Digital-nomad-Jordanië

Digital nomad jobs: wat kun je doen om online geld te verdienen?

Werken als digital nomad wordt alsmaar populairder. En dat is niet zo gek, want het wordt ook steeds gemakkelijker om je werk locatie-onafhankelijk en online uit te voeren. De titel van deze blog is misschien misleidend, want digital nomad jobs bestaan eigenlijk niet. Om het nog maar een keer te verduidelijken: digital nomad zijn is géén beroep, maar een levensstijl.

Maar in deze blog zal ik wel een aantal digital nomad jobs uitlichten. Want wat kun jij doen om online geld te verdienen? Ik heb wat mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Extra leuk: je hoeft je niet op één beroep te focussen, je mag best met meerdere dingen aan de slag gaan!

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die zijn werk grotendeels online kan uitvoeren. Hierdoor heeft hij slechts een laptop en een goede internetverbinding nodig. Doordat je jouw werk locatie-onafhankelijk uit kunt voeren kun je overal ter wereld wonen en werken. Deze levensstijl is ideaal voor mensen die reizen en werken met elkaar willen combineren.

Lees ook: digital nomad worden – de eerste stappen

nadelen-leven-als-digital-nomad

Digital nomads jobs: dit zijn een paar mogelijkheden!

1. Tekstschrijver

Veel digital nomads die ik ken zijn tekstschrijver – inclusief ikzelf. Bij uitstek een perfecte in het rijtje van de digital nomad jobs. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van journalistieke verhalen voor kranten en nieuwswebsites, sfeerreportages voor tijdschriften, blogs voor websites van bedrijven en SEO-teksten om websites beter zichtbaar te maken in zoekmachines. Het helpt als je ervaring en/of affiniteit met een bepaald onderwerp hebt, maar het is niet noodzakelijk. Zo heb ik ooit teksten over tuingereedschap geschreven, maar dat is allesbehalve mijn passie.

Tip: SEO is tegenwoordig een essentieel onderdeel als je teksten voor online media en websites van bedrijven schrijft. Een van de meest uitgebreide cursussen die er bestaat over SEO is de Meester in SEO Cursus van Internet Marketing Unie (IMU). Aanrader!

2. Blogger

De meeste digitale nomaden zijn geen fulltime bloggers, maar er valt zeker geld te verdienen met een blog. Bovendien is het een goed portfolio voor je werk als schrijver en fotograaf. Houd er wel rekening mee dat je vaak eerst jaren aan tijd en energie in een website steekt voordat er geld binnenstroomt. Enkele manieren om geld te verdienen met een eigen website zijn affiliate marketing, het schrijven van gesponsorde artikelen (advertorials), het plaatsen van banners en het promoten op social media kanalen.

Lees ook: 10x geld verdienen als blogger: hoe doe je dat?

Digital-nomad-Jordanië

3. E-book schrijven

Je moet natuurlijk wel iets nuttigs, grappigs of interessants te melden hebben, maar met een goed e-book heb je op de lange termijn een vaste inkomstenbron. Je schrijft het immers één keer maar kunt er jaren later nog geld mee verdienen.

Wist je al dat dat ik een e-book over Creatieve Reisverhalen Schrijven heb geschreven? Neem snel een kijkje!

4. Het delen van kennis via online workshops, webinars & online cursussen

Wat mij betreft een van de leukste manieren om geld te verdienen is door het delen van kennis. Ik vind het heerlijk om andere mensen te helpen.

Een paar voorbeelden van dingen die ik online organiseer:

 • Samen met Suzanne van Vrijemeid bedacht ik een evenement voor (online) ondernemers en digital nomads, genaamd de Reislustige Freelancer. Dit evenement hebben we meerdere keren offline gehouden, maar ook online via een webinar.
 • Zelf geef ik regelmatig workshops over onderwerpen die met creativiteit en ondernemen te maken hebben. Denk aan workshops over video’s filmen & monteren, reisfotografie, pitchen en creatieve reisverhalen schrijven. Deze workshops geef ik ook als Instacursus. Dit is een cursus via een besloten Instagramaccount. Hartstikke leuk, want het is laagdrempelig voor de deelnemers én de interactie tussen hen is leuk om te zien.
 • Voor mijn Facebookgroep Wereldse Ondernemers (voorheen Dutch Digital Nomads) organiseer ik samen met andere ondernemers inspirerende online workshops en masterminds.

Tot slot kun je natuurlijk ook een hele online cursus opnemen. En dit kun je waar dan ook ter wereld doen. Waar heb jij veel kennis over en waar zou jij anderen mee kunnen helpen? De meeste online cursussen kunnen waar dan ook opgenomen (video) of geschreven (tekst) worden. Er zijn verschillende programma’s waarmee je zo’n cursus online kunt zetten. Een gemakkelijke voor Nederlanders is Soofos.

Lees ook: online geld verdienen #1 – een online cursus opzetten

nadelen-leven-als-digital-nomad

5. Vertaler

Heb jij een talenknobbel? Voor vertaalwerk heb je niet meer nodig dan een computer en kennis van enkele talen. Fairlingo is bijvoorbeeld een bedrijf die website vertalingen verzorgt. Als vertaler voor Fairlingo krijg je opdrachten toegestuurd via de mail, die je vervolgens kunt accepteren en vertalen. Ook handig: vertaal je website via Fairlingo als je een website in meerdere talen bijhoudt, maar geen zin/tijd hebt om in verschillende talen te schrijven. Met name voor bloggers kan het zeker handig zijn om in verschillende talen te bloggen.

6. Websitebouwer / -beheerder

Tegenwoordig is het haast noodzakelijk voor een bedrijf om een eigen website te hebben. Ben jij goed in het bouwen van websites? Dan kun je dit als dienst aanbieden. Wanneer de website is afgerond kun je vervolgens aanbieden om in een bepaalde periode (iedere maand, ieder kwartaal, ieder jaar) de websites te updaten en te zorgen dat je problemen kunt oplossen als deze zich voordoen.

digital-nomad-spanje

7. Grafisch ontwerper

Logo’s, visitekaartjes, websites… Alles wat ontworpen moet worden kan door jou gemaakt worden als grafisch ontwerper.

8. Virtueel assistent

Ben jij inzetbaar voor verschillende zaken zoals het beantwoorden van e-mails, het maken van roosters en het inplannen van social media berichten? Dan ben jij een geschikte virtueel assistent. Zoek vooral naar bedrijven of mensen waar jij gemeenschappelijke interesses mee hebt. Een virtueel assistent moet namelijk niet alleen goed werk leveren, maar ook veel contact hebben met de opdrachtgever. Als je het dan niet goed met elkaar kunt vinden verloopt het werk ongetwijfeld minder vlot.

nadelen-leven-als-digital-nomad

9. Reisspecialist

Een van de beste manieren om werken en reizen met elkaar te combineren is het werk als reisspecialist. Heb jij veel kennis over en ervaring met het reizen in een bepaald land? Dan moeten mensen bij jou zijn!

Digital-nomad-Jessica-Italie

10. Online pokeren

Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar een vriend van mij verdient zijn inkomen al jaren met pokeren én online pokeren. Hoewel je als freelancer altijd een onzeker inkomen hebt zou ik dit zelf iets te spannend vinden, maar wie weet is het iets voor jou?

11. Belegger

Ook hier heb ik niet zo veel verstand van, maar als je een beetje goed bent op met beurskoersen kun je daar een prima maandinkomen aan overhouden. Beleggers vallen eigenlijk niet helemaal onder de digital nomad jobs, maar ik ben meerdere mensen in het buitenland tegengekomen die hier al jaren hun geld mee verdienen.

Lees ook: 6 nadelen van een leven als digital nomad + oplossingen

Zoals je ziet komen digital nomads er in alle vormen en maten. Sommige mensen focussen op één taak, terwijl andere het juist heerlijk vinden om verschillende dingen uit te proberen. Een aanrader om geïnspireerd aan de slag te gaan als digital nomad is het boek Work Hard Travel Harder van Suzanne van Duijn. Ze deelt niet alleen veel tips in dit boek, maar interviewt ook verschillende digital nomads over hun levensstijl. Het boek is overigens ook als e-book te koop, dan kun je het overal ter wereld lezen zonder dat je iets mee hoeft te sjouwen!

Wil je het helemaal serieus aanpakken? Ga dan met de Digital Nomad e-course van Suus aan de slag! Suzanne biedt niet alleen inspiratie (wat wil je eigenlijk gaan doen?), maar ook opdrachten en veel praktische tips om aan de slag te gaan. Ben je al ondernemer en wil je meer online gaan doen? Top! Ben je in loondienst, maar wil je een extra project opzetten om ook online geld te verdienen? Ook dan is de cursus geschikt voor jou. Het maakt niet uit waar je bent of wat voor werk je nu doet: Suus laat zien dat er veel meer mogelijk is dan dat jij misschien denkt!

Welke digital nomad jobs lijken jou het leukst? Of heb je toevallig nog andere tips om online geld te verdienen die hier niet tussen staan? Laat het hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fairlingo, onderdeel van Vertaalbureau-perfect (een bedrijf voor website vertalingen). Alle tips en meningen die ik hier deel zijn uiteraard van mijzelf. In deze blog vind je ook affiliatelinks. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

18 gedachten over “Digital nomad jobs: wat kun je doen om online geld te verdienen?”

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Interessant om te lezen, ook al voelt het voor mij nog heel ongrijpbaar haha 😉 Ik vind het echt heel tof wat je doet!

  1. Wat lief Narelle, bedankt. 🙂 En gewoon stapje voor stapje opbouwen, Rome is ook niet in één dag gebouwd. 😉 Met jullie blog zijn jullie volgens mij al op de goede weg!

 2. Er zijn natuurlijk veel dingen waarmee je onderweg of online mensen mee kunt helpen. Voor mij is altijd nog het grootste probleem om aan klanten te komen, zakelijke relaties op te bouwen, et cetera. Dat kost zoveel tijd..!

  1. Ja en het is vaak ook een combinatie van verschillende dingen, ik ken weinig digital nomads die op één ding gefocust zijn. En het kost inderdaad erg veel tijd en eerlijk gezegd verdienen de meeste digital nomads niet zo geweldig (veel mensen in Nederland zouden er hun bed niet voor uit komen), maar uiteindelijk is het eindresultaat – een leven en een baan met veel vrijheid – wel onbetaalbaar fijn! 🙂

  1. Oeh ik ben erg benieuwd naar je artikel! Ik schreef eerder een artikel over de nadelen van het leven als digital nomad, omdat het denk ik ook goed is dat mensen niet alleen maar het droombeeld van deze levenswijze hebben. En ik vind het sowieso leuk om meer meningen over dit onderwerp te horen, dus ik kijk uit naar je verhaal 🙂

 3. Ik vind het vooral heel erg tof wat je doet. Zelf ben ik wat minder avontuurlijk aangelegd en laat me tegenhouden door de nadelen. Misschien zet ik ooit de stap

  1. Dank je Helena 🙂 Het is inderdaad niet altijd even makkelijk en dat zien mensen natuurlijk niet – ze zien alleen de toffe dingen. Maar als je het echt wilt kun je het stapje voor stapje opbouwen en dan kom je er wel! 😉

 4. Bloggen vind ik zelf het leukste uiteraard. En als je goede foto’s maakt kun je die nog aanleveren.
  En zit je ergens echt een paar maanden dan zou je nog oppaswerk kunnen overwegen. Ik ben zelf vroeger au pair geweest. Zomer-aupair bestaat ook. En ik heb Nederlandse les gegeven in Barcelona en Bangkok. En op een reisbureau gewerkt, maar dat is lastiger en dan zit je toch weer ‘vast’.

  1. Ja er zijn zoveel combinaties mogelijk! Ik ken ook mensen die bijvoorbeeld kunstwerken onderweg verkopen, maar daarnaast ook online werk doen. Ik denk dat de meeste ondernemers het nooit bij één ding houden 😉 Ik vind het trouwens erg tof om te zien wat voor veel verschillende dingen jij hebt gedaan en waar je allemaal hebt gewoond zeg!

 5. Ondanks dat ik alle eerste 9 tips (haha, 10 wordt gegarandeerd een drama) wel zou kunnen doen, vind ik vooral dat je er vooraf een flinke portie lef voor moet verzamelen 😉
  Ik vind het namelijk heel knap als je deze stap dúrft te zetten!

  1. Haha ja 10 is voor mij ook geen strak plan. En wat een lieve woorden Laura! Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk als digital nomad, maar uiteindelijk is het het allemaal helemaal waard. 🙂

 6. Ik mis nog fotografie. Ik ambieer het zelf niet om digital Nomad te worden. Ik heb gewoon ontzettend veel behoefte aan een eigen plekje. Ik thuis graag én veel maar kom okm graag weer thuis bij de mensen waar ik van hou.

  1. Helemaal waar, ik verdien zelf ook geld met video’s en fotografie. Al weet ik niet hoe locatie-onafhankelijk dat is haha ;p En ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen deze levensstijl chill vindt, ik merk na een jaar of 3 dat ik ook steeds langer op één plek blijf om een thuis op te bouwen en er soms ook voor kies om even in Nederland te zijn. Ook daar kan ik immers m’n werk gewoon uitvoeren ;p Welke reizen heb jij de komende tijd nog op de planning Carolien? 🙂

  1. Ik doe zelf inderdaad vooral teksten, interviews, fotografie, video, SEO en soms wat dingen achter de schermen bij websites voor andere klanten en voor Corners doe ik affiliate marketing, advertorials en andere samenwerkingen. En de evenementen van de Reislustige Freelancer natuurlijk. Ik wil het gaan uitbreiden met workshops voor reisvideo’s filmen en monteren 🙂

   1. Leuk dat je het met meer workshops wilt uitbreiden! Ik denk dat daar zeker interesse voor is. Ik wil jouw Reislustige Freelancer event ook nog steeds graag volgen.

    1. Wat leuk Marcella! Suus en ik gaan binnenkort kijken wanneer we het 1-jarig bestaan van de Reislustige Freelancer gaan vieren met een evenement. Wie weet houd ik de workshop ook daar 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *