Welke plant is dit? Apps om planten te herkennen

Je staat in het tuincentrum, op zoek naar een mooie kamerplant. Je staat voor een rij planten en je vraagt je ongetwijfeld af: welke plant is dit? Niet iedere plant is geschikt voor beginners. Sommige kamerplanten hebben veel verzorging nodig, naar andere planten hoef je amper om te kijken. Sommige zijn luchtzuiverend, terwijl andere juist weer giftig kunnen zijn. Niet zo handig als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Het is daarom wel handig om uit te zoeken welke plant jij in huis wilt nemen. Gelukkig bestaan er fijne apps om planten te herkennen!

pannenkoekenplant-makkelijke-kamerplanten

Fijne apps om planten te herkennen

1. App om planten te herkennen: PlantNet

PlantNet is een geweldige app om planten te herkennen, voor zowel de beginner als de vergevorderde plantenliefhebber. Het is een makkelijke app om planten te herkennen. De app heeft namelijk duizenden soorten in zijn encyclopedie staan. Het werkt heel simpel. Je maakt een foto van de plant. Zorg dat deze scherp is en dat je details ziet. Je kunt ook een foto uit jouw fotogalerij uploaden als je momenteel geen foto kunt maken. De app zoekt op basis van het gerelateerde plantonderdeel. De makkelijkste manier hoe de app planten kan herkennen is dankzij de bladeren, maar je kunt ook zoeken via de bloemen, vruchten of de schors.

Welke plant is dit? De plant geeft na het uploaden van de foto enkele opties. Bij iedere optie staat de familie, de Latijnse naam en vaak ook de gangbare naam. Door foto’s te vergelijken met jouw plant kom je erachter welke plant jij in jouw handen hebt. De eerste optie is niet altijd de juiste match, dus ik zou aanraden om ook andere apps te gebruiken om jouw plant te herkennen.

That’s it! Je kunt de app gebruiken voor kamerplanten, maar ook om wilde planten te herkennen. Dus ook erg leuk om met de app planten te herkennen als jij een wandeling in het bos maakt.

De app is gratis te downloaden voor Android en iOs.

Lees ook: zelf plantenvoeding maken? Zo doe je dat!

Apps-om-planten-te-herkennen
scindapsus-pictus-makkelijke-kamerplant-op-vensterbank

2. Nog een app om planten te herkennen: LeafSnap

LeafSnap lijkt veel op Plantnet. Ook deze app heeft duizenden planten in zijn systeem staan. En het werkt ook weer heel simpel: je maakt of uploadt een foto van een plant. Vervolgens krijg je meerdere opties en moet je zelf kiezen welke optie het beste matcht met jouw plant. De eerste optie is niet altijd de juiste optie, dus daarom vind ik het fijn om de apps PlantNet en LeafSnap allebei te gebruiken. Ik gebruik LeafSnap om mijn planten in één lijst bij elkaar te hebben.

De app is gratis te downloaden voor Android en iOs. Tussendoor komen er wel advertenties. Ik vind ze niet storend, maar anders kun je een Premiumaccount nemen ($4 dollar per maand).

Leafsnap-app-om-planten-te-herkennen
Echeveria-makkelijke-kamerplanten

3. Welke plant is dit? Foto’s & community via app PictureThis

PictureThis is ook een van de fijnste apps om planten te herkennen. Door simpelweg een foto te nemen kan de app planten identificeren. Ook in deze app maak je een foto van een plant of selecteer je een foto uit jouw map met camerafoto’s. De app geeft vervolgens een paar opties. Je krijgt ook de beschrijving, de zorggids en karakteristieken van de plant te zien.

Is er geen match? Dan kun jij jouw foto uploaden naar de gemeenschap. Dat is ook gelijk wat ik leuk vind aan deze app: de community met andere plantenliefhebbers. Jij kunt ook op andermans foto’s reageren als je denkt dat jij het antwoord hebt.

De app heeft een gratis proefperiode van 7 dagen, daarna betaal je €20 euro per jaar. De app is te downloaden voor Android en iOs.

Lees ook: planten water geven tijdens vakantie, zo doe je dat!

Sempervivum-makkelijke-kamerplanten
Welke-plant-is-dit-app-planten-herkennen

4. Wanneer hebben jouw planten water nodig? Schema via Plantsome

Tot slot wil ik Plantsome aanraden als app om planten te herkennen. Dit is een Nederlandstalige app waar je meer informatie over jouw kamerplant vindt. De meeste reguliere kamerplanten staan in hun systeem. Ik heb meer dan 20 planten en alleen mijn roze Hypoestes kon ik niet terugvinden. Over iedere plant vind je ook basisinformatie over de verzorging, want iedere plant wil iets anders. Hoe veel water geef je hem? Hoe veel daglicht heeft jouw plant nodig? Is de plant luchtzuiverend? En zijn huisdieren en kinderen veilig in de buurt van jouw plant? Al die informatie vind je in de app van Plantsome.

Je kunt jouw planten opslaan en Plantsome maakt dan een waterschema voor jouw kamerplanten. Helemaal accuraat is het schema niet altijd: ik moet volgens het schema vaker water geven dan mijn planten willen. En voor veel planten geldt: geef ze liever te weinig dan te veel water. Ik voel meestal in de potgrond of mijn planten weer water nodig hebben. Maar het schema is wel een goede houvast om jouw planten in de gaten te houden. Ik heb hem alleen ingesteld voor een waterschema, maar je kunt deze ook voor plantenvoeding instellen.

De app is gratis te downloaden voor Android en iOs.

cactus-makkelijke-kamerplanten
Plantsome-app-voor-planten-water-geven

Lees ook: makkelijke kamerplanten – deze zijn ideaal voor beginners!

Je hoeft je voortaan niet meer af te vragen: welke plant is dit? Want met deze apps kun jij gemakkelijk planten herkennen. Ken jij nog meer nuttige apps om planten te herkennen? Deel de tip met mij en anderen via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments