[:nl] Nachttrein van Boekarest naar Chisinau: alles wat je moet weten + VIDEO [:en] Night train from Bucharest to Chisinau: everything you need to know + VIDEO [:]

[:nl] Heb je plannen om naar Moldavië te gaan? Waarschijnlijk reis je dan via de Roemeense hoofdstad Boekarest naar Moldavië. De meeste reizigers vliegen naar Boekarest, om daarna door te reizen naar de hoofdstad Chisinau. Of misschien maak je een rondreis in Roemenië en wil je ook Moldavië bezoeken. Maar hoe reis je dan van Boekarest naar Chisinau? Met de nachttrein natuurlijk! De nachttrein van Boekarest naar Chisinau is een ervaring op zich. In deze blog deel ik alles wat je moet weten over deze treinreis.

Lees ook: wat te doen in Boekarest? (toffe dingen in een saai uitziende stad)

Nachttrein-kabine-Boekarest-Chisinau

De nachttrein van Boekarest naar Chisinau (en andersom)

1. Vanaf waar vertrekt de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

De nachttrein van Boekarest naar Chisinau vertrekt vanaf Gara de Nord, oftewel het noordelijke treinstation. Het treinstation ligt in het noordwesten van het centrum. Vanaf Piata Unirii kun je de metro nemen (zo’n 10 minuten, uitstappen bij halte Gara de Nord). Ook gaan er meerdere bussen naar het treinstation, waaronder bus 79 / 86 / 133. Stap NIET uit bij halte Basarab. Op de kaart lijkt dit het treinstation, maar je moet vanaf hier nog een stuk lopen naar de entree van het station.

2. Moet ik overstappen tijdens de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

Nee, de nachttrein van Boekarest naar Chisinau is een directe trein. De nachttrein vertrekt iedere dag om 19.15 uur naar Chisinau. Je kunt ook op andere momenten met de trein reizen, maar dan moet je dus wel overstappen. De treinreis met de nachttrein duurt zo’n 13,5 uur: je komt om 8.45 uur ’s ochtends aan in Chisinau.

Nachttrein-Boekarest-Chisinau-voor-vertrek

3. Waar kan ik een ticket voor de nachttrein van Boekarest naar Chisinau kopen?

Je kunt (nog) geen treintickets online kopen voor de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Dit moet je bij de kassa in het treinstation doen. Sommige mensen vinden het prettig om dit een dag van tevoren te doen. Ik kocht het ticket een uur van tevoren en er waren nog genoeg tickets. Deze treinreis is niet mega populair, waardoor de nachttrein niet snel volgeboekt zal zijn. Soms heb je zelfs een hele coupé voor jezelf.

In de hal waar alle tickets worden verkocht ga je op zoek naar de kassa met het bordje “bilete in trafic international”. Waarschijnlijk is dit nog steeds kassa 1. Je kunt met zowel cash als pinpas betalen.

Zorg wel dat je op tijd bent, want de trein vertrekt op tijd. Ik was er een uur van tevoren, zodat ik op mijn gemak nog iets kon eten voor vertrek. Als je het treinstation niet kent is het misschien verstandig om nog iets eerder te komen; zo’n 1,5 uur voor vertrek. De trein staat ruim van tevoren klaar voor vertrek, dus je hebt genoeg tijd om deze te vinden.

Treinticket-nachttrein-Boekarest-Chisinau

4. Hoe duur is een ticket voor de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

Ik betaalde 136 lei voor mijn ticket, enkele reis. Omgerekend is dit nog geen €30 euro. Dit is niet alleen de prijs voor jouw vervoer, maar ook voor een overnachting. Het lijkt dus misschien veel, maar het valt hartstikke mee voor de afstand die je aflegt.

Let erop dat je een ticket boekt voor een bed en niet voor een stoel. Waarschijnlijk gaan ze ervanuit dat je een bed wilt boeken, maar vraag het voor de zekerheid na. Ik liep per ongeluk de wagon in waar mensen zaten en daar wil je geen 13 uur zitten..

Moldavische-lei
Moldavische lei

5. Kan ik mijn spullen ergens in Boekarest achterlaten?

Ga je maar een paar dagen naar Moldavië en wil je liever zo licht mogelijk reizen? Dan zou ik je spullen in Boekarest achterlaten. Dit kan mogelijk in jouw accommodatie. Check van tevoren of jouw accommodatie een bagageruimte heeft waar je jouw spullen een paar dagen kunt achterlaten.

Als dit niet mogelijk is kun je jouw spullen ook achterlaten in het treinstation van Boekarest. Naast de kassa’s vind je kluisjes. Voor deze kluisjes betaal je 22 lei per 24 uur. Je kunt zelfs spullen opladen via een stopcontact of USB-poort. Helemaal prima voor een paar dagen.

Kluisjes-op-Gara-de-Nord-Boekarest

6. Is er internet aan boord van de trein?

Nee, er is geen internet in de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Het is immers een relatief oude “Sovjettrein”. Geniet van de ervaring en download eventueel van tevoren wat podcasts of films voor onderweg. In Roemenië werkte mijn internetbundel trouwens, dus tot de grens kon ik mijn eigen internet gebruiken.

7. Zijn er stopcontacten in de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

In de coupés heb ik geen stopcontacten gezien, maar ik laadde mijn powerbank op via een stopcontact in de gang. Er zijn er slechts een paar per gang, dus kaap er direct een als je die nodig hebt om iets op te laden.

Gordijntjes-moldavie-nachttrein

8. Eten en drinken voor de nachttrein

Voor zover ik weet is er geen kantine aan boord van de nachttrein. Het is dus verstandig om zelf wat eten en te drinken mee te nemen. Als je niets bij je hebt is het geen ramp, want het merendeel van de reis slaap je toch. Maar een reep chocolade of een drankje is toch wel lekker. En een kleine fles wodka doet wonderen als je vrienden wilt maken in de trein.

Op Gara de Nord zitten genoeg restaurants en cafés om van tevoren iets te eten. De grote ketens zoals KFC, Subway en McDonalds vind je hier ook. Verder zijn er een paar winkels en bakkerijen waar je snacks kunt inslaan.

Bedden-slaapcoupe-nachttrein

9. Wat kun je tijdens de treinreis doen?

Nou ja, vooral…. slapen. Het is immers een nachttrein. De bedden liggen verrassend goed. Je krijgt beddengoed van de conducteur, dus daar hoef je zelf niet voor te zorgen. Jammer genoeg is het al donker als je uit Boekarest vertrekt, dus uit het raam staren is alleen leuk in de ochtend. Verder zijn er hier wat ideeën wat je onderweg kunt doen:

– Lees een boek. Daar heb je nu mooi de tijd voor.

– Download van tevoren wat films en series op Netflix.

– Als je net als ik locatie-onafhankelijk werkt (als digital nomad) kun je ook in de trein werken. De tafel in de coupé is niet groot, maar prima om te werken. Op de gang vind je met wat geluk zelfs een stopcontact om de boel constant op te laden.

– Neem een spelletje mee en vermaak je met andere reizigers

Lees ook: 17 leukste reisspellen om mee te nemen op reis

leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen

10. Paspoortcontrole tijdens de nachttrein van Boekarest naar Chisinau

Kort na vertrek komt de conducteur jouw treinticket ophalen en jouw paspoort controleren. Dit is dus normaal en het is geen probleem om het af te geven. Als je dit toch ongemakkelijk vind maak je voordat je het ticket geeft even een foto als bewijs.

’s Nachts (rond half 4) word je wakkergemaakt bij de grens tussen Roemenië en Moldavië. Eerst voor de paspoortcontrole en het checken van de bagage. Daarna blijf je even wakker om de wisseling van de wielen te zien. Stalin wilde destijds namelijk een ander railsysteem dan de rest van Europa. Op die manier konden treinen niet zomaar het Russische rijk ‘binnenvallen’. Dat was toen misschien een strak plan, nu is het vooral inefficiënt. Maar het is best interessant om mee te maken! Als Europeaan mag je 90 dagen in Moldavië blijven zonder dat je je hoeft te registreren of een visum hoeft aan te vragen.

Voorgevel-treinstation-Chisinau-Moldavie

11. Is de nachttrein van Boekarest naar Chisinau veilig?

Ik reis als vrouw alleen en ik heb me geen moment onveilig gevoeld in de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Volgens mij worden de slaapcoupés niet vaak geboekt, dus de kans is groot dat je deze voor jezelf hebt. Daarnaast letten ze er volgens mij op om vrouwen bij vrouwen in te delen. Ik deelde de coupé tot de grens namelijk met een andere vrouw.

Met een man in de coupé zou ik me toch minder op m’n gemak voelen en niet relaxed kunnen slapen. Je kunt de conducteur altijd vragen om van coupé te wisselen als je kunt uitleggen dat je je ongemakkelijk voelt.

Wat betreft mijn bagage: ik draag mijn paspoort, geld en mijn mobiel altijd dicht bij me. Bijvoorbeeld in mijn jaszak of in een tasje die ik onder mijn trui stop. De rest van mijn bagage doe ik op slot met een slotje. Natuurlijk kunnen ze de hele tas meenemen als ze willen, maar die kans is vrij klein. Meestal gebruik ik de tas als hoofdsteun of leg ik het achter mijn hoofd, zodat mensen er minder gemakkelijk bij kunnen.

12. Hoe spreek je Chisinau – de hoofdstad van Moldavië – uit?

Ik dacht dus altijd dat het “Sisinau” was, met een s-klank. Maar de Roemenen spreken de “chi” als “ki” uit. Dus het is “Kisinau”. Wil je het helemaal goed doen? Dan zeg je “Kisinev”; de Russische variant van de naam.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Zoom-in-op-blauw-klooster-met-gouden-koepels

Travel Movie – nachttrein van Boekarest naar Chisinau

Ik hoop dat deze blog helpt als jij de nachttrein van Boekarest naar Chisinau wilt nemen! Heb je nog meer vragen of wil je juist meer informatie doorgeven? Laat het me hieronder in de reacties weten of stuur me een mailtje. [:]

[:en]

Do you have plans to travel to Moldova? Then probably you are traveling from the Romanian capital Bucharest to Moldova. Most people fly to Bucharest and continue to the Moldovan capital Chisinau. And some people make a big trip in eastern Europe and go from Romania to Moldova. But how do you travel from Bucharest to Chisinau? By night train of course! The night train from Bucharest to Chisinau is a cool experience. In this article I share everything you need to know for this train trip.

Also read: what to do in Bucharest, Romania?

Nachttrein-kabine-Boekarest-Chisinau

The night train from Bucharest to Chisinau (and the other way around)

1. From where leaves the night train from Bucharest to Chisinau?

The night train from Bucharest to Chisinau leaves from Gara de Nord, the northern train station in Bucharest. This train station is in the north-west of the city center. From Piata Unirii you can take the metro (10 minutes, go to stop Gara de Nord). There are also multiple busses going to the train station, like bus 79 / 86 / 133. DON’T go to the stop named Basarab. On the map it looks like the train station, but from here you still have to walk quite a bit to the entrance of the train station.

2. Do I have to switch trains during the night train from Bucharest to Chisinau?

from Bucharest to Chisinau is a direct train. This train is leaving every day at 19.15 to Chisinau. There are also other trains that you can take to Chisinau, but these ones are not direct. So then you do have to transfer to another train. The direct trip with the night train takes about 13,5 hours. You arrive around 8.45 in the morning in Chisinau.

Nachttrein-Boekarest-Chisinau-voor-vertrek

3. Where can I buy a ticket for the night train from Bucharest to Chisinau?

It’s not possible to buy a ticket online for the night train from Bucharest to Chisinau. Maybe in the future. Luckily the train trip is not super popular, so it’s okay to book the ticket at the same day.

You can buy the ticket at the desk in the train station. Some people like to do it a day beforehand, but I did it 1 hour before and that was totally fine as well. Because not many people are booking this night train it’s barely ever full. Sometimes you even have the whole train compartment for yourself.

In the hall where they sell all the train tickets you search for the cash desk with the sign “bilete in traffic international”. It’s probably desk number 1. You can pay with cash or by card.

Make sure you are on time at the train station, because the train will leave on time. I was here 1 hour before, so I could eat something before going to the train. If you don’t know the train station yet it’s maybe better to be here 1,5 hours in advance. The train will be at the platform way in advance, so you don’t have to search for it last minute.

Treinticket-nachttrein-Boekarest-Chisinau

4. How much does the ticket for the night train from Bucharest to Chisinau cost?

I payed 136 lei for my ticket, one way. That’s less than €30 euros. And think about it: it’s not only the price for your transportation; it included a night of accommodation as well. Some people told me they think it’s a lot of money, but I disagree!

Make sure they book a ticket for you for a bed, not for a chair. You definitely do not wanna end up there. I went into this compartment by accident when I was searching for my bed. I can basically sleep everywhere, but this would even be impossible for me. So ask and make sure they book a BED for you!

Moldavische-lei

5. Can I leave my stuff somewhere in Bucharest?

Some people only go for a couple of days to Moldova and then return to Romania. So it can be easier to travel light with only a small bag. If you wanna leave any luggage in Bucharest first check your accommodation. Many accommodations have a luggage room and it’s probably not a problem to store it there for a couple of days.

If this is not possible you can also leave your luggage at the train station in Bucharest. There are lockers next to the cash desks. For these lockers you pay 22 lei per 24 hours. You can even charge your devices, because there are outlets and USB-ports inside the lockers as well. Good solution for a couple of days, right?

Kluisjes-op-Gara-de-Nord-Boekarest

6. Is there any internet in the night train?

No, there is no internet in the night train from Bucharest to Chisinau. It’s an old Sovjet-style train – and that’s part of the experience. So enjoy a night without any internet. Maybe download some podcasts or movies for the road, to use offline. By the way, if you have a Romanian SIM card you can probably use your internet data in Romania, until the border.

7. Are there outlets in the night train from Bucharest to Chisinau?

There are no outlets in the compartments, but I was surprised to find an outlet in the hallway. There are not many, so if you need one you immediately have to ‘conquer’ it.

Gordijntjes-moldavie-nachttrein

8. Food and drinks for the night train

As far as I know there isn’t a place in the night train where you can buy food or drinks. So it’s smart to bring some yourself. If you forgot to buy anything, it’s not a big disaster, because most of the trip you will probably sleep anyway. But it’s nice to have some snacks like nuts or chocolate with you. And maybe you (and your travel buddies) wanna have a beer or a shot of vodka before you go to bed. Also: vodka is a great way to make friends in Eastern Europe.

Gara de Nord has a lot of restaurants and cafes where you can buy some dinner. There are the big chains like KFC, Subway and McDonalds and some smaller shops. Besides that there are some shops and bakeries where you can get some snacks.

Bedden-slaapcoupe-nachttrein

9. What can you do during this train trip?

Well, you mainly… sleep. It’s a night train after all. The beds are surprisingly comfortable, so you can sleep for a couple of hours. You get a bedding set from the train conductor, so you don’t have to bring any yourself. Unfortunately it’s already dark when you leave Bucharest, so you can’t really enjoy staring out of the window. But you can do that during the sunrise in Moldova. Furthermore here are some ideas of what you can do during this train trip:

– Read a book. Now you have time for that. No excuses.

– Download some podcasts, movies or tv shows (Netflix has the download option for offline use).

– If you work remotely like me you can also spend some hours working on your laptop. The table in the compartment is not big, but you can definitely use it. And in the hallway there is an outlet if you need some electricity.

– Bring some games or a deck of cards with you to entertain yourself and other travellers.

leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen

10. Passport control at the border during the night train from Bucharest to Chisinau

Shortly after the train leaves the conductor will take your train ticket and check your passport. This is totally normal, so don’t feel anxious to give your ticket to him. If you don’t feel comfortable doing this, then first take a picture of your ticket with your phone. That way you have proof of your ticket.

In the middle of the night (around 3.30) they will wake you up at the border between Romania and Moldova. And they don’t do this nicely. But luckily they don’t need much of your time. They will check your passport and your luggage and that’s that. If you have an European passport you can stay up to 90 days in Moldova without registration or arranging a visa.

After that stay awake a bit longer to see the change of the railway system. Stalin wanted to have a different system than the rest of Europe, back in the days. That way other trains couldn’t easily move into the Russian empire. It sounded like a great plan then, but nowadays it’s mostly annoying and time consuming. But as a tourist it’s interesting to experience and see it!

Voorgevel-treinstation-Chisinau-Moldavie

11. Is the night train from Bucharest to Chisinau safe?

I’m a solo female traveler and I didn’t feel unsafe during this trip at all. I don’t think people book the night train very often, so there is a big chance you have the compartment for yourself. And I think they also check if they can put women together with other women. I would definitely have felt uncomfortable sleeping with a foreign man in one compartment. But I was sharing mine for half the trip with another woman.

I think in that case you can ask the conductor to change you to another compartment. Especially if you can explain that you feel uncomfortable. Maybe if that doesn’t help a bribe does (yes, there is still corruption).

And then my luggage. Normally I wear my passport, money and my phone close to me. Like under my sweater, in a small bag under my clothes or in the pockets of my jacket. The rest of my stuff I just put in my bag and I lock it. I use the bag then as a pillow or put it under my feet. Of course they can still try to take the whole bag, but I don’t make it easy for them. And this way at least they can’t steal one thing out of the bag.

12. How do you pronounce Chisinau – the capital of Moldova?

So I always thought it was pronounced as “Sisinau”, with a s-sound. But the Romanians actually pronounce the “chi” as “ki”. So it’s pronounced as “Kisinau”. And if you wanna do it the Russian way you say “Kisinev”. Hope this helps!

Also read: 11 cool things to do in Chisinau, Moldova

Zoom-in-op-blauw-klooster-met-gouden-koepels

Travel Movie – night train from Bucharest to Chisinau

I hope this information is useful to you if you’re planning to take the night train from Bucharest to Chisinau. If you have any more questions about this train trip or both countries, just let me know in the comments or by email. I love to help!

Reacties via Facebook account

comments