Voorbereid op reis naar Cuba: alles wat je moet weten voor vertrek

De voorbereiding van een reis naar Cuba is net even wat anders dan dat je gewend bent. Eerder schreef ik al een artikel over de voorbereiding van een reis. Een reis naar deze Caribische parel vraagt echter om net wat meer voorbereiding dan een reis naar veel andere bestemmingen. Hoe ga je voorbereid op reis naar Cuba? Ik help je op weg met een handige checklist!

Lees ook: rondreis in Cuba – voorbeelden van reisroutes + video

Voorbereid op reis naar Cuba: alles wat je moet weten voor vertrek

1. Visum voor Cuba

Een van de belangrijkste zaken tijdens jouw voorbereiding voor Cuba is het visum. Bij de meeste landen koop je een visum – vaak een toeristenkaart genoemd – bij aankomst: aan de grens of op het vliegveld.

Dat is voor Cuba dus NIET het geval!

Jouw 30-dagen toeristenkaart voor Cuba moet je van tevoren in Nederland (of België) regelen. De “goedkoopste” manier is om dit bij de Cubaanse ambassade in Den Haag of bij het Cubaanse Consulaat in Rotterdam te regelen; het visum kost dan €22 euro. Voor mij was dit echter niet de goedkoopste optie vanwege de hoge reiskosten voor het brengen en ophalen.

Hoe regel je een visum/toeristenkaart voor Cuba?

Een betrouwbare manier om een visum Cuba te bestellen is via E-visums.nl. Het bedrijf heeft een goede naam wat betreft het regelen van visa voor verschillende landen en bovendien heb je het visum snel in huis.

Ik heb mijn visum destijds via Cubavisa.net geregeld. Je betaalt €29 euro voor het visum en €3,50 voor de verzendkosten. Wanneer je 2 of meer visa aanvraagt zijn de verzendkosten gratis; je kunt bijvoorbeeld een tweede visum aanvragen voor iemand anders of alvast voor een volgende reis naar Cuba.

Het visum zit overigens los in jouw paspoort en deze kaart vul je zelf in. Zoals je op de onderstaande foto ziet hoeft er niet veel ingevuld te worden, maar let er wel op dat je alles juist invult; je mag namelijk geen informatie doorstrepen.

voorbereiden-reis-Cuba
voorbereiden-reis-Cuba

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om een visum aan te vragen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om jouw toeristenkaart voor Cuba via de ANWB aan te vragen. Ik zou dit persoonlijk niet doen, aangezien de ANWB (via Visumcentrale) veel servicekosten vraagt en ook nog eens €25 euro verzendkosten rekent voor waardetransport. Bovendien moet je jouw paspoort inleveren en ophalen bij een ANWB-winkel. Waarom? Geen idee, want het visumkaartje zit namelijk los in je paspoort.

BELANGRIJK!

Maak je een langere reis en bezoek je na Cuba nog meer landen? Zorg er dan voor dat je – voordat je naar Cuba vliegt – al een ticket naar jouw volgende bestemming hebt. Als je namelijk geen bewijs van vertrek hebt mag je het vliegtuig niet in. Bovendien is het best lastig om op Cuba nog een vliegticket te boeken met het gebrek aan (snel) internet.

2. Wel of niet accommodaties en busreizen vooraf boeken?

Ik reis behoorlijk impulsief. Misschien zul je – net als ik – bang zijn dat je van tevoren alles vast moet leggen, met name transport en accommodaties. Na een maand in Cuba is mijn ervaring dat je altijd wel een slaapplek en vervoer hebt. Let op: ik reisde wel in het laagseizoen. Dan zijn ten eerste alle prijzen lager en bovendien heb je meer keuze. In het hoogseizoen – met name december, januari en de zomervakantie – is het misschien wel verstandig om wat meer van tevoren te regelen.

Overnachten in Cuba

Inmiddels zijn er zo veel casa particulares dat je zelfs in de kleinste dorpen de mogelijkheid hebt om te overnachten. Ze deden bij mij nooit moeilijk en ik kon per dag beslissen of ik nog langer wilde blijven. In de casa’s kunnen ze je bovendien altijd wel aan een slaapplek op je volgende bestemming helpen, want iedere Cubaan heeft door het hele land vrienden en kennissen. Daarnaast staan in de grotere steden vaak eigenaren van casa particulares bij het busstation. Mocht je net als ik een impulsieve reiziger zijn, dan vind je vaak via hen ook wel een goede verblijfplaats.

Het is wel verstandig om een paar adressen per stad op te slaan, gewoon voor het geval dat. De telefoonapp Cuba Junky heeft een interessante lijst met casa particulares, al is deze bij lange na niet compleet (wat eigenlijk ook een onmogelijke taak is). Lees ook even mijn artikel over overnachten op Cuba, waar ik ook mijn tips deel van mijn favoriete adresjes!

Wil je wel van tevoren jouw overnachtingen vastleggen? Enkele accommodaties zijn online te boeken via bijvoorbeeld Airbnb.

voorbereiden-reis-Cuba
voorbereiden-reis-Cuba
voorbereiden-reis-Cuba
voorbereiden-reis-Cuba

Transport in Cuba

Voor reizigers is het openbaar vervoer eigenlijk heel gemakkelijk geregeld. Buitenlanders reizen namelijk vrijwel altijd met de bussen van Viazul of met de collectivo’s: gedeelde taxi’s die je meestal deelt met 2 tot 5 mensen. De chauffeurs van deze auto’s staan vaak bij het busstation, maar in de casa particulares kunnen ze deze vaak ook wel voor je regelen. In het laagseizoen betaalde ik vrijwel altijd dezelfde prijs voor een collectivo als voor de bus. De bustickets kun je ter plekke boeken bij de kantoren van Viazul.

Heb je al een uitgestippelde route door Cuba? Dan kun je de tickets voor de Viazulbussen alvast online boeken. Houd er rekening mee dat je online minimaal 7 dagen van tevoren moet reserveren. Met name in het hoogseizoen kunnen de bussen snel vol zitten, dus dan is het verstandig om bepaalde ritten alvast vast te leggen. Boek je de bustickets bij een kantoor van Viazul in Cuba, dan kan dit ook een dag of enkele dagen van tevoren.

Belangrijk: door het gebrek aan internet is het verstandig om de tijden van de Viazulbussen op te slaan. Dit kan via de officiële website van Viazul, maar ook deze website geeft in één oogopslag een handig overzicht.

voorbereiden-reis-Cuba
voorbereiden-reis-Cuba

3. Hoe zit het met het geld op Cuba?

Op Cuba heb je twee soorten geldeenheden: CUP en CUC. CUP staat voor de lokale pesos; hiermee betalen de Cubanen bijna altijd. Doordat Cuba liever geen Amerikaanse dollars in het land wilde hebben ontstond er een nieuwe valuta: CUC, oftewel de convertible pesos. De CUC zou ongeveer 1 op 1 moeten zijn met de Amerikaanse dollar, maar de waarde schommelt nog wel eens. 1 CUC is ongeveer gelijk aan 25 CUP. Het vervoer en de accommodaties zul je vrijwel altijd in CUC betalen. De entree voor sommige gebouwen en het eten in restaurants – met name de lokale paladares – kun je vaak ook in pesos betalen. Ik zou aanraden om enkele CUC’s tegen CUP’s te wisselen. Ik vond in iedere stad wel een lokale juice bar of een straatkraampje waar het gemakkelijker is qua wisselgeld om met CUP te betalen.

Lees ook: 12 foto’s die Cuba op jouw bucket list zetten

voorbereiden-reis-Cuba
10, maar wat precies? Het bovenste briefje is CUC, het onderste briefje is CUP.
voorbereiden-reis-Cuba

Belangrijk: neem voldoende euro’s mee naar Cuba. Het is namelijk lastig om op het eiland te pinnen. Het lukt soms wel hoor, want er zijn banken en geldautomaten. Maar als het niet lukt ben je de pineut.. Daarnaast worden dollars ofwel niet aangenomen ofwel met een hele slechte wisselkoers tegen CUC’s gewisseld.

Sommige reizigers hebben problemen met creditcards van MasterCard. Het is daarom aan te raden om (ook) een Visa creditcard mee te nemen. Zelf heb ik een prepaid Visa creditcard van Pay2d, een Mastercard creditcard van Rabobank en een prepaid Mastercard creditcard van N26. Deze kun je namelijk gemakkelijk via iDeal opwaarderen en werkt overal. Bovendien moet je voor de meeste Visa creditcards een verklaring tekenen over jouw inkomen, dat hoeft bij deze prepaid kaart niet. Erg handig en gemakkelijk!

Lees ook: 7 redenen (voor reizigers) om een N26 rekening te openen

voorbereiden-reis-Cuba

4. Wat neem je mee naar Cuba?

Naast de gebruikelijke spullen zoals kleding, schoenen en een toilettas zijn er ook nog meer dingen die zeker van pas komen in Cuba.

– In Cuba hebben ze twee soorten stopcontacten: de Europese (twee ronde ingangen) en de Amerikaanse (twee rechthoekige ingangen). Het is verstandig om een wereldstekker of een tussenstuk mee te nemen, zodat je altijd jouw elektronische spullen kunt opladen. Deze is bijvoorbeeld erg handig!

voorbereiden-reis-Cuba

– Of je nu wel of geen fan bent van reisgidsen: het is handig om wat informatie over Cuba bij de hand te hebben. Het is namelijk niet gemakkelijk om de informatie ‘even’ op internet op te zoeken. Ik maak zelf altijd gebruik van de online reisgidsen Triposo. Deze apps nemen weliswaar wat ruimte in beslag op je telefoon, maar niet in je tas. Daarnaast zijn ze gratis, heb je altijd een offline map bij de hand en vind je veel informatie en zelfs reviews over bezienswaardigheden. Heel handig!

– Het is bovendien verstandig om wat snacks of wat extra eten mee te nemen. Het ontbijt in de casa particulares is vrij vullend; ik kon vaak zonder lunch gemakkelijk door tot het avondeten. Ze eten het brood meestal alleen met boter, met wat geluk staat er een pot chocoladepasta op tafel. Ik was persoonlijk erg blij met mijn pot pindakaas uit Nederland. Daarnaast had ik een paar pakken stroopwafels bij, mocht ik ’s middags toch zin hebben in een tussendoortje.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #6 – wat gaat er mee op reis?

voorbereiden-reis-Cuba

5. Wel of niet iets meenemen voor de Cubanen?

Een punt van discussie: want wat doe je met bedelaars in Cuba? Ongetwijfeld gaat er een moment tijdens je reis komen dat Cubanen je smeken om geld of spullen. Ze richten zich vaak op jouw morele besef. “Voor 5 CUC koop jij een mojito, maar kan ik mijn baby een week eten geven.” Probeer na een afwijzing dan nog maar eens van die verfrissende cocktail te genieten..

Maar dat betekent niet dat je zomaar met al jouw geld moet gaan smijten. Je gaat immers niet heel Cuba tevreden kunnen stellen. Bovendien ben ik van mening dat geld ‘geven’ mensen – overal ter wereld – lui maakt. Er gaat een moment komen dat zij kunnen werken, maar dat ze het niet doen omdat ze hun handje op kunnen houden bij rijke toeristen. Dat wil ik persoonlijk niet te veel stimuleren, want daar heeft het land uiteindelijk weinig aan. Ook bij bedelende kinderen let ik altijd extra op. Ik wil niet – samen met andere reizigers – de oorzaak zijn dat kinderen gaan bedelen in plaats van naar school gaan.

Ik weeg iedere situatie af en besluit ter plekke of het goed voelt om iets met de situatie te doen of niet. Soms help ik iemand door iets te kopen; fruit of een klein souvenir bijvoorbeeld. Soms heb ik kleine flesjes shampoo of een pen weggegeven, na een interessant gesprek of een ‘fotosessie’ met Cubanen. Mocht je liever niets aan de mensen op straat geven, dan is het altijd mogelijk om spullen naar apotheken of scholen te brengen.

voorbereiden-reis-Cuba

Dus…. waar kun je Cubanen zeer blij mee maken?

Pennen. Tijdens een van de busreizen waren de chauffeurs zelfs aan het ruziën over een geleende pen die niet was teruggegeven. Ook op straat vroegen mensen mij regelmatig om pennen. Pennen zijn schaars én duur in Cuba, dus je maakt er ongetwijfeld mensen blij mee en het neemt amper extra ruimte in je backpack in beslag.

Shampoo en zeep. Ook iets waar mensen op straat mij veel om vroegen. Deze dingen zijn vrij duur in Cuba, dus niet iedereen kan het zich permitteren. In Cuba krijgen hulpbehoevenden van de staat enkele dingen, die ze met bonnetjes kunnen ophalen. Denk aan kip, rijst en fruit. Shampoo en zeep vallen hier helaas niet onder.

USB sticks. Met name voor jonge Cubanen. Je ziet steeds vaker dat een familie gezamenlijk een computer of laptop aanschaft. Extra leuk is om deze USB sticks te vullen met films of muziek. In een van de casa’s keek ik met de kinderen de Minions film. De kinderen vonden het fantastisch, al begrepen ze de helft van wat er gezegd werd niet.

Snacks uit eigen land. De blije gezichten als ik mensen een stuk stroopwafel liet proeven: geweldig!

Kleding. Ik heb zelf geen kleding weggegeven, aangezien ik zelf niet bijster veel bij heb en in de helft van mijn kleren ook nog eens vlekken of gaten zitten. Maar mocht je wat over hebben: breng het niet naar de kledingcontainer, maar neem het mee naar Cuba.

6. Verplichte reisverzekering voor Cuba!

Bij aankomst werd er bij mij niet naar gevraagd, maar het schijnt dat je zonder reisverzekering Cuba niet binnenkomt. Houd hier dus rekening mee voor vertrek!

Zijn er nog meer vragen waar je tijdens het voorbereiden tegenaan bent gelopen? Stuur me een berichtje of laat een reactie hieronder, ik help je graag! Als je nog aanvullingen hebt op het artikel, laat het me zeker weten. Cuba ontwikkelt zich steeds sneller, dus informatie is sterk aan verandering onderhevig.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments