Kom in de Colombia stemming: voorbereiding voor jouw reis

“Ik werd verliefd op de mensen, die zo lief en behulpzaam zijn. Zo geduldig, ook al duurt het soms een eeuwigheid om de juiste Spaanse zinnen te formuleren. Zo trots op hun land. Zo blij dat er eindelijk mensen zijn die hun prachtige Colombia willen bezoeken. Zo vol levenslust. De meeste mensen hier zijn niet rijk, maar wat betekent dat eigenlijk: rijk zijn? Mensen zijn in mijn ogen rijk wanneer ze genieten van het leven, alsof iedere dag hun laatste is. En misschien is dat simpelweg ook wel de manier waarop de Colombianen naar het leven kijken, na zo veel moeilijke en zware jaren. Jaren van oorlog. Drugs. Liquidaties. Vluchten. Angst. Honger. Onwetendheid. Maar dit heeft het vuur in hun harten niet geblust. Integendeel: ze leven als nooit tevoren.”

Een jaar geleden nam ik afscheid van een van de mooiste bestemmingen waar ik tot nu toe ben geweest: Colombia. Regelmatig krijg ik vragen over de landen die ik heb bezocht, maar de meeste vragen gaan beslist over Colombia. In dit artikel beantwoord ik een paar veelvoorkomende vragen en geef ik bovendien tips hoe je van tevoren in de Colombia stemming kunt komen!

colombia15

Meest gestelde vragen over een backpacken in Colombia

1. Kan ik backpacken in Colombia of is Colombia (te) gevaarlijk?

Veiligheid is relatief, want de situatie in een land kan binnen één dag veranderen. Overal ter wereld. Ik had niet graag in mijn eentje door Colombia gereisd in de jaren 80. Medellín stond destijds vanwege de drugsoorlog bekend als de gevaarlijkste stad ter wereld en ook reizen door het land was niet zonder gevaren vanwege de FARC. Op dat moment had ik het té gevaarlijk gevonden om door het land te reizen en daar zijn ook veel Colombianen het mee eens.

Maar in het najaar van 2015 reisde ik twee maanden door Colombia en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. En ik ben zelfs in de sloppenwijken van Bogotá beland (wat overigens geen must do is haha). De meeste mensen in Colombia hebben juist het beste met je voor en letten op je, helpen je. Zij willen dat jij een mooie tijd beleeft in hun land. Maar zoals gezegd: veiligheid is relatief, en natuurlijk kan er iets in Colombia gebeuren. Het is immers een land in ontwikkeling en armoede is nog steeds een groot probleem.

Enkele tips die ik je kan meegeven om de kans te beperken dat er iets vervelends gebeurt:

  1. Loop ’s avonds niet alleen over straat. Gebeurt dit onverwachts toch? Zorg dat je lege straatjes zonder zicht vermijd.
  2. Loop met zo min mogelijk spullen over straat; van een kale kip valt niet te plukken, zeg maar. Kun je dan wel een camera meenemen en gebruiken? Ja hoor. Sterker nog: ik had een dure spiegelreflexcamera bij me en ik heb er constant mee rondgelopen. Loop er alleen niet mee te koop. Hetzelfde geldt voor dure sieraden en telefoons. Wandel bijvoorbeeld een winkeltje binnen als je iets op je telefoon wilt bekijken of opzoeken.
  3. Het is ontzettend rot als het gebeurt, maar verzet je niet als je wordt overvallen. De meeste overvallers in Colombia zijn niet uit op geweld, maar enkel op de spullen. Wie tegenstribbelt kan echter wel een messteek of zelfs een kogel ontvangen. En die telefoon of camera is niet jouw leven waard, toch?
  4. Iedere keer als ik naar een nieuwe stad of bestemming vertrok maakte ik een back-up van al mijn foto’s en notities. Het is dus erg handig om een harde schijf en/of meerdere SD-kaarten mee te nemen.

colombia8

2. Is Colombia veilig voor vrouwelijke solo-reizigers?

Allereerst: super tof dat je als vrouw alleen op avontuur gaat! Ik kan het namelijk alleen maar aanraden om dit minimaal één keer in je leven te doen. Colombia is nog niet heel bekend bij backpackers, maar je zult zeker andere reizigers tegenkomen. Met name in steden zoals Medellín en Cartagena wemelt het van de buitenlanders. Alleen heb ik me nooit gevoeld in Colombia. Daar hoef je je beslist geen zorgen over te maken.

Als vrouw heb je wel gegarandeerd aanspraak van de mannelijke Colombianen. Niet iedereen zit daar op te wachten, dus je moet je hier mentaal wel op voorbereiden. Soms helpt het door te zeggen dat je een vriend hebt (Spaans: tengo novio) of door een ring om te doen en te zeggen dat je getrouwd bent. Mijn ervaring is dat duidelijkheid de beste oplossing is. Als je niet meer wilt dan salsa dansen of een praatje maken, dan moet je dat vooral zéggen en duidelijk maken.

3. Is het noodzakelijk om Spaans te leren als ik naar Colombia ga?

Het is natuurlijk aan jezelf om te beslissen of je hier tijd in wilt investeren, maar ja: persoonlijk vind ik het erg verstandig om een woordje Spaans te leren als je naar Colombia gaat. Met name als je alleen gaat reizen. In Colombia spreken namelijk veel mensen geen of heel gebrekkig Engels. Als je het échte, authentieke Colombia wilt ervaren is het dus leuk om een woordje Spaans te kunnen spreken en verstaan. Ik heb regelmatig een tour in het Spaans gevolgd, simpelweg omdat er geen Engelse variant mogelijk was. En hoewel andere reizigers soms wel Spaans spreken is het wel zo fijn als je niet constant afhankelijk bent van deze mensen.

Het helpt al zo veel als je in ieder geval in het Spaans kunt vragen waar de toilet is, wat voor eten je wilt bestellen of als je een muzikant op straat een compliment kunt geven. De mensen vinden het alleen maar ontzettend leuk dat je moeite steekt in het leren van een nieuwe taal en ze hebben eindeloos veel geduld met beginnende sprekers. Ik spreek uit ervaring. In dit artikel geef ik een paar tips hoe je een nieuwe taal kunt leren!

4. Hoeveel weken moet ik rekenen voor Colombia & wat is een leuke route?

Zelf was ik meer dan 8 weken in Colombia en ik heb nog lang niet alles gezien. Colombia is namelijk een van de grootste landen in Latijns-Amerika en de regio’s zijn zo ontzettend divers. Het ligt natuurlijk aan de tijd die je hebt en aan wat voor type plekken je wilt bezoeken, maar de gemiddelde reiziger blijft ongeveer 3 tot 4 weken in Colombia. Ik deel hier een leuke route, waarbij je natuur, strand en steden kunt combineren:

1. Bogotá, de hoofdstad van Colombia

De meeste mensen arriveren in de hoofdstad Bogotá. Aanraders zijn de fietstour door de stad, de uitzichten vanaf Monserrate en een uitstap naar de zoutkathedraal van Zipaquirá. Klik hier voor meer tips voor Bogotá.

colombia2

2. Tatacoa woestijn in Colombia

De Tatacoa woestijn ligt enigszins van de route af, dus sommige mensen met tijdgebrek zullen deze plek overslaan. Maar eigenlijk moet je dat niet doen, want het was een van de tofste plekken tijdens mijn bezoek aan Colombia. Hoogtepunten zijn de wandeling langs de vreemd gevormde rotsen, slapen in een hangmat en het zien van de allermooiste sterrenhemel. Benieuwd? Klik hier door naar de foto’s!

colombia3

3. Koffieregio van Colombia

De koffieregio van Colombia mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een rondreis door het land. Salento is een schattig bergdorp vanwaar je verschillende dingen kunt ondernemen. Vergeet niet een wandeling te maken door het nabijgelegen Valle de Cocora, een koffieboerderij (oftewel een finca) te bezoeken en te genieten van de rust.

colombia13
colombia14

4. Medellin, stad van de eeuwige lente

Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Het weer is hier namelijk altijd aangenaam. Door de centrale ligging in Colombia kun je Medellín eigenlijk niet mislopen. Maak onder andere een rit met de metro/kabelbaan over de sloppenwijken naar het hoger gelegen Parque Arvi, bewonder de bijzondere beelden van Boteró in het centrum of maak een daguitstap naar het kleurrijke dorp Guatapé.

colombia6

5. Het kleurrijke Cartagena in het noorden van Colombia

De Caribische kust van Colombia laat je al je zorgen vergeten. Plan zeker een paar dagen in voor Cartagena. Het is heerlijk om door het kleurrijke centrum te dwalen, langs schattige cafeetjes en eeuwenoude bouwwerken. Aanraders zijn een wandeling over de stadsmuur, de Free Walking Tour en een bezoek per boot aan het prachtige Playa Blanca.

colombia11
colombia12

6. Barranquilla: carnaval vieren in Colombia

Mocht je rond februari in Colombia zijn, breng dan zeker een bezoek aan Barranquilla. Het carnaval dat hier wordt gevierd is een van de grootste ter wereld!

7. Minca, Tayrona Nationaal Park en andere plekken in het noorden van Colombia

Naast Cartagena zijn er nog andere plaatsen aan de kust die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het dorp Taganga staat bekend om de relatief goedkope duikcursussen, in de bergachtige omgeving van Minca kun je heerlijk wandelen en Palomino is de perfecte kustplaats om helemaal tot rust komen. Mocht je wat extra tijd hebben, overnacht dan in het Nationaal Park Tayrona. Ware wandelliefhebbers kunnen de meerdaagse wandeling naar Ciudad Perdida ondernemen. Je voelt je tijdens deze tour als de avonturiers van vroeger, zoals Indiana Jones en Christoffel Columbus! Deze tocht moet weliswaar met een gids worden ondernomen en zij vertrekken niet iedere dag, dus houd hier van tevoren rekening mee tijdens het plannen van deze tour.

8. Outdoorparadijs San Gil in Colombia

San Gil is een perfecte stop voor liefhebbers van natuur, avontuur en adrenaline. In dit artikel lees je wat er zoal te doen is in de omgeving van San Gil.

colombia1

9. Het lieflijke dorp Villa de Leyva in Colombia

Het pittoreske Villa de Leyva is de perfecte stop voordat je weer naar het drukke Bogotá vertrekt.

colombia5

Kom in de Colombia stemming!

Duik in de Colombiaanse keuken

Ben jij een keukenprins of –prinses? Dan vind je het vast heerlijk om alvast Colombiaanse gerechten uit te proberen voordat jouw vertrek. Empanadas zijn een geliefde snack in Colombia, maar deze kun je thuis ook gemakkelijk klaarmaken. Daarnaast eten ze in Colombia veel arepa’s; broodjes gemaakt van maismeel-deeg die meestal op de barbecue worden klaargemaakt. Vaak worden deze bij het ontbijt met kaas of ander beleg geserveerd.

Arequipe herinnert mij ook aan Colombia: een soort karamelstroop die in andere landen ook wel dulce de leche wordt genoemd. In sommige toko’s kun potten arequipe kopen. Tot slot drinken de Colombianen hun warme chocolademelk op een vrij bijzondere manier: met kaas. Op Colombia.nl vind je nog veel meer typisch Colombiaanse gerechten!

colombia4

Films, series en boeken met Colombia thema

Colombia heeft een best wel complexe geschiedenis. Zowel de FARC als de alsmaar voortdurende drugsoorlog heeft Colombia het gevaarlijke imago gegeven waar het land maar moeilijk vanaf komt. Wil je meer over het land en de geschiedenis leren? Dan heb ik een aantal aanraders wat betreft films, series en boeken voor je!

colombia7

De meest bekende serie over Colombia is waarschijnlijk Narcos (Netflix). Maar wat een goede serie is dit zeg! Ik keek seizoen 1 terwijl ik in Colombia was. Natuurlijk is de serie wat geromantiseerd en zijn sommige situaties enigszins anders in beeld gebracht. Maar ik denk dat de makers zich redelijk hebben gefocust op de feitelijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in het leven van de beroemde Pablo Escobar en zijn Medellínkartel. Seizoen 2 staat inmiddels ook online!

Ik weet niet meer precies waar of wanneer ik over de komediefilm Lecciones para un Beso heb gehoord, maar wat mij betreft is dit een vermakelijke manier om Colombia te leren kennen. Het verhaal gaat over een jongen in Cartagena die verliefd wordt op een meisje en liefdesadvies krijgt van verschillende mannen. Ik denk dat de film ook met Engelse ondertiteling te vinden is, al moet ik bekennen dat het waarschijnlijk wel even een zoektocht op het internet is..

In het boek Gegijzeld van Tom Howes, Gary Brozek en Marc Gonsalves wordt heel bijzonder beschreven wat er gebeurt met enkele mensen die neerstorten in de jungle van Colombia en meerdere jaren gevangen worden gehouden door de FARC.

Alles wat je wilt weten over Colombia

Natuurlijk ben je bij Corners of the World aan het juiste adres als je informatie over Colombia zoekt. Op deze pagina vind je alles wat ik er tot nu toe over geschreven heb. Nog meer vragen? Stuur mij gerust een mailtje!

Maar er zijn nog meer websites die ik aanraad als je naar Colombia vertrekt. Voordat ik naar Colombia vertrok had ik contact met blogger Sabine. Zij nodigde mij uit om een nachtje bij haar te overnachten in Bogotá en omdat de klik zo goed was bleef ik uiteindelijk 2 weken bij haar logeren. Wat een leuke meid! Sabine is voor de liefde naar Colombia verhuisd en blogt op haar website BeSabine over haar leven en de dingen die haar opvallen.

Daarnaast zou ik aanraden om een kijkje te nemen op Colombia.nl: een fijne informatieve website over het prachtige Colombia. Als je bovendien fan bent van mijn artikelen zul je het al helemaal leuk vinden om te horen dat er op deze website ook een aantal door mij geschreven artikelen op te vinden zijn! Onder meer over plekken waar ik (nog) niet over heb geschreven op Corners of the World, zoals Palomino.

colombia9

Ik hoop dat jullie flink geïnspireerd zijn om Colombia te bezoeken, een van de mooiste landen op deze aardbol. Mochten jullie nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter of stuur me een mailtje.

Ik heb dit artikel geschreven in samenwerking met Colombia.nl. Daarnaast vind je in deze blog affiliate links. Meer informatie over affiliate en samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments