Tallinn bezienswaardigheden: veel tips voor jouw stedentrip!

Ga jij binnenkort naar Estland? Wanneer je Estland bezoekt kom je ongetwijfeld ook in de hoofdstad Tallinn. In deze blog deel ik tips voor leuke Tallinn bezienswaardigheden!

Ik ben 2 keer in Estland geweest; eenmaal in de zomer en een keer in de winter. En ik kan inmiddels concluderen: Tallinn in Estland is een verrassing onder de stedentrips. Ongeacht welk seizoen je hier bent. Bovendien is Tallinn in Estland ook een prima bestemming als je op zoek bent naar een goedkope stedentrip. En tot slot is Estland een heerlijke plek voor digital nomads, vanwege de geweldige WiFi die je OVERAL hebt. Zelfs in de natuur.

Lees ook: roadtrip in Estland – waar moet je zeker naartoe?

Tallinn-Estland

Tallinn bezienswaardigheden

1. Dwalen in de straatjes van Vanallinn, de binnenstad van Tallinn

De historische binnenstad van Tallinn, genaamd Vanallinn, is een doolhof aan straatjes. Maar verdwalen is hier helemaal geen straf: wat een fotogenieke straatjes! Het voelt net alsof je door een dorp in een sprookje rondloopt. “In de oude binnenstad van Tallinn is het net alsof je een dag naar Disneyland gaat”, vertelde een van de hosteleigenaren me eens. Geverfde huizen in alle kleuren van de regenboog, veel torentjes en mensen in traditionele outfits. Na iedere straathoek verwacht ik op z’n minst een prinses die vanuit een schattig torentje haar prins op het witte paard roept.

De binnenstad is overigens erg klein, waardoor veel Tallinn bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar vandaan liggen. Géén idee waarom vrouwen hier – in een stad met straten vol ongelijke kinderkopjes – vaak op torenhoge hakken rondlopen.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

2. Kunstenaars op de Pikk-Jalg

De Pikk-Jalg is een straat tussen de stadsmuur en de buitenmuur van Tallinn, in het westelijke deel van de binnenstad. Creatieve zielen tonen hier hun werk en schilderen dagelijks nieuwe kunstwerken. Het deed mij een beetje denken aan de wijk Montmartre in Parijs. Ik heb ze hier overigens alleen in de zomer gezien, maar in de winter wil je ook niet meer dan 10 minuten buiten zijn in Tallinn. Het kan namelijk -20 worden…

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

3. Hart van de stad: het Raadhuisplein van Tallinn

Het Raadhuisplein van Tallinn, oftewel Raekoja Plats, is het centrale plein in de binnenstad en een populaire ontmoetingsplek. Rondom het plein vind je gekleurde oude gebouwen, het stadhuis en diverse restaurants. Mocht je in december in Tallinn zijn dan moet je zeker naar het stadsplein gaan. Er is hier dan namelijk een sfeervolle kerstmarkt te vinden!

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

4. Snuffelen in de oude raadsapotheek

Aan het plein vind je ook een van de meest interessante Tallinn bezienswaardigheden: de Raadsapotheek. Dit is een van de oudste apotheken van Europa. De toegang tot deze Raadsapotheek – die overigens nog steeds wordt gebruikt – is gratis. Er is een ruimte met uitleg over de apotheek door de eeuwen heen. De Raadsapotheek in Tallinn was namelijk meer dan alleen een apotheek. Het was bijvoorbeeld ook plek waar mensen kwamen om samen een drankje te doen en bij te praten. Kunnen we ons nu niet meer voorstellen hè? De raadsapotheek zit aan de noordelijke kant van het stadsplein.

5. Wandelen over de stadsmuren

Tallinn in Estland is een van de weinige steden waar de oude stadsmuren nog grotendeels overeind staan. Je kunt nog zo’n 2 kilometer over de muren lopen. Er zijn verschillende plekken waar je naar boven kunt klimmen, een goede plek om te beginnen is de Hellemann Toren. De entree is €3 euro.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

6. Uitzicht vanaf de Sint-Olafkerk

Tallinn heeft verschillende plekken vanwaar je een goed uitzicht hebt over de oude stad. Tussen april en oktober kun je naar de top van de Sint-Olafkerk klimmen. Het zijn meer dan 200 traptreden, maar dat is het uitzicht zeker waard. Houd er dus rekening mee dat de Sint-Olafkerk in de wintermaanden gesloten is om te beklimmen. De entreeprijs is €3 euro voor volwassenen, €1 euro voor kinderen.

Tallinn-Estland

7. Patkuli Viewing Platform

Tot de Tallinn bezienswaardigheden horen ook een paar mooie uitkijkpunten. De oude binnenstad bestaat uit het oude gedeelte rondom het Raadhuisplein en het hoger gelegen gedeelte Toompea. Toompea is het deel waar de regeringsgebouwen en ambassades zijn gehuisvest. Op zich dus niet zo heel bijzonder, maar door de hogere ligging heb je vanaf hier wel een prachtig uitzicht over de stad. Een van de uitzichtpunten in Toompea is het Patkuli Viewing Platform, met uitzicht over het westelijke deel van de binnenstad en de stadsmuur.

Tallinn-Estland

8. Kohtuatosa Viewing Platform

Het Kohtuatosa Vieweing Platform bevindt zich ook in Toompea. Dit is misschien wel de beste plek om van het uitzicht over Tallinn te genieten. Let niet op de meeuwen en de duiven die hier rond paraderen – of de enthousiaste menigte die continu rondom de vogels dartelen. Beide uitzichtpunten zijn overigens gratis te bezoeken!

Tallinn-Estland

9. Dom van Tallinn

Nóg een uitzichtpunt: de Dom van Tallinn, oftewel de Toomkirik. Ook deze kathedraal is te vinden in Toompea. Het biedt niet het beste uitzicht over de stad, maar wel op de indrukwekkende Alexander Nevski-kathedraal. De entree om naar boven te klimmen is €5 euro voor volwassenen.

Tallinn-Estland

10. Alexander Nevski-kathedraal

Misschien wel de meest indrukwekkende kerk in Tallinn is de Russisch orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. De uivormige koepels doen misschien denken aan de kleurrijke kathedraal in Moskou. Je kunt gratis naar binnen, maar wees wel voorbereid op de enigszins kitscherige versiering in deze kerk.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

11. Kiek in de Kök

Alleen al om de naam moet ik deze bezienswaardigheid in Tallinn toch vermelden: Kiek in de Kök, oftewel een ‘kijkje in de keuken’. De naam is ontstaan doordat Tallinn een Hanzestad is en dus connecties had met Nederlandse steden. Soldaten konden vanuit de toren zo in de keukens kijken van de woonhuizen aan de voet van de heuvel van Toompea. Deze voormalige kanontoren was onderdeel van de stadsmuur van Tallinn en was bedoeld om de stad te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Kiek in de Kök is tegenwoordig een museum waar je meer leert over Tallinn in de Middeleeuwen en vind je wapens die destijds gebruikt werden. De entreeprijs is €6 euro voor volwassenen.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

12. Street art spotten bij Telliskivi Creative City

Tijdens bijna iedere stedentrip ga ik wel op zoek naar graffiti en street art. Ook in Tallinn kun je het vinden: in Telliskivi Creative City ten westen van het stadscentrum. Dit is een voormalig fabrieksterrein waar tegenwoordig creatieve winkeltjes en toffe restaurants zijn te vinden. Terwijl je over dit terrein loopt kom je onwijs veel street art tegen, heel leuk!

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

13. Houten huizen in Kalamaja

Tallinn is geen stad waar je constant tussen de mensenmassa’s loopt, maar wil je de rust opzoeken? Ga dan naar de voormalige visserswijk Kalamaja, ten westen van de binnenstad. De houten vissershuisjes zijn omringd door verschillende tinten groen. Ze doen me denken aan het Russische Irkutsk, een stad die ik bezocht tijdens mijn reis met de Transmongolië Express. Kalamaja is dan ook zeker een wijk met een Russisch tintje.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

14. Oude gevangenis Patarei (niet meer open)

Een hoogtepunt van de wijk Kalamaja is in mijn ogen de Patarei gevangenis aan het water. Tientallen jaren terug was dit een fort van de Russische tsaar Nicolas II, later veranderde het in een gevangenis. Tijdens mijn eerste bezoek aan Tallinn was dit gebouw verlaten en veranderd in een museum.

De zware ijzeren deuren en het gevoel dat deze verlaten gevangenis oproept bezorgen me kippenvel. Of misschien komt dat wel door de verschrikkelijke tocht; de wind vindt namelijk zijn weg langs iedere deur en iedere spleet. Achter sommige celdeuren is de ruimte nog geen twee bij twee meter groot. Foto’s van naakte vrouwen bladderen langzaamaan van de muren af. De sterke urinelucht vindt zijn weg naar mijn neus. De geur in de tandartspraktijk is herkenbaar, maar mijn fantasie neemt het over wanneer ik de lugubere stoel en de druppels bloed op de grond zie liggen.

Wanneer ik door de tuin van de gevangenis loop krijg ik flashbacks naar de serie Prison Break. In een klein kamertje zie ik een haak aan het plafond en een gat in de grond. Het is niet moeilijk om de strop en de huiveringwekkende gebeurtenissen erbij te fantaseren. De huidige gevangenissen zijn er volgens mij niets bij.

Jammer genoeg is het gebouw inmiddels gesloten en hoort het eigenlijk niet meer in de lijst van Tallinn bezienswaardigheden. Je kunt deze verlaten gevangenis niet meer van binnen bezichtigen. Maar je kunt nog wel rondom het complex lopen. Deze voormalige gevangenis is te vinden in het noorden van Tallinn, niet ver van het Seaplane Harbour Museum vandaan.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
Tallinn-Estland

15. Russische markt bij Balti Jaama Turg

Tussen de binnenstad Vanallinn en de wijk Kalamaja vind je een Russische markt: de Balti Jaam Turg. De invloed van de Sovjetperiode is nog duidelijk aanwezig. Russische klanken klinken over en weer. Oude vrouwtjes met wollen hoedjes banen met hun wandelstok een weg door de drukke smalle straatjes op de markt. Versleten kompassen vertellen zonder woorden het verhaal van avontuurlijke reizigers. Oude spullen uit de Sovjettijd laten de roerige geschiedenis herleven.

16. Mondaine sferen in Kadriorg

Wie een paar uur wil ontspannen vertrekt met de tram naar Kadriorg. Wanneer je deze wijk nadert merk je al dat de sfeer hier mondainer wordt, alsof de jetset van Tallinn hier woont. En misschien is dat ook wel zo; het Disney-paleis van de president staat, te midden van de villa’s en luxueuze panden, immers ook in deze wijk.

Kadriorg Park is een populaire plek onder de inwoners om een dag in het gras door te brengen. Moeders met kinderen voeren samen de eenden in de vijver, terwijl de grootouders liefdevol toekijken. Het idyllische kapelletje in het midden van de vijver is enkel bereikbaar per boot. Heel wat geliefdes zullen hier letterlijk in het huwelijksbootje zijn gestapt, schiet het door mij heen. De sereniteit straalt van het park af. Kunstliefhebbers zullen zich bovendien optimaal vermaken in de verschillende kunstmusea in en rondom het park, zoals het Kadriorg Palace en het KUMU.

17. Vervlogen tijden bij Piritaklooster

Het Piritaklooster is een van de minder bekende Tallinn bezienswaardigheden, maar ik vond het een bijzondere plek. Het klooster staat in de gelijknamige wijk Pirita en wordt ook wel het Sint-Brigittaklooster genoemd. Dit klooster is opgericht in 1407. Bijzonder is dat hier vroeger zowel monniken als nonnen leefden. Het Piritaklooster is inmiddels grotendeels verwoest, maar het ‘skelet’ van het gebouw staat nog steeds. Best bijzonder om te zien. De entree is €2 euro.

Estland-winter

18. Uitzicht over de stad bij Tallinn TV Tower

De Tallinn TV Tower werd gebouwd voor de Olympische Spelen in Moskou in 1980. De toren verzorgde destijds de radio- en televisieverbindingen. De toren is 314 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw in Noord-Europa. In de toren zit een restaurant en een observatieplatform op 170 meter hoogte. Als het een beetje goed weer is kun je zelfs de kust van Finland aan de overkant zien! De Tallinn TV Tower staat in de wijk Pirita. Je kunt hier gemakkelijk met de bus komen, de rit duurt ongeveer 20 minuten.

19. Speelse stadswandeling met Secret City Trails

Wil jij Tallinn op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw bezoek aan Tallinn extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Tallinn. Het is een combinatie van een wandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je raadsels op, zodat je naar de volgende plek wordt geleid. Zelfs in steden die je goed denkt te kennen (voor mij was dat bijvoorbeeld Lissabon) ontdek je nieuwe dingen. Je kunt een Secret City Trail alleen doen, maar het is natuurlijk gezelliger om de raadsels samen op te lossen. Houd er wel rekening mee dat de meeste spellen en de raadsels in het Engels zijn.

Klik hier om meer informatie over de verschillende Secret City Trails in Tallinn te ontdekken

20. Terug in de tijd bij Estonian Open Air Museum

Je kunt een stedentrip in Tallinn gemakkelijk met een dagje natuur kunnen combineren. Na een paar kilometer vanaf het centrum sta je al midden in de natuur. De wijk Rocca al Mare ligt ten westen van Tallinn en is een ideale plek om van het bos te genieten en te wandelen. Hier vind je een van de leukste Tallinn bezienswaardigheden: Estonian Open Air Museum. Als je meer wilt leren over de tradities en gebruiken van Estland zou ik je zeker aanraden om hiernaartoe te gaan.

Tussen de dennenbomen duikt het ene na het andere historische huisje op. Deze bouwwerken zijn bijna allemaal verplaatst van de oorspronkelijke plek in Estland naar dit park. Geen nagebouwde huizen, maar the real deal. Er wordt verteld en geschreven over onder meer het bijgeloof en de tradities rondom geboortes, huwelijken en overlijdens. De meeste bezoekers van het openluchtmuseum hebben de pensioenleeftijd (bijna) gepasseerd, maar dit geeft het park een extra leuk sfeertje; oude mensen lopen in Estland namelijk nog dagelijks in traditionele kleding.

Tallinn-Estland
Tallinn-Estland
 

Overnachten in Tallinn in Estland

1. Fat Margaret’s Hostel

Een van de beste hostels waar ik heb overnacht in Tallinn is Fat Margaret’s Hostel. Je zit net ten noorden van de binnenstad, maar binnen 2 minuten sta je in het centrum. Het is echter een stuk rustiger en omdat het een nieuw gebouw is minder gehorig (dit is in de binnenstad wel anders). De kamers zijn ruim en er zijn grote kluisjes aanwezig waar je jouw spullen in kunt opbergen. De bedden en badkamers zijn prima en er is zelfs een sauna die je gratis kunt gebruiken. Bovendien is dit hostel altijd prima geprijsd, dus ideaal voor soloreizigers en vriendengroepen maar ook voor koppels die een privékamer willen hebben!

2. Tallinn Backpackers

Als je echt in de binnenstad van Tallinn wilt overnachten en je bent een soloreiziger dan is Tallinn Backpackers leuk. Het is niet al te groot en er is geen party vibe, maar in de huiselijke woonkamer kun je wel gemakkelijk andere mensen ontmoeten. Bovendien is het personeel ontzettend lief en behulpzaam. ’s Avonds worden er vaak films via de beamer afgespeeld in de woonkamer en het is een fijne uitvalsbasis om meer van Tallinn te ontdekken. Ook het treinstation is zo’n 10 minuten lopen, dus zo kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar andere delen van Estland. Ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Het is niet héél uitgebreid, maar de cornflakes en toast zijn prima om de ochtend mee door te komen.

3. Appartement huren in Tallinn

Tallinn in Estland heeft een groot aanbod aan appartementen die worden verhuurd aan expats, digital nomads en vakantiegangers. Doordat het aanbod zo groot is zijn deze (luxe) appartementen vaak heel betaalbaar. Voor een mooi 4-persoonsappartement hoef je vaak niet meer dan €60-70 euro te betalen. Als je dus met meerdere mensen op reis gaat of graag privacy hebt is dit echt een aanrader! Ik verbleef een weekje in een appartementencomplex ten oosten van de binnenstad. Het is heerlijk rustig en toch sta je zo in de binnenstad. Bekijk het aanbod van MyApartments bijvoorbeeld eens als je naar Tallinn gaat.

Lees ook: restaurants in Tallinn – lekker én betaalbaar eten

Tallinn-Estland

Hoe kom je in Tallinn, Estland?

Ik hoop dat je iets aan deze blog over Tallinn bezienswaardigheden hebt. De volgende vraag is natuurlijk: hoe kom je dan in Tallinn?

Een paar kilometer ten zuidoosten van Tallinn ligt het vliegveld: Tallinn Lennart Meri. Er gaan jammer genoeg nog geen directe vluchten vanaf Eindhoven. AirBaltic vliegt wel direct van Amsterdam naar Tallinn. Ook vanaf Düsseldorf-Weeze, over de grens bij Nijmegen, heb je directe vluchten naar Tallinn voor goede prijzen. Het nadeel is wel dat dit vliegveld niet gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Kijk op Skyscanner voor de beste prijzen of stel een prijsalarm in voor de data dat jij wilt vliegen.

Het vliegveld van Tallinn ligt slechts 4 kilometer van de stad vandaan. Met bus 2 kun je aan de rand van de binnenstad uitstappen. Een busticket is €2 euro. Tram 4 brengt je vanaf het vliegveld ook naar het centrum: je kunt dan het beste bij halte Viru uitstappen.

Lees ook: Pretty Picture Time – Estland in de winter

Tallinn-Estland

Heb ik je inmiddels overtuigd dat Tallinn een leuke bestemming voor een stedentrip is? Of heb je zelf nog tips voor Tallinn bezienswaardigheden? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments