6 bijzondere begraafplaatsen die jij gezien moet hebben

Het voelt vreemd om zoiets lugubers als een begraafplaats een bezienswaardigheid te noemen. Toch zijn er een aantal begraafplaatsen die jij zeker gezien moet hebben. Omdat er bijvoorbeeld bijzondere grafstenen te zien zijn of beroemde mensen liggen begraven. In deze blog deel ik 6 bijzondere begraafplaatsen die ik heb bezocht.

Bijzondere begraafplaatsen die jij gezien moet hebben

1. San Michele bij Venetië, Italië

In de lagune van Venetië in Italië liggen verschillende eilanden zoals het kleurrijke Burano en het glasblazerseiland Murano. Vanaf Venetië kun je ook het eiland San Michele bezoeken. Het eiland ligt slechts 400 meter van de stad Venetië vandaan, maar is een wereld van verschil. Letterlijk, want dit is het eiland van de doden. De Franse Napoleon veranderde dit eiland in 1807 in een begraafplaats. Nog steeds worden de doden door speciale gondola’s naar het eiland gebracht. Bekende personen die op deze begraafplaats liggen zijn componist Igor Stravinsky, wetenschapper Christian Doppler (van het Doppler effect) en dichter Ezra Pound. De kerk op het eiland – Chiesa di San Michele – is bovendien de oudste renaissance kerk in Italië.

Lees ook: dagtrip vanuit Venetië – de eilanden rondom Venetië in Italië

Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen

2. Cimitero Monumentale in Milaan, Italië

Italianen zijn goed in het herdenken van hun overledenen, want ook in Milaan vind je een bijzondere begraafplaats: Cimitero Monumentale. Op deze immense begraafplaats vind je de mooiste grafstenen en veel invloedrijke families liggen hier begraven in rijkelijk versierde gebouwen. Het is haast een openluchtmuseum met zó veel mooie graven. Het terrein is erg groot, dus je bent hier gemakkelijk 1,5 uur zoet. Onder meer Hermann Einstein, de vader van wetenschapper AlbertEinstein, ligt hier begraven.

Lees ook: 21x wat te doen in Milaan? (véél gratis tips!)

Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen

3. Père Lachaise in Parijs, Frankrijk

Nog een in de categorie bijzondere begraafplaatsen. Père Lachaise in Parijs is een van de meest beroemde begraafplaatsen. Eigenlijk niet eens zozeer vanwege de graven, maar vanwege de mensen die hier begraven liggen. Tientallen beroemdheden hebben hier hun laatste rustplaats. Wie liggen hier zoal? De Nederlandse schilder Karel Appel. De Poolse componist Frédéric Chopin. De Franse toneelschrijver Molière en de zangeres Édith Piaf. De Amerikaanse zanger Jim Morrison. De Ierse schrijver Oscar Wilde. En dat zijn slechts een paar namen.

Bij de ingangen van de begraafplaats vind je tegenwoordig een plattegrond met nummers die aangeven wie waar begraven ligt. Tip: maak een foto van de plattegrond, anders ben je een eeuwigheid aan het zoeken naar een specifiek graf. Dit is namelijk de grootste begraafplaats waar ik ooit ben geweest!

Bijzondere-begraafplaatsen

4. City of the Dead in Caïro, Egypte

Als er mensen zijn die op een bijzondere manier met de dood omgaan zijn het de Egyptenaren wel. De vroege Egyptenaren begroeven mensen vroeger alleen op de westelijke oever van de Nijl. Dit was voor hen namelijk de kant van de doden. Dit ging altijd gepaard met vele rituelen, om de overledene veilig naar het rijk van de doden te leiden. Het is daarom niet gek dat je ook in Egypte bijzondere begraafplaatsen tegenkomt. 

Voor Islamitische begraafplaatsen in Egypte gelden andere regels. Binnen de miljoenenstad Caïro is een enorme begraafplaats te vinden, genaamd City of the Dead. Deze gigantische necropolis ligt in het zuidoosten van de stad, op de oostelijke oever. Door de jaren heen is deze plek veranderd van een begraafplaats naar een stad binnen Caïro waar mensen met hun hele familie wonen. De families van de overledenen betalen namelijk mensen om de graven te bewaken. Omdat ze hier dagen nacht moeten zijn wonen die bewakers én hun familieleden dus hier. Het is heel maf om door deze necropolis te rijden (wandelen zou ik niet aanraden, tenzij je met een gids bent) en te zien hoe er fruit op straat wordt verkocht en mensen op straat met elkaar bijpraten. Geen idee of er inmiddels meer levenden als overledenen in de City of the Dead in Caïro zijn.. 

Lees ook: de stad van duizend oplichters en minaretten – Caïro in Egypte

Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen

5. Manilla North Cemetery in de Filipijnen

Als we het hebben over mensen die op begraafplaatsen wonen is Manila ook een bijzondere stad. In het noorden van de Filipijnse hoofdstad vind je namelijk Manilla North Cemetery. Manilla North Cemetery wordt ook wel Cementerio del Norte genoemd. Dit is de woonplaats voor duizenden mensen in Manilla. Het is maf om langs de grote grafhuizen te wandelen en te beseffen dat sommige mensen hier hun hele leven hebben doorgebracht, hier zijn opgegroeid. Er is zelfs een supermarkt aanwezig!

Lees ook: El Nido, het fantoomparadijs in de Filipijnen

Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen

6. Oude Joodse begraafplaats in Praag, Tsjechië

De Oude Joodse begraafplaats in Praag is de oudste Joodse begraafplaats in Europa die nog bestaat. Deze begraafplaats vind je in de Joodse wijk Josefov. Hier staan meer dan 10.000 grafstenen. Maar er liggen maar liefst 10 keer zo veel mensen begraven op deze begraafplaats! De eerste persoon werd hier begraven in 1439, de laatste in 1787. Volgens het Joodse geloof mag je een graf niet ruimen en liggen de doden dus in lagen op elkaar begraven. Het is hierdoor een wirwar aan grafstenen. Het is traditie om op een Joodse begraafplaats steentjes en briefjes achter te laten met een wens (iets dat ook bij de Klaagmuur in Jeruzalem gebeurt). Het kerkhof is overigens onderdeel van het Joods Museum in Praag.

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

Bijzondere-begraafplaatsen
Bijzondere-begraafplaatsen

Er zijn ongetwijfeld nog meer bijzondere begraafplaatsen. Ken jij er eentje die zeker vermeld moet worden? Laat het mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments