Snorkelen-Dahab-Jessica-watersporten

8 watersporten die jij dit jaar wilt uitproberen

Houd jij van water, of het nou een bergmeer, een rivier of de oceaan is? Dan heb je vast iets aan deze inspiratielijst voor watersporten! Iedere sport in deze lijst verbindt je met water en de natuur. Bij iedere watersport vind je fijne plekken in Nederland waar je deze watersporten kunt uitproberen.

Kortingscode voor zwemkleding van Protest

Extra tip: ben je nog op zoek naar leuke zwemkleding? Met de kortingscode “cornersoftheworld10” krijg je 10% korting op alles in de shop van Protest (te gebruiken tot en met 31 oktober 2024)! Er is veel keuze voor zowel vrouwen als heren zwemkleding.

Kajakken-watersporten-Montenegro-Jessica

8 watersporten die jij een keer wilt uitproberen

1. Suppen

SUP staat voor Stand Up Paddle – en in het Nederlands wordt het werkwoord ‘suppen’ vaak gebruikt. De afgelopen jaren is deze watersport erg populair geworden. Tijdens het suppen sta je op een sup board – wat veel weg heeft van een grote versie van een surfplank – en gebruik je één peddel om jezelf vooruit te bewegen over het water.

Het werkt ontspannend, maar is tegelijkertijd een prima work out. Je hebt wat balans nodig, maar in principe is suppen een makkelijke watersport die iedereen snel onder de knie kan hebben. Met name op een meer met stilstaand water kun je prima oefenen. Suppen in de oceaan vergt wat meer ervaring.

Leuke plekken om te suppen in Nederland zijn de Loosdrechtse Plassen (bij Utrecht), het dorpje Giethoorn, de Kagerplassen (bij Leiden) en het Sneekermeer (in Friesland).

Suppen-Panama-watersporten

2. Kanoën

Ook kanoën is een watersport waarbij je ontspanning met een work out kunt combineren. Kanoën gebeurt vaak in mooie natuurgebieden, waar je jezelf via smalle riviertjes en kanalen door een gebied verplaatst. Kano’s hebben geen motor, waardoor je je muisstil in de natuur kunt verplaatsen. Je kunt hierdoor verschillende dieren zoals bevers, herten en talrijke vogels spotten.

Kanoën is bovendien een sociale watersport, want veel mensen gebruiken een 2-persoonskano tijdens een tocht over het water of gaan met een groep op pad.  

Leuke plekken om te kanoën in Nederland zijn het Amsterdamse Bos, de Biesbosch (met wat geluk spot je bevers!), de Grensmaas (bij Maastricht) en de rivier de Vecht.

Kanoën-Nederland-watersporten

3. Wakeboarden

Ben je op zoek naar een watersport met wat meer adrenaline? Dan is wakeboarden iets voor jou! Wakeboarden kun je op meerdere manieren doen: je kunt het wakeboard en de lijn verbinden aan een boot, maar er zijn ook plekken met kabelbanen die je vooruit trekken. Met name voor het uitproberen van stunts is wakeboarden een leuke watersport.

Geen zin om te wakeboarden maar wel zin in adrenaline? Misschien is waterskiën meer iets voor jou.

Er zijn meerdere kabelparken in Nederland om dit uit te proberen. Leuke plekken om te wakeboarden in Nederland zijn Project 7 in Rotterdam, Het Stroombroek bij Doetinchem, De Zandmeren bij Den Bosch en Wet ’n Wild in Alpen aan de Rijn.

Surfstandbeeld-Portugal-watersporten

4. Surfen (ook wel bekend als golfsurfen)

Een van de bekendste watersporten is toch wel surfen. Om een verschil te maken tussen de vormen van surfen hebben we het in dit geval over golfsurfen. Je hebt enkel een surfboard nodig – en in Nederland is het ook wel handig om een wetsuit aan te trekken.

Mijn favoriete land om te surfen is Portugal, maar ook in eigen land kun je surfen. Goede plekken om te surfen in Nederland zijn Scheveningen, Kijkduin (bij Den Haag), Noordwijk en het eiland Texel.

Lees ook: 8 surftips voor beginnende surfers

Surfen-Jessica-Indonesië-watersporten
Surfen-Portugal-grote-golven

5. Kitesurfen

Een variant op het golfsurfen is kitesurfen. Bij deze watersport gebruik je ook een surfplank, maar je laat jezelf voortbewegen door een soort vlieger – een kite. Een kiteboard is iets kleiner dan een standaard surfboard. Dankzij de kite kun je over het water ‘springen’ en leuke trucs doen.

Voor kitesurfen ben je natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden, want zonder wind kun je niet kitesurfen. Je kunt zowel op zee als op meren kitesurfen. Leuke plekken om te kitesurfen in Nederland zijn het IJsselmeer, Vrouwenpolder (in Zeeland), Lauwersoog (bij Groningen) en het eiland Vlieland.

Surfen-Portugal-zonsondergang

6. Duiken

Voor de meeste watersporten in dit artikel bevind je je boven op het water. Wanneer je gaat snorkelen of duiken ga je de onderwaterwereld ontdekken. Waar je voor snorkelen weinig ervaring nodig hebt (je ademt simpelweg door een snorkel en blijft aan de wateroppervlakte drijven), heb je voor duiken een brevet nodig. Een duikbrevet krijg je na meerdere lessen waarin je leert om een ademluchtfles te gebruiken en jezelf onder water te navigeren.

Met een duikbrevet leer je eerst om maximaal 12 meter te duiken en dat kun je vervolgens uitbouwen. Duiken is niet geheel zonder risico’s: hoe dieper je duikt hoe groter de kans op problemen. Decompressieziekte, zuurstofvergiftiging en klaplongen kunnen onder andere tijdens het duiken optreden. Het is daarom belangrijk dat je goed getraind bent en weet wat je doet onderwater.

Nederland is misschien niet het meest inspirerende land om te duiken; veel mensen willen naar exotische oorden zoals de Filipijnen, Indonesië, Aruba of Honduras om de onderwaterwereld te ontdekken. Maar ook in Nederland hebben we duikscholen en kun je het leven onder water ontdekken. Goede plekken om te duiken in Nederland zijn het Grevelingenmeer, de Oosterschelde en de Vinkeveense Plassen.

Lees ook: 7 mooiste plekken om te snorkelen & schildpadden te spotten

Duiken-Jessica-Turkije-watersporten
Koraal-snorkelen-Dahab-watersporten

7. Freediven (vrijduiken)

Een variant op duiken is freediven, oftewel vrijduiken. Bij het freediven gebruik je geen ademluchtfles, maar vertrouw je slechts op je ingehouden adem. Je hebt dus flink wat uithoudingsvermogen nodig om te freediven. Net als bij het duiken kun je flippers gebruiken, of een monofin – waardoor je jezelf als het ware als een zeemeermin in het water beweegt. Soms gebruik je een loodgordel om jezelf gemakkelijker naar beneden te laten zakken.

Ook voor freediven geldt dat het niet zomer gevaren is. Problemen zoals hierboven bij het duiken beschreven kunnen ook voorkomen bij het freediven. Het is daarom belangrijk om een cursus freediven te doen, zodat je weet waar je aan begint. Je leert om je duikreflex te trainen: de vaardigheid om onder water te blijven zonder te ademen.

Dahab in Egypte is een van mijn favoriete plekken om te leren freediven. Veel plekken in Nederland voor het duiken, zoals het Grevelingenmeer en de Oosterschelde, zijn ook prima om te freediven. Over het algemeen zou ik de Noordzee vermijden vanwege de sterke stroming.

Snorkelen-Dahab-Jessica-watersporten
Snorkelen-vissen-watersporten

8. Bodyboarden

Laten we afsluiten met een speelse watersport: bodyboarden. Het board dat je gebruikt voor deze watersport heeft wat weg van een surfboard, maar is korter en gemaakt van schuim. Het belangrijkste verschil met golfsurfen en bodyboarden is dat je bij bodyboarden niet hoeft te staan op het board: je gaat erop liggen. Hierdoor is het een speelse en makkelijke manier om van de zee en de golven te genieten.

Een ander voordeel van bodyboarden is dat een bodyboard erg goedkoop is: je kunt er voor €25 euro al een aanschaffen. Ten opzichte van surfboards scheelt dit veel! Bekijk de zwemcollectie van Protest voor leuke zwemkleding voor jongens en meisjes.

Plekken waar je goed kunt bodyboarden in Nederland zijn Zandvoort, Scheveningen, Noordwijk aan Zee en het eiland Texel. Zelfs met kleine golven kun je je prima vermaken met bodyboarden!

Surfboards-bodyboards-Costa-Rica-watersporten

Wat is jouw favoriete watersport in dit artikel? Of missen er nog watersporten die eigenlijk in dit artikel zouden moeten staan? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *