Lissabon-Portugal

Vegan restaurants in Lissabon: mijn favorieten

Ik zou mezelf nooit een vegan noemen, maar wanneer ik zelf eten klaarmaak is dat bijna altijd veganistisch. En als vegan is het ook steeds makkelijker om buiten de deur te eten, want de veganistische restaurants schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in Lissabon. Ik ben regelmatig in Lissabon te vinden en vind het heerlijk om hier veganistisch te eten. Daarom deel ik met jou mijn favoriete vegan restaurants in Lissabon!

Lees ook: ontbijten in Lissabon – dit zijn mijn favoriete plekken

Leuke vegan restaurants in Lissabon

1. Eight – The Health Lounge (wijk Baixa)

Een van mijn favoriete plekken om te ontbijten in Lissabon is Eight in Baixa. Dit is een plant based restaurant en dus ideaal voor veganisten die in Lissabon zijn. Alleen de menukaarten zijn al prachtig, met een kaft van hout en paginagrote plaatjes van het eten en drinken dat je kunt bestellen. Ik grap wel eens dat ik vegetariër ben geworden omdat ik dan minder keuzestress heb in restaurants, maar bij Eight krijg ik nog steeds keuzestress. Mijn favorieten zijn de Hi Fungi Toast en de Black Diamond Smoothie Bowl (met activated charcoal om te detoxen). Ga je wat later eten? Dan zijn de taco’s, burgers en bowls een maaltijd die je maag zeker goed vult. Zowel boven als beneden vind je tafels en het is geen probleem om hier de hele dag met je laptop te zitten. Ook een prima werkplek dus, want je wordt omringd door veganistische nomads.  

Adres: Praca da Figueira 12A

ontbijten-in-lissabon-eight

2. Manjerica (wijk Baixa)

Manjerica is een prima plek om veganistisch te ontbijten of te lunchen in Lissabon. Je vindt dit vegan restaurant in een zijstraat in het centrum van Lissabon, bij Praca da Figueira. Voor €16 euro kun je bij Manjerica genieten van een zeer uitgebreide brunch, maar je kunt natuurlijk ook gewoon à la carte bestellen. Voor €10 euro heb je hier een prima ontbijt of lunch. De gerechten worden bovendien mooi opgemaakt en zijn dus Instagramwaardig (vergeet niet om een foto te maken voordat je aanvalt).

Mijn favorieten zijn de pannenkoekjes die je met allerlei toppings of zelfs met ijs kunt samenstellen. Al zijn de snacks en tussendoortjes hier ook hartstikke lekker, genoeg keuze! Het restaurant heeft zowel buiten als binnen zitplekken, al vind ik buiten niet een hele leuke plek (bij een autoweg, bijna heel de dag in de schaduw). Houd er rekening mee dat dit geen 100% veganistisch restaurant in Lissabon is. Enkele vegetarische opties met bijvoorbeeld melk of eieren zijn aangegeven.

Adres: Rua João das Regras 5A  

3. Kong (wijk Baixa)

Als je de menukaart van Kong ziet heb je heel even het idee dat dit geen veganistisch restaurant is. Comfort food zoals fish & chips, kroketten en een kaasplankje staan op het menu. Maar alles is dus daadwerkelijk veganistisch! Een bijzonder vegan restaurant in Lissabon dus. Zelf houd ik niet zo van de smaak van vlees (een van de redenen dat ik het al meer dan 10 jaar niet meer eet). Dus de King Burger viel bij mij iets minder in de smaak. Maar als je wél van die smaak houdt en toch veganistisch wilt eten is this your place to be. En de pittige balletjes met aardappel en vegan kaas zijn ook een aanrader! Het restaurant is klein (voor zo’n 20 personen) en ietwat donker, maar het is leuk ingericht. Met de gorilla in het gangpad als hoogtepunt natuurlijk.

4. Princesa do Castelo (Alfama)

Struin je door Alfama of bezoek je het kasteel? Dan wil je ongetwijfeld ook Princesa do Castelo bezoeken om iets te eten. Dit restaurant in Lissabon focust grotendeels op veganistische maaltijden, al hebben ze ook een paar vegetarische opties. Heb je een bepaald dieet of allergieën? De kok van Princesa do Castelo is gewend om maaltijden voor speciale diëten klaar te maken, dus dat is geen probleem. Dit is ook een van de weinige plekken in Lissabon waar je een vegan pastel de nata kunt bestellen. Het restaurant is niet groot en heeft niet veel keuze qua gerechten, maar wat ze hebben is wel erg lekker. Denk aan vegetarische goulash soep en bonenburgers. De menukaart wisselt dagelijks. Houd er rekening mee dat je hier alleen met contant geld kunt betalen (dus NIET pinnen).

Adres: Rua do Salvador 64A

Lees ook: Alfama in Lissabon – steile straatjes, azulejos en de fado

5. A Colmeia (Chiado / Bairro Alto)

A Colmeia is zo’n restaurant waar je alleen terechtkomt als je van het bestaan afweet. Het zit in een zijstraat in het centrum, er is geen opzichtig bord en je moet eerst via trappen naar boven lopen. Maar dit is zeker een van de leukere vegan restaurants in Lissabon. Op internet staat aangegeven dat dit een vegetarisch restaurant is, maar het personeel vertelde me dat ze tegenwoordig alles vegan maken.

Het restaurant ziet er vrij simpel uit en werkt met een buffet. Je kiest de grootte van jouw bord (€5, 6 of 7 euro) en kunt dan verschillende porties kiezen. Ik koos voor bord 2 met 4 porties, maar dat was eigenlijk te veel voor mij. Bij het bord krijg je ook nog eens een gratis salade en kun je gratis water en thee inschenken. Een goede deal als je goedkoop én lekker vegan wilt eten in Lissabon! Let op: A Colmeia is alleen voor de lunch geopend.  

Adres: Rua da Emenda 110

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

6. Legumi Sushi Vegan (Bairro Alto)

Ik ben gek op sushi, maar het is vaak lastig om écht lekkere vegan sushi te vinden. In de meeste restaurants gebruiken ze voornamelijk vis en voor de vegetarische opties gebruiken ze enkel avocado en komkommer. Maar niet bij Legumi Sushi. Deze vegan rolls zijn echt leuk samengesteld! En ook ngo eens prima prijzen: een variatie van het menu met 20 stuks voor €15 euro (en ze geven soms nog wat extra als ze daar zin in hebben). Jammer genoeg moesten de eigenaren verhuizen in 2020 en zijn ze nu alleen open voor afhaal.

Adres: Calcada do Combro 56

7. The Green Affair (Chiado)

Als je bij de ingang staat lijkt The Green Affair een klein restaurant, maar eenmaal binnen kom je erachter dat er best wat ruimte is. Er staan allerlei lekkere dingen op hun menukaart zoals de spinaziekroketjes, de Falafel Bowl en de seitan steak. Wil je iemand op een laagdrempelige manier laten kennismaken met vegan restaurants? Dan is de lunchdeal bij The Green Affair een aanrader. Je krijgt een voorgerecht, hoofdgerecht en iets te drinken als lunch voor €10 euro.

Adres: Rua Serpa Pinto 15A in Chiado (er is ook een tweede restaurant in Saldanha, in het noorden van Lissabon)

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

Dit waren mijn favoriete vegan restaurants in Lissabon. Lissabon krijgt steeds meer vegan hotspots, dus laat het zeker weten als jij er nog eentje kent die in dit lijstje ontbreekt!

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Vegan restaurants in Lissabon: mijn favorieten”

  1. Wat een fijne tips! Wij proberen ook zoveel mogelijk dierlijke producten van ons menu te schrappen. Thuis gaat het redelijk, maar op vakantie vind ik het lastiger. De app Happy Cow is wel echt een aanrader trouwens!

    1. Wat fijn om te horen Mirjam! Jaren geleden vond ik vegan eten buiten de deur ook wel lastig, maar er komen gelukkig steeds meer opties. En Lissabon heeft er steeds meer en meer! HappyCow is inderdaad een fijne app / website, dankzij HappyCow kon ik zelfs in landen zoals Roemenië vega(n) opties vinden ;p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *