Perast in Montenegro: ideale uitstap vanuit Kotor

Waarschijnlijk heb je nog niet eerder van Perast in Montenegro gehoord. Maar dit fotogenieke dorp wil je zeker aan jouw travel bucketlist toevoegen! Perast is een klein dorpje met slechts een paar honderd inwoners, dus je wandelt er zo doorheen. Toch is er genoeg te doen om jezelf een paar uur te vermaken. In dit artikel deel ik tips hoe je jezelf een dag in Perast kunt vermaken!

Wat te zien & doen in Perast in Montenegro?

1. Rondslenteren door de fotogenieke straatjes van Perast

De meeste mensen komen naar Perast om even over de boulevard te wandelen, de zeelucht op te snuiven en lekker te eten. Het dorp is klein, maar ik raad je aan om ook de zijstraatjes in te wandelen, want hier heb je fotogenieke straatjes en verborgen kerkjes. Perast staat namelijk vol met eeuwenoude paleizen en kerken.

Perast behoorde meerdere eeuwen tot de Republiek Venetië en dat is te zien in de architectuur. Onder andere het Perast Museum is in een van de barokke paleizen gehuisvest. Een ideale plek om te bezoeken tijdens een regenachtige dag. Hoewel het dorp nog geen 1,5 kilometer lang is kun je je prima vermaken tijdens een wandeling, met name als je je camera meeneemt en veel foto’s maakt.

Kosten: gratis

Kerkje-straatjes-Perast-Montenegro
Mooi-huis-in-Perast-Montenegro
Kerkje-Perast-Montenegro
Paleizen-Perast-Montenegro

2. Toren van Sint Nicolaaskerk beklimmen

In het oosten van Perast staat de Sint Nicolaaskerk, een van de meest prominente gebouwen in het dorp. De 55-meter hoge klokkentoren stijgt boven de gebouwen uit, waardoor dit een van de beste plekken is om Perast van bovenaf te zien. Veel mensen kijken op tegen de vele trappen die je moet beklimmen, maar het uitzicht is het zeker waard!

Kosten: €1 euro

Kerktoren-uitzicht-Perast

3. De eilanden voor de kust van Perast bezoeken

In de baai van Kotor vind je 2 eilanden, direct voor de kust van Perast: Saint George (Sveti Dorde) en Our Lady of the Rocks (Gospa od Skrpjela). Er zijn genoeg bootjes in het haventje van Perast die naar en rondom de eilanden varen.

In principe gaan mensen niet van boord af als ze rondom Saint George varen, maar je kunt het eiland Our Lady of the Rocks wel bezoeken. Dit is het enige door mensen gemaakte eiland in de Adriatische Zee. Volgens de legende zouden vissers in de vijftiende eeuw een icoon van Maria en kindje Jezus op een rots hebben gevonden.

Vissers begonnen stenen en aarde naar de rots te verschepen, waardoor er langzaam een eiland werd gecreëerd, waar later ook een kerk werd geplaatst. De kerk is vandaag de dag nog steeds te bezoeken.

Kosten: €5 euro / dagtour voor een boottocht in de Baai van Kotor is zo’n €40 euro

Eilanden-Perast-Montenegro
Eilanden-Perast-Montenegro

4. Perast Cake proeven (tijdens de zonsondergang)

Perast in Montenegro heeft zelfs een eigen cake: de Perast Cake. Deze cake is gemaakt van onder andere citroensap, suiker, eieren, amandelen en vaak zit er ook een likeur doorheen (denk aan kersenlikeur of rum).

Langs de boulevard vind je meerdere plekken waar je deze cake kunt proeven. Een van de leukste plekken om Perast Cake te proeven is Armonia. Dit gezellige restaurant heeft tafeltjes aan het water, in de tuin en binnen. Een andere plek waar je de cake kunt proeven is Conte Hotel; een hotel met een restaurant aan het water.

Kosten: gemiddeld €4 – 7 euro

Perast-cake-Montenegro

5. Zwemmen bij Perast Beach

Oké, Perast Beach is nou niet het paradijselijke strand dat je misschien voor je ziet. De meeste stranden in de baai van Kotor zijn namelijk betonnen stranden. Er zijn geen natuurlijke zandstranden in de baai. En omdat de baai van Kotor op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat mag er ook niet zomaar een strand aangelegd worden.

Maar op een warme dag is het wel lekker om hier even in het water te duiken. Het water is heerlijk en de uitzichten tijdens het zwemmen zijn ook niet verkeerd.

Kosten: gratis

Perast-Beach-Montenegro

6. Suppen of kajakken in de baai van Kotor

Een leuke manier om van de Baai van Kotor te genieten is een kajak of een SUP-board. In de haven van Perast kun je deze huren, maar je kunt het ook avontuurlijk aanpakken en deze huren in Kotor – en dan helemaal naar Perast peddelen.

Kosten: gemiddeld €15 euro per uur voor een 2-persoonskajak

Uitzicht-op-Perast-vanaf-het-water

7. Lunchen bij mosselkwekerijen rondom Perast

In de baai van Kotor vind je meerdere mosselkwekerijen. In Perast worden verse mosselen in de meeste restaurants aangeboden, maar is het niet leuker om een lokale kwekerij te bezoeken en daar te lunchen?

Ten westen van Perast vind je een lokale mosselkwekerij waar je zowel met de auto als met een bootje of kajak kunt stoppen. Ik ben zelf vegetariër, maar ik vond het een relaxte plek om te stoppen tijdens een fietstocht met vrienden.

Kosten: gemiddeld €10 euro voor versbereide pot met mosselen

Baai-van-Kotor-Perast

Hoe reis je naar Perast in Montenegro?

De makkelijkste manier om naar Perast in Montenegro te reizen is met een (huur-) auto. Een auto geeft je de meeste vrijheid om te stoppen bij verschillende plekken in de Baai van Kotor.

Al is het openbaar vervoer in Montenegro ook prima, dus een goed alternatief is de bus. Vanaf Kotor gaan er vrijwel ieder uur bussen van BlueLine die in Perast stoppen. Voor een busticket betaal je €2 euro en de rit duurt ongeveer 30 minuten vanaf Kotor.

Het is ook mogelijk om een taxi van Kotor naar Perast te nemen. Een taxi is gemiddeld €15 tot 20 euro (’s nachts betaal je doorgaans meer dan ’s ochtends), al heb ik ook gehoord dat mensen soms €25 euro betalen. Een rit duurt 15 tot 20 minuten.

Tot slot is het ook mogelijk om van Kotor naar Perast te fietsen. Dit heb ik een keer met vrienden gedaan en was verrassend leuk. Een deel van de route gaat via fietspaden, maar voor sommige delen moet je over de autoweg fietsen. Als je snel angstig bent in het verkeer is dit niet de beste manier om naar Perast te gaan, maar als je op een relaxte manier meer van de Baai van Kotor wilt ontdekken is dit erg leuk!

Lees ook: Kotor in Montenegro – lekker veel tips voor jouw bezoek

Uitzicht-over-Perast-Montenegro

Parkeren in Perast

Aan zowel de oostelijke als westelijke zijde van Perast kunnen bezoekers parkeren. Een dagkaart is €8 euro voor auto’s. Reis je buiten het hoogseizoen naar Perast in Montenegro? Dan bestaat er de kans dat je niet hoeft te betalen voor een parkeerplaats. Maar tussen mei en september is het zeker betaald parkeren.

Daarnaast is het mogelijk om gratis te parkeren in Perast, aan de autoweg als je door/langs Perast rijdt. Op Google Maps vind je deze parkeerplaatsen via “Free On-Road Parking”. Vanaf deze autoweg heb je bovendien ook een mooi uitzicht over het dorp en de zee. Houd er wel rekening mee dat er weinig parkeerplaatsen zijn (ik schat misschien 20 plekken).

Parkeren-Perast-Montenegro

Betalen in Perast in Montenegro

In Montenegro betalen ze met euro’s en het is altijd handig om wat contant geld op zak te hebben. Bij kleine supermarkten en lokale bedrijven (zoals de mosselkwekerijen) hebben ze vaak geen pinapparaat. Er zijn een paar ATM’s in Perast, mocht je geen contant geld bij je hebben. Daarnaast kun je in bijna alle restaurants in Perast ook met kaart betalen.

Haventje-Perast-Montenegro

Overnachten in Perast in Montenegro

De meeste mensen bezoeken Perast tijdens een rondreis voor een paar uur of als dagtrip vanuit Kotor. Maar wil je genieten van de rust in Perast? Dan kun je hier natuurlijk ook overnachten. Dit zijn een paar leuke opties voor een nacht in Perast:

 

Ik hoop dat dit artikel je helpt om het meeste uit jouw bezoek aan Perast in Montenegro te halen! Heb je nog meer vragen of juist tips voor andere reizigers? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *