, portretten van mensen, wildlife, food photography, fotograferen met mist, architectuur en watervallen. Of oefen eens door foto’s van hetzelfde object te maken en de instellingen aan te passen. Wat gebeurt er als je de ISO, de sluitertijd of het diafragma aanpast. 

Lees ook: beste tips voor mensen fotograferen op reis

Mensen-fotograferen-op-reis-Berlijn
Mensen-fotograferen-op-reis-Filipijnen-Dumaguete

6. Gebruik de app LunaSolCal voor zonsopkomsten & zonsondergangen

Fotografie is simpelweg spelen met licht. De beste momenten om te fotograferen op reis zijn de zonsopkomst en de zonsondergang. Het moment vóór de zonsondergang en na de zonsopkomst wordt ook wel golden hour genoemd. Het licht is dan namelijk prachtig en de lucht kleurt okergeel, oranje en dieprood.

Het moment na de zonsondergang en vóór de zonsopkomst wordt blue hour genoemd. Dit komt omdat de zon er niet is, maar er wel daglicht is. Hierdoor kleurt de lucht vaak donkerblauw, paars en roze. Overigens duren de golden hour en de blue hour niet 1 vol uur, maar meestal 30 à 40 minuten.

Wil je exact weten hoe laat de zonsondergang of zonsopkomst is op jouw locatie? Je hebt hier allerlei apps voor, maar ik gebruik het liefst LunaSolCal. Je kunt deze app gratis gebruiken.

Jaaroverzicht-2017-Corners-Wadi-Rum
Zonsopkomst-vallei-Iezer-Papusa-bergen

Lees ook: online geld verdienen #3 – foto’s verkopen

Dit waren mijn tips om snel en makkelijk te fotograferen op reis, zodat jij met lekker veel mooie foto’s thuiskomt. Heb jij nog meer tips of algemene vragen over fotograferen op reis? Laat het weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je mogelijk in dit artikel affiliate links. Meer informatie over samenwerkingen en affiliates vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *