Nachttrein van Boekarest naar Chisinau: alles wat je moet weten

Heb je plannen om naar Moldavië te gaan? Waarschijnlijk reis je dan via de Roemeense hoofdstad Boekarest naar Moldavië. De meeste reizigers vliegen naar Boekarest, om daarna door te reizen naar de hoofdstad Chisinau. Of misschien maak je een rondreis in Roemenië en wil je ook Moldavië bezoeken. Maar hoe reis je dan van Boekarest naar Chisinau? Met de nachttrein natuurlijk! De nachttrein van Boekarest naar Chisinau is een ervaring op zich. In deze blog deel ik alles wat je moet weten over deze treinreis.

Lees ook: wat te doen in Boekarest? (toffe dingen in een saai uitziende stad)

Nachttrein-kabine-Boekarest-Chisinau

De nachttrein van Boekarest naar Chisinau (en andersom)

1. Vanaf waar vertrekt de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

De nachttrein van Boekarest naar Chisinau vertrekt vanaf Gara de Nord, oftewel het noordelijke treinstation. Het treinstation ligt in het noordwesten van het centrum. Vanaf Piata Unirii kun je de metro nemen (zo’n 10 minuten, uitstappen bij halte Gara de Nord). Ook gaan er meerdere bussen naar het treinstation, waaronder bus 79 / 86 / 133. Stap NIET uit bij halte Basarab. Op de kaart lijkt dit het treinstation, maar je moet vanaf hier nog een stuk lopen naar de entree van het station.

2. Moet ik overstappen tijdens de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

Nee, de nachttrein van Boekarest naar Chisinau is een directe trein. De nachttrein vertrekt iedere dag om 19.15 uur naar Chisinau. Je kunt ook op andere momenten met de trein reizen, maar dan moet je dus wel overstappen. De treinreis met de nachttrein duurt zo’n 13,5 uur: je komt om 8.45 uur ’s ochtends aan in Chisinau.

Nachttrein-Boekarest-Chisinau-voor-vertrek

3. Waar kan ik een ticket voor de nachttrein van Boekarest naar Chisinau kopen?

Je kunt (nog) geen treintickets online kopen voor de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Dit moet je bij de kassa in het treinstation doen. Sommige mensen vinden het prettig om dit een dag van tevoren te doen. Ik kocht het ticket een uur van tevoren en er waren nog genoeg tickets. Deze treinreis is niet mega populair, waardoor de nachttrein niet snel volgeboekt zal zijn. Soms heb je zelfs een hele coupé voor jezelf.

In de hal waar alle tickets worden verkocht ga je op zoek naar de kassa met het bordje “bilete in trafic international”. Waarschijnlijk is dit nog steeds kassa 1. Je kunt met zowel cash als pinpas betalen.

Zorg wel dat je op tijd bent, want de trein vertrekt op tijd. Ik was er een uur van tevoren, zodat ik op mijn gemak nog iets kon eten voor vertrek. Als je het treinstation niet kent is het misschien verstandig om nog iets eerder te komen; zo’n 1,5 uur voor vertrek. De trein staat ruim van tevoren klaar voor vertrek, dus je hebt genoeg tijd om deze te vinden.

Treinticket-nachttrein-Boekarest-Chisinau

4. Hoe duur is een ticket voor de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

Ik betaalde 136 lei voor mijn ticket, enkele reis. Omgerekend is dit nog geen €30 euro. Dit is niet alleen de prijs voor jouw vervoer, maar ook voor een overnachting. Het lijkt dus misschien veel, maar het valt hartstikke mee voor de afstand die je aflegt.

Let erop dat je een ticket boekt voor een bed en niet voor een stoel. Waarschijnlijk gaan ze ervanuit dat je een bed wilt boeken, maar vraag het voor de zekerheid na. Ik liep per ongeluk de wagon in waar mensen zaten en daar wil je geen 13 uur zitten..

Moldavische-lei
Moldavische lei

5. Kan ik mijn spullen ergens in Boekarest achterlaten?

Ga je maar een paar dagen naar Moldavië en wil je liever zo licht mogelijk reizen? Dan zou ik je spullen in Boekarest achterlaten. Dit kan mogelijk in jouw accommodatie. Check van tevoren of jouw accommodatie een bagageruimte heeft waar je jouw spullen een paar dagen kunt achterlaten.

Als dit niet mogelijk is kun je jouw spullen ook achterlaten in het treinstation van Boekarest. Naast de kassa’s vind je kluisjes. Voor deze kluisjes betaal je 22 lei per 24 uur. Je kunt zelfs spullen opladen via een stopcontact of USB-poort. Helemaal prima voor een paar dagen.

Kluisjes-op-Gara-de-Nord-Boekarest

6. Is er internet aan boord van de trein?

Nee, er is geen internet in de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Het is immers een relatief oude “Sovjettrein”. Geniet van de ervaring en download eventueel van tevoren wat podcasts of films voor onderweg. In Roemenië werkte mijn internetbundel trouwens, dus tot de grens kon ik mijn eigen internet gebruiken.

7. Zijn er stopcontacten in de nachttrein van Boekarest naar Chisinau?

In de coupés heb ik geen stopcontacten gezien, maar ik laadde mijn powerbank op via een stopcontact in de gang. Er zijn er slechts een paar per gang, dus kaap er direct een als je die nodig hebt om iets op te laden.

Gordijntjes-moldavie-nachttrein

8. Eten en drinken voor de nachttrein

Voor zover ik weet is er geen kantine aan boord van de nachttrein. Het is dus verstandig om zelf wat eten en te drinken mee te nemen. Als je niets bij je hebt is het geen ramp, want het merendeel van de reis slaap je toch. Maar een reep chocolade of een drankje is toch wel lekker. En een kleine fles wodka doet wonderen als je vrienden wilt maken in de trein.

Op Gara de Nord zitten genoeg restaurants en cafés om van tevoren iets te eten. De grote ketens zoals KFC, Subway en McDonalds vind je hier ook. Verder zijn er een paar winkels en bakkerijen waar je snacks kunt inslaan.

Bedden-slaapcoupe-nachttrein

9. Wat kun je tijdens de treinreis doen?

Nou ja, vooral…. slapen. Het is immers een nachttrein. De bedden liggen verrassend goed. Je krijgt beddengoed van de conducteur, dus daar hoef je zelf niet voor te zorgen. Jammer genoeg is het al donker als je uit Boekarest vertrekt, dus uit het raam staren is alleen leuk in de ochtend.

Verder zijn er hier wat ideeën wat je onderweg kunt doen:

– Lees een boek. Daar heb je nu mooi de tijd voor.

– Download van tevoren wat films en series op Netflix.

– Als je net als ik locatie-onafhankelijk werkt (als digital nomad) kun je ook in de trein werken. De tafel in de coupé is niet groot, maar prima om te werken. Op de gang vind je met wat geluk zelfs een stopcontact om de boel constant op te laden.

– Neem een spelletje mee en vermaak je met andere reizigers

Lees ook: 17 leukste reisspellen om mee te nemen op reis

leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen

10. Paspoortcontrole tijdens de nachttrein van Boekarest naar Chisinau

Kort na vertrek komt de conducteur jouw treinticket ophalen en jouw paspoort controleren. Dit is dus normaal en het is geen probleem om het af te geven. Als je dit toch ongemakkelijk vind maak je voordat je het ticket geeft even een foto als bewijs.

’s Nachts (rond half 4) word je wakkergemaakt bij de grens tussen Roemenië en Moldavië. Eerst voor de paspoortcontrole en het checken van de bagage. Daarna blijf je even wakker om de wisseling van de wielen te zien. Stalin wilde destijds namelijk een ander railsysteem dan de rest van Europa. Op die manier konden treinen niet zomaar het Russische rijk ‘binnenvallen’. Dat was toen misschien een strak plan, nu is het vooral inefficiënt. Maar het is best interessant om mee te maken! Als Europeaan mag je 90 dagen in Moldavië blijven zonder dat je je hoeft te registreren of een visum hoeft aan te vragen.

Voorgevel-treinstation-Chisinau-Moldavie

11. Is de nachttrein van Boekarest naar Chisinau veilig?

Ik reis als vrouw alleen en ik heb me geen moment onveilig gevoeld in de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Volgens mij worden de slaapcoupés niet vaak geboekt, dus de kans is groot dat je deze voor jezelf hebt. Daarnaast letten ze er volgens mij op om vrouwen bij vrouwen in te delen. Ik deelde de coupé tot de grens namelijk met een andere vrouw.

Met een man in de coupé zou ik me toch minder op m’n gemak voelen en niet relaxed kunnen slapen. Je kunt de conducteur altijd vragen om van coupé te wisselen als je kunt uitleggen dat je je ongemakkelijk voelt.

Wat betreft mijn bagage: ik draag mijn paspoort, geld en mijn mobiel altijd dicht bij me. Bijvoorbeeld in mijn jaszak of in een tasje die ik onder mijn trui stop. De rest van mijn bagage doe ik op slot met een slotje. Natuurlijk kunnen ze de hele tas meenemen als ze willen, maar die kans is vrij klein. Meestal gebruik ik de tas als hoofdsteun of leg ik het achter mijn hoofd, zodat mensen er minder gemakkelijk bij kunnen.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

12. Hoe spreek je Chisinau – de hoofdstad van Moldavië – uit?

Ik dacht dus altijd dat het “Sisinau” was, met een s-klank. Maar de Roemenen spreken de “chi” als “ki” uit. Dus het is “Kisinau”. Wil je het helemaal goed doen? Dan zeg je “Kisinev”; de Russische variant van de naam.

Zoom-in-op-blauw-klooster-met-gouden-koepels

Travel Movie – nachttrein van Boekarest naar Chisinau

Ik hoop dat deze blog helpt als jij de nachttrein van Boekarest naar Chisinau wilt nemen! Heb je nog meer vragen of wil je juist meer informatie doorgeven? Laat het me hieronder in de reacties weten of stuur me een mailtje.

Reacties via Facebook account

comments