Duurzaam reizen: tips tijdens het reizen

Mensen reizen steeds vaker, langer en verder weg. Ik doe er net zo goed gezellig aan mee. Maar al dat reizen is niet heel duurzaam. Vandaag geef ik je een hoop tips hoe jij tijdens jouw reis op een duurzame manier kunt eten, drinken, slapen, verplaatsen en leuke dingen kunt doen.

Wat is duurzaam reizen?

Wat houdt duurzaam reizen eigenlijk precies in? Wie op een duurzame manier reist houdt rekening met zijn of haar omgeving. Dit houdt allereerst in dat je lief bent voor de natuur, de dieren en de planten om je heen. Zodat mensen over 100 jaar ook nog steeds van die prachtige stranden en regenwouden en bergen kunnen genieten. Maar duurzaam reizen draait om meer dan alleen het milieu. Het gaat namelijk ook over de invloed die jij als reiziger hebt op de lokale bevolking en economie. Juist in ontwikkelingslanden is het belangrijk dat mensen op een duurzame manier reizen, zodat de lokale economie wordt gestimuleerd. Ook mensenrechten is een onderwerp waar je als duurzame reiziger op zult letten. Wat zijn de leef- en werkomstandigheden van mensen in het land dat jij bezoekt?

reisfotografie-tips
colombia-trip

Duurzaam eten en drinken

1. Bezoek de lokale markt

In Nederland ga ik niet vaak naar de markt, maar in het buitenland vind ik het heerlijk om op markten met etenswaren rond te struinen. Je komt zó veel exotische dingen tegen die je niet in de supermarkt kunt vinden en kunt het vaak ook nog eens voor een spotprijs meenemen. Bovendien is de markt een van de perfecte plekken om de lokale bevolking te leren kennen. In Colombia leerde ik bijvoorbeeld hoe gek de Colombianen op hun vele soorten fruit zijn nadat een man er vol enthousiasme over begon te vertellen en me alles liet proeven. Marktlui vinden het vaak hartstikke leuk om een praatje te maken en wat meer over hun stad of land te vertellen.

dumaguete-filipijnen-market
colombia-bucketlist-fruitverkoper
colombia-bucketlist-fruit

2. Neem een eigen tas of rugzak mee

In Nederland zijn de gratis plastic tasjes inmiddels verbannen, maar in veel andere landen worden ze nog wel vaak meegegeven. Wanneer ik boodschappen ga doen neem ik daarom een eigen tas mee. Deze katoenen tas van Ik Wil Meer Reizen blijft favoriet.

handige-reisspullen-katoenen-tas

3. Vul je waterfles bij

Ik schreef er eerder al een artikel over: wat is nou een duurzaam alternatief voor al die plastic waterflessen die je onderweg koopt? In steeds meer landen is het gebruikelijk dat er in het ho(s)tel een waterton staat. Deze kun je meestal goedkoop of zelfs gratis bijvullen. Mocht je het water op een bestemming niet helemaal vertrouwen? Dan kun je een speciaal Bobble filter op jouw (Dopper)fles gebruiken. En in Europa kom ik bovendien in steden vaak plekken tegen waar je je waterfles kunt vullen bij openbare waterbronnen en fonteinen. Als het water niet drinkbaar is, staat er bijna altijd een bordje met een waarschuwing bij.

duurzaam-reizen-water-drinken
duurzaam-reizen-water-drinken

4. Mealsharing

Mealsharing is een website waar mensen maaltijden aanbieden, overal ter wereld. Mensen zetten online wat zij gaan koken en jij kunt dan een plekje aan tafel boeken (betaald). Vaak maken deze mensen traditionele gerechten die typerend zijn voor het land of de streek. Het is wat mij betreft een leuke manier om nieuwe vrienden te maken én de lokale keukenprinsen en –prinsessen te helpen. Als enkele Jamaicanen mij bijvoorbeeld niet hadden overtuigd dat ik ackee and saltfish als ontbijt moest proberen had ik het waarschijnlijk nooit gedaan.

duurzaam-reizen-tips-ackee-saltfish-jamaica
Typisch Jamaicaans ontbijt: ackee and saltfish.

5. Eet lokale producten

Proef zo veel mogelijk van de lokale keuken. Hoe minder ver het eten op jouw bord heeft hoeven te reizen, hoe duurzamer.

Duurzaam slapen

1. Slapen in homestays en eco-lodges

Een duurzame manier om te overnachten tijdens jouw reis is een verblijf in een homestay. Dit houdt in dat je bij mensen thuis blijft slapen, maar dat je wel een eigen kamer hebt. Zo krijg je letterlijk een kijkje in het dagelijks leven van anderen. Je kunt bijna overal ter wereld wel homestays boeken, al zijn ze het meest populair in Zuid-Oost Azië en Latijns-Amerika. Een populaire bestemming om bij mensen thuis te overnachten is bijvoorbeeld Cuba – waar de homestays casa particulares worden genoemd. Dit zijn mijn favoriete casa particulares op Cuba.

voorbereiden-reis-Cuba
overnachten-in-cuba

Geen zin om bij mensen thuis te overnachten, maar wil je wel op een duurzame manier slapen? Dan is een eco-lodge een aanrader. Dit zijn accommodaties die zich geheel focussen op het behoud van natuur. Eco-lodges worden vaak gerund door lokale ondernemers of families. Ze werken vaak met streekproducten voor het eten en de gebouwen zijn regelmatig van duurzaam materiaal gemaakt.

Ecolodge in Colombia.

2. Duurzame accommodaties via Better Places

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet zo goed waar je moet zoeken naar duurzame accommodaties. Better Places is een reisorganisatie die zich inzet voor duurzaam reizen. Ze hebben een ruim aanbod aan bestemmingen en iedere bestemming heeft zijn eigen reisspecialist. Deze reisspecialist kent onwijs veel eco-lodges, homestays en duurzame accommodaties waar jij kunt overnachten. Ik zou je dan ook zeker aanbevelen om een reis via Better Places te regelen als je een reis op maat wilt, waar duurzaamheid en lokale ervaringen centraal staan. “Better places to visit, better places to live in”, is hun motto en het legt eigenlijk in één zin uit waar deze reisorganisatie voor staat.

Overnachten-ecolodge-Costa-Rica-Better-Places
Bij een ecolodge in Monteverde, Costa Rica.
Overnachten-ecolodge-Costa-Rica-Jessica

Duurzaam reizen van A naar B

1. CO2 compenseren voor jouw vlucht (dit kan zelfs gratis!)

Vliegen is niet bepaald goed voor het milieu. Maar soms is het echt niet mogelijk om van A naar B te komen zonder het vliegtuig te pakken. Denk bijvoorbeeld aan routes over de Atlantische Oceaan. Of misschien is het vliegtuig door tijdsgebrek jouw beste optie. Of heb je simpelweg geen zin om 20 uur in een bus te zitten in plaats van 2 uur in het vliegtuig (begrijpelijk!).

Wat kun je dan doen om alsnog jouw vlucht een beetje duurzaam te maken? Compenseer jouw CO2 uitstoot! Door uitstoot die je niet kunt vermijden (zoals een vlucht) te compenseren ben je net wat duurzamer bezig. Sommige vliegtuigmaatschappijen geven de optie om de CO2 uitstoot van jouw vlucht te compenseren bij het boeken van het ticket. Daarnaast zijn er verschillende partijen die zich inzetten voor klimaatcompensatie.

FlyGrn zorgt ervoor dat jij ‘groen vliegt’ door jouw CO2 gratis te compenseren. Als je via de website van FlyGrn naar vliegtickets zoekt en er een boekt compenseren zij jouw C02 uitstoot, gratis! Het enige dat je hoeft te doen is jouw vliegticket via de website zoeken. Ook kun je via FlyGrn de compensatie berekenen van de CO2 uitstoot van een reis. Na het berekenen kun je ervoor kiezen om dit bedrag te betalen, waarna FlyGrn dit investeert in het planten van bomen of het realiseren van zonnepanelen.

Wat kost dat compenseren dan? Voorbeeldje: de compensatie voor mijn vlucht van Eindhoven naar Tel Aviv in Israël in economy class is ongeveer €4,50 euro.

2. Verplaatsen met het lokale vervoer

Vliegen is de meest vervuilende manier om je te verplaatsen. Ik weet het: op dit punt ben ik niet bepaald duurzaam, met al die vluchten die ik jaarlijks onderneem. Maar eenmaal ter plekke probeer ik me zo veel mogelijk met het lokale vervoer te verplaatsen. Hoewel je meestal iets langer onderweg bent is het vaak goedkoper en leuker (mensen maken gemakkelijker een praatje met je) om je met het openbaar vervoer te verplaatsen.

reisziekte-misselijkheid-op-reis
dumaguete-filipijnen-kids

3. Ga eens wandelen of fietsen

De meest duurzame manieren om je te verplaatsen in het buitenland zijn wandelen en fietsen. Nederlanders houden sowieso wel van fietsen – bij de meeste fietstours in steden zul je altijd wel minimaal één Nederlander treffen. Leuk én duurzaam dus! Er zijn natuurlijk mensen die het nog net even avontuurlijker aanpakken, zoals Henk: hij fietste van Rotterdam he-le-maal naar Singapore. Zelf vind ik het heerlijk om in steden te wandelen. Op die manier zie je stiekem toch veel meer van de stad dan dat je constant in de metro of de bus stapt. De fietstocht die ik bijvoorbeeld in Sevilla maakte was zeker een aanrader.

Sevilla-fietstocht
Sevilla-fietstocht

4. Reis zo veel mogelijk over land in plaats van vliegen

Toegegeven: op dit punt ben ik alles behalve duurzaam. Ik stap immers gemiddeld 10-20 keer per jaar het vliegtuig in. Maar zoals ik eerder al zei: eenmaal ter plekke probeer ik alles zo veel mogelijk met het openbare vervoer te doen en dus over land te reizen. Wil je de CO2 van jouw vlucht compenseren? Bij veel vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om bij te betalen voor deze CO2 compensatie (zie punt 1 van Duurzaam Reizen van A naar B).

5. Carpoolen of BlaBlaCar

Ook de auto is niet bepaald een duurzaam vervoersmiddel. Maar het zou al zo veel helpen als er minder auto’s op de weg zouden zijn. Een oplossing voor minder auto’s op de weg is carpoolen. Nou moet ik toegeven dat het in Nederland niet erg populair is, maar in andere – met name ontwikkelingslanden – reizen mensen het liefst met zo veel mogelijk in één auto mee. Misschien is dit niet vanuit duurzaam oogpunt, want het heeft vaak met geldproblemen te maken. Maar toch: samen reizen met de auto is minder vervuilend.

Een website waar je in het buitenland een rit kunt regelen is BlaBlaCar. Hier bieden mensen op een bepaalde dag een rit aan van A naar B. Jij kunt vervolgens voor deze rit een stoel reserveren. Je betaalt via de website, dus je hebt ook geen gedoe met geld tijdens de rit. Zelf heb ik al een aantal keren gebruikt gemaakt van BlaBlaCar in Spanje. De treinen zijn immers duur en vervuilend, en bovendien is het als soloreiziger gezellig om met iemand mee te reizen.

jaaroverzicht-2016-corners-of-the-world

Duurzaam leuke dingen doen

1. Activiteiten via lokale mensen en gidsen

Ook op het gebied van leuke dingen doen kun je duurzame beslissingen maken. Zin om eropuit te trekken en de omgeving te verkennen? Probeer dit dan via een lokale organisatie of bij een lokale gids te regelen. Enkele aanraders voor het regelen van lokale activiteiten en tours zijn Better Places, With Locals (zelfs in Nederland) en I-Like-Local (Azië en Afrika).

colombia-trip
Bezoek aan een koffieplantage in Colombia.
Duurzaam-reizen-tips-lokale-activiteiten
Kids die ik tijdens een hike met een lokale gids tegenkwam in een klein dorp in Laos.

2. Geen dierenleed!

Rijden op de rug van een olifant, knuffelen met leeuwen, zwemmen met walvishaaien in een piepklein afgezet gebied… Het zijn slechts enkele voorbeelden van manieren waarbij dieren worden ingezet voor het vermaak van mensen. En dat is niet oké. Diana van Stripe Away schreef dit handige artikel over dierenattracties die je niet moet willen bezoeken. Zeker een aanrader om te lezen!

olifanten-thailand
manuel-antonio-costa-rica

Dat was het weer, bedankt voor het lezen en de interesse voor dit belangrijke onderwerp. Wat vind jij van duurzaam reizen? En op welke manieren probeer jij jouw reis duurzaam te maken? Ik ben benieuwd of jullie nog meer tips hebben, dus deel ze vooral hieronder in een reactie!

Reacties via Facebook account

comments