Berlijn voor digital nomads: fijne koffiezaken en werkplekken

Berlijn is een populaire bestemming voor digital nomads; oftewel mensen die online werken en niet aan één locatie gebonden zijn. Ben jij op zoek naar fijne koffiezaken en werkplekken in Berlijn? Dan heb je vast iets aan deze blog over Berlijn voor digital nomads!

Lees ook: Berlijn tips – dit wil je niet missen tijdens jouw citytrip

Berlijn is niet voor niets populair bij digital nomads. Er is veel te doen en te zien in Berlijn, de sfeer is prettig én er zijn veel leuke koffiezaken. Je komt bovendien veel andere ondernemers en freelancers tegen die (tijdelijk) in Berlijn wonen. Zo bouw je gemakkelijk een leuk netwerk op. En ook fijn: je wordt niet vreemd aangekeken als je jouw laptop in een koffiezaak openklapt. Dat is in Berlijn hartstikke normaal – zelfs veel werknemers werken wel eens een dagje buiten de kantoorsmuren.

Wanneer is het een goede werkplek voor digital nomads?

Voor mij zijn er een aantal zaken belangrijk als ik buiten de deur werk. Allereerst moet het internet goed werken. Zonder goede WiFi kan ik een deel van mijn werk niet uitvoeren, dus dat moet in orde zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er goede koffie wordt geschonken (ik drink véél koffie). Ook is het voor mij belangrijk dat de menukaart vegetarische en gezonde opties heeft. Vooral als ik hier de hele dag doorbreng.

Ook niet geheel onbelangrijk: zijn er wel stopcontacten aanwezig? Mijn laptop kan een paar uur zonder stroom, maar uiteindelijk wil ik hem toch een keer opladen. Ook door het editen van video’s en foto’s gaat de laptop sneller leeg dan tijdens teksten schrijven. Tot slot vind ik het belangrijk hoe de sfeer ergens is. Ik wil me namelijk niet bezwaard voelen om mijn laptop open te klappen in een koffiezaak. Sommige koffiezaken zijn vooral gericht op toeristen en ‘snelle’ bezoekers, waardoor dit geen ideale plek is om (een hele dag) te werken.

Co-workings in Berlijn bezoeken via GetCroissant

Verspreid door Berlijn vind je fijne werkplekken en leuke koffiezaken om te werken. Berlijn is namelijk een stad die is gericht op flexwerkers, expats en digital nomads. Wil je liever in een co-working werken als je in Berlijn bent? Via GetCroissant kun je gebruikmaken van co-working spaces over de hele wereld. Dit platform biedt namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van werkplekken over de hele wereld. Er zijn verschillende abonnementen, afhankelijk van hoe vaak jij deze werkplekken gebruikt. Het is een goede manier om in het buitenland expats en lokale ondernemers te leren kennen. Via deze link geef ik jou €15 euro korting op jouw abonnement, zodat je GetCroissant lekker goedkoopt kunt uitproberen!

Lees ook: digital nomad worden – hoe doe je dat en waar begin je?

Berlijn voor digital nomads: fijne plekken om te werken

1. Westberlin (Kreuzberg)

Locatie: Westberlin ligt aan de Friedrichstrasse, niet ver van Checkpoint Charlie vandaan. De koffiezaak ligt net op de rand tussen de wijken Kreuzberg en Mitte.

Koffiezaak: In deze koffietent zitten bijna alleen maar mensen met een laptop, dus je hoeft je niet bezwaard te voelen om dit ook te doen. De inrichting is een beetje Scandinavisch en minimalistisch, maar dat vind ik soms wel fijn aan een werkplek. Niet te veel afleidingen. Er is trouwens wel een rek met tijdschriften, al zijn de meeste bladen Duitstalig. Er zijn veel kleine tafels waar je met 1-3 personen kunt zitten, maar ook een paar grotere tafels. Er zijn een paar tafels waar is aangegeven dat je daar niet met een laptop mag zitten.

Internet: goede WiFi

Stopcontacten: er zijn een paar stopcontacten. Achterin is een grote tafel waar vaak mensen met hun laptops en opladers zitten.

Menukaart: ze serveren hier prima koffie. Er is jammer genoeg niet heel veel te bestellen wat betreft eten: voornamelijk gebak, soep en salades. Voor €5-6 euro heb je een koffie en een gebakje.

Berlijn-Duitsland

2. Funk You (Mitte)

Locatie: Funk You ligt aan de Rosenthaler Strasse, in de centraal gelegen wijk Mitte.

Koffiezaak: Funk You is een beetje een hipster koffietentje. You hate it or you love it. Ik vind deze koffiezaak in ieder geval een prettige plek om een dagje te werken. Veel mensen zitten hier met hun laptop, er is veel lichtinval en je wordt niet gestoord. Bovendien vind ik de inrichting erg leuk, lekker veel planten!

Internet: prima internet

Menukaarten: veel lekkere en gezonde opties. Porties lijken niet groot, maar ik vond ze toch vullend. Voor een lunch met drinken ben je ongeveer €10 euro kwijt. De healthy smoothies zijn een aanrader! En ook erg fijn: ze hebben zelfs vegan opties, zoals de taarten, vegan wrap en diverse salades.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

3. Commonground, Mitte (permanent gesloten)

Locatie: Fijne en centrale locatie, in de Rosenthaler Strasse. De U-bahn halte Rosenthaler Platz vind je recht voor de deur.

Koffiezaak: in eerste instantie lijkt deze koffiezaak niet zo groot. Maar als je naar binnen loopt zie je dat er achterin nóg een ruimte, een vergaderzaal met glazen muren én een binnentuin is. De tafel waar de meeste flexwerkers en digital nomads zitten vind je voorin. Het is leuk ingericht, dus als je wat tijd hebt zou ik zeker een rondje lopen om alles te bekijken.

Internet: snelle WiFi. Ik kon zelfs foto’s en video’s uploaden. Wel een groot nadeel is dat je het internet maar 1 uur per dag kunt gebruiken bij Commonground (per apparaat).

Stopcontacten: de tafel voorin het restaurant heeft stopcontacten én ingangen voor USB.

Menukaarten: niet héél veel opties en sommige vind ik wat prijzig (€9-13 euro voor een maaltijd), maar het zijn wel lekkere keuzes. Denk aan french toast en brood met avocado. Een aanrader is de homemade icea tea, al is de koffie hier ook prima.

Extra: in het weekend mogen mensen hier niet met een laptop zitten vanwege de drukte. Je kunt hier dus alleen doordeweeks werken met jouw laptop.

Berlijn-digital-nomads-koffiezaken-werkplekken-Commonground
Berlijn-digital-nomads-koffiezaken-werkplekken-Commonground

4. Unicorn Weinbergspark (Mitte)

Locatie: Unicorn Weinbergspark vind je aan de Brunnenstrasse, niet ver van Commonground (hierboven) vandaan.

Koffiezaak: met de naam Unicorn heb je bij mij sowieso al punten gewonnen. Unicorn heeft verschillende co-working plekken in Berlijn (en zelfs andere Duitse steden). Je vindt hier veel andere ondernemers, zowel lokaal als internationaal. Achterin is een kleine ruimte om mini-vergaderingen (tot 3 personen) te voeren.

Internet: snel internet, ik kon zelfs foto’s en video’s uploaden. Als je iets bestelt krijg je een briefje met een code voor het internet. Deze kun je dan 1 uur gebruiken. Als je een nieuwe code nodig hebt, gewoon even om een nieuw briefje vragen.

Stopcontacten: bij bijna iedere zitplek vind je wel een stopcontact, vaak onder de tafel of bank.

Menukaarten: veel soorten koffie en thee voor goede prijzen. Een aanrader is de ijskoffie met maple syrup. Er zijn wel wat mogelijkheden om iets te eten. Dit zijn wel vooral kleine hapjes, zoals bananenbrood, en geen uitgebreide lunches.

Lees ook: onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn-digital-nomads-koffiezaken-werkplekken-Unicorn
Berlijn-digital-nomads-koffiezaken-werkplekken-Unicorn

5. Roamers (Neukölln)

Locatie: Roamers vind je aan de Panierstrasse in het zuiden van Berlijn, in de wijk Neukölln.

Koffiezaak: de koffiezaak is niet erg groot: er passen hooguit 20 mensen binnen. Er is echter ook een buitenterras bij de entree. Als je van lekker ontbijten/lunchen en leuke decoratie houdt moet je zeker naartoe. Let op: Roamers is op maandagen gesloten.

Internet: geen internet. Je kunt hier dus wel zitten om te werken, maar niet om internet te gebruiken.

Menukaarten: eten is erg lekker en uitgebreid. De maaltijden zijn wat duurder dan wat ik gewend ben in Berlijn (€10-15 euro), maar het zijn flinke porties. Ook fijn: ze houden rekening met allergieën en kunnen veel gerechten gluten-vrij, lactose-vrij of veganistisch maken.

Extra: let op dat je alleen met contant geld kunt betalen, pinnen is niet mogelijk.

Berlijn-Roamers
Berlijn-Roamers

6. Five Elephant (Kreuzberg)

Locatie: prettige locatie aan de Reichenberger Strasse, in de wijk Kreuzberg. Je loopt zo naar de Spree en de East Side Gallery.

Koffiezaak: je kunt zowel binnen als buiten zitten. In het weekend mag je hier eigenlijk niet met je laptop zitten, maar als je buiten een tafeltje vindt is het op zich geen probleem (ik heb het meer mensen zien doen).

Internet: geen WiFi, dus je kunt hier niet werken als je internet nodig hebt.

Menukaarten: sommige mensen vinden de koffie van Five Elephant zelfs de beste van heel Berlijn. Dat durf ik niet te zeggen, maar erg goed is ie in ieder geval wel. De taarten zijn wel de lekkerste die ik in de hele stad tot nu toe heb geproefd. Smaken zoals cheesecake en worteltaart, maar ook bijzondere smaken zoals bosbessen. Erg lekker!

Berlijn-digital-nomads-koffiezaken-werkplekken-Five-Elephant

Lees ook: hippe hotspots in Berlijn – waar kun je lekker eten & drinken?

Ken jij nog meer fijne werkplekken in Berlijn voor digital nomads? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten! En ben je op zoek naar andere Nederlandse digital nomads? Word dan gratis lid van mijn Facebookgroep Wereldse Ondernemers. Speciaal voor Nederlandstalige (online) ondernemers en digital nomads!

Reacties via Facebook account

comments