duurzame-cadeaus-inspiratie-jess

20 leuke én duurzame cadeaus [2024 editie]

Ben jij op zoek naar een origineel cadeau? In dit artikel vind je leuke, duurzame cadeaus die niet alleen leuk zijn voor degene die het ontvangt, maar ook goed zijn voor de planeet. Nou ja, goed: minder schadelijk. Bij duurzaamheid focus je op de mens, de natuur (het milieu) en de toekomst. Je kunt jezelf allerlei vragen stellen voordat je een cadeautje koopt.

Hier zijn er een paar:

 • Wat zijn de werkomstandigheden van de mensen die het product maken? Krijgen zij een eerlijk loon? Wat zijn hun rechten als werknemer? En hoeven ze niet 18 uur per dag te werken voor een paar euro loon? Kleine bedrijven en ondernemers delen vaak hun verhaal en het productproces met hun klanten – en ze zullen het ook zeker delen als ze duurzame aspecten belangrijk vinden.
 • Is het kleinschalige productie of massaproductie? Bij maatwerk en handgemaakte producten is de kans klein dat producten “over blijven” en uiteindelijk worden weggegooid. Die kans is groter bij massaproductie.
 • Van welke materialen is het product gemaakt? Wordt er bijvoorbeeld plastic gebruikt? Het verminderen van plastic is voor iedereen een opgave, maar hoe minder plastic we gebruiken in ons dagelijks leven, hoe beter. En als er plastic wordt gebruikt voor een product: zorgt het product ervoor dat de ontvanger zijn plasticgebruik hierna kan verminderen? Voorbeelden hiervan zijn de Dopper waterfles en de wasmiddelhouder van Eco Egg
 • Moet het product snel vervangen worden? Goedkoop is vaak duurkoop. Als een product van slechte kwaliteit is omdat er op de productiekosten is bespaard moet het al snel vervangen of gerepareerd worden. En op de lange termijn geef je er dan dus meer geld aan uit.
 • Hoe zit het met het verzenden van het product? Lokaal kopen is qua duurzaamheid het beste, want dat is minder vervuilend voor het milieu dan wanneer een product uit het buitenland komt. Ook zijn er bedrijven die de vervuiling van hun verzendingen compenseren. En bedrijven die samenwerken met duurzame alternatieven. Denk aan het bezorgen met elektronische fietsen & auto’s.

In dit artikel deel ik bovendien duurzame cadeaus voor ieder budget. Zulke cadeaus hoeven namelijk helemaal niet duur te zijn. Al vind ik duur eigenlijk subjectief. Als ik jaren met een product kan doen is het op de lange termijn goedkoper dan meerdere niet-duurzame producten kopen.

leuke, Duurzame cadeaus tot €15 euro

1. Fairtrade chocoladereep (diverse merken)

Je kunt mij altijd blij maken met een lekkere chocoladereep. En als die ook nog eens een duurzaam tintje heeft ben ik al helemaal blij. Het meest bekende chocolademerk in Nederland dat zich inzet voor een betere wereld is Tony Chocolonely. Andere fairtrade chocolademerken waar ik fan van ben zijn Chocolatemakers, Lovechock, Johnny Doodle en Seed & Bean. Zulke chocoladerepen vind je niet altijd in de standaard supermarkt. Maar bij winkels zoals EkoPlaza, WAAR en Holland & Barrett heb je genoeg opties.

Prijs: de meeste fairtrade chocoladerepen zijn €2-4 euro   

Lees ook: fairtrade chocolade – 7x lekkere en eerlijke merken

Fairtrade-chocolade-Seed-and-bean-reep

2. Groen in huis: kamerplanten

Ik ben gek op kamerplanten. Ze dragen bij aan een leukere sfeer, zorgen voor stressvermindering en veel planten zijn ook nog eens luchtzuiverend. Het is dus niet gek dat ik regelmatig planten cadeau doe. En als de ontvanger er ook nog een beetje lief voor is kan deze jaaaaaren mee. In deze blog deel ik makkelijke kamerplanten die easy zijn qua verzorging voor (bijna) iedereen.

Prijs: je hebt al vanaf €3 euro een plant. Voor een leuke kamerplant inclusief pot ben je €20 à €30 euro kwijt.  

Lees ook: stekjes kopen en ruilen – hoe krijg jij meer babyplanten in huis?

Calathea-plantenvoeding-maken

3. Herbruikbaar boterhamzakje van Snack ‘n Go

Nederlanders nemen heel wat brood mee als ze op pad of naar hun werk gaan. En iedere keer worden die weer in zo’n plastic zakje gestopt. Maar daar heeft Roll’Eat nu een oplossing voor: herbruikbare boterhamzakjes, met super leuke prints! Zelf heb ik het eenhoorn boterhamzakje, maar ook de zakjes met avocado’s of de kleur rood zien er leuk uit.

Prijs: €9,50 euro

4. Shampoo bar van Lush

Ik ben gek op de producten van Lush. Allereerst vind ik het fijn dat de producten van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt en niet op dieren zijn getest. Daarnaast nemen ze weinig ruimte in beslag in mijn toilettas. Met name op reis is dit voor mij belangrijk. Mijn favoriete producten zijn de verpakkingsvrije shampoo bar en conditioner bar. Geen grote plastic flessen – aka plastic afval – meer. Je koopt eenmalig een bakje waar je de producten in bewaard and that’s it. De producten lijken misschien duur, maar ik doe makkelijk 3 maanden met een product.       

Prijs: €11,50 euro

Terugblik-december-2016

5. Alternatief voor wasmiddel: Eco Egg

Misschien niet het meest sexy cadeau, maar wel een nuttig én duurzaam cadeau: de Eco Egg. Ik heb mezelf een Eco Egg cadeau gedaan omdat ik op reis veel plastic flessen wasmiddel kocht. En dat is zonde, want die halfvolle flessen liet ik vaak ergens achter. Ze waren immers te groot en te zwaar om mee te sjouwen naar de volgende bestemming. Met een Eco Egg heb ik een oplossing gevonden. Het ei is makkelijk mee te nemen (ongeveer zo groot als een telefoon) en je kunt de pallets een hele tijd gebruiken voordat je ze moet vervangen. Bovendien bespaar ik ook nog eens geld: het ei schaf je eenmalig aan en kun je jaren gebruiken, de refills zijn ook betaalbaar. Omgerekend betaal ik €0,15 eurocent per wasbeurt! Ik heb de refills van Spring Blossom (€6 euro voor 50 wasbeurten) en vind mijn was naderhand heerlijk ruiken, maar er is ook een geurvrije optie.

Prijs: €14,95 euro voor de Eco Egg met pallets voor 70 wasbeurten

6. Zelfgekleurde kaart met een lieve tekst

Oké dit is misschien niet de tip waar je naar op zoek bent, maar het is wel een van de meest duurzame cadeaus: knutsel zelf iets in elkaar. Ik vind het zelf erg leuk om kaarten te kleuren en er een lief berichtje op te zetten waar de ontvanger iets aan heeft. Het kost bijna niets, maar het vraagt wel wat van jouw tijd, energie en creativiteit. En dat maakt het dan weer bijzonder voor de ontvanger. Andersom waardeer ik het zeker als iemand dat aan mij besteed. En er is ook een voordeel voor jou trouwens: kleuren werkt namelijk stressverlagend.

Prijs: €14,95 euro voor ZNU kleurboek / €16,95 euro voor ZNU posterboek 

Duurzame cadeaus tot €25 euro

7. Uitwisbaar notitieboek van Correctbook

De uitwisbare notitieboekjes van Correctbook zijn een leuk én duurzaam cadeau voor iedereen. Ik heb door de jaren heen al heel wat notitieboekjes volgekrabbeld. Als ik bedenk hoe veel bomen daarvoor zijn gekapt… Correctbook is een duurzaam alternatief voor de papieren notitieboekjes. Ik ben gek op lijstjes en noteer mijn wekelijkse to do list bijvoorbeeld in mijn Correctbook. Maar ook aantekeningen van mijn reizen belanden regelmatig in mijn notitieboek van Correctbook. En als ik ze eenmaal in een verhaal heb verwerkt kan ik ze weer verwijderen. En anders maak ik er gewoon een digitale back-up van.

Voor mij is schrijven vanzelfsprekend, maar dat is in veel ontwikkelingslanden niet het geval. Sam van Tol richtte Correctbook op om zich in te zetten tegen analfabetisme. Tijdens een vakantie in Afrika kwam hij erachter dat schrijfmateriaal helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Hoe kun je studeren en jezelf ontwikkelen als je nergens aantekeningen kunt maken om te blijven leren? En hoe leren kinderen schrijven als ze het nergens op kunnen oefenen? Correctbook is een notitieboek met een missie: met een deel van de winst stuurt Correctbook schrijfmateriaal naar ontwikkelingslanden op. Met dit product helpt Sam dus mensen én vraagt hij meer aandacht voor het probleem.    

Prijs: €15-16 euro voor A5 notitieboek via Bol.com

Correctbook-review

8. Inklapbare koffiebeker van Stojo

Op zoek naar duurzame cadeaus voor koffieliefhebbers? Dan is de inklapbare koffiebeker van Stojo een leuk cadeau. Een duurzame manier voor de coffee lover om veel koffie buiten de deur te drinken. Extra fijn is dat je deze koffiebeker na gebruik kunt inklappen. Zo neemt deze zo min mogelijk ruimte in jouw tas of rugzak in beslag. Je kunt de koffiebeker handmatig afwassen, maar ook in een vaatmachine plaatsen. En wist je trouwens dat steeds meer koffiezaken korting geven als je jouw eigen beker meeneemt voor een take away koffie? Zo wordt het gebruik van plastic koffiebekers een stuk minder!

Prijs: €16 euro  

9. Coconut Candle van We Love The Planet

De sfeervolle kokosnootkaarsen van We Love The Planet maken ieder huis gezelliger! De kaarsen worden gemaakt van natuurlijke producten en de kaars is gemaakt van sojawas. Sojawas is biologisch afbreekbaar en bevat geen chemicaliën. De kaars gaat dankzij de sojawas langer mee: zo’n 40 uur. En extra leuk: de kaars komt met een houder, maar je kunt hem ook in het water laten drijven!

Prijs: €16,95 euro

10. Vogel-buffethuisje voor in de tuin van Baza

Vind jij het ook zo leuk om vogels in jouw tuin of op jouw balkon te hebben? Dan vind je de het complete vogelbuffet van Baza ongetwijfeld een leuk cadeau. In dit pakket zit een mix waar verschillende vogels zoals mussen, roodbosjes en meesjes op afkomen. De huisjes zijn gemaakt van duurzaam hout en gemakkelijk te hervullen. De producten van Baza zijn onder meer te koop bij WAAR. Deze keten focust op duurzame en eerlijke producten en is in verschillende steden te vinden. Maar anders kun je ook altijd terecht in de webshop of het vogelbuffet via Bol.com kopen.

Prijs: €17,95 euro voor een vogelbuffet huisje inclusief voer

Koffiegebied-Colombia

11. Verras iemand met een Zustainabox

De Zustainabox is een box met duurzame cadeaus. Lange tijd stuurden ze met regelmaat een nieuwe samengestelde box naar leden. Een super leuke manier om nieuwe duurzame merken en producten te leren kennen! Van vegan snacks en duurzame schoonmaakmiddelen tot fijne verzorgingsproducten en handige gadgets. De producten in de Zustainabox zijn plantaardig, plasticvrij en puur natuur. Goed voor jou én de planeet. Inmiddels hebben ze de samengestelde boxen voor iedereen beschikbaar gesteld in de webshop.

Prijs: vanaf €12 euro, de meeste boxen van Zustainabox zijn €20 à 40 euro

12. Duurzaam Reizen van Zoë van Liere

Nog een boek in deze lijst met duurzame cadeaus, simpelweg omdat ik fan ben van Zoë. Ze is voor mij al jaren een voorbeeld als het gaat over bewust leven. Met haar website Moderne Hippies en met haar YouTubekanaal Professional Wildchild. En inmiddels ligt haar boek Duurzaam Reizen dus ook in de boekhandel. Het boek deelt inspiratie voor bestemmingen dicht bij huis (in Nederland en Europa), waar je je alsnog aan de andere kant van de wereld waant. Het boek is een feestje om doorheen te bladeren, maar ook de praktische tips zijn prettig om jouw reis een stukje duurzamer te maken. Vaak met simpele stappen zoals overdag jouw gordijnen dichtdoen. Aanrader als je wilt weten hoe je duurzamer kunt reizen, maar ook om weg te dromen bij bestemmingen dicht bij huis.

Prijs: €21,99 euro     

13. Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot

Dit is een geweldig cadeau voor mensen die hun levensstijl willen verduurzamen. Wil je wat bewuster en duurzamer leven, maar weet je niet hoe? In het boek van Marieke worden praktische tips gedeeld over bijvoorbeeld kleding, eten, wonen en vrije tijd. Deze gids zorgt ervoor dat je op een laagdrempelige manier meer leert over duurzaamheid. Ze stelt je vragen die jouw kritischer laten kijken naar jouw levensstijl en koopgedrag. Tot slot staan er ook een hoop duurzame adressen in om bijvoorbeeld lekker te eten en duurzaam inkopen te doen. Het boek is trouwens in Nederland gedrukt, op FSC-papier met plantaardige inkt op waterbasis – dus ook het boek zelf is duurzaam in elkaar gezet. 

Prijs: €22,50 euro

Duurzame cadeaus tot €50 euro

14. Dutch Design Chair

Ik vind de Dutch Design Chairs zo leuk! Ze zijn er in allerlei leuke prints, worden in Nederland geproduceerd en zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Je kunt deze gebruiken als krukje, bijzettafeltje of als een nachtkastje. Ze zien er misschien wat fragiel uit, maar vergis je niet: een Dutch Design Chair kan tot wel 200 kilo dragen. Een van de leukere duurzame cadeaus voor een mooie prijs. Je kunt de Dutch Design Chair onder andere bij WAAR en bij Bol.com kopen.

Prijs: €29 euro

15. Dopper Insulated

Doppers zijn gelukkig al ontzettend populair in Nederland. De meeste Nederlanders gebruiken een Dopper waterfles en hoeven daardoor minder (/geen) plastic flesjes te kopen. Deze herbruikbare fles maakt wegwerpflessen overbodig en biedt daardoor een oplossing tegen de plastic soep in de oceaan. Inmiddels is er ook de Dopper Insulated. Dit is een thermofles die jouw drinken koud én warm kan houden. In de zomer dus verfrissend koel water en in de winter lekker heet water voor een kopje koffie of thee. Doppers zijn er bovendien in allerlei kleuren!

Prijs: €29,50 euro voor 350ml / €34,50 euro voor 580ml

16. Yogamat van kurk

Voor yogaliefhebbers is dit een leuk en duurzaam cadeau: een duurzame yogamat gemaakt van kurk! Er zijn meerdere merken die yogamatten van kurk verkopen, maar de yogamatten van YoZenga zijn een van mijn favorieten. Op de mat staan namelijk verschillende richtlijnen om je te helpen bij yoga en je houdingen. De yogamatten zijn gemaakt van natuurlijk rubber aan de onderkant en kurk aan de bovenkant. Bovendien is de mat makkelijk te reinigen en zit er een draagriem bij. Een leuk cadeau voor mensen die van yoga houden.

Prijs: €49,95 euro

Duurzame cadeaus vanaf €50 euro

17. Sloffen van Tofvel

In Nederland zijn we helemaal niet gewend om onze schoenen uit te trekken bij de entree. Maar in veel andere landen doen ze dit wel voor de hygiëne. Met je schoenen neem je immers viezigheid mee naar binnen. Maar in de winter is het wel lekker om iets aan je voeten te hebben, toch? Ik ben gek op dikke sokken en sloffen, zoals de sloffen van Tofvel.

Tofvel sloffen worden handgemaakt van wol in Nepal. De wol is puur natuur en wordt zonder gebruik van chemicaliën behandeld. Het materiaal ademt en reguleert de temperatuur. De kleur van de sloffen kun je kiezen, het model is unisex. De sloffen van Tofvel kun je dus voor zowel mannen als vrouwen kopen. Tot slot is het fijn dat je met de aanschaf van de sloffen bijdraagt aan de economie in Nepal. De werknemers krijgen onder meer Engelstalige lessen en met het geld kunnen de kinderen naar school gaan.

Prijs: €69,95 euro

18. Toilettas van Elvis & Kresse

Niet een van de meest goedkope duurzame cadeaus, maar ik wil hem er toch tussen zetten: de toilettas van Elvis & Kresse. Elvis & Kresse maakt producten van brandslangen die niet meer worden gebruikt. Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe producten op een nieuwe manier gebruikt kunnen worden. Soms vind ik ze er niet héél mooi uitzien, maar de toilettassen van Elvis & Kresse wel. De toilettas is bovendien water resistant (wel fijn als je gaat douchen), makkelijk schoon te maken en je kunt het levenslang opsturen om te laten repareren.

Prijs: €82,95 euro

19. E-reader van Kobo

Kobo is een goed merk als je op zoek bent naar een e-reader. Ik houd van papieren boeken, maar eigenlijk is een fysiek boek minder goed voor het milieu dan een digitaal e-book. Ik probeer daarom ook zo veel mogelijk boeken als e-book te lezen. Vooral als het boeken zijn die ik eenmaal lees en daarna niet meer zal openen. De Kobo Nia is een geweldige e-reader voor reizigers. De e-reader is compact, weegt bijna niets en heeft 8 GB aan geheugen. Dit betekent dat je zo’n 6000 e-books kunt opslaan. Daar moet je wel even mee vooruit kunnen, toch? Het scherm reflecteert niet en je kunt zelf de lichtintensiteit instellen. Bovendien gaat de e-reader weken mee als de batterij volledig is opgeladen. Niet een van de goedkoopste duurzame cadeaus, maar je maakt een leesliefhebber hier wel erg blij mee.      

Prijs: €110 euro (zonder hoes)

20. Een activiteit of uitje als duurzaam cadeau

Een van de allerleukste duurzame cadeaus vind ik wanneer iemand mij verrast met een activiteit of een uitje. Een paar ideeën voor jouw activiteit of uitje die je cadeau wilt doen:

 • High tea
 • Bier- of wijnproeverij
 • Escape room
 • Dagje sauna
 • Bezoek aan een pretpark zoals de Efteling
 • Kaartjes voor een (muziek-) festival of theatershow
 • Een massage of gezichtsbehandeling
 • Kajakken in de Biesbosch
 • Een surprise reis met Srprs.me

Prijs: afhankelijk van jouw budget

Lees ook: 8 leuke cadeaus voor wandelaars – hier vind je inspiratie!

Dit waren mijn tips voor duurzame cadeaus. Ik hoop dat je wat inspiratie hebt gevonden voor een ander (of voor jezelf). Wat is volgens jou een typisch duurzaam cadeau waar je iemand blij mee maakt? Laat het mij en anderen weten in de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *