Outdoor-paradijs San Gil in Colombia

Als je als adrenaline-junkie ergens naartoe moet in Colombia is het wel San Gil. Nou wil ik mezelf niet meteen een op-en-top adrenaline verslaafde noemen, maar ik vind het wel geweldig om de natuur op zo veel mogelijk verschillende manieren te ontdekken. En dan ben je in San Gil precies op de juiste plek!

De stad is zelf niet erg bijzonder, maar de omgeving is fantastisch. Raften, canyoning, paragliden, mountainbiken, zwemmen, grotten verkennen, hiken, in watervallen abseilen: het is hier allemaal mogelijk.

Als je slechts een paar dagen in San Gil bent is het echter onmogelijk om alle dingen te doen. Keuzestress!

Lees ook: kom in de Colombia stemming – voorbereiding voor jouw reis

Dus wat heb ik gedaan toen ik in San Gil in Colombia was?

1. Grotten verkennen in San Gil in Colombia

Ik knipper met mijn ogen, maar het maakt niets uit. Het blijft gitzwart. We zijn inmiddels in de ‘long van de grot’, zoals onze gids het zo mooi verwoordt. Mijn eerste outdoor-activiteit in San Gil is caving, oftewel grotten verkennen. We hebben allemaal het licht op onze helm uitgedaan en er volgt een rilling over mijn armen. In het donker zie ik letterlijk geen hand voor ogen.

Hopelijk vliegt er geen gestoorde vleermuis met rabiës tegen me aan, zeg ik in gedachten tegen mezelf.

O wacht, ik heb een rabiësprik. Als ik word gebeten hebben we nog wel even om uit deze grot te komen.

Bovendien hebben vleermuizen van die sensoren waarmee ze mij kunnen ontwijken.

Toch?

De lampen gaan weer aan en ik zie een zwart gevaarte rakelings langs ons vliegen.

Toch…..?

Mijn gekke gedachten schieten alle kanten op. Als iemand zichzelf gek kan maken met een op hol geslagen fantasie ben ik het wel. In de hoek hangen zeker honderd vleermuizen tegen elkaar aan. Enkele kijken ons met glazige ogen aan. Ken je dat gevoel dat je je heel erg aangetrokken voelt door iets, maar er tegelijkertijd ook bij uit de buurt wil blijven? Dat gevoel overheerste bij mij toen we aan onze tocht door de Cueva del Indio begonnen.

Colombiaans Monster van Loch Ness?

We naderen een klein meer in de grot. De gids laat ons met een stalen gezicht weten dat we het moeten laten weten als we gebeten worden. “Animales aqui?!”, vraag ik verschrikt. No way dat ik het water in ga als daar een Colombiaanse variant van het Monster van Loch Ness leeft! De jongen trekt een beteuterd gezicht. Zijn grap valt blijkbaar bij niemand in de smaak. Een Colombiaanse vrouw begint tot overmaat van ramp te hyperventileren. Ze heeft haar hakken gelukkig thuis gelaten, maar haar sieraden en mooie kleding mochten natuurlijk niet op de foto’s in de grot ontbreken. Waar zijn we aan begonnen?

Maar na enige tijd begint mijn lichaam te ontspannen. Hé, ik begin het zelfs leuk te vinden! We springen van kliffen in het water, zwemmen en wandelen twee uur lang door de grot. Hoewel de tour Spaanstalig is en ik niet alles kon begrijpen van wat de gids vertelde was caving een goede eerste keuze in San Gil!

San Gil in Colombia12
San Gil in Colombia10

2. Paragliden in San Gil in Colombia

De volgende dag stort ik me in een geheel nieuw avontuur.

God, waar ben ik aan begonnen? Wie heeft het ooit verzonnen om op een afgrond af te rennen, met slechts een doek en een paar touwen die je in de lucht moeten houden? Ik ga zitten in iets dat veel weg heeft van een gigantische luier. Mijn begeleider, Alex, zit achter me en legt het een en ander uit. Half in het Spaans, half in het Engels, dus ik doe mijn uiterste best om me daarop te concentreren.

Wanneer ik nog bezig ben met mijn moed bij elkaar te rapen, roept Alex ineens ‘VAMOS!’ en we rennen op de afgrond af. Ik voel hoe de grond ineens onder mij verdwijnt en plaatsmaakt voor een groot gapend gat. Ik kijk omlaag. Het uitzicht op de Chicamocha cañon is adembenemend. Boven ons cirkelen drie aasgieren. Ik ontspan en zweef door de lucht. Zwevend als een vogel. Dat is er weer een om van de bucketlist te schrappen!

Alex vraagt enkele keren wat ik van het uitzicht vindt en met mijn beste Spaans kletsen we een beetje. We zijn inmiddels zo’n 25 minuten in de lucht en beginnen steeds meer rond te cirkelen. Er ontstaat een wervelwind in mijn maag en mijn lichaam maakt duidelijk dat dat genoeg trucjes in de lucht zijn voor vandaag. Zodra ik grond onder mijn voeten voel sta ik op en laat ik mijn ontbijt van die ochtend achter naast de landingsbaan. Maar wat heb ik genoten! Het paragliden boven de Chicamocha canõn is letterlijk en figuurlijk mijn hoogtepunt tijdens mijn verblijf in San Gil.

Lees ook: waarom naar Colombia gaan? Deze 12 foto’s overtuigen je meteen!

San Gil in Colombia14
San Gil in Colombia4
San Gil in Colombia5
San Gil in Colombia6
San Gil in Colombia2
San Gil in Colombia3
San Gil in Colombia9
San Gil in Colombia8
San Gil in Colombia7

3. Watervallen en abseilen in San Gil in Colombia

Ik ben gek op water en watervallen zijn een van mijn favoriete natuurverschijnselen. Een bezoek aan Cascadas de Juan Curi mocht daarom niet ontbreken tijdens mijn verblijf in San Gil. Het weer sloeg om toen ik bij de watervallen aankwam, waardoor zwemmen niet echt een mogelijkheid was. Het bleef dus bij pootje baden en foto’s maken. Het is trouwens mogelijk om in de waterval te abseilen, hoe leuk is dat?

4. Wandelen naar/door Barichara in Colombia

In de omgeving van San Gil kun je ook uitstekend wandelen. Ik wilde graag nog naar het idyllische dorp Barichara. Ik besloot echter om de bus te pakken, aangezien het erg heet was en ik weinig behoefte had aan nog meer beweging. Het grote contrast tussen de bruin-oranje straten, de witte huizen, de blauwe lucht en de groene heuvels maakte Barichara een feest voor het oog. Er is niet bijster veel te doen in het dorp, dus meer dan 1 à 2 uurtjes heb je waarschijnlijk niet nodig.

San Gil in Colombia13
San Gil in Colombia11

Hoe kom je in San Gil in Colombia?

San Gil ligt tussen op de route van de hoofdstad Bogota naar Bucaramanga. Vanaf Bogota zit je zo’n 8 uur in de bus, vanaf Bucaramanga 2,5 uur. Ik verbleef in La Pacha, een plek enkele kilometers buiten San Gil. Het is heel erg back to basic en de hosts Andrea en Justin zijn ontzettend behulpzaam, waardoor je je hier gelijk thuis voelt. Een deel van het eten wordt verbouwd op het terrein en er is bovendien een bus die is omgebouwd tot mini-bioscoop. Bovendien kun je hier lekker voordelig al de outdoor-activiteiten regelen die jij wilt doen!

Lees ook: overnachten in Colombia – mijn favoriete accommodaties

En, wat vonden jullie van mijn avonturen in San Gil? Staat deze Colombiaanse plek inmiddels ook op je bucketlist? Of ben je hier zelf al geweest en heb je nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments