pasteis-de-nata-in-lissabon

De beste pasteis de nata in Lissabon: mijn favoriete plekken

Je kunt Lissabon niet verlaten zonder een pastel de nata te proeven. Een pastel de nata is een Portugees custardtaartje. Je vindt deze snacks in bijna iedere pastelaria in Lissabon. Ik heb inmiddels al heel wat van deze taartjes op. In deze blog deel ik mijn favoriete plekken voor pasteis de nata in Lissabon!

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

pasteis-de-nata-lissabon

De beste pasteis de nata in Lissabon

1. Zarzuela (Baixa)

In Lissabon vind je heel veel bakkerijen (aangegeven als “pastelaria”), maar een van mijn favorieten is Zarzuela. De koffie is hier prima en het gebak is hier heerlijk. Mijn favorieten zijn de chocolade croissant en de salame de chocolate. Ook fijn: Zarzuela maakt veganistisch gebak en heeft ook gluten- en lactosevrije opties. Je kunt hier bijvoorbeeld een vegan pastel de nata bestellen.

Zitten/afhalen: afhalen mogelijk, je kunt binnen en buiten zitten

Kosten: €2,20 euro voor de vegan pasteis de nata

Waar: R. Bernardino Costa 21-23 in de wijk Baixa (bij station Cais do Sodré)

Zarzuela-pasteis-de-nata-Lissabon

2. Pasteis de Belém (Belém)

Als er maar één plek is waar je pasteis de nata in Lissabon gaat eten, laat het dan bij Pastéis de Belém zijn. De meeste bakkerijen hebben hun eigen recept ontwikkeld, maar Pastéis de Belém heeft het exacte recept van de originele pastel de nata. De eerste pasteis de nata in Lissabon werden gemaakt door de nonnen in het nabijgelegen Jerónimusklooster. Zij gebruikten het eiwit als stijfsel voor hun kleding. Ze wilden de eierdooiers niet verloren laten gaan, dus daar werden taartjes van gemaakt. Het klooster en de bakkerij werkten samen om de pastéis de nata in de wijk Belém te verkopen. Inmiddels komen mensen uit heel Lissabon hiernaartoe om een lekkere pastel de nata te halen. De pasteis de nata worden hier met poedersuiker en kaneel geserveerd.     

Zitten/afhalen: afhalen mogelijk, je kunt ook binnen zitten (aparte rij)

Kosten: €1,10 euro voor pastel de nata

Waar: R. de Belém 84 (vlak bij het klooster)

Lees ook: Belém in Lissabon – wijk van de zeevaarders & beroemde pasteís

3. SAGA (Graça)

Als je naar Miradouro Graça gaat kun je een paar lekkere pasteis de nata halen bij SAGA, vlak bij het uitzichtpunt. De mensen bij deze bakkerij zijn erg vriendelijk en ze hebben veel keuze aan gebak. De ronde rozijnenkoek met noten en de salame de chocolate (grote stukken!) zijn ook een aanrader. Wanneer je binnenkomt zie je aan de linkerkant de afhaalbalie. Je bestelt daar en krijgt een kaart mee. Bij de uitgang kun je die kaart vervolgens afgeven en afrekenen. 

Zitten/afhalen: afhalen mogelijk, je kunt binnen en buiten zitten

Kosten: €1,00 euro voor pastel de nata

Waar: Largo Graça 134 (vlak bij het uitzichtpunt Miradouro Graça)

Lees ook: lekkere cocktails in Lissabon – 9 leuke hotspots!

pastel-de-nata-en-salame-de-chocolate-saga

4. Princesa do Castelo (Alfama)

Wanneer je het kasteel in de wijk Alfama bezoekt en veganistisch wilt eten ben je bij Princesa do Castelo op de juiste plek. Het restaurant is vrij klein, dus je kunt hier op je gemak wat eten. Ze maken hier heerlijke vegan gerechten voor prima prijzen (zo’n €8-11 euro per gerecht). Al kun je hier ook plaatsnemen om een veganistische pastel de nata te eten.

Zitten/afhalen: afhalen mogelijk, binnen zitten

Kosten: €2,50 euro voor vegan pastel de nata

Waar: Rua do Salvador 64A, niet ver van het kasteel vandaan  

Lees ook: Alfama in Lissabon – steile straatjes, azulejos en de fado

vegan-pastel-de-nata-met-wijn

5. Manteigaria (Bairro Alto)

Manteigaria is een van de beste plekken om pasteis de nata in Lissabon te halen. Dat vind ik niet alleen, maar meerdere lokale vrienden ook. De verhoudingen zijn perfect: knapperig van de buitenkant, ietwat zachte custard aan de binnenkant. Je kunt ze jammer genoeg alleen afhalen, dus de meeste mensen gaan op het plein tegenover de bakkerij zitten om ze daar op te eten. Bij Manteigaria krijg je er ook poedersuiker en kaneel bij.

Zitten/afhalen: afhalen, het is niet mogelijk om binnen te zitten

Kosten: €1,10 euro voor pastel de nata

Waar: Rua do Loreto 2, bij het plein Praca Luís de Camões

Lees ook: ontbijten in Lissabon – dit zijn mijn favoriete plekken

manteigaria-pasteis-de-nata-lissabon
pastel-de-nata-manteigaria

6. NATA (LxFactory)

De LxFactory is een voormalig fabrieksterrein waar je veel leuke hotspots vindt. NATA is een leuke plek als je zin hebt in een pastel de nata. Ik vind deze pasteis de nata erg lekker: ze zijn knapperig en niet té zoet. De pasteis de nata van NATA zijn trouwens ook in een paar koffiezaken buiten Lissabon te kopen, bijvoorbeeld in Berlijn, Bilbao en Abu Dhabi.

Zitten/afhalen: je kunt hier binnen én buiten zitten, maar ook afhalen

Kosten: €1,30 euro voor een pastel de nata. €2 euro voor een pastel de nata en een espresso

Waar: Rua Rodrigues de Faria 105

7. Alcôa (Chiado/Bairro Alto)

Alcôa zit in een van de drukke winkelstraten in het centrum van Lissabon. De winkel ziet er best fancy uit, maar je betaalt hier niet meer dan gemiddeld voor een pastel de nata. Bovendien hebben ze hier nog meer lekkers. Ik ben gek op hun aardbeiengebakjes!

Zitten/afhalen: misschien komt het door coronamaatregelen, maar ik ben hier meerdere keren geweest en ik kon alleen afhalen of aan de bar (staand) eten.

Kosten: €1,10 euro voor een pastel de nata

Waar: Rua Garrett 37

pasteis-de-nata-lissabon-alcoa

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

Dit zijn wat mij betreft de beste plekken om lekkere pasteis de nata in Lissabon te eten. Ken jij nog meer leuke plekken? Laat het mij en andere reizigers weten via een reactie hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *