Manuel Antonio in Costa Rica: wel of niet de moeite waard?

In de rubriek ‘Wel of niet de moeite waard?’ blik ik terug op mijn ervaringen met een bepaalde bezienswaardigheid. Zijn die hoogtepunten van een stad of land nou echt de moeite waard of kun je jouw dag misschien beter ergens anders besteden? Deze keer: Manuel Antonio in Costa Rica.

Manuel Antonio in Costa Rica: wel of niet de moeite waard?

Eerder woog ik de plus- en minpunten van Tayrona National Park in Colombia al tegen elkaar af. Was het de moeite waard? Dat kun je hier lezen! Deze keer wil ik terugblikken op mijn ervaring met Manuel Antonio, een van de meest populaire nationale parken in Costa Rica. Ik moet bekennen dat ik van tevoren wat sceptisch was, want had ik nou wel zin in een dagje in de natuur terwijl ik over de hoofden van de toeristen moest kijken?

Manuel Antonio National Park ligt bij het gelijknamige kustplaatsje, aan de westkust van Costa Rica. Je betaalt 16 dollar (november 2015) om het park binnen te mogen. Houd er trouwens rekening mee dat alle nationale parken in Costa Rica ’s maandags zijn gesloten.

Pluspunten Manuel Antonio in Costa Rica

1. Het park is vrij klein en, op een enkele heuvel na, vrij vlak. Het park is dus ideaal te bezoeken met de hele familie. Ik heb tachtig jaar oude vrouwtjes door het park zien lopen, maar ook families met kleine kinderen. Je hebt geen conditie nodig, want voor zware wandeltochten heb je hier niet op de juiste plek.

2. Stranden! Er zijn maar weinig nationale parken in Costa Rica waar je een dagje natuur en dieren spotten kunt combineren met een bezoek aan het strand. De populairste stranden zijn Playa Manuel Antonio en Playa Espadilla Sur.

manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica

3. Je kunt in Manuel Antonio behoorlijk wat dieren spotten. Op mijn verblijf bij het schildpaddenproject vlakbij Tortuguero na heb ik nergens zo veel verschillende dieren gezien als in dit nationale park. Kleurrijke vlinders, spinnen in alle soorten en maten, diverse luiaards, ondeugende brulapen, schichtige krabben ter grootte van twee handen, leguanen die zich in de zon opwarmen.

manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica

4. Ik vond het erg leuk om het park met een gids te bezoeken. Ze weten immers alles over de dieren en hun gedrag. Bovendien nemen ze grote telescopen mee waardoor je veel dingen ziet die je met het blote oog niet zou ontdekken. Toch is het fijn dat Manuel Antonio ook gemakkelijk zonder gids te bezoeken is. De bewegwijzering is goed en je krijgt een schouderklopje van mij als het je lukt om hier te verdwalen.

manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica

Minpunten Manuel Antonio in Costa Rica

1. Doordat Manuel Antonio zo geschikt is voor iedereen, gaat IEDEREEN dus ook naar dit park. Je kunt de drukte vermijden door zo vroeg mogelijk naar het park te gaan en niet in het hoogseizoen te gaan, maar alsnog: je zult de natuur niet snel helemaal voor jezelf hebben.

2. De kapucijnapen en wasberen op het strand. Doordat deze dieren gewend zijn aan de vele bezoekers die komen zonnebaden deinzen ze nergens voor terug. Let goed op je spullen, want deze sneaky bastards hebben jouw tas leeggeroofd voordat je het in de gaten hebt.

manuel-antonio-costa-rica
manuel-antonio-costa-rica

3. Ik had van tevoren al veel gelezen over scams en toeristen die worden lastiggevallen zodra ze Manuel Antonio bereiken. Ik was hierop voorbereid en alsnog was ik enigszins clueless toen ik de bus uitstapte. De ingang van het park is niet duidelijk aangegeven en als je de weg aan de locals vraagt sturen ze je vier verschillende kanten op. Vanaf het strand (waar de bus stopt en de parkeerplaats is) loop je richting ‘het binnenland’. Als je het kantoor op de onderstaande foto tegenkomt weet je dat je op de juiste plek bent.

Lees ook: backpacken in Costa Rica – inspiratie voor een rondreis

Hier koop je jouw entreebewijs en als je een stukje doorloopt kom je bij de ingang van het park. Wil je wel met een gids gaan? Let er dan op dat deze officieel erkend is en een certificaat heeft. De meeste tours duren ongeveer twee uur, waardoor je naderhand nog op eigen houtje het park kunt verkennen of op het strand kunt chillen. De prijzen voor een gids liggen tussen de 15 en 20 euro per persoon, de entreeprijs niet meegerekend.

manuel-antonio-costa-rica

Conclusie over Manuel Antonio in Costa Rica

Hoewel het een van de meest toeristische plekken in Costa Rica is vind ik het zeker wel de moeite waard om Manuel Antonio te bezoeken. Er zijn maar weinig plekken waar de jungle en het strand op één dag met elkaar te combineren zijn. Bovendien kom je hier ontzettend veel dieren tegen! En dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom je Costa Rica bezoekt, toch? Als je vroeg vertrekt vermijd je de grote drukte op de hoofdroute. Veel mensen slaan de wandeltocht naar de top van Punta Catedral over, maar tijdens mijn wandeling kwam ik veel dieren en weinig mensen tegen. Ik bezocht Manuel Antonio echter wel in het laagseizoen en dat heeft zeker invloed gehad op mijn beleving in het park.

Lees ook: voorbereid op reis naar Costa Rica – alles wat je wilt weten voor vertrek

Ben jij wel eens in Manuel Antonio geweest en heb je nog een belangrijke toevoeging? Of wil je gewoon jouw mening over dit leuke park delen? Laat het me hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments