Si Phan Don: 4000 eilanden in het zuiden van Laos

Laos is over het algemeen al erg laid-back. Si Phan Don in Laos is de overtreffende trap hiervan. Bijna nergens kun je zo goed chillen en niets doen als op deze eilanden in zuiden van Laos. De tijd lijkt hier al jaren stil te staan. Si Phan Don betekent in het Laotiaans 4000 eilanden. Maar Laos grens toch helemaal nergens aan zee? Klopt. Deze eilandengroep ligt in het zuiden van Laos, in de rivier de Mekong. De meeste eilanden zijn onbewoond, maar op een paar eilanden kun je jezelf prima vermaken voor een paar dagen. Of een paar weken. De meeste reizigers gaan naar de eilanden Don Det, Don Khong of naar Don Khon.

Lees ook: 11x wat te doen in Luang Prabang, mijn favoriete stad in Azië

Si-Phan-Don-Laos

Waarom zou je naar Si Phan Don in Laos moeten gaan?

1. Optimale rust: de eilanden zijn klein en autovrij

Bijna nergens kom je denk ik zó tot rust als op de eilanden van Si Phan Don in Laos. Wil je al weken dat ene boek openslaan, maar komt het er steeds niet van? Tijdens mijn verblijf op Don Det las ik verschillende boeken in één ruk uit. De eilanden zijn slechts een paar kilometer breed, waardoor je gemakkelijk een wandeling kunt maken over het hele eiland. In alle rust, want auto’s kunnen hier niet komen.

2. Si Phan Don is goedkoop

Laos is over het algemeen een goedkope bestemming tijdens een rondreis in Zuidoost-Azië. Maar bijna nergens heb ik zo goedkoop overnacht en geleefd als op Don Det. Voor een tweepersoonsbungalow betaal je bijvoorbeeld €3-4 euro. De prijzen op Don Khon liggen iets hoger, maar ook hier is alles prima te betalen.  

Let op! Houd er rekening mee dat je genoeg contant geld meeneemt naar Si Phan Don in Laos. Er zijn namelijk geen ATM’s te vinden op de eilanden Don Det en Don Khon (wel op Don Khong). De dichtstbijzijnde ATM is in Nakasang op het vasteland, waar je de boot naar Don Det neemt. Als het écht nodig is kun je natuurlijk de boot op en neer nemen, maar het liefst doe je dit gewoon voordat je naar de eilanden vaart. Heb je nog een paar extra euro’s of dollars bij je? Dan kun je deze ook inwisselen voor Laotiaanse kip bij het wisselkantoor in Don Det. De wisselkoers is dan natuurlijk wel erg nadelig voor je.

Si-Phan-Don-Laos

Lees ook: betalen in het buitenland – tips voor reizigers en digital nomads

3. Prachtige zonsondergangen bewonderen over de Mekong vanuit je hangmat

Bijna alle bungalows aan de rivier hebben een veranda met hangmatten. Zelf had ik een bungalow aan de oostkant van Don Det: perfect voor de zonsopkomsten. Als je de kans hebt zou ik iets aan de westelijke kant van het eiland zoeken, zodat je vanaf jouw veranda de zonsondergang kunt zien. Anders moet je iedere keer zo idioot vroeg opstaan voor de zonsopkomst vanuit je hangmat. Als je geen bungalow aan de westkant van het eiland kunt vinden kun je tijdens de zonsondergang ook chillen bij een van de restaurants. Kokosnoot erbij en klaar voor die mooie kleuren in de lucht!

Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos

4. Eens een Nederlander… Je kunt hier heerlijk fietsen!

Een van de beste manieren om Don Det en Don Khon te ontdekken is… per fiets. Bijna overal op Don Det en Don Khon kun je voor 10.000 kip (€1 euro) een fiets huren. De fietsen zijn misschien niet zoals je die thuis gewend bent, maar het is een prima manier om je te verplaatsen over Don Det en Don Khon in één dag.

Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos

5. Zeldzame rivierdolfijnen spotten in de Mekong

In de Mekong leeft een groep rivierdolfijnen: de Irrawaddy dolfijnen. Ze zien er best komisch uit met hun stompe neuzen. Het is erg bijzonder als je ze kunt spotten, want ze worden met uitsterven bedreigd. Aan de zuidelijke kant van Don Khon vind je een strandje vanwaar je ze kunt proberen te spotten. Een betere manier is om met een boot of kajak het water op te gaan en ze te spotten. Er is natuurlijk geen garantie en zonder verrekijker zie je ze niet heel erg goed, maar het blijft toch leuk om ze te zien zwemmen in de rivier. Als je ze hier niet kunt zien heb je ook kans om ze te spotten in Kratie in Cambodja, een paar kilometer verderop.

Lees ook: wat te doen in Vientiane in Laos, de meest relaxte hoofdstad ter wereld

6. Genoeg geluierd? Dan kun je gaan kajakken

Op de eilanden van Si Phan Don draait het allemaal om relaxen. Maar heb je toch zin in een actieve dag? Ga dan kajakken! Ik vond dit een geweldige manier om de omgeving te ontdekken. De volgende dag heb je trouwens wel spierpijn in je armen, want de stroming is op sommige plekken écht sterk! Tijdens de meeste tours vaar je met de kajak rond de eilanden, in de buurt van de Irrawaddy dolfijnen en naar diverse watervallen. Vergeet niet om een drybag mee te nemen als je gaat kajakken, zodat je jouw spullen droog kunt houden.

Si-Phan-Don-Laos

7. Veel watervallen bezoeken bij Si Phan Don

Bij de eilanden van Si Phan Don in Laos vind je verschillende watervallen. De breedste watervallen van Zuidoost-Azië vind je bijvoorbeeld hier: Khon Phapheng. De entreeprijs voor deze watervallen is 55.000 kip. Wij gingen hiernaartoe tijdens de kajaktocht, maar je kunt hier ook zelfstandig naartoe. Je moet dan wel de boot terug naar het vasteland nemen en dan in zuidelijke richting reizen (richting de grens met Cambodja).

Als je toch al met die fietstocht over Don Det en Don Khon bezig bent kun je ook een stop maken bij deze watervallen: de Li Phi watervallen, ook wel Tad Sophamit genoemd. Deze is misschien minder groot dan de Khon Phapheng, maar het contrast tussen het blauwe water dat tussen de bruine rotsen naar beneden valt is nog steeds prachtig.

Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos
Si-Phan-Don-Laos

Lees ook: prachtige watervallen die je gezien moet hebben

Overnachten bij Si Phan Don in Laos

Persoonlijk zou ik niets van tevoren vastleggen als je naar Si Phan Don in Laos gaat. Er zijn voldoende accommodaties op Don Det en Don Khon. Vaak kun je ter plekke een betere prijs krijgen als je onderhandelt dan wanneer je het online boekt. Maar je kunt natuurlijk altijd van tevoren het aanbod bekijken bij Booking.

Lees ook: backpacken in Laos – inspiratie voor een rondreis

Ben jij wel eens bij deze relaxte eilanden in Laos geweest? Vind jij dit soort plekken heerlijk op reis, of juist iets té rustig? Ik ben wel benieuwd naar jullie meningen!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments