De mooiste plekken in Puglia: mijn favorieten!

De regio Puglia, of eigenlijk Apulië, ligt in het zuidwesten van Italië. Eigenlijk vormt deze regio als het ware de hak van de laars. Het zuiden van Italië is minder populair als vakantiebestemming dan het noorden, maar geheel onterecht. Van schilderachtige witte dorpen en barokgebouwen tot ruwe kustlijnen en fijne zandstranden: je vindt in Puglia allemaal. Wat mij betreft een erg fijne bestemming als je cultuur, historie en natuur met elkaar wilt combineren! In deze blog deel ik de mooiste plekken in Puglia. Op Rondreis.nl vind je trouwens nog meer tips voor een rondreis in Puglia, als je na deze blog nog niet genoeg inspiratie hebt.

De mooiste plekken in Puglia: mijn favorieten!

1. Lecce

De stad van de barok mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Puglia. De oude binnenstad is klein genoeg om alles wandelend te verkennen, maar in ieder straatje kijk je jouw ogen weer uit. Barok staat bekend om de weelderige en vele versieringen en dat zie je in de straten van Lecce zeker terug!

Lees ook: Lecce in Puglia – wat te doen in deze Italiaanse stad?

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

2. Gallipoli

Gallipoli is wat mij betreft een van de mooiste plekken in Puglia. De oude stad van Gallipoli ligt in zee en wordt slechts door een brug met het vasteland verbonden. De witte straatjes zullen je misschien herinneren aan Griekenland en dat is niet gek: Gallipoli is van oorsprong Grieks. De schattige straatjes zijn erg fotogeniek en je moet zeker een stop maken bij een aantal proeverijen. Winkeliers bieden hun lokale producten namelijk op straat aan waaronder kaas, pesto en pasta. Vergeet niet om bij het strandje van Gallipoli langs te gaan, erg mooi voor een zonsondergang!

Lees ook: Gallipoli in Puglia – verborgen parel aan de Zuid-Italiaanse kust

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

3. Torre dell’Orso

Torre dell’Orso ligt aan de oostelijke kust van Puglia. Als je in Lecce overnacht is dit een fijne plek om een stranddag in te plannen. Vergeet niet om via de graffititrappen naar boven te lopen en de toren van het dorp te bewonderen. Vanaf hier heb je namelijk ook een mooi uitzicht over het strand. Na Torre dell’ Orso veranderen de zandstranden in een wat ruigere kustlijn. Een aanrader is om door te lopen naar Torre Sant’Andrea. De wandeling is vanaf het strand van Torre dell’Orso zo’n 2,5 kilometer.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Torre-dell-orso-puglia
Torre-dell-orso-puglia
Torre-dell-orso-puglia

4. Wandelen langs de kust bij Torre Sant’Andrea

De kust rondom Torre Sant’Andrea lijkt haast alsof je je aan het einde van de wereld bevindt. Omringd door witte rotsen, een heldere blauwe zee en groene natuur, terwijl je over een bruin zandpad wandelt. Wat een prachtige plek en wat een rust. Je komt hier slechts een paar andere wandelaars en mountainbikers tegen, maar hebt de natuur eigenlijk helemaal voor jezelf.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

5. Agriturismo: eten of overnachten bij lokale boerenbedrijven

Agriturismo is erg populair in Italië. Dit is de naam voor boerderijen en boerenbedrijven die in eerste instantie worden gebruikt voor agricultuur, maar het ook combineren met toeristische activiteiten. Zo kun je bij agriturismo plekken vaak heerlijk eten of in alle rust overnachten. Ik ben bijvoorbeeld bij Il Contadino, niet ver Torre Sant’Andrea, gaan lunchen. Een gezellige plek met vriendelijke mensen en HEERLIJK vers eten. Mijn moeder noemde haar eten ‘de beste pasta die ze ooit gegeten heeft’.

Lecce-zuiden-Italie
Agroturismo-puglia
Agroturismo-puglia

6. Dorp van de trulli in Puglia: Alberobello

Ook Alberobello hoort zeker in het rijtje mooiste plekken in Puglia. Alberobello is de stad van de trulli. Maar wat zijn dat dan? Een trullo is een wit, kegelvormig huisje dat typerend is voor de regio Puglia. En in Alberobello vindt je er honderden bij elkaar! Toen ik door de straten van Alberobello liep had ik even het gevoel alsof ik in het smurfendorp was binnengestapt. Het heeft echt iets aandoenlijks. Tegenwoordig zitten er in de meeste trulli winkels en restaurants gehuisvest, maar mensen woonden hier eeuwen. Een van de winkeliers vertelde dat zelfs zijn ouders nog in de trullo zijn opgegroeid die ze nu tot winkel hebben verbouwd. Meerdere trulli bieden mooie uitzichten over het dorp aan (gratis) en het is zeker de moeite waard om door te lopen naar de trullo kerk.

Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello
Trulli-puglia-Alberobello

7. Rondrijden in Valle d’Itria voor meer trulli in Puglia

Valle d’Itria betekent ‘vallei van de trulli’, dus je weet al wat je kunt verwachten als je hier rondrijdt. Maar wanneer je hier rondrijdt voelt het minder toeristisch om de trulli te bewonderen, dan wanneer je in Alberobello bent. Alberobello is weliswaar het dorp van de trullo’s, maar dit is zeker niet de enige plek waar je deze schattige huisjes tegenkomt. Als je door Valle d’Itria rijdt kom je ze overal tegen! De leukste trullo’s zagen wij op de weg ten westen van Alberobello. Dit kun je natuurlijk het beste doen met een huurauto. Ik zou je aanraden om deze via Sunnycars te regelen voor vertrek. De prijzen zijn niet alleen veel gunstiger vooraf dan ter plekke regelen, maar de auto is ook all risk verzekerd. Zo hoef je je nergens meer zorgen over te maken en rijd je een stuk relaxter rond.

Trulli-puglia
Trulli-puglia-huurauto
Trulli-puglia

8. Ostuni

Ostuni wordt ook wel ‘de witte stad’ genoemd. Hoewel er meer steden in Puglia zijn met witte straatjes is Ostuni leuk om naartoe te gaan. Het schijnt dat de inwoners hun huizen ieder jaar opnieuw moeten kalken om alles stralend wit te maken, wat voor een fotogenieke stad zorgt. Zelf ben ik er niet meer geweest, maar Chantal van Reisdoc noemde Ostuni een van haar favoriete plekken in Puglia op haar blog!

Lees ook: alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

9. Brindisi

Brindisi was weliswaar niet mijn favoriet in Puglia (maar een favoriet kiezen is sowieso erg lastig), maar het is toch bijzonder om de grootste natuurlijke haven ter wereld te bezoeken. Het is een fijne afwisseling met de schattige en fotogenieke dorpen om uit te waaien aan de boulevard van Brindisi.

Lecce-zuiden-Italie
Lecce-zuiden-Italie

10. Matera

Technisch gezien ligt Matera niet in de regio Puglia maar in Basilicata. Maar het is erg gemakkelijk te combineren met een rondreis in Puglia en zeker een hoogtepunt van een reis in het zuiden van Italië. Vanaf Alberobello is het bijvoorbeeld iets meer dan een uur rijden naar Matera. Matera staat bekend om de grotwoningen, waar mensen zelfs tot de jaren 60 nog in woonden. De grotten sloppenwijken van Matera, oftewel de sassi, zijn inmiddels opgeknapt en staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bovendien is Matera gekozen als de Culturele Hoofdstad van Europa in 2019, dus de komende jaren zal de stad ongetwijfeld vaker bezocht worden.

Lees ook: wat te doen in Matera, Italië? Ik deel tips!

Matera-Italië
Matera-Italië
Matera-Italië
Matera-Italië
Matera-Italië

Nog niet genoeg inspiratie? Natasja van WatZijZegt ging ook naar de regio Puglia in Italië en ontdekte nog meer prachtige dorpjes!

Ben jij wel eens in deze Italiaanse regio geweest en heb je nog meer tips voor mensen die naar Puglia gaan? Deel de mooiste plekken in Puglia met mij en andere reizigers via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments