Wat te doen in Madrid? Mijn favoriete bezienswaardigheden

Madrid, iedere keer verover je mijn hart weer. Een bezoek aan deze stad is voor mij als thuiskomen. Een wandeling door de verschillende wijken van Madrid voelt voor mij als een wereldreis. Zo veel veelzijdigheid. Klasse, met een rebels randje. Als ik ooit ergens voor langere tijd in Europa wil gaan wonen is de Spaanse hoofdstad een grote kanshebber. Hoewel ik weet dat veel mensen houden van Barcelona, won Madrid toch in mijn stedentrip battle. Maar wat te doen in Madrid als je hier bent?

Na een keer of 5 in Madrid te zijn geweest heb ik genoeg tips voor Madrid bij elkaar verzameld. Wat te doen in Madrid als je hier bent? In deze blog deel ik alles wat je kunt doen in Madrid, zodat ook jij verliefd kan worden op deze prachtstad!

Het is gemakkelijk om een stedentrip naar Madrid in Spanje zelf te regelen. Heb je liever wat hulp bij het regelen? Kijk dan eens bij De Jong Intra Vakanties, waar je jouw stedentrip flexibel kunt samenstellen.

Lees ook: 15 gratis bezienswaardigheden in Madrid (een goedkope stedentrip)

Wat te doen in Madrid?

1. Koninklijke allure in Palacio Réal

Ik heb al heel wat mooie paleizen gezien, maar Palacio Réal in Madrid staat toch wel aan de top. Wat een pareltje, zowel van binnen als van buiten! Iedere kamer is weer geheel anders ingericht als de vorige ruimte. Qua kleur, qua interieur, qua versieringen. De plafonds zijn zo geschilderd dat het haast lijkt of de geschilderde goden op de wolken boven je zweven. Jammer genoeg mag je geen foto’s maken in het paleis – op de entreehal na…

Mijn favorieten zijn de porseleinen kamer met de prachtige wereldbol (of course!) en de rijkelijk versierde kamer in rococo stijl van Charles III. Palacio Réal ligt in het westen van het stadscentrum, aan Calle Bailén. Je zult in het paleis de Spaanse koning niet snel tegen het lijf lopen, want hier worden alleen nog officiële ceremonies gehouden.

Kosten Palacio Réal

De entreeprijs is €12/13 euro voor volwassenen, studenten tot 25 jaar betalen €6/7 euro (augustus 2019). De prijs is afhankelijk van het seizoen.

Maaar…. het paleis is van maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur GRATIS te bezichtigen. Houd wel rekening met een lange wachtrij rond 18.00 uur. Ik denk dat je ongeveer een uurtje nodig hebt om het paleis te bewonderen.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

2. Kleurrijke pop-art in de Almudena Kathedraal

De buitenkant van de Almudena Kathedraal is niet héél bijzonder. De reden waarom je hier toch naartoe moet lopen? De prachtig versierde binnenkant! De plafonds en de koepels zijn beschilderd in de kleurrijke pop-art stijl. Heel gaaf!

Kosten Almudena Kathedraal

De donatiebox is zo prominent aanwezig bij de ingang dat het haast lijkt alsof je MOET betalen om naar binnen te mogen, maar je moet hier niet op letten. De kathedraal is namelijk gewoon gratis te bezoeken en een donatie is vrijwillig. Aan jou de keuze.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

3. Genieten van straattheater in Madrid

Wat te doen in Madrid, het hele jaar door? Genieten van straattheater! Er is altijd wel iets te zien in de straten van Madrid: van getalenteerde muzikanten tot levende standbeelden. Op de drukkere pleinen zoals Puerta del Sol en Plaza del Mayor zul je je niet snel vervelen.

Kosten straatheater Madrid

Gratis.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

4. Tuin der Lusten van Jeroen Bosch bewonderen in El Prado Museum

In het oosten van het stadscentrum vind je de figuurlijke musea-driehoek: El Prado, Sofia Reina en Thyssen-Bornemisza. Mijn favoriet is El Prado. Hier hangt namelijk een van de tofste kunstwerken die ik ken: de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch (die schilder uit mijn hometown Den Bosch). Daarnaast zijn er ook nog veel andere indrukwekkende schilderijen en kunstwerken te bewonderen.

Kosten El Prado

De entree voor El Prado is €15 euro voor volwassenen (augustus 2019). Maaar…. Als je El Prado ’s avonds bezoekt (maandag tot en met zaterdag tussen 18.00-20.00 uur, op zon- en feestdagen tussen 17.00-19.00 uur), mag je gratis naar binnen. Misschien heb je aan 2 uur niet genoeg, maar ik ben meestal wel na die tijd wel uitgekeken. Studenten tot en met 25 jaar hebben trouwens altijd gratis toegang tot El Prado.

Madrid-bezienswaardigheden-El-Prado

5. Relaxen in El Retiro park

In Madrid vind je verschillende stadsparken, maar een van de leukste is toch wel El Retiro. Er wordt muziek gemaakt. Kunstenaars verkopen hun kunst of laten zich ter plekke inspireren. Mensen huren een bootje bij het Alfonso XII Monument of liggen te zonnebaden in het gras. Eekhoorns gaan er met je lunch vandoor. Er is altijd wel iets te zien en te doen in dit park. Tip: loop wat dieper het park in richting Palacio de Cristal. En in Palacio de Velázquez vind je altijd wel een interessante tentoonstelling die je gratis kunt bezoeken.

Kosten El Retiro Park

Gratis.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

6. Schildpadden spotten in Atocha Station

Heb je ooit een treinstation gezien waar je schildpadden kunt zien? En niet een of twee, maar tientallen! Atocha Station ligt in het zuidoosten van het centrum. Vanaf hier vertrekken treinen naar bijvoorbeeld Toledo en Chuenca.

Kosten Atocha Station

Gratis.

Lees ook: de leukste dagtrips vanuit Madrid (natuur en cultuur)

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
En kun je de duif ook spotten?
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

7. Chillen in Jardines de Sabatini

Nog een fijn park om de benen te strekken na al dat wandelen door Madrid. Jardines de Sabatini ligt naast het koninklijk paleis en hoewel het park een centrale ligging heeft is het altijd een oase van rust.

Kosten Jardines de Sabatini

Gratis.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

8. Het grootste stadspark van Madrid: Casa de Campo

Je vindt redelijk wat parken in Madrid, maar de grootste is Casa de Campo. Dit stadspark ligt ten westen van Palacio Réal. Vroeger werd dit terrein voornamelijk gebruikt door de koninklijke familie om te jagen. Sinds 1931 is het park open voor iedereen.

Kosten Casa de Campo

Gratis. Een ticket voor de kabelbaan Madrid Teleférico kost €4,50 euro enkele rit en €6 euro voor een retourtje (augustus 2019).

Casa-de-Campo-Madrid-gratis
Casa-de-Campo-wandelen-Madrid
stadspark-Casa-de-Campo-Madrid-gratis

9. Alles leren over Spaanse invloeden in Museo de America

In Museo de America leer je alles over de Spaanse invloeden wereldwijd, de ontdekkingstochten en de koloniën op het Amerikaanse continent. Ik vond dit museum erg interessant omdat ik zelf in voormalige Spaanse kolonies zoals Cuba en Colombia ben geweest, maar ook mijn moeder was onder de indruk van alles wat er over de verschillende culturen werd verteld en getoond. Klein nadeel: de informatie is allemaal in het Spaans.

Kosten Museo de America

€3 euro voor volwassenen. Gratis voor studenten, jongeren en 65+ers. Op zondagen mag iedereen het museum gratis bezoeken vanaf 14.00 uur.

10. Prachtig uitzicht vanaf Palacio de Cibeles

Palacio de Cibeles is van de buitenkant indrukwekkend, maar vanaf het dak heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op Plaza de Cibeles. Het is ook zeker de moeite waard om door het gebouw te wandelen. Zo worden er regelmatig kleine concerten gehouden en exposities georganiseerd. Zoek je een rustige plek om te lezen of te werken? Op een van de verdiepingen vind je een leeszaal, waar je ook nog eens gratis gebruikt kunt maken van de WiFi.

Kosten Palacio de Cibeles

Gratis. Een bezoek aan het dakterras van Palacio de Cibeles voor het uitzicht kost €2 euro.

Lees ook: mooiste uitzichtpunten & leukste dakterrassen in Madrid voor de zonsondergang

11. Kleurrijke street art bewonderen

Liefhebbers van kleurrijke street art zijn met name in de wijken La Latina en Lavapiés op de juiste plek. Je kunt beginnen bij El Campo de la Cebada, waar je al veel graffiti en street art zult vinden. Vanaf hier kun je de omliggende straten verkennen, op zoek naar kunst op straat.

Kosten street art Madrid

Gratis.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Street-art-Lavapies-Madrid
Street-art-Lavapies-Madrid

12. Rondstruinen op gigantische vlooienmarkt El Rastro

Houd je van (rommel-) markten? Dan moet je op zondagochtend zeker naar de wijk La Latina gaan. Hier wordt een van de grootste vlooienmarkten van Europa gehouden: El Rastro. In een aantal straten vind je vooral veel toeristische prullen, maar je kunt hier ook op zoek naar leuke kleren en huisdecoratie. Ook fanatieke verzamelaars kunnen hier op de juiste plekken een verborgen schat vinden.

Er komen overigens verrassend veel Spanjaarden op de markt af, dus je bent niet omringd door enkel toeristen. De sfeer is hier sowieso fijn en in de wijk vind je veel cafés en tapasbarretjes waar je na het rondstruinen de voeten wat rust kunt gunnen en van een betaalbare lunch kunt genieten.

Kosten El Rastro

Gratis – tenzij je iets koopt natuurlijk.

El-Rastro-Madrid

13. Gigantisch voetbalstadion van Réal Madrid

In Madrid vind je ook het stadion van de club Réal Madrid, oftewel Estadio Santiago Bernabéu. Zelfs als je geen voetbalfan bent zul je onder de indruk zijn van de omvang van dit stadion. Daarnaast is het verrassend leuk om door de spelerstunnel te lopen en op de stoelen te zitten waar beroemdheden zoals Christiano Ronaldo en David Beckham hebben gezeten. Tip: het is wel extra leuk om samen met voetbalfans te gaan als je er zelf niet echt van houdt; hun enthousiasme werkt aanstekelijk haha.

Kosten Estadio Santiago Bernabéu

€25 euro voor volwassenen, kinderen krijgen korting (augustus 2019).

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

14. Koninklijk uitrusten in Jardines del Campo del Moro

Niet te verwarren met het stadspark Casa de Campo! Jardines del Campo del Moro zijn de koninklijke tuinen en liggen – logischerwijs – achter het koninklijk paleis. Ik heb het idee dat niet veel mensen weten dat ook dit park open is voor publiek, want het is hier altijd ontzettend rustig. Heerlijk als je even van wat rust wilt genieten.

Kosten Jardines del Campo del Moro

Gratis.

Tuinen-Campo-de-Moro-Madrid-gratis

15. Vurige flamenco ervaren in Madrid

Prachtige danseressen in lange jurken die over het podium draaien op de melodie van de harde gitaarklanken. Zweetdruppels die in het rond vliegen. De intensiteit in de blikken van de dansende vrouwen. Het geklik van de hakken op het podium. Iedere keer wanneer ik hieraan terugdenk krijg ik weer kippenvel. Flamenco is ontstaan in Zuid-Spanje, maar is eigenlijk in het hele land een onwijs populair muziekgenre. Flamenco wordt vaak geassocieerd met enkel de dans, maar ook de instrumenten en de zang is erg belangrijk.

Je kunt op veel plekken van een show genieten, maar mijn favorieten zijn El Juglar in Calle Lavapiés en La Taberna de Mister Pinkleton in Calle Cuchilleros (niet ver van Plaza Mayor).

Kosten flamenco shows in Madrid

Een show + een drankje kost €15 euro bij El Juglar. Een show + een drankje kost €30 euro bij La Taberna de Mister Pinkleton. Het voordeel van de tweede is dat je de mogelijkheid hebt om te eten tijdens de show. Een aanrader is de paella voor €12 euro; mijn moeder en ik hadden genoeg aan 1 portie samen, want het is behoorlijk veel.

Lees ook: leukste hotspots in Madrid voor ontbijt, tapas en meer eten/drinken

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

16. Chueca, de wijk waar alles kan en mag

Chueca is the gay district van Madrid, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een wijk waar alles mag en kan, waar iedereen met iedereen het leven viert. Met name op zaterdagavond kijk je jouw ogen hier uit en heb je gegarandeerd een interessante avond. Kijk niet raar op als er bijvoorbeeld een travestiet (voor de grap) met je flirt of je spontaan geknuffeld wordt door mensen. Chueca ligt ten noorden van de Gran Vía. Tip: als je ooit de kans hebt om tijdens het Eurovisie Songfestival in Madrid te zijn, dan is dit the place to be!

Kosten Chueca

Gratis, al is het natuurlijk wel leuk om hier een drankje te drinken.

17. Templo de Debod bij zonsondergang

Waarom bij zonsondergang? Omdat ik het bouwwerk er eerlijk gezegd overdag niet zo heel bijzonder vind uitzien. ’s Avonds ziet het er echter magisch uit!

Kosten Templo de Debod

Gratis.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje
Templo-de-Debod-Madrid-zonsondergang

18. Cuesta de Moyano voor boekenliefhebbers

Wie van El Retiro park naar het Atocha treinstation loopt komt een schattig straatje tegen: Calle Claudio Moyano. Hier openen boekenverkopers dagelijks hun kraampjes en ze zijn vaak wel in voor een praatje. Als je van rommelmarkten en/of boeken houdt is het zeker de moeite om hier even rond te snuffelen. Houd er wel rekening mee dat veel boeken in het Spaans zijn.

Kosten Cuesta de Moyano

Gratis, tenzij je een boek koopt natuurlijk.

19. Zwemmen in Madrid: Piscina Lago

Wanneer je Madrid in de zomer bezoekt kan de temperatuur hoog oplopen. Zin om een plons in het water te nemen? Jammer genoeg kun je in de meeste parken niet in de meren zwemmen. Maar je kunt gelukkig wel terecht bij het openbare zwembad Piscina Lago, in Casa de Campo. Het ligt tegenover de metrohalte Lago dus je reist er gemakkelijk naartoe. Op Google Maps staat Piscina Lago verkeerd aangegeven. De ingang van het zwembad zit namelijk aan de straat Ronda Lago.

Kosten Piscina Lago

€3,60 euro voor jongeren tussen de 15 – 26 jaar. Ouder dan 27 jaar? Dan betaal je €4,50 euro.

20. Real Basilica de San Francisco el Grande

Ik liep eigenlijk naar deze kerk toe omdat ik de bloementuin ernaast wilde zien (ook mooi, maar wel vrij klein). En hoewel de Almudena Kathedraal mijn favoriet in de stad blijft, vind ik Real Basilica de San Francisco el Grande ook de moeite waard. Deze kerk heeft namelijk een prachtig plafond!

Kosten Real Basilica de San Francisco el Grande

Gratis.

San-Francisco-Basilica-Madrid

21. Speelse stadswandeling met Secret City Trails

Wil jij Madrid op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw bezoek aan Madrid extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Madrid. Het is een combinatie van een wandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je raadsels op, zodat je naar de volgende plek wordt geleid. Zelfs in steden die je goed denkt te kennen (voor mij was dat bijvoorbeeld Lissabon) ontdek je nieuwe dingen. Je kunt een Secret City Trails alleen doen, maar het is natuurlijk gezelliger om de raadsels samen op te lossen. Houd er wel rekening mee dat het spel / de raadsels in het Engels zijn.

Klik hier om meer informatie over de verschillende Secret City Trails in Madrid te ontdekken

Tours in Madrid boeken via Get Your Guide

Er is ontzettend veel te doen in Madrid. Ik zou je aanraden om eens op de website van Get Your Guide te kijken. Zij bieden honderden tours aan, zowel in Madrid maar ook in de omgeving. Een paar leuke opties heb ik hieronder voor jullie naast elkaar gezet!

Reizen naar Madrid in Spanje

De beste manier om naar Madrid in Spanje te reizen is met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam en Eindhoven gaan er directe vluchten. In 2,5 uur sta je op Spaanse bodem en kun je jouw stedentrip in Madrid beginnen. Het vliegveld van Madrid heet Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas en ligt zo’n 15 kilometer buiten Madrid. Ik vlieg graag met Transavia, maar zij vliegen vanuit Nederland niet naar Madrid. Ryanair is een optie, al vind ik deze vliegmaatschappij alsmaar onprettiger worden. Vanaf Amsterdam gaan er wel rechtstreekse vluchten met KLM. Bekijk eens via Skyscanner wat jouw mogelijkheden qua vluchten naar Madrid zijn en stel een prijsalarm bij Skyscanner in voor de data dat jij graag naar Madrid wilt vliegen.

Lees ook: de 15 mooiste plekken van Spanje

Casa-de-Campo-Madrid-zonsondergang

Verplaatsen in Madrid in Spanje

Persoonlijk vind ik het heerlijk om door Madrid te lopen, dus ik neem bijna nooit de metro. Veel bezienswaardigheden en restaurants in het centrum liggen op loopafstand van elkaar vandaan. Maar het is wel degelijk mogelijk: Madrid heeft een uitstekend metronetwerk. Voor plekken buiten het centrum (zoals het Réal Madrid stadion of Museo de America) raad ik trouwens wel aan om de metro te nemen.

Lees ook: overnachten in Madrid – de leukste hostels & accommodaties

Van en naar het vliegveld van Madrid in Spanje

Met de metro van het vliegveld naar Madrid

De meeste mensen komen aan op het vliegveld van Madrid: Adolfo Suárez Madrid-Barajas, maar de meeste Madrilenen zeggen simpelweg Madrid-Barajas. Let op: het vliegveld heeft meerdere terminals en is te bereiken met de metro. Kijk altijd even goed naar de terminal. Er is namelijk een metrohalte Aeroporto T1/T2/T3 en een halte Aeroporto T4. Vanaf T4 vliegen meestal de budgetmaatschappijen, waaronder Iberia.

Ben je toch naar de verkeerde terminal gereisd? Er rijden pendelbussen tussen T1/T2/T3 en T4. Bij Terminal 4 vertrekken deze bij de uitgang op de eerste verdieping. Helemaal gratis!

Met de shuttlebus van het vliegveld naar Madrid

Daarnaast is het mogelijk om met een speciale shuttlebus te reizen tussen het vliegveld van Madrid en het stadscentrum: de Exprés Aeropuerto. De bus rijdt langs Terminal 1, 2 en 4 en stopt vervolgens op drie plekken in de stad: bij metrohalte O’Donnell, bij Plaza de Cibeles en bij het Atocha treinstation. Deze bussen rijden zowel overdag als ’s nachts en een kaartje kost €5 euro.

Lees ook: 10 redenen waarom Madrid op jouw bucketlist moet staan

La-Latina-Madrid

Zin gekregen om Madrid in Spanje te verkennen?

Heb je door alle tips die ik hier vandaag met je deel zin gekregen om een stedentrip naar Madrid te boeken? De Jong Intra Vakanties richt zich al jaren op reizen en stedentrips, waaronder naar Madrid. Zelf vind ik het erg fijn dat er bij hen veel flexibiliteit is om jouw reis samen te stellen. Je kunt onder andere zelf kiezen hoe lang en wanneer je weg wilt gaan; iets dat niet altijd mogelijk is. Mocht je het dus niet zelf willen regelen is dit een goede optie.

Almudena-Kathedraal-Madrid-gratis

Lees ook: verrassende steden voor jouw volgende stedentrip

Ik hoop dat je deze tips voor Madrid leuk vond en dat ik wat meer mensen enthousiast heb kunnen maken over deze geweldige stad. Niet ALLES dat ik heb gezien en gedaan staat in dit artikel vermeld, dus stuur me gerust een berichtje met vragen over Madrid of laat hieronder een reactie achter!

Dit artikel is geschreven is samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je affiliate links in deze blog. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments