koffie-bij-Nicolau-Lissabon

Ontbijten in Lissabon: dit zijn mijn favoriete plekken

Een goed begin is het halve werk, dus voor een fijne dag in Lissabon heb je een goed ontbijt nodig. Ben jij op zoek naar leuke plekken om te ontbijten in Lissabon? Dan heb je ongetwijfeld iets aan deze blog. Ik heb al heel wat tijd in Lissabon doorgebracht en in héél veel leuke restaurants ontbeten. Ik deel mijn favoriete plekken om te ontbijten in Lissabon met je!

Lees ook: leuke hotspots in Lissabon om lekker te eten

Ontbijten in Lissabon: mijn favoriete plekken

1. Zarzuela (Baixa)

In Lissabon vind je heel veel bakkerijen (aangegeven als “pastelaria”), maar een van mijn favorieten is toch wel Zarzuela. Je kunt binnen zitten, maar er staan buiten ook een paar tafeltjes. De koffie is hier prima en het gebak is hier heerlijk. Mijn favorieten zijn de chocolade croissant, de salame de chocolate en natuurlijk de pasteís de nata. Ook fijn: Zarzuela heeft gluten- en lactosevrije opties. Je kunt hier bijvoorbeeld een vegan pastel de nata bestellen.

Adres: R. Bernardino Costa 21-23 in de wijk Baixa (bij station Cais do Sodré)

ontbijten-in-lissabon-zarzuela

2. Nicolau (Baixa)

Nicolau is een geliefde plek bij toeristen en locals om te ontbijten. Dit komt deels door de centrale ligging, maar natuurlijk ook door de goede menukaart. En dan ziet het restaurant er ook nog Instagram-proof uit. Je kunt zowel binnen als buiten zitten bij Nicolau. Op de menukaart staan veel vegetarische en veganistische opties. Mijn favorieten zijn de vegan pannenkoeken met fruit en de açai bowl. Hoewel het best een hippe en drukbezochte plek is kun je hier voor €10 euro uitgebreid ontbijten.     

Adres: Rua de São Nicolau 17 in de wijk Baixa)

koffie-bij-Nicolau-Lissabon
Nicolau-ontbijt-Lissabon-pannenkoeken

3. BOUTIK (Estrela)

Heb je zin om te ontbijten in Lissabon in een relaxte sfeer? Dan moet je bij BOUTIK zijn. In deze zaak delen ze hun liefde voor de oceaan, surfen en reizen met hun bezoekers. Deze koffiezaak is niet alleen een restaurant, maar ook een surf-/skatewinkel. Ze hebben hier allerlei lekkere dingen op de menukaart staan. Denk aan bagels, poke bowls, pannenkoeken en smoothie bowls. Ik houd van dat surferssfeertje én van smoothie bowls, dus je begrijpt wel dat ik hier regelmatig te vinden ben. De prijzen zijn ook nog eens prima. Zo betaal je €3 euro voor de dagsoep, €6 euro voor een smoothie bowl, €3,5 euro voor smoothies en €1,80 euro voor een Americano.

Adres: R. de São Bento 106D, de wijk ten westen van Bairro Alto

Lees ook: 50x zien & doen in Lissabon (lekker veel inspiratie!)

koffie-en-surfboards-Boutik-Lissabon

4. Fauna & Flora (Estrela)

Fauna & Flora heeft inmiddels 2 zaken in Lissabon. Mijn favoriet zit in de wijk Estrela, het andere restaurant zit meer in noorden van de stad. Het restaurant staat vol met leuke kamerplanten en is daardoor een echte  urban jungle, midden in Lissabon. Als je wilt ontbijten in Lissabon en géén idee hebt waar je zin in hebt zit je hier goed. Pannenkoeken, toast, eieren, smoothie bowls en zelfs gevulde portobello’s: ze hebben het hier allemaal. De Fauna Toast (vegan) en de spicy pumpkin pannenkoeken zijn mijn favorieten. Bovendien hebben ze veel lekkere smoothies en een ruime keuze aan koffie en thee.

Adres: Rua de Esperanca 33 (in de wijk Estrela, ten westen van Bairro Alto)

Toast-Fauna-and-Flora-Lissabon

5. the mill (wijk Estrela)

The mill is een kleine, schattige koffiezaak in de wijk Estrela. De ruimte bestaat uit één lange tafel, een paar kleine tafels en de bar aan het raam. Dit is ook weer een fijne plek om te ontbijten in Lissabon. Ze hebben hier van alles, van pannenkoeken tot bagels. De specials zijn vaak ook interessant en meestal seizoensgebonden. The mill is bovendien een van de koffiezaken in Estrela die als eerste opent (rond 8.00 – 8.30 uur).  

6. Café Boavida (wijk Estrela)

In de wijk Estrela vind je genoeg leuke plekken om te ontbijten in Lissabon. Een van die plekken is Café Boavida. De koffiezaak heeft een industriële look, maar een relaxte sfeer en veel ruimte om te zitten. Er is namelijk ook een bovenverdieping waar je kunt zitten. Duurzaamheid is erg belangrijk bij Café Boavida. Zo werken ze bijvoorbeeld met lokale (seizoensgebonden) producten en zijn ze actief bezig om afval in de keuken te minimaliseren. Er is niet héél veel keuze, maar wat ze hebben is wel allemaal lekker. Houd er rekening mee dat Café Boavida niet in het weekend geopend is, dus als je dan op pad gaat moet je ergens anders ontbijten in Lissabon.

Adres: R. do Poco dos Negros 119

7. The Therapist (LxFactory, Alcântara)

De LxFactory is een voormalig fabrieksterrein ten westen van het centrum van Lissabon. Op het terrein vind je allerlei leuke hotspots om iets te eten. Een van de leukste plekken om te ontbijten is The Therapist. Deze zaak is overigens ook fijn om te werken vanwege de goede WiFi en vele stopcontacten. De menukaart is samengesteld door voedingsdeskundigen en je kunt maaltijden en drankjes kiezen aan de hand van verschillende categorieën. Wil je bijvoorbeeld iets eten om aan je immuunsysteem te eten of wil je juist de dag beginnen met een powerboost of een voeding om te detoxen? Een prima optie om te ontbijten in Lissabon!

Adres: Rua Rodrigues de Faria 103

Eten-Lissabon-pannenkoeken-Therapist

Lees ook: lekkere cocktails in Lissabon – 9 leuke hotspots!

8. Selva (Alcântara)

Selva is te vinden in een deel van Lissabon waar toeristen niet zo snel komen, waardoor je vooral Portugezen tegenkomt. De menukaart is overigens gewoon in het Portugees en Engels, dus daar hoef je je niet druk om te maken. Vanaf de entree ziet het er klein uit met slechts een paar tafels, maar boven zijn er ook nog zitplaatsen. Ook is het helemaal prima als je hier met je laptop gaat zitten om te werken; je bent niet de enige. Ze hebben hier lekkere acai bowls, pannenkoekjes en sandwiches. Voor €12 euro heb je bovendien een uitgebreide brunch, die ook veganistisch te bestellen is.

Adres: Rua Luís de Camões 112A

9. Eight – The Health Lounge (Baixa)

Een van mijn favoriete plekken om te ontbijten in Lissabon is Eight in Baixa. Dit is een plant based restaurant en dus ideaal voor veganisten die in Lissabon zijn. Alleen de menukaarten zijn al prachtig, met een kaft van hout en paginagrote plaatjes van het eten en drinken dat je kunt bestellen. Ik grap wel eens dat ik vegetariër ben geworden omdat ik dan minder keuzestress heb in restaurants, maar bij Eight krijg ik nog steeds keuzestress. Mijn favorieten zijn de Hi Fungi Toast en de Black Diamond Smoothie Bowl (met activated charcoal om te detoxen). Ga je wat later eten? Dan zijn de taco’s, burgers en bowls een maaltijd die je maag zeker goed vult. Zowel boven als beneden vind je tafels en het is geen probleem om hier de hele dag met je laptop te zitten. Ook een prima werkplek dus, want je wordt omringd door veganistische nomads.  

Adres: Praca da Figueira 12A

ontbijten-in-lissabon-eight

10. Heim Cafe (Alcântara)

Heim Cafe is een van de leukste plekken om te lunchen en ontbijten in Lissabon. Ook voor veganisten en vegetariërs zijn er lekkere opties, dus genoeg keuze voor iedereen! Mijn favorieten zijn de Melted Veggie Sandwich, de wafels en de pannenkoeken. Ik vind de houten details en de vele planten in het restaurant erg leuk. Deze zaak is vrij klein (zo’n 25 zitplaatsen). Maar omdat het buiten het toeristische centrum zit kom je hier vooral Portugezen en wat expats tegen. Ik heb hier nog niet met mijn laptop gezeten, maar er is prima WiFi dus het kan wel.

Adres: Rua Santos-O-Velho 4

11. Dear Breakfast (Chiado)

Wanneer ik in de wijk Chiado (in het centrum van Lissabon) ben vind ik Dear Breakfast om te ontbijten. Sommige dingen zoals de koffie zijn wat prijzig voor Portugese begrippen, maar ik kom hier vooral voor hun heerlijke toasts en pannenkoeken. Mijn favoriet is de pannenkoek met banaan, karamel en gekonfijte amandelen. De koffiezaak is simpel maar leuk ingericht. Het is een fijne plek om de drukte van het centrum te ontvluchten. Ik zit het liefst boven op de eerste verdieping. Als je met een grote groep bent is deze plek trouwens minder geschikt, want het zijn bijna allemaal kleine tafeltjes (voor 2-4 personen).

Adres: Calcada de São Francisco 35 (de andere koffiezaak zit aan de Rua Gaivotas 17 in de wijk Estrela)

12. Give It A Shot

Give It A Shot is een nieuwe koffiezaak (geopend in 2021) met een chille sfeer. De oprichter van Give It A Shot is een vriendin van een paar Portugese vrienden en ze weet echt alles over koffie. Denk aan Cold Brew, V60 en Galão en Aeropress koffies. Daarnaast hebben ze ook lekkere sandwiches (ook vega) en snacks zoals bananenbrood. Regelmatig is er live music, dus zeker een aanrader om hierheen te gaan als je daar van houdt!

Adres: Rua Dom Luís I 22 (vlak bij Caís do Sodre)

13. Breakfast Menu bij Padaria Portuguesa

Verspreid door Lissabon vind je allerlei bakkerijen genamd Padaria Portuguesa. Deze keten had jaren geleden een Breakfast Menu van €3 euro. Je kreeg dan een sinaasappelsap, een koffie en een snack zoals een broodje of een croissant. Het Breakfast Menu is inmiddels niet meer op de menukaart te vinden, maar je mag het nog wel gewoon bestellen! Local tip dus haha.

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste koffiezaken en werkplekken

Dit waren mijn tips voor lekker ontbijten in Lissabon. Heb jij nog meer tips voor leuke plekken om de dag te starten met een goed ontbijt? Deel het met mij en andere lezers via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *