[:nl]Transnistrië: een bezoek aan een land dat niet bestaat + VIDEO [:en] Transnistria: a visit to a country that doesn’t exist + VIDEO [:]

[:nl] Paspoort? Check.

Camera? Check.

Waterfles? Check. Voor het geval ze geen water hebben in een land dat niet bestaat.

Grapje! Alhoewel.. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik kan verwachten van Transnistrië. Des te meer reden voor mij om ernaartoe te gaan.

Met de bus van Chisinau naar Transnistrië

Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, doet al Sovjetachtig aan met de betonnen blokgebouwen. Alles moest namelijk efficiënt zijn in de Sovjetperiode. Er was geen tijd en noodzaak om een gebouw mooi te maken. Inmiddels heeft Chisinau ook heel wat mooie gebouwen, maar de betonnen blokken staan er ook nog steeds. De mist in de vroege ochtend maakt dat straatbeeld alleen nog maar grauwer en somberder.

Ik wandel richting het centrale busstation. Mensen op straat verkopen van alles. Sporttassen gevuld met knoflook. Hier en daar liggen wat schoenen op het trottoir. Winterjassen voor 200 lei; nog geen €10 euro. Het oogt chaotisch, maar het werkt prima voor de mensen hier. En dan kom ik aan bij het busstation. Overal staan bussen. Een paar namen van bestemmingen herken ik, maar hier en daar staan er ook Russische letters tussen. Sommige bussen zijn legergroen, andere blauw of rood. Al hebben de meeste bussen een witte kleur. Maar geen bus is hetzelfde. Ik zie Volvo’s, Mercedes-Benz en nog meer automerken.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Er is weinig informatie over Moldavië te vinden. Slechts een paar andere reisblogs melden dat je een ticket in de bus kunt kopen. Het meisje in mijn hostel vertelde echter dat je binnen in het busstation een kaartje kunt kopen. Op de kruising van Strada Tighina en Strada Mitropolit Varlaam zie ik inderdaad de entree van het blauwe busstation.

De rij voor de kassa is verrassend kort en georganiseerd.
“A ticket to Tiraspol please”, vraag ik in het Engels. Tot mijn verrassing antwoordt het meisje in het Engels. Het ticket is 37 Moldavische lei; nog geen €2 euro. Voor een busrit van anderhalf uur.
“Mersi”, antwoord ik verrast.

Wanneer ik naar de andere kant van het gebouw loop is het een stuk rustiger. Hier staan de bussen te wachten tot vertrek. Niet zozeer voor een bepaalde tijd: de bussen vertrekken wanneer ze vol zijn. Ik loop langs de bussen en een man met een vervaagd petje loopt op mij af. Hij pakt mijn ticket en vraagt in het Roemeens waar ik naartoe ga.
“Tiraspol”, antwoord ik. Hij roept iets onverstaanbaars naar een man bij een bus, niet ver van ons vandaan. Het enige dat ik opvang is “turistica”.
“Tiraspol?”, vraag ik opnieuw aan de andere man.
“Da”, en hij duwt me het busje in. Het zal niet meer lang duren voordat we vertrekken. Ik ga op de laatste zitplaats zitten.

blauwe-bus-voorbijgaande-mensen-chisinau
verschillende-bussen-busstation-chisinau

Paspoortcontrole om Transnistrië binnen te gaan

Knalroze gordijnen sieren de bus. Een man met witte haren en een verrassend net zwart pak loopt door de bus om geld op te halen. Hij lijkt op een Moldavische versie van het Monopoly-mannetje. Ik laat mijn ticket zien. Het is prima, maar volgens mij had ik deze net zo goed in de bus kunnen kopen.

Een uur lang rijden we over hobbelige wegen, vol met gaten. Harder dan 50 kilometer per uur gaan we volgens mij niet. Ik kijk op Google Maps. We zijn vlak bij Tighina. Ik kijk naar buiten en een grote, rode boog doemt op. Deze wordt gesierd door een geel symbool: een maan met een sikkel, omringd door graan. Hét teken van het communisme. Alle informatieborden zijn Russisch. Ik denk dat we er zijn.

De buschauffeur schreeuwt iets en mensen stappen uit. Ik loop er volgzaam achteraan. Voor een land dat niet bestaat voelt dit toch behoorlijk officieel en als een grensovergang. De controleur geeft me een permit om tot vanavond 22.12 uur te blijven. Hij schuift het papiertje in mijn paspoort en geeft het terug. Geen idee wat er gebeurt als ik na die tijd nog in Transnistrië ben, maar door de strenge blik in zijn ogen wil ik daar liever niet achter komen.

Bord-tiraspol-in-russisch
Sovjet-gebouw-in-Tiraspol

Terug in de tijd in Transnistrië

Na een kwartier komen we aan in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië. In Transnistrië lijkt de tijd al even stil te staan. Toen de Sovjet-Unie in de jaren 90 viel kregen Oost-Europese landen stuk voor stuk hun onafhankelijkheid terug. Ook Moldavië. Maar wat gebeurde er met Transnistrië? Zij wilden graag een eigen land vormen en niet bij Moldavië horen. Transnistrië is het gebied op de grens tussen Moldavië en Oekraïne. Door de financiële hulp en steun van Rusland voelt Transnistrië nog steeds als een onderdeel van de Sovjet-Unie.

Transnistrië wordt door bijna geen enkel land ter wereld erkent. Slechts een paar gebieden die ook onafhankelijk willen zijn erkennen de onafhankelijkheid van Transnistrië. Maar ze willen het ontzettend graag. Er is bijvoorbeeld een grensovergang en een paspoortcontrole. De inwoners van Transnistrië hebben een eigen paspoort en het land heeft een eigen munteenheid: de Transnistrische roebel. En dus ga ik bij aankomst meteen naar een wisselkantoor, om mijn Moldavische lei naar roebels om te wisselen.

Lokale markt en rondwandelen in Tiraspol

Ik start mijn wandeling in Tiraspol op de lokale Zeleny Markt. De deels-overdekte markthal is een geweldige plek om de lokale bevolking in hun element te zien. Kleurrijke paprika’s, gigantische kroppen sla en allerlei soorten aardappels liggen uitnodigend op de tafels. Ik zie dat er ook een paar wijntakken worden verkocht. Als het niet zo veel ruimte in beslag zou nemen zou ik er een meenemen om bij mijn moeder thuis te planten. Ik bedoel: hoe gaaf is het om een wijntak uit Transnistrië in je achtertuin te hebben?

Lees ook: wijn in Moldavië – bezoek deze bijzondere wijnmakerijen

Vrouw-op-markt
Grote-tomaten-op-markt-Tiraspol
Verschillende-soorten-aardappelen-markt-Tiraspol
Vrouw-op-markt-Tiraspol
Groenten-op-markt-Tiraspol
Verschillende-bonen-in-zakken-markt
Potjes-en-gedroogd-fruit-markt-Tiraspol

Vanaf de markt loop ik richting de rivier Dnjestr. Ik zie de prachtige Christmas Cathedral – die je overigens het hele jaar door kunt bezoeken – en wandel door het Pobeda park. Ik weet niet wat ik had verwacht van Tiraspol. Maar geen kunstenaars aan de waterkant. Skatende kinderen aan de waterkant. Uitgebreide fotoshoots met pasgetrouwde stellen. Ik zie zelfs een paar mensen op elektrische steps.

Christmas-Cathedral-Tiraspol
Dnjestr-rivier-Tiraspol
Visser-met-hengel-rivier-Tiraspol
twee-mensen-aan-rivierkant-Tiraspol
Typische-auto-Tiraspol-oranje
Straatbeeld-Tiraspol

Een bezoek aan Noul Neamt Monastery vanuit Tiraspol

Na mijn wandeling besluit ik om een taxi te nemen naar een klooster niet ver van Tiraspol. Taxichauffeur Georghe brengt me naar het klooster. Dat gaat overigens niet zo gemakkelijk als gedacht. Eerst stoppen we bij een elektronicazaak om met de hulp van Google Translate en een paar jonge gasten ons gesprek te vertalen. Met mijn 5 woorden Russisch en zijn 5 woorden Engels komen we namelijk niet ver.

Eenmaal in de auto steken we de rivier over. Met een gammel pontje welteverstaan. Samen bezoeken we het klooster. De muren van de gebouwen zijn prachtig beschilderd. We bezoeken het graf van Noul Neamt. Ik gniffel, al is dat natuurlijk hoogst respectloos. Geen idee waarom, maar er hangt een verwarming in de kleine ruimte van het graf. Waarom is me een raadsel.

Lees ook: de 8 mooiste kloosters in Moldavië

Het is een groot kloostercomplex, waar overigens niet alleen monniken leven. We komen bijvoorbeeld ook een paar verstandelijk gehandicapten en daklozen tegen, dus volgens mij worden die ook voor onbepaalde tijd door de monniken opgevangen. En dan wordt er ook nog eens wijn door de monniken gemaakt. Ik koop een fles rode wijn. Het zit in een plastic fles, dus heel lekker kan het niet zijn. Maar de wijn kost 25 roebel (ongeveer €1 euro) en het komt uit Transnistrië. Ook al zegt het etiket op de fles dat de wijn in Moldavië is gemaakt.

Noul-Neamt-Monastery-bij-Tiraspol
Beschilderde-plafonds-Noul-Neamt-Monastery
Oranje-witte-zuilen-entree-Noul-Neamt-Monastery
Was-drogen-in-Noul-Neamt-Monastery
Noul-Neamt-Monastery-met-blauwe-lucht
Cathedraal-Tiraspol-geld-wijn-van-klooster

Praktische informatie om Transnistrië te bezoeken

Hoe reis je van Chisinau naar Tiraspol in Transnistrië?

De hoofdstad Tiraspol is een goede plek om een eerste indruk te krijgen van Transnistrië. Er vertrekken regelmatig bussen van Chisinau naar Tiraspol vanaf het centrale busstation. Dit busstation vind je op de kruising van de straten Strada Tighina en Strada Mitropolit Varlaam. Het is een blauw gebouw, omringd door kleine bussen. Op Google Maps zoek je naar “Enter Centru (Gara Centrala)”.

De bussen vertrekken wanneer ze vol zitten, maar aangezien dit een populaire route is voor de locals is de bus zo vol. Je hoeft dus nooit echt lang te wachten. Soms 5 minuten, soms 3 kwartier.

Vanaf Tiraspol vertrekken de bussen vanaf het treinstation. Let op! Als je met de trein naar Tiraspol komt moet je ook weer met de trein terug naar Chisinau of verder naar Odessa.

Een busticket van Chisinau naar Tiraspol kost 36,50 Moldavische lei (minder dan €2 euro). Een busticket van Tiraspol naar Chisinau is 43 Transnistrische roebel (iets meer dan €2 euro). De busrit duurt 1 uur en 45 minuten.

bus-centraal-busstation-chisinau

Een paar leuke plekken om te bezoeken in Tiraspol

1. De Zeleny Markt.

2. Een wandeling langs de rivier Dnjestr.

3. KVINT Wine & Cognac distilleerderij. Houd er rekening mee dat deze in het weekend is gesloten.

4. Noul Neamt Monastery.

5. Tank Monument.

6. Mensen kijken in Pobeda Park.

Tank-monument-met-kerk-achtergrond
Oude-auto-en-kijkende-vrouw-Tiraspol

Hoe zit het met geld in Transnistrië?

Je kunt Moldavische lei alleen in Transnistrië wisselen én omwisselen. Voor 100 Moldavische lei kreeg ik 92 Transnistrische roebel. Je betaalt overal met de roebel, al nemen ze soms ook dollars en euro’s aan. Vergeet niet om jouw overige roebels terug te wisselen voordat je Transnistrië verlaat. Buiten Transnistrië kun je het geld namelijk nergens wisselen. Al is het wel leuk om een paar roebels als souvenir te houden.

Muurdecoratie-in-Tiraspol-Transnistrië

Heb je een visum nodig om naar Transnistrië te gaan?

Je hoeft van tevoren geen visum aan te vragen om naar Transnistrië te gaan. Wel is het belangrijk om jouw paspoort mee te nemen tijdens deze trip. Je gaat volgens Transnistrië namelijk wel een grens over en dus moeten jouw gegevens gecontroleerd worden. Bij de grens krijg je een migratiekaart. Haal deze wel even uit jouw paspoort als je Moldavië weer verlaat. Ze schijnen er niet zo dol op te zijn.

Migratiekaart-voor-Transnistrie-met-paspoort

Welke taal spreken ze in Transnistrië?

Transnistrië wordt grotendeels onderhouden door Rusland, waardoor bijna iedereen Russisch spreekt. Ook bijna alle borden en menukaarten zijn in het Russisch. Het kan dus handig zijn om een paar woorden Russisch op te zoeken. Al kom je er met Google Translate soms ook wel. Met wat geluk spreken mensen ook Roemeens (/Moldavisch).

Christmas-Cathedral-in-Tiraspol-tussen-bomen-door

Travel movie: Transnistrië

Best bijzonder hè? Zou jij graag een keer naar Transnistrië willen? Of vind je er helemaal niets aan? Ik ben benieuwd naar jullie reacties! [:]

[:en]

Passport? Check.

Camera? Check.

Water bottle? Check. Just in case they don’t have existing water in a country that doesn’t exist.

Just kidding. Although.. To be honest I have absolutely no idea what to expect of Transnistria. But that just makes it even more exciting to explore.

With the bus from Chisinau to Transnistria

Chisinau, the capital of Moldova, looks a bit like a former Soviet-city with a lot of concrete, ugly buildings. Because in the Soviet times everything had to be efficient. There was no time or necessity to make a building pretty as well. By now Chisinau has some nice looking buildings, but the concrete blocks are still there as well. It’s early in the morning and the fog in the streets makes it a bit gray and gloomy.

I walk toward the central bust station. People on the streets are selling literally everything. Sport bags are filled with garlic. Every now and then I see some lost shoes on the sidewalk. Winter jackets are sold for 200 lei; that’s not even €10 euros. It looks chaotic, but somehow it’s all in harmony as well. It works for the people. And then I arrive at the bus station. There are busses everywhere. A few names I recognize, but most I have never heard of. There are even some signs in Russian. Some busses are army green, some are blue or red. Most of them are white. But none of the busses are the same. I see Volvo’s, Mercedes-Benz and more car brands.

Also read: 11 fun things to do in Chisinau, Moldova

There isn’t much information about Moldova or Transnistria. Only a couple of travel blogs that say you have to buy a ticket in the bus. Though the reception girl in my hostel told me that I have to buy it inside the station. At the crossroad of Strada Tighina and Strada Mitropolit Varlaam I see indeed the entrance of the blue bus station.

The line is surprisingly short and well organized.
“A ticket to Tiraspol please”, I ask in English. I’m surprised the girl answers back in English. A ticket is 37 Moldovan lei; not even €2 euros. For a bus ride of 1,5 hours.
“Mersi”, I answer with a smile on my face.

When I leave the building at the other side I see the busses. It’s a bit more calm here. Most busses are waiting until they can leave. Not for a specific time: most busses just leave when they are full. I pass some of the busses when a guy with a faded hat walks towards me. He grabs my ticket and asks in Romanian where I’m going.
“Tiraspol”, I answer. He yells something that I can’t understand to another guy, not far away from us. The only thing I understand is “turistica”.
“Tiraspol?” I ask again to the other guy next to the bus.
“Da”, and he pushes me into the bus. It will not take long anymore before we leave. I’m sitting on the last available spot.

blauwe-bus-voorbijgaande-mensen-chisinau
verschillende-bussen-busstation-chisinau

Passport control to enter Transnistria

Bright pink curtains are in front of the windows. A man with white hair and a surprisingly neat black suit walks into the bus to collect the money. He looks a bit like the Moldovan version of the Monopoly guy. I show my ticket. It’s totally fine, although I think it was fine to buy the ticket in the bus as well.

For one hour we drive on a bumpy road, full of holes at random places. I don’t think the bus can drive faster than 50 kilometers per hour. I check Google Maps: we’re near Tighina. I look outside and I see a gigantic red bow in front of us. It’s decorated by a yellow moon with a sickle, surrounded by grain. THE symbol of communism. All information signs are in Russian. I think we’re here.

The bus driver yells something to us and some people leave the bus. I follow them like a sheep. For a country that doesn’t exist this for sure feel quite official and like a border control. The border control gives me a permit to stay until 22.12 tonight. He slided the paper in my passport and gives it back. I have no idea what happens if I’m still in Transnistria after that time, but I don’t want to find out.

Bord-tiraspol-in-russisch
Sovjet-gebouw-in-Tiraspol

Back in time in Transnistria

After another 15 minutes we arrive in Tiraspol, the capital of Transnistria. In Transnistria it looks like time didn’t pass for the last 30 years. When the Soviet-Union collapsed in the nineties a lot of Eastern European countries got their independence back. Moldova as well. But what happened to Transnistria? They were part of Moldova, but didn’t feel like being part of Moldova. They wanted to be independent. Transnistria is on the border of Moldova and Ukraine, but because they get financial support of Russia and everyone speaks Russian it kinda feels like it’s part of Russia.

Transnistria is not acknowledged as a country by any country in the world. Not even by Russia. Only a couple of other regions that want to have independence say they acknowledge Transnistria as a country. So technically it’s not a country. But for sure they want to be. For example there is the border control and the passport control with the permits. People from Transnistria have a Transnistrian passport and there is even a currency: the Transnistrian ruble. So when I arrive the first thing I’m doing is finding a currency exchange office to change my Moldovan lei for some rubles.

Local market and walking around in Tiraspol

I start my walk in Tiraspol at the local Zeleny Market. The market is partly covered and it’s a great place to see the local people in their element. Colorful bell peppers, gigantic heads of lettuce and different kind of potatoes are on the tables. There are even some wine branches for sale. If it wouldn’t take that much space I would bring one back home for sure. I mean: how cool is it to have a wine branch from Transnistria in your backyard?

Also read: wine in Moldova – visit these amazing wineries

Vrouw-op-markt
Grote-tomaten-op-markt-Tiraspol
Verschillende-soorten-aardappelen-markt-Tiraspol
Vrouw-op-markt-Tiraspol
Groenten-op-markt-Tiraspol
Verschillende-bonen-in-zakken-markt
Potjes-en-gedroogd-fruit-markt-Tiraspol

From the market I walk towards the Dnjestr river. I see the beautiful Christmas Cathedral – although you can visit that one all year long – and through the Pobeda Park. This is not what I expected of Tiraspol. There are artists painting at the water side. Skating kids in the park. Photoshoots with newlyweds and their families. I even see some people on electric scooter.

Christmas-Cathedral-Tiraspol
Dnjestr-rivier-Tiraspol
Visser-met-hengel-rivier-Tiraspol
twee-mensen-aan-rivierkant-Tiraspol
Typische-auto-Tiraspol-oranje
Straatbeeld-Tiraspol

A visit to Noul Neamt Monastery from Tiraspol

After my walk I decide to get a taxi to a monastery not far away from Tiraspol. Taxi driver Georghe wants to bring me to the monastery. That doesn’t go as smooth as in other cities by the way. Georghe doesn’t speak a word English and I know 5 words in Russian; and 1 of them is “cheers”. So we stop at a electronics store where some young guys and a phone with Google Translate help us to translate.

Once we’re driving we need to cross the river. With a rickety ferry. Did I already said we went back in time here in Tiraspol? Together with Georghe I visit the Noul Neamt Monastery. The walls and the ceilings of the buildings here are amazing. We also visit the grave of Noul Neamt. I know it’s disrespectful, but I have to laugh a little. I have no idea why, but there is an airconditioner in this small room, with only a grave in it. Why? Nobody knows.

Also read: the 8 most beautiful monasteries in Moldova

The Noul Neamt Monastery is big and not only monks are living here. We see some mentally disabled and homeless people as well. So I guess this is a place where they can live and sleep for some time. The monks are also making wine here. When we leave I buy a bottle of red wine. It’s in a plastic bottle, so it can’t be really good. But it’s only 25 rubles (about €1 euros) and it’s from Transnistria. Although the label says the wine is Noul Neamt: a monstery in Moldova.

Noul-Neamt-Monastery-bij-Tiraspol
Beschilderde-plafonds-Noul-Neamt-Monastery
Oranje-witte-zuilen-entree-Noul-Neamt-Monastery
Was-drogen-in-Noul-Neamt-Monastery
Noul-Neamt-Monastery-met-blauwe-lucht
Cathedraal-Tiraspol-geld-wijn-van-klooster

Practical information for your visit to Transnistria

How do you travel from Chisinau to Tiraspol in Transnistria?

The capital Tiraspol is a good place to start your visit in Transnistria and get a good idea of the place. There are busses going from Chisinau to Tiraspol and back almost every hour. You can find the bus station at the crossroad of Strada Tighina and Strada Mitropolit Varlaam. It’s a blue building, surrounded by small busses. At Google Maps you can find it if you use “Enter Centru (Gara Centrala)”.

The busses leave once they are full, but since it’s a popular bus trip for locals you don’t have to wait long. Sometimes it can be 5 minutes, sometimes 45 minutes.

From Tiraspol there are busses leaving next to the train station. Keep in mind: If you’re coming to Tiraspol by train you also have to leave by train again, back to Chisinau or further to Odessa.

A bus ticket from Chisinau to Tiraspol is 36,50 Moldovan lei (less than €2 euros). A bus ticket from Tiraspol back to Chisinau is 43 Transnistrian rubles (a bit more than €2 euros). The bus drive including passport control is 1 hour and 45 minutes.

bus-centraal-busstation-chisinau

What to do during your visit in Tiraspol?

1. The local Zeleny Market.

2. A walk along the river Dnjestr.

3. KVINT Wine & Cognac distillery. Keep in mind this place is closed in the weekends.

4. The Noul Neamt Monastery.

5. The Tank Monument.

6. People watching in Pobeda Park.

Tank-monument-met-kerk-achtergrond
Oude-auto-en-kijkende-vrouw-Tiraspol

What about money in Transnistria?

You can exchange Moldovan lei only in Transnistria, not in Moldova. For 100 Moldovan lei I got 92 Transnistrian rubels. You pay everywhere with these rubels, although sometimes they accept dollars and euros as well. They’re not a big fan of Moldovan lei, so they won’t accept that. Don’t forget to exchange your rubels back once you leave Transnistria. Although it’s fun to keep a couple of rubels as a souvenir.

Muurdecoratie-in-Tiraspol-Transnistrië

Do you need a visum to go to Transnistria?

You don’t need to arrange a visum before you go to Transnistria. But it is important to bring your passport on this trip. Moldova doesn’t see this as leaving the country, but Transnistria does have a border control. So they need to check your information. At the border you get a permit, probably to stay for 1 day. If you want to extend or say longer you have to ask permission for that. This permit is a separate card in your passport, but it’s smart to take it out once you’re back in Moldova. They’re not the biggest fan of Transnistria and they are a bit suspicious about people who visit that place.

Migratiekaart-voor-Transnistrie-met-paspoort

What language do they speak in Transnistria?

Transnistria gets a lot of financial support by Russia. Almost all the signs and information is in Russian. So most people in Transnistria speak Russian. It can be helpful to learn a couple of Russian words to make your trip to Transnistria easier. If you’re lucky you can use Google Translate on your phone (my internet wasn’t working in Tiraspol, but there are some hotspots in the city). And with some luck you will find some people who speak Romanian (/Moldovan).

Christmas-Cathedral-in-Tiraspol-tussen-bomen-door

Travel Movie: Transnistria

That was quite a cool visit! Would you like to visit a place like this as well? Of are you not interested at all? Or maybe you have already visited Transnistria and you want to share your experience. Let me know below in the comments!

Reacties via Facebook account

comments