Jessica-in-bergen-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Prachtige wandeling in Retezat Nationaal Park, Roemenië

Roemenië is een geweldig land om te wandelen. De natuur is ongerept, de bergen zijn ruig, de rivieren bieden verkoeling en regelmatig kom je schapenkuddes tegen in de lager gelegen weides. En al dat moois hoef je soms met vrijwel niemand te delen! Centraal in Roemenië, ten zuiden van de stad Deva, ligt een prachtig natuurgebied: Retezat Nationaal Park. Roemenië heeft veel mooie natuur, maar ik vind Retezat toch een van de meest diverse als je een wandeling wilt maken.

In dit artikel vind je alle praktische informatie én mijn impressie van een prachtige wandeling in Retezat in Roemenië.

Lees ook: Roemenië – hiken in de bergen van Iezer Păpușa (voor echte avonturiers!)

Rivier-water-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Praktische informatie over de wandeling in Retezat in Roemenië

Aantal kilometers: 20,5 kilometer

Aantal hoogtemeters: 1400 meters

Uren wandelen: 9 à 11 uur, inclusief pauzes

Startpunt: Cârnic, aan de noordelijke zijde van Retezat Nationaal Park

Entreeprijs: 10 lei (€2 euro) per persoon

Soort wandeling: point-to-point en terug

Mogelijkheid om waterfles bij te vullen: je komt onderweg 2 berghutten tegen. Daarnaast loop je meerdere keren langs een rivier, waar je het water bij kunt vullen (neem een waterfilter mee, just to be sure).

Handige apps voor de wandeling in Retezat Nationaal Park:

  • Mapy.cz is ideaal en erg accuraat om te navigeren (je volgt de blauwe lijn)
  • All Trails (als je andere wandelroutes in Retezat Nationaal Park wilt bekijken)
  • Mountain Forecast is een fijne app om het weer in de bergen te checken; erg belangrijk voor de voorbereiding van je wandeling!
Wandelpad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Waar overnachten als je Retezat Nationaal Park wilt bezoeken?

Ik heb de wandeling in 1 dag gemaakt en in de zomer is dat prima te doen. Wil je iets meer rust pakken? Dan kun je onderweg overnachten in Cabana Gentiana (op de heenweg of terugweg). Dit kost 50 lei per persoon per nacht.

Bij de parkeerplaats in Cârnic – het startpunt – zit ook een camping: Popasul Cârnic. Hier kun je na de wandeling relaxen en kamperen. Ook bij Lake Bucura vind je een kampeerterrein waar je kunt kamperen als je zelf een tentje meeneemt. Voor de echte wildkampeer-ervaring een leuke optie!

Tot slot zijn er ook een paar leuke accommodaties in de buurt van het startpunt, die je van tevoren via Booking kunt boeken. Een paar opties zijn Cabana Cascada Cârnic bij het startpunt en Nut House in Nucsoara (het eerste dorp in de buurt van het nationale park).

 

Prachtige wandeling in Retezat Nationaal Park

Deel 1: Cârnic – Cabana Gentiana (5 kilometer, 650 meter klimmen)

Het startpunt van deze wandeling in Retezat Nationaal Park is Cârnic. Houd er rekening mee dat Google Maps aangeeft dat je tot Cabana Pietrele kunt rijden, maar dit kan dus NIET. Je moet de auto bij de parkeerplaats in Cârnic achterlaten.

Tijdens deze wandeling volg je constant de blauwe trail (een blauwe streep is de markering voor deze wandelroute).

Je wandelt het eerste stuk omhoog met een lichte klim. Na een korte klim kom je bij de eerste waterval: Lolaia Cascada. Hier staat doorgaans ook een parkwachter waar je een ticket kunt kopen voor het nationale park. Dit is 10 lei (€2 euro) en kun je alleen met contant geld betalen.

Hierna wandel je in ongeveer 1 uur geleidelijk omhoog. Gigantische oranje keien, bekleed met felgroen mos liggen in de rivier aan je linkerzijde voor het merendeel van de route. Af en toe kom je ook watervalletjes tegen. Het is vrijwel onmogelijk om hier te verdwalen; je gaat alsmaar rechtdoor.

Uiteindelijk kom je bij een bruggetje uit. Deze steek je over. Het eerste stuk van het wandelpad is vrij smal en kan modderig zijn, maar hierna wandel je door een prachtig stuk bos. Het is 1 tot 1,5 uur wandelen tot Cabana Gentiana. Een fijne stop om wat te eten/drinken is de waterval Cascada Maria Magdalena. Hier heb je een mooi uitzicht op de waterval vanaf een picknickbankje.

Wandelpad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Waterval-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-bossen-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Waterval-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-mos-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Deel 2: Cabana Gentiana – Bucura (3,5 kilometer, 550 meter klimmen)

De berghut Cabana Gentiana is een goede plek om te overnachten als je jouw wandeltocht wilt opbreken in 2 dagen. Je kunt hier ook wat eten en drinken voordat je echt het berggebied in trekt.

Het wandelpad tussen Cabana Gentiana en het kruispunt Bucura is vaak smal en bestaat veelal uit grote stenen. Het zijn geen extreme klims, maar enige ervaring met wandelen in de bergen is wel handig. Het laatste stuk naar het kruispunt Bucura is bovendien steil, dus neem hier je tijd voor. Maar bovenaan word je beloond met uitzicht over Lake Bucura en verschillende bergtoppen.

Onderweg kom je riviertjes, watervallen en meren tegen. Het is niet gek dat de natuur hier zo kleurrijk en vrolijk is met vruchtbare grond.

Berghut-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Deel 3: Bucura – Lake Bucura (1,5 kilometer, 150 meter dalen)

Vanaf het kruispunt Bucura wandel je naar beneden als je het bergmeer wilt bezoeken: Lake Bucura. Lake Bucura is het grootste gletsjermeer in de Karpaten. In de zomermaanden is het vrij druk bij het kampeerterrein aan de andere kant van het meer. Er zijn weinig faciliteiten en er kan soms veel rommel liggen, maar hoe gaaf is het om hier – omringd door bergtoppen – naar de sterrenhemel te kijken ’s nachts?  

Bucura-Lake-Roemenië-Retezat-Nationaal-Park
Jessica-selfie-in-bergen-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Deel 4: Lake Bucura – Cabana Pietrele – Cârnic (10,5 kilometer, 200 meter klimmen & 1200 meter dalen)

Jammer genoeg is dit een point-to-point wandeling, waardoor je grotendeels dezelfde route terugloopt naar het startpunt. Het is wel mogelijk om de gele trail te volgen vanaf het kampeerterrein bij het meer, via de bergtop Peleaga. Iemand zei echter dat deze route meer tijd kost, dus als je de wandeling in 1 dag doet zou ik dit niet aanraden.

Tot en met Cabana Gentiana is de wandeltocht dus hetzelfde als tijdens de heenweg. Vanaf de berghut kun je dezelfde weg terugvolgen naar de parkeerplaats bij het startpunt. Een alternatief is echter om te wandelen via Cabana Pietrele. Ik vind het leuk om een wandelroute een beetje te variëren, dus ik koos voor deze route.

Je wandelt weer door een stuk bos tijdens dit deel van de wandeltocht door Retezat Nationaal Park. Je schijnt ook te kunnen slapen bij Cabana Pietrele, maar toen ik hier half augustus wandelde was deze berghut gesloten.

De laatste 4 kilometer wandel je weer via één wandelpad geleidelijk naar beneden, terug naar het startpunt

Jessica-in-bergen-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-bergen-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Wandelpad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Berghut-Retezat-NP-Roemenië
Bruggetje-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië
Detailfoto-blad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Lees ook: Roemenië rondreis – 1 week natuur en cultuur

Ik hoop dat je door dit artikel bent geïnspireerd om te gaan wandelen in Retezat Nationaal Park in Roemenië. Wat mij betreft is dit een van de mooiste natuurgebieden in Roemenië. Heb jij nog meer vragen of heb jij een andere wandeling in dit park gemaakt? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *