colombia-trip

Kom in de Colombia stemming: voorbereiding voor jouw reis

“Ik werd verliefd op de mensen, die zo lief en behulpzaam zijn. Zo geduldig, ook al duurt het soms een eeuwigheid om de juiste Spaanse zinnen te formuleren. Zo trots op hun land. Zo blij dat er eindelijk mensen zijn die hun prachtige Colombia willen bezoeken. Zo vol levenslust. De meeste mensen hier zijn niet rijk, maar wat betekent dat eigenlijk: rijk zijn? Mensen zijn in mijn ogen rijk wanneer ze genieten van het leven, alsof iedere dag hun laatste is. En misschien is dat simpelweg ook wel de manier waarop de Colombianen naar het leven kijken, na zo veel moeilijke en zware jaren. Jaren van oorlog. Drugs. Liquidaties. Vluchten. Angst. Honger. Onwetendheid. Maar dit heeft het vuur in hun harten niet geblust. Integendeel: ze leven als nooit tevoren.”

Een jaar geleden nam ik afscheid van een van de mooiste bestemmingen waar ik tot nu toe ben geweest: Colombia. Regelmatig krijg ik vragen over de landen die ik heb bezocht, maar de meeste vragen gaan beslist over Colombia. In dit artikel beantwoord ik een paar veelvoorkomende vragen en geef ik bovendien tips hoe je van tevoren in de Colombia stemming kunt komen!

colombia15

Meest gestelde vragen over een backpacken in Colombia

1. Kan ik backpacken in Colombia of is Colombia (te) gevaarlijk?

Veiligheid is relatief, want de situatie in een land kan binnen één dag veranderen. Overal ter wereld. Ik had niet graag in mijn eentje door Colombia gereisd in de jaren 80. Medellín stond destijds vanwege de drugsoorlog bekend als de gevaarlijkste stad ter wereld en ook reizen door het land was niet zonder gevaren vanwege de FARC. Op dat moment had ik het té gevaarlijk gevonden om door het land te reizen en daar zijn ook veel Colombianen het mee eens.

Maar in het najaar van 2015 reisde ik twee maanden door Colombia en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. En ik ben zelfs in de sloppenwijken van Bogotá beland (wat overigens geen must do is haha). De meeste mensen in Colombia hebben juist het beste met je voor en letten op je, helpen je. Zij willen dat jij een mooie tijd beleeft in hun land. Maar zoals gezegd: veiligheid is relatief, en natuurlijk kan er iets in Colombia gebeuren. Het is immers een land in ontwikkeling en armoede is nog steeds een groot probleem.

Enkele tips die ik je kan meegeven om de kans te beperken dat er iets vervelends gebeurt:

 1. Loop ’s avonds niet alleen over straat. Gebeurt dit onverwachts toch? Zorg dat je lege straatjes zonder zicht vermijd.
 2. Loop met zo min mogelijk spullen over straat; van een kale kip valt niet te plukken, zeg maar. Kun je dan wel een camera meenemen en gebruiken? Ja hoor. Sterker nog: ik had een dure spiegelreflexcamera bij me en ik heb er constant mee rondgelopen. Loop er alleen niet mee te koop. Hetzelfde geldt voor dure sieraden en telefoons. Wandel bijvoorbeeld een winkeltje binnen als je iets op je telefoon wilt bekijken of opzoeken.
 3. Het is ontzettend rot als het gebeurt, maar verzet je niet als je wordt overvallen. De meeste overvallers in Colombia zijn niet uit op geweld, maar enkel op de spullen. Wie tegenstribbelt kan echter wel een messteek of zelfs een kogel ontvangen. En die telefoon of camera is niet jouw leven waard, toch?
 4. Iedere keer als ik naar een nieuwe stad of bestemming vertrok maakte ik een back-up van al mijn foto’s en notities. Het is dus erg handig om een harde schijf en/of meerdere SD-kaarten mee te nemen.

colombia8

2. Is Colombia veilig voor vrouwelijke solo-reizigers?

Allereerst: super tof dat je als vrouw alleen op avontuur gaat! Ik kan het namelijk alleen maar aanraden om dit minimaal één keer in je leven te doen. Colombia is nog niet heel bekend bij backpackers, maar je zult zeker andere reizigers tegenkomen. Met name in steden zoals Medellín en Cartagena wemelt het van de buitenlanders. Alleen heb ik me nooit gevoeld in Colombia. Daar hoef je je beslist geen zorgen over te maken.

Als vrouw heb je wel gegarandeerd aanspraak van de mannelijke Colombianen. Niet iedereen zit daar op te wachten, dus je moet je hier mentaal wel op voorbereiden. Soms helpt het door te zeggen dat je een vriend hebt (Spaans: tengo novio) of door een ring om te doen en te zeggen dat je getrouwd bent. Mijn ervaring is dat duidelijkheid de beste oplossing is. Als je niet meer wilt dan salsa dansen of een praatje maken, dan moet je dat vooral zéggen en duidelijk maken.

3. Is het noodzakelijk om Spaans te leren als ik naar Colombia ga?

Het is natuurlijk aan jezelf om te beslissen of je hier tijd in wilt investeren, maar ja: persoonlijk vind ik het erg verstandig om een woordje Spaans te leren als je naar Colombia gaat. Met name als je alleen gaat reizen. In Colombia spreken namelijk veel mensen geen of heel gebrekkig Engels. Als je het échte, authentieke Colombia wilt ervaren is het dus leuk om een woordje Spaans te kunnen spreken en verstaan. Ik heb regelmatig een tour in het Spaans gevolgd, simpelweg omdat er geen Engelse variant mogelijk was. En hoewel andere reizigers soms wel Spaans spreken is het wel zo fijn als je niet constant afhankelijk bent van deze mensen.

Het helpt al zo veel als je in ieder geval in het Spaans kunt vragen waar de toilet is, wat voor eten je wilt bestellen of als je een muzikant op straat een compliment kunt geven. De mensen vinden het alleen maar ontzettend leuk dat je moeite steekt in het leren van een nieuwe taal en ze hebben eindeloos veel geduld met beginnende sprekers.

4. Hoeveel weken moet ik rekenen voor Colombia & wat is een leuke route?

Zelf was ik meer dan 8 weken in Colombia en ik heb nog lang niet alles gezien. Colombia is namelijk een van de grootste landen in Latijns-Amerika en de regio’s zijn zo ontzettend divers. Het ligt natuurlijk aan de tijd die je hebt en aan wat voor type plekken je wilt bezoeken, maar de gemiddelde reiziger blijft ongeveer 3 tot 4 weken in Colombia. Ik deel hier een leuke route, waarbij je natuur, strand en steden kunt combineren:

1. Bogotá, de hoofdstad van Colombia

De meeste mensen arriveren in de hoofdstad Bogotá. Aanraders zijn de fietstour door de stad, de uitzichten vanaf Monserrate en een uitstap naar de zoutkathedraal van Zipaquirá.

colombia2

2. Tatacoa woestijn in Colombia

De Tatacoa woestijn ligt enigszins van de route af, dus sommige mensen met tijdgebrek zullen deze plek overslaan. Maar eigenlijk moet je dat niet doen, want het was een van de tofste plekken tijdens mijn bezoek aan Colombia. Hoogtepunten zijn de wandeling langs de vreemd gevormde rotsen, slapen in een hangmat en het zien van de allermooiste sterrenhemel. Benieuwd? Klik hier door naar de foto’s!

colombia3

3. Koffieregio van Colombia

De koffieregio van Colombia mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een rondreis door het land. Salento is een schattig bergdorp vanwaar je verschillende dingen kunt ondernemen. Vergeet niet een wandeling te maken door het nabijgelegen Valle de Cocora, een koffieboerderij (oftewel een finca) te bezoeken en te genieten van de rust.

colombia13
colombia14

4. Medellin, stad van de eeuwige lente

Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Het weer is hier namelijk altijd aangenaam. Door de centrale ligging in Colombia kun je Medellín eigenlijk niet mislopen. Maak onder andere een rit met de metro/kabelbaan over de sloppenwijken naar het hoger gelegen Parque Arvi, bewonder de bijzondere beelden van Boteró in het centrum of maak een daguitstap naar het kleurrijke dorp Guatapé.

colombia6

5. Het kleurrijke Cartagena in het noorden van Colombia

De Caribische kust van Colombia laat je al je zorgen vergeten. Plan zeker een paar dagen in voor Cartagena. Het is heerlijk om door het kleurrijke centrum te dwalen, langs schattige cafeetjes en eeuwenoude bouwwerken. Aanraders zijn een wandeling over de stadsmuur, de Free Walking Tour en een bezoek per boot aan het prachtige Playa Blanca.

colombia11
colombia12

6. Barranquilla: carnaval vieren in Colombia

Mocht je rond februari in Colombia zijn, breng dan zeker een bezoek aan Barranquilla. Het carnaval dat hier wordt gevierd is een van de grootste ter wereld!

7. Minca, Tayrona Nationaal Park en andere plekken in het noorden van Colombia

Naast Cartagena zijn er nog andere plaatsen aan de kust die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het dorp Taganga staat bekend om de relatief goedkope duikcursussen, in de bergachtige omgeving van Minca kun je heerlijk wandelen en Palomino is de perfecte kustplaats om helemaal tot rust komen. Mocht je wat extra tijd hebben, overnacht dan in het Nationaal Park Tayrona. Ware wandelliefhebbers kunnen de meerdaagse wandeling naar Ciudad Perdida ondernemen. Je voelt je tijdens deze tour als de avonturiers van vroeger, zoals Indiana Jones en Christoffel Columbus! Deze tocht moet weliswaar met een gids worden ondernomen en zij vertrekken niet iedere dag, dus houd hier van tevoren rekening mee tijdens het plannen van deze tour.

8. Outdoorparadijs San Gil in Colombia

San Gil is een perfecte stop voor liefhebbers van natuur, avontuur en adrenaline. In dit artikel lees je wat er zoal te doen is in de omgeving van San Gil.

colombia1

9. Het lieflijke dorp Villa de Leyva in Colombia

Het pittoreske Villa de Leyva is de perfecte stop voordat je weer naar het drukke Bogotá vertrekt.

colombia5

Kom in de Colombia stemming!

Duik in de Colombiaanse keuken

Ben jij een keukenprins of –prinses? Dan vind je het vast heerlijk om alvast Colombiaanse gerechten uit te proberen voordat jouw vertrek. Empanadas zijn een geliefde snack in Colombia, maar deze kun je thuis ook gemakkelijk klaarmaken. Daarnaast eten ze in Colombia veel arepa’s; broodjes gemaakt van maismeel-deeg die meestal op de barbecue worden klaargemaakt. Vaak worden deze bij het ontbijt met kaas of ander beleg geserveerd.

Arequipe herinnert mij ook aan Colombia: een soort karamelstroop die in andere landen ook wel dulce de leche wordt genoemd. In sommige toko’s kun potten arequipe kopen. Tot slot drinken de Colombianen hun warme chocolademelk op een vrij bijzondere manier: met kaas. Op Colombia.nl vind je nog veel meer typisch Colombiaanse gerechten!

colombia4

Films, series en boeken met Colombia thema

Colombia heeft een best wel complexe geschiedenis. Zowel de FARC als de alsmaar voortdurende drugsoorlog heeft Colombia het gevaarlijke imago gegeven waar het land maar moeilijk vanaf komt. Wil je meer over het land en de geschiedenis leren? Dan heb ik een aantal aanraders wat betreft films, series en boeken voor je!

colombia7

De meest bekende serie over Colombia is waarschijnlijk Narcos (Netflix). Maar wat een goede serie is dit zeg! Ik keek seizoen 1 terwijl ik in Colombia was. Natuurlijk is de serie wat geromantiseerd en zijn sommige situaties enigszins anders in beeld gebracht. Maar ik denk dat de makers zich redelijk hebben gefocust op de feitelijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in het leven van de beroemde Pablo Escobar en zijn Medellínkartel. Seizoen 2 staat inmiddels ook online!

Ik weet niet meer precies waar of wanneer ik over de komediefilm Lecciones para un Beso heb gehoord, maar wat mij betreft is dit een vermakelijke manier om Colombia te leren kennen. Het verhaal gaat over een jongen in Cartagena die verliefd wordt op een meisje en liefdesadvies krijgt van verschillende mannen. Ik denk dat de film ook met Engelse ondertiteling te vinden is, al moet ik bekennen dat het waarschijnlijk wel even een zoektocht op het internet is..

In het boek Gegijzeld van Tom Howes, Gary Brozek en Marc Gonsalves wordt heel bijzonder beschreven wat er gebeurt met enkele mensen die neerstorten in de jungle van Colombia en meerdere jaren gevangen worden gehouden door de FARC.

Alles wat je wilt weten over Colombia

Natuurlijk ben je bij Corners of the World aan het juiste adres als je informatie over Colombia zoekt. Op deze pagina vind je alles wat ik er tot nu toe over geschreven heb. Nog meer vragen? Stuur mij gerust een mailtje!

Maar er zijn nog meer websites die ik aanraad als je naar Colombia vertrekt. Voordat ik naar Colombia vertrok had ik contact met blogger Sabine. Zij nodigde mij uit om een nachtje bij haar te overnachten in Bogotá en omdat de klik zo goed was bleef ik uiteindelijk 2 weken bij haar logeren. Wat een leuke meid! Sabine is voor de liefde naar Colombia verhuisd en blogt op haar website BeSabine over haar leven en de dingen die haar opvallen.

Daarnaast zou ik aanraden om een kijkje te nemen op Colombia.nl: een fijne informatieve website over het prachtige Colombia. Als je bovendien fan bent van mijn artikelen zul je het al helemaal leuk vinden om te horen dat er op deze website ook een aantal door mij geschreven artikelen op te vinden zijn! Onder meer over plekken waar ik (nog) niet over heb geschreven op Corners of the World, zoals Palomino.

colombia9

Ik hoop dat jullie flink geïnspireerd zijn om Colombia te bezoeken, een van de mooiste landen op deze aardbol. Mochten jullie nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter of stuur me een mailtje.

Ik heb dit artikel geschreven in samenwerking met Colombia.nl. Daarnaast vind je in deze blog affiliate links. Meer informatie over affiliate en samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

38 gedachten over “Kom in de Colombia stemming: voorbereiding voor jouw reis”

 1. Leuk! Thnx voor de link naar mijn site 🙂 Ik ben me inmiddels veel meer gaan richten op reizen en wonen in Colombia. Zo leuk! Colombia is inderdaad zo groot… ik ben nu echt bezig met een heel scala aan off the beaten track bestemmingen bij elkaar te verzamelen. Afgelopen zondag 15 uur gereden op 1 dag naar één van de mooiste meren ooit. Het is gewoon echt een waanzinnig indrukwekkend land! Ohja en tengo novio? Dat betekent echt niets hier hahaha. Dan zeggen ze gewoon: ja maar die is hier nu niet toch? 😛 Ik zeg altijd of ‘ estoy casada’ of ‘ tengo esposo’, maar beter nog in de eerste zin die ik terugzeg verwerk ik de woorden ‘mi esposo’. Net ff iets duidelijker hahaha 😛 Ik wil trouwens echt graag eens naar Palomino! Komende december ga ik voor de 3e keer naar Cartagena, met mijn ouders deze keer. Ook leuk, maar ik wil ook graag eens wat nieuws ontdekken. Die foto van jou nodigt echt enorm uit!

  1. Jaaa ik word altijd zo happy van jouw blogs over onbekende plekken in Colombia! Er is ook gewoon veeeeeels te veel te zien in dat land.. Tengo esposo is inderdaad nog beter, want dat nemen ze iets serieuzer. Ik hoop dat je nog maar veel mensen mag inspireren om naar het prachtige Colombia te gaan 🙂

 2. Colombia lijkt mij echt super! Ik kom net terug uit Patagonië waar ik me weer eens voornam om voor mijn volgende reis echt beter Spaans te leren. Ik kan de basis zeker wel, maar vooral de Chilenen hebben zo’n enorm accent dat ik er soms echt geen wijs uit werd … en als je dan als vrouw alleen reist, levert het best hilarische situaties op 🙂

  1. Haha heel herkenbaar hoor Anto, ik neem me dat ook steeds voor. De basis gaat prima, maar vooral als ik dan weer een paar maanden in Nederland ben geweest zakt het weer weg. Had me voorgenomen om wekelijks mijn Spaans bij te werken hier in Nederland, maar dat komt er dan toch ook weer niet echt van :p En dan die accenten inderdaad nog… Ach ja, ik vind het eigenlijk allang knap dat we het proberen, want er zijn ook zoveel “lakse” reizigers die die moeite niet eens nemen om de taal te leren. 😉

 3. Mooie post! Kleurrijke foto’s en veel nuttige info. Gaaf hoor, Colombia stond al op mijn lijstje. Het lijkt me een erg mooi land en ja, ook ik zou het wel in mijn eentje doen. Ik ben ook in mijn eentje naar Venezuela geweest…. Een beetje Spaans is inderdaad wel handig. Gelukkig spreek ik dat, maar ik zou het anderen die alleen naar een Zuid-Amerikaans land gaan ook aanraden.

  1. Ja hè? Het verbaast me hoeveel mensen zich daarop verkijken.
   “Ohhh in Azië red ik me ook prima.”
   “Ja, maar in Azië spreekt bijna iedereen Engels, dus is er ook minder relevantie om hun taal te leren, dat is in Latijns-America veel minder.”
   “Stilte….”

   Wel gaaf trouwens dat je in je eentje in Venezuela bent geweest! Hoe was dat eigenlijk? Ik kan me voorstellen dat dat enkele jaren geleden nog net wat spannender was dan nu (en nu zou ik daar al niet heel graag alleen naartoe willen gaan, constant op je hoede moeten zijn).

   1. Ik voelde me bij aankomst in het donker in Caracas wel een beetje ongemakkelijk (ik had nog geen accommodatie geregeld, dus daar stond ik met mijn Lonely Planet, een smartphone had ik nog niet). Ik ben naar de kust gereisd en voelde me daar helemaal niet fijn (veel dronken Venezolanen, onder invloed van iets leek het, vreemde blik in hun ogen), dus besloot ik meteen de volgende ochtend verder te reizen en toen kwam ik een Duits stel tegen (de eerste buitenlanders die ik zag) met wie ik met de bus richting Coro ben gegaan, en naar een onbewoond eilandje, en daarna richting de Andes, waar ik een 2-daagse trekking heb gedaan met een paar andere reizigers. Daar was de sfeer heel anders, veel fijner.

    1. Wel stoer dat je dat hebt gedaan zeg! Ik kan me goed voorstellen dat Caracas niet de fijnste plek is om te zijn, dat hoor ik zelfs van Venezuelanen die ik bijvoorbeeld via Instagram heb gesproken. Het lijkt me een prachtige bestemming, maar ik zit toch een beetje in over de veiligheid daar..

 4. handig artikel! Colombia staat niet op mijn lijst, maar ik weet zeker dat ik er ooit heen ga. Eerst maar eens een woordje Spaans leren spreken… 😉

  1. Spaans is inderdaad erg handig, sowieso in heel Latijns-Amerika. Maar gelukkig leer je het ter plekke ook erg snel, mocht je toch een keer een spontane trip plannen haha! 😉

 5. Wow, is het alweer een jaar geleden dat je daar bent geweest! Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het leren van een beetje Spaans als je een Spaanstalig land gaat bezoeken. Het maakt het reizen gewoon een stuk leuker (en makkelijker), vind ik! Ik stop altijd mijn camera in mijn gewone (hand)tas, zodat het minder opvalt…Zelf kijk ik de Colombiaanse versie van Narcos (Pablo Escobar, el patrón del mal). Goed voor m’n Spaans ook 🙂

  1. Ja hè Nathalie? Ik bedoel in Azië spreekt bijna iedereen Engels, maar dat is in Latijns-Amerika (nog) helemaal niet het geval. Plus, ik vind Spaans ook iets gemakkelijker om te leren dan bijvoorbeeld Thais haha ;p Ik ga trouwens ook eens de Colombiaanse versie van Narcos opzoeken, leuke tip!

 6. Erg nuttige post, ben me echt aan het verdiepen in Colombia en je foto’s zien er super uit (as usual 🙂 ) dus nu nog enthousiaster. Ik begin alleen een beetje in de gaten te krijgen dat ik haast 3 maanden nodig heb om zo’n beetje te zien wat ik graag zou willen zien… of gewoon vaker een keer terug gaan. Maar ik moet echt eerst wat Spaans leren. Zoals je al zegt heb je daar zoveel plezier van, ik baal hier in Mallorca al, waar sommige mensen geen Engels spreken en dat is dan mega-toeristisch. 🙂

  1. Oewh wat leuk Yvonne. En heel herkenbaar dat je keuzestress krijgt haha, Colombia is zo groot… Ik ben hier 2 maanden geweest en heb nog steeds een waslijst met dingen die ik wil zien/doen voor minimaal 2 maanden! Spaans is inderdaad echt heel handig in Latijns-Amerika, want simpelweg niet iedereen spreekt Engels (zoals vaak in Azië bijvoorbeeld wel het geval is). Maar ik moet er ook bij zeggen dat ik van tevoren in Nederland Spaans had geleerd, maar dit pas écht onder de knie kreeg toen ik daar ter plekke was. 😉

 7. Super leuk! Als ik ooit naar Colombia trek dan ga ik sowieso dingen aan jou en Sabine vragen en jullie blogs religieus checken! En inderdaad, veiligheid is relatief. In mijn ogen kan élke plaats gevaarlijk zijn. Zo heb ik me in België al vaker minder op m’n gemak gevoeld dan bijvoorbeeld helemaal alleen om 3 uur ‘s nachts ergens nabij Harlem. Je tips zijn goed voor élke plek die je niet kent denk ik dan

  1. Ja helemaal waar Naomi! Ik ging laatst met mijn laptop en camera op pad in Amsterdam. Zegt m’n moeder: pas je wel goed op met die spullen? Dus ik dacht eerst: mam come on, ik ben in Nederland… Maar uiteindelijk heeft ze wel gelijk want de kans dat ik hier in Amsterdam wordt beroofd is even groot als bijvoorbeeld in een dorpje ergens in Verwegistan.

 8. Columbia lijkt mij echt prachtig. Juist omdat het toerisme daar nog niet zo ‘massaal’ is. Je hebt wederom weer geweldige foto’s gemaakt! Heerlijk artikel om te lezen 🙂

  1. Dank je Maud, leuk om te lezen! Ik denk dat Colombia inderdaad de komende jaren alsmaar populairder gaat worden, met name door tv-series als Narcos en de veiligheid die in de media alsmaar werd besproken de afgelopen jaren.

 9. Zeker een sfeer artikel! Gaaf dat je die paraglide deed! Die foto met die gele muur en vogel is echt gaaf trouwens. Het staat niet heel hoog op mijn bucketlist, maar wie weet 🙂

  1. Dank je Sanne! Ik moet zeggen dat het paragliden zelf heeeel gaaf was, maar zodra ik landde op de grond heb ik daar mijn hele maaginhoud eruit gespuugd.. Dus daarna was het allemaal iets minder leuk :’)

 10. Oei Colombia. Laatst zei iemand is dat niks voor jullie- ik had er nog niet echt serieus over nagedacht, maar wie weet. Ik spreek een paar woordjes Spaans maar dan houdt het op. Ik vond het ook jammer dat ik niet meer sprak in Costa Rica.

  1. In Colombia leer je het ter plekke snel genoeg Carolien, dus daar zou ik me geen zorgen om maken. Ik had van tevoren ook Spaans geleerd, maar ik snapte er uiteindelijk niks van toen ik de eerste dagen in Bogota liep. Maar daardoor ging ik juist veel beter luisteren, woorden opzoeken en dingen onthouden. Ik vind het trouwens altijd een beetje maf als iemand zoiets zegt als “dat is geen bestemming voor jullie”, want Colombia heeft in dat opzicht alles. Je kunt daar dagen aan het strand liggen en niks doen, maar ook de jungle in en dieren spotten, langs koffieplantages wandelen, de bergen in, door kleurrijke dorpjes struinen, lekker eten en musea bezoeken in de grotere steden. Bij mij staan juist Colombia en Costa Rica allebei bovenaan wat betreft landen in Latijns-Amerika! 😉

 11. Lekker uitgebreid artikel! Colombia staat al een tijdje bij ons in de belangstelling, hetblijkt me prachtig. Jouw verhaal bevestigd dat alleen maar!

  1. Awh ik word helemaal vrolijk van je berichtje Sanne, Colombia is inderdaad een van de mooiste landen waar ik tot nu toe ben geweest! 🙂

 12. Wat een leuk artikel! Ik moet eerlijk zijn, Colombia stond bij mij zo ongeveer helemaal onderaan de bucketlist, puur omdat ik nooit veel goeds over het land hoorde. Sabine volg ik al een hele poos en nu moet ik toch wel toegeven dat mijn beeld van Colombia compleet is veranderd. Het lijkt me een heel tof land om te bezoeken, mooi en authentiek. Mooie foto’s weer trouwens! Zeg ik volgens mij elke keer, maar oké 😉

  1. Haha geeft niks hoor Lies, ik blijf het hartstikke leuk vinden om te horen! 🙂 Ik moet bekennen dat ik toch een beetje zenuwachtig het vliegtuig in stapte, want iedereen was toch zo negatief over Colombia. Maar uiteindelijk heb ik het zelf ervaren en kan ik alleen maar concluderen dat ik niet meer naar mensen moet luisteren die vaak nog niet eens op zo’n plek zijn geweest. Media (ja, ik maak me er als journalist ook aan schuldig) zijn gewoon heel selectief in wat er wel en niet wordt verteld en er was de afgelopen jaren natuurlijk ook veel drama in Colombia. Maar dat betekent niet dat er niet ook heel veel moois te vinden is in dat land 😉

 13. Wat een lekker uitgebreid artikel, handig voor als je die kant op gaat! En alweer een jaar sinds Colombia, tijd gaat snel! Hij staat nog steeds op mijn lijstje, maar denk niet dat het er het komende jaar van gaat komen. Er staat nog zoveel op mijn lijstje ;)!

  1. Ja zo herkenbaar Stéphanie! Mensen vragen me ook wel eens wanneer mijn bucket list “klaar” is. Maar na iedere bestemming voeg ik er weer nieuwe plekken aan toe haha :p

    1. Tijd om het noorden te ontdekken? 😉 Dan wisselen we even! Ik ben juist alleen maar in noordelijke landen van Zuid-Amerika geweest haha.

 14. Shamira | Kompas24

  Wat handig artikel en mooie foto’s! Ook bij mij stond Colombia onderaan mijn lijstje, maar grappig genoeg staat deze sinds kort juist in het lijstje met de landen die ik graag nog eens zou willen bezoeken, mede dankzij Sabine ook =)

 15. Oeps, te snel op enter gedrukt. Wat een handig artikel en mooie foto’s! Ook bij mij stond Colombia onderaan mijn lijstje, maar grappig genoeg staat deze sinds kort juist in het lijstje met de landen die ik graag nog eens zou willen bezoeken, mede dankzij Sabine ook =)

  1. Wat leuk om te horen Shamira, het is zeker een land dat je niet zal teleurstellen. 😉 En Sabine’s verhalen over Colombia zijn inderdaad zo leuk, ik vind het zo tof dat ik haar ook persoonlijk heb leren kennen!

 16. Spaans leren is een must in Colombia wanneer je met een taxichauffeur, gids of local in gesprek wilt.

  Ik mis Chingaza Np net buiten Bogota…. echt prachtig!

  Mis de Amazone & Jardin met haar prachtige natuur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *