[:nl]Outdoor-paradijs San Gil in Colombia[:en]Outdoor paradise San Gil in Colombia[:]

[:nl]Als je als adrenaline-junkie ergens naartoe moet in Colombia is het wel San Gil. Nou wil ik mezelf niet meteen een op-en-top adrenaline verslaafde noemen, maar ik vind het wel geweldig om de natuur op zo veel mogelijk verschillende manieren te ontdekken. En dan ben je in San Gil precies op de juiste plek!

De stad is zelf niet erg bijzonder, maar de omgeving is fantastisch. Raften, canyoning, paragliden, mountainbiken, zwemmen, grotten verkennen, hiken, in watervallen abseilen: het is hier allemaal mogelijk.

Als je slechts een paar dagen in San Gil bent is het echter onmogelijk om alle dingen te doen. Keuzestress!

Lees ook: kom in de Colombia stemming – voorbereiding voor jouw reis

Dus wat heb ik gedaan toen ik in San Gil in Colombia was?

1. Grotten verkennen in San Gil in Colombia

Ik knipper met mijn ogen, maar het maakt niets uit. Het blijft gitzwart. We zijn inmiddels in de ‘long van de grot’, zoals onze gids het zo mooi verwoordt. Mijn eerste outdoor-activiteit in San Gil is caving, oftewel grotten verkennen. We hebben allemaal het licht op onze helm uitgedaan en er volgt een rilling over mijn armen. In het donker zie ik letterlijk geen hand voor ogen.

Hopelijk vliegt er geen gestoorde vleermuis met rabiës tegen me aan, zeg ik in gedachten tegen mezelf.

O wacht, ik heb een rabiësprik. Als ik word gebeten hebben we nog wel even om uit deze grot te komen.

Bovendien hebben vleermuizen van die sensoren waarmee ze mij kunnen ontwijken.

Toch?

De lampen gaan weer aan en ik zie een zwart gevaarte rakelings langs ons vliegen.

Toch…..?

Mijn gekke gedachten schieten alle kanten op. Als iemand zichzelf gek kan maken met een op hol geslagen fantasie ben ik het wel. In de hoek hangen zeker honderd vleermuizen tegen elkaar aan. Enkele kijken ons met glazige ogen aan. Ken je dat gevoel dat je je heel erg aangetrokken voelt door iets, maar er tegelijkertijd ook bij uit de buurt wil blijven? Dat gevoel overheerste bij mij toen we aan onze tocht door de Cueva del Indio begonnen.

Colombiaans Monster van Loch Ness?

We naderen een klein meer in de grot. De gids laat ons met een stalen gezicht weten dat we het moeten laten weten als we gebeten worden. “Animales aqui?!”, vraag ik verschrikt. No way dat ik het water in ga als daar een Colombiaanse variant van het Monster van Loch Ness leeft! De jongen trekt een beteuterd gezicht. Zijn grap valt blijkbaar bij niemand in de smaak. Een Colombiaanse vrouw begint tot overmaat van ramp te hyperventileren. Ze heeft haar hakken gelukkig thuis gelaten, maar haar sieraden en mooie kleding mochten natuurlijk niet op de foto’s in de grot ontbreken. Waar zijn we aan begonnen?

Maar na enige tijd begint mijn lichaam te ontspannen. Hé, ik begin het zelfs leuk te vinden! We springen van kliffen in het water, zwemmen en wandelen twee uur lang door de grot. Hoewel de tour Spaanstalig is en ik niet alles kon begrijpen van wat de gids vertelde was caving een goede eerste keuze in San Gil!

San Gil in Colombia12
San Gil in Colombia10

2. Paragliden in San Gil in Colombia

De volgende dag stort ik me in een geheel nieuw avontuur.

God, waar ben ik aan begonnen? Wie heeft het ooit verzonnen om op een afgrond af te rennen, met slechts een doek en een paar touwen die je in de lucht moeten houden? Ik ga zitten in iets dat veel weg heeft van een gigantische luier. Mijn begeleider, Alex, zit achter me en legt het een en ander uit. Half in het Spaans, half in het Engels, dus ik doe mijn uiterste best om me daarop te concentreren.

Wanneer ik nog bezig ben met mijn moed bij elkaar te rapen, roept Alex ineens ‘VAMOS!’ en we rennen op de afgrond af. Ik voel hoe de grond ineens onder mij verdwijnt en plaatsmaakt voor een groot gapend gat. Ik kijk omlaag. Het uitzicht op de Chicamocha cañon is adembenemend. Boven ons cirkelen drie aasgieren. Ik ontspan en zweef door de lucht. Zwevend als een vogel. Dat is er weer een om van de bucketlist te schrappen!

Alex vraagt enkele keren wat ik van het uitzicht vindt en met mijn beste Spaans kletsen we een beetje. We zijn inmiddels zo’n 25 minuten in de lucht en beginnen steeds meer rond te cirkelen. Er ontstaat een wervelwind in mijn maag en mijn lichaam maakt duidelijk dat dat genoeg trucjes in de lucht zijn voor vandaag. Zodra ik grond onder mijn voeten voel sta ik op en laat ik mijn ontbijt van die ochtend achter naast de landingsbaan. Maar wat heb ik genoten! Het paragliden boven de Chicamocha canõn is letterlijk en figuurlijk mijn hoogtepunt tijdens mijn verblijf in San Gil.

San Gil in Colombia14
San Gil in Colombia4
San Gil in Colombia5
San Gil in Colombia6
San Gil in Colombia2
San Gil in Colombia3
San Gil in Colombia9
San Gil in Colombia8
San Gil in Colombia7

Lees ook: waarom naar Colombia gaan? Deze 12 foto’s overtuigen je meteen!

3. Watervallen en abseilen in San Gil in Colombia

Ik ben gek op water en watervallen zijn een van mijn favoriete natuurverschijnselen. Een bezoek aan Cascadas de Juan Curi mocht daarom niet ontbreken tijdens mijn verblijf in San Gil. Het weer sloeg om toen ik bij de watervallen aankwam, waardoor zwemmen niet echt een mogelijkheid was. Het bleef dus bij pootje baden en foto’s maken. Het is trouwens mogelijk om in de waterval te abseilen, hoe leuk is dat?

4. Wandelen naar/door Barichara in Colombia

In de omgeving van San Gil kun je ook uitstekend wandelen. Ik wilde graag nog naar het idyllische dorp Barichara. Ik besloot echter om de bus te pakken, aangezien het erg heet was en ik weinig behoefte had aan nog meer beweging. Het grote contrast tussen de bruin-oranje straten, de witte huizen, de blauwe lucht en de groene heuvels maakte Barichara een feest voor het oog. Er is niet bijster veel te doen in het dorp, dus meer dan 1 à 2 uurtjes heb je waarschijnlijk niet nodig.

San Gil in Colombia13
San Gil in Colombia11

Hoe kom je in San Gil in Colombia?

San Gil ligt tussen op de route van de hoofdstad Bogota naar Bucaramanga. Vanaf Bogota zit je zo’n 8 uur in de bus, vanaf Bucaramanga 2,5 uur. Ik verbleef in La Pacha, een plek enkele kilometers buiten San Gil. Het is heel erg back to basic en de hosts Andrea en Justin zijn ontzettend behulpzaam, waardoor je je hier gelijk thuis voelt. Een deel van het eten wordt verbouwd op het terrein en er is bovendien een bus die is omgebouwd tot mini-bioscoop. Bovendien kun je hier lekker voordelig al de outdoor-activiteiten regelen die jij wilt doen!

Lees ook: overnachten in Colombia – mijn favoriete accommodaties

En, wat vonden jullie van mijn avonturen in San Gil? Staat deze Colombiaanse plek inmiddels ook op je bucketlist? Of ben je hier zelf al geweest en heb je nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

[:en]If you’re an adrenaline junkie you have to go to San Gil in Colombia. And even if you’re a bit of a coward you can enjoy this amazing place. You can discover the beautiful nature in so many different ways!

The city itself is not that special, but the surroundings are fantastic. You can go rafting, canyoning, paragliding, mountain biking, swimming, caving, hiking, abseiling waterfalls: it’s all possible if you go to San Gil.

If you’re only a couple of days in San Gil you have to make choices, because it’s impossible to do all these things.

So what did I do while I was in San Gil in Colombia?

1. Caving in San Gil in Colombia

I blink my eyes, but it remains black. Everything around me is vanished into the dark. We are now in the ‘lung of the cave’, as our guide calls it. My first outdoor activity in San Gil is caving, literally exploring caves. We all have turned the lights on our helmets off and I shiver. I see… well, nothing. So my imagination starts working.

Hopefully the bats don’t have rabies and fly against me.

Oh wait, I have a vaccination for rabies. If I’m bitten we still have some time to get out of this cave.

Don’t bats have those sensors that allow them to evade me?

Right?

The lights are turned on and I see a black thing flying in front of me.

Right….?

My crazy thoughts about bats are making me nervous. I see at least hundred bats in the corner. Some of them look at us with those glassy eyes. You know that feeling when you’re attracted to something, but you also want to stay away really bad? I had that exact feeling in this cave, Cueva del Indio.

The Colombian version of the Loch Ness monster?

We’re approaching a small lake in the cave. The guide says in Spanish that we should let him know if we get bitten. “Animales aqui?”, I ask kind of terrified. There’s not a chance I’m going into the water if there’s a Colombian version of the Loch Ness monster in there! The boy laughs uncomfortably. Nobody really appreciated his joke. To make things even worse, a Colombian woman begins to hyperventilate. She left her heels at home, but she couldn’t leave her jewelry and beautiful clothes. I mean, she has to look nice for the pictures in the cave, right? I’m thinking again: what the hell are we doing here in this cave?

But after a while I start to relax. I even start to like it! We jump from cliffs into the water, we swim and walk for at least two hours through the cave. Although I couldn’t understand everything the Spanish speaking guide was saying I really enjoyed it. Caving was a good choice!

san-gil-colombia
san-gil-colombia

2. Paragliding in San Gil in Colombia

The next day I throw myself in a whole new adventure.

What the hell am I doing? Who the heck invented paragliding? Running off a cliff, with only some parachute to keep you in the air? The chair I’m sitting in looks like a giant diaper. My pilot Alex is sitting behind me and starts speaking to me. Half in Spanish, half in English, so I try to concentrate.

While I’m trying to get myself together, Alex suddenly yells ‘VAMOS!’ and we run off the cliff. The ground disappears and there’s now a giant gaping hole beneath me. I look down. The view on the Chicamocha canyon is breathtaking. Three big birds are circling above us. I relax and enjoy floating through the air. Like a bird. Another thing completed of the bucket list!

Alex asks me a few times if I like the views and with my best Spanish we chat a bit. After 25 minutes moving through the air like a whirlwind I start to get nauseous. That’s enough for today. Go. To. The. Ground. Once I feel the ground beneath my feet I throw up and leave my breakfast next to the runway. A bad ending, but I incredibly enjoyed it the first 25 minutes! Paragliding in the Chicamocha Canyon is literally my highlight during my stay in San Gil.

san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia
san-gil-colombia

3. Waterfalls and abseiling in San Gil in Colombia

I love water and waterfalls, so a visit to the Cascadas de Juan Curi was a must for me. The weather wasn’t that good when I arrived, so I couldn’t swim here. But it was still amazing for dipping my feet into the water and taking some pictures. It’s also possible to abseil in the waterfall, how cool is that?

san-gil-colombia

4. Hiking to / in Barichara in Colombia

There are a lot of hiking trails around San Gil. I wanted to go to the idyllic village of Barichara. However, I was exhausted and it was incredibly hot, so I decided to take the bus instead of walking. The brown-orange streets, the white houses, the blue sky and the green hills make Barichara a great place to visit. There’s not much to do in the village, so you should not need more than 2 hours.

san-gil-colombia

Are you excited to go to San Gil in Colombia?

San Gil is on the way from the capital Bogotá to Bucaramanga. From Bogotá it’s about 8 hours by bus, to Bucaramanga it’s around 2,5 hours more. I stayed at La Pacha, a place a few kilometers outside of San Gil. I loved the back to basics atmosphere and the hosts Andrea and Justin are one of the nicest owners I’ve ever met. They make you feel at home immediately. Most of the food is grown by themselves and there is a little van that they decorated as a mini-cinema. You can book all your outdoor activities over there for a really fair price!

Did you enjoyed my adventures in San Gil? Would you go to this place or is Colombia still not on your bucket list? Or maybe you have more tips about what to see and do in San Gil for other travellers. Let us know in the comments below!

This article contains affiliate links. Read more about affiliate here.[:]

Reacties via Facebook account

comments