Dolfijnen-baai-setubal-troia

9 bijzondere activiteiten & bezienswaardigheden in Setúbal

Setúbal in Portugal is voor mij een bijzondere plek. Niet alleen is het een van de leukste plekken in de omgeving van Lissabon. Het is ook de plek waar mijn vader vroeger jaren heeft gewoond voor werk. Tijdens een van mijn trips naar Lissabon bezocht ik daarom ook deze stad. Setúbal ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Portugese hoofdstad. Setúbal is prima voor een daguitstap vanuit Lissabon, maar als je meer tijd hebt zou ik hier 2 dagen doorbrengen. In deze blog deel ik tips voor bijzondere activiteiten en bezienswaardigheden in Setúbal met je!

Lees ook: Lissabon tips – de ultieme reisgids voor jouw stedentrip

Roze-bloemen-in-centrum-Setubal

Activiteiten & bezienswaardigheden in Sétubal

1. Zeilen en dolfijnen spotten met Vertigem Azul

Een van de allerleukste bezienswaardigheden in Setúbal is de dolfijnengroep in de baai. Het blijft bijzonder om dolfijnen in het wild te spotten. In de baai van Setúbal, waar de oceaan en de Sado rivier samenkomen, leeft een groep tuimelaars. Deze groep bestaat uit bijna 30 dolfijnen die hier permanent leven. Er zijn verschillende bootorganisaties die varend op zoek gaan naar de groep dolfijnen. Doorgaans vind je de groep dolfijnen in de buurt van vissersboten, waar ze op vis jagen. Soms gaan ze ook het Sado natuurreservaat in, met name in de wintermaanden. De dolfijnen brengen daar dan meer tijd door.   

Dolfijnen spotten met Vertigem Azul

Zelf heb ik een goede ervaring met Vertigem Azul. Hun catamaran is prachtig en ze houden zich veel bezig met duurzaamheid. Zo wordt bijvoorbeeld het afval op de boot gescheiden en worden de dolfijnen niet opgejaagd voor het vermaak van mensen. Ze vertrekken zowel vanaf Setúbal als Troia.  

Tijdens de tocht speur je de horizon af, constant op zoek naar de dolfijnen. Ieder golfje lijkt op een dolfijn die boven water komt. Hoe vaak je dit ook doet: het blijft bijzonder als je de dolfijnen eenmaal ziet.

Skipper Luís – de kapitein van de catamaran – kan aan de hand van de vin een dolfijn identificeren. Wist je dat de vin als een vingerafdruk is voor dolfijnen? De vorm en de markeringen in de vin zijn uniek voor iedere dolfijn! Hij heeft een paar foto’s bij zich om de verschillende vinnen te laten zien. Alle dolfijnen hebben een naam. In 2020 zijn er bovendien twee baby’s geboren. Hoe schattig is dat? Ze garanderen niet dat je de dolfijnen ziet, maar Luís zegt dat ze 95% van de tijd dolfijnen spotten. Dat is best vaak!

Daarnaast is het ook gewoon lekker om een paar uur op het water door te brengen. Je vaart onder andere langs de kust van het groene nationaal park Arrabida, langs stranden bouwwerken zoals Forte de Santiago do Outão. Vergeet niet om een trui mee te nemen, want zelf in warme maanden zoals juni kan het op het water best fris zijn.

Kosten: €35 euro voor volwassenen voor een tour van 3 uur

catamaran-vertigem-azul
Vertigem-Azul-boottrip-duurzaam
Dolfijnen-baai-setubal-troia
Boottocht-Vertigem-Azul-Setubal
Dolfijnen-baai-setubal-troia
Boottocht-Vertigem-Azul-dolfijnen-spotten-bezienswaardigheden-Setubal
Fort-langs-kust-Arrabida-Setubal

2. Uitzicht vanaf het eeuwenoude kasteel van Palmela

Het kasteel van Palmela ligt op een heuvel ten noorden van Setúbal. Je kunt het kasteel het beste met de auto bezoeken. Je kunt Palmela wel met het openbaar vervoer bereiken, maar daarna moet je nog een heel stuk naar het kasteel lopen. Het is wel mogelijk, maar het is vooral veel gedoe. Maar op de weg van Lissabon naar Setúbal is het een leuke stop met de auto.

Het kasteel van Palmela werd op een zeer strategische plek gebouwd door de Moren. Tegenwoordig geniet je vanaf de toren van een mooi uitzicht over de omgeving. Je ziet de groene bergen van Arrabida, de witte huisjes van Palmela en in de verte zie je Setúbal.   

Kosten: gratis

Kasteel-van-Palmela-bij-Setubal
Kasteel-van-Palmela-bij-Setubal
Kasteel-van-Palmela-bij-Setubal-bovenop-toren

3. Uitzicht vanaf Forte de São Filipe

Vanaf verschillende plekken in Setúbal zie je het fort van São Filipe boven de stad uittoren. Dit kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Filipe tijdens de Spaanse bezetting. Dit kasteel is een van de leukste bezienswaardigheden in Setúbal, omdat je hier een geweldig uitzicht over de stad en de baai hebt. Je kunt het fort gratis bezoeken en er zit bovendien een restaurant met buitenterras bij.

Voor zover ik weet gaan hier geen bussen heen. Vanaf de haven is het ongeveer 20 minuten heuvelopwaarts lopen. Er is ook een gratis parkeerplaats, als je met de auto komt.  

Kosten: gratis

uitzicht-vanaf-forte-sao-filipe-setubal
restaurant-forte-sao-filipe-setubal
forte-sao-filipe-setubal
uitzicht-vanaf-forte-sao-filipe-setubal-bezienswaardigheden
Kerk-in-fort-sao-felipe-setubal

4. Een bezoek aan het schiereiland Tróia

Tegenover Setúbal vind je het schiereiland Tróia. Het ziet er een beetje fancy uit en Portugezen refereren vooral naar dit schiereiland als het over rijke mensen met privévilla’s gaat. Met de groene boot van Atlantic Ferries kun je vanaf de haven van Setúbal oversteken naar Tróia. De stranden zijn hier mooi en je kunt er ook een rondje fietsen om wat oude Romeinse ruïnes te zien. Als je zin hebt in een stevige fietstocht kun je zo’n 20 kilometer doorfietsen, naar het fotogenieke vissersplaatsje Carrasqueira. Dit is een goede plek om ooievaars en flamingo’s te spotten.    

Kosten: €7,75 euro voor een returnticket van Setúbal naar Tróia, via Viva Viagem kaart

Uitzicht-op-schiereiland-troia
strand-Troia-bij-Setubal

5. Street art en de binnenstad van Setúbal

De binnenstad van Setúbal is heerlijk om in te verdwalen. Kleurrijke huisjes en smalle straatjes, afgewisseld met mooie pleinen. Een paar mooie bouwwerken in Setúbal zijn de kathedraal, het aquaduct, het klooster van Jesus en de overdekte markt bij de haven. Moderne street art en Portugese azulejos wisselen het straatbeeld af. Je kunt het op allerlei plekken in Setúbal spotten. Een paar plekken waar je street art en kunst kunt spotten zijn Auditório José Afonso, bij de boulevard Porto de Pesca de Setúbal, Rua Dr. Paula Borba (op de rolluiken van winkels) en Avenida Belo Horizonte (tussen huisnummer 1 en 40 vind je verschillende werken).     

Kosten: gratis

Kathedraal-in-Setubal
Mario-graffiti-in-Setubal
Plein-in-Setubal-binnenstad
Graffiti-in-Setubal-binnenstad
Graffiti-in-Setubal-binnenstad
Graffiti-in-Setubal-binnenstad
Street-art-Setubal
Kleurrijke-huisjes-Setubal-binnenstad
aquaduct-Setubal
Dolfijnen-boulevard-setubal
Klooster-Jezus-Setubal

6. Relaxen op de prachtige stranden van Arrabida

Setúbal ligt ten oosten van nationaal park Arrabida. Dit heuvelachtige gebied heeft een paar prachtige stranden waar je kunt zwemmen en zonnebaden. Een paar van de mooiste stranden zijn:

  • Praia do Portinho
  • Praia da Figueirinha
  • Praia de Albarquel

Ik vind het heerlijk om in Arrabida rond te rijden, want de uitzichten zijn prachtig! Onderweg heb je een paar uitvoegstroken vanwaar je van het uitzicht kunt genieten. Parkeer de auto aub niet in een bocht op de weg! Ik zie dit best vaak gebeuren, maar dit is gevaarlijk. Zoek dus een stuk waar je veilig kunt parkeren om van het uitzicht te genieten.

Extra tip: in de zomermaanden kun je alleen met een vergunning in Portinho parkeren. Je moet de auto dan aan de hoofdweg parkeren en dan nog een stuk naar het strand van Portinho wandelen. Houd hier dus rekening mee!

Kosten: gratis

Praia-Portinho-bij-Setubal-Arrabida
Stranden-Arrabida-bij-Setubal

7. Proef een van de wijnen van Setúbal

In de omgeving van Setúbal vind je verschillende wijnhuizen. De wijnboerderijen worden soms ook wel met het Portugese woord quinta aangeduid. Een specialiteit uit deze regio is de Moscatel de Setúbal. Dit is een zoete, oranjegekleurde dessertwijn. Ik vind het wel lekker, maar het is wel even iets anders dan een witte of rode wijn. Leuke wijnhuizen vind je tussen Setúbal en het dorp Azeitão. Een paar leuke plekken waar je kunt stoppen voor een wijnproeferij zijn Casa Mãe Rota dos Vinhos in Palmela, Bacalhõa Vinhos de Portugal in Azeitão en Quinta de Alcube. Je kunt de wijnhuizen het makkelijkste bezoeken met de auto of door een wijntour te boeken. Deze wijntour vertrekt bijvoorbeeld vanuit Lissabon.     

Kosten: afhankelijk van de tour, zo’n €20 – €80 euro per persoon

wijnproeverij-setubal-arrabida

8. Uitstap naar vissersdorp Sesimbra

Setúbal ligt aan de oostzijde van nationaal park Arrábida. Aan de andere kant van Arrábida ligt Sesimbra. Een vissersdorp met mooie stranden en een Middeleeuws kasteel op een heuvel. Als je met de auto naar Setúbal komt kun je makkelijk via het prachtige Arrábida naar Sesimbra rijden.

Kosten: gratis (strand en kasteel)

Uitzicht-over-Sesimbra
Gebouw-in-Sesimbra-Portugal
Kasteel-van-Sesimbra-op-heuvel
Fort-op-strand-van-Sesimbra

9. Zonsondergang vanaf Cabo Espichel

Een van de beste plekken om van de zonsondergang te genieten is Cabo Espichel, helemaal in het westen. Het is indrukwekkend hoe de gigantische golven hier tegen de kliffen slaan terwijl de zon onder gaat.

Kosten: gratis

Vuurtoren-cabo-espichel
Ruige-kust-Cabo-espichel
Ruige-kust-Cabo-Espichel-Portugal

Hoe kom je in Setúbal?

Setúbal is een fijne bestemming als daguitstap vanuit Lissabon. De stad ligt op zo’n 35 kilometer ten zuiden van Lissabon. Je kunt de stad zowel met het openbaar vervoer als met een auto bereiken. Voor de meeste bezienswaardigheden in Setúbal en omgeving is een auto het handigst.

Met de (huur-) auto naar Setúbal

De makkelijkste manier om naar Setúbal te gaan en de omgeving te ontdekken is per (huur-) auto. Met name de wijnmakerijen en de stranden in Arrabida Nationaal Park zijn niet makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt een auto via Sunnycars huren. Sunnycars is een fijne partij voor huurauto’s. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken om eventuele schade of andere problemen. Bij de huurprijs zit namelijk alles inbegrepen, waaronder een diefstalverzekering, schadeverzekering en WA-verzekering.  

Portugal autohuur

Met het openbaar vervoer naar Setúbal

De meeste bezienswaardigheden in Setúbal zijn het beste per auto te bereiken. Ga je liever met het openbaar vervoer naar Setúbal? Ook dat is mogelijk. Je kunt met de trein van station Roma-Areeiro naar Setúbal reizen. Je kunt ook opstappen bij de stations Entrecampos, Sete Rios en Campolide in Lissabon. Van station Campolide in Lissabon naar Setúbal is het €4,55 euro en de rit duurt 50 minuten. Heb je een Viva Viagem kaart? Dan kun je de kaart gebruiken voor jouw reis naar Setúbal. Ga naar een ticketautomaat en selecteer de reis (Lisboa – Setúbal). Vervolgens check je in bij een van de paaltjes op het perron. Hierna hoef je niet meer uit te checken, want de reis is al geregistreerd en het bedrag is van jouw Viva Viagem saldo gehaald. 

Ik vind de trein zelf prettiger, maar er gaan ook bussen vanaf Lissabon naar Setúbal. Via transportbedrijf Transportes Sul do Tejo (TST) kun je verschillende bussen nemen, zoals 562, 563, 754 en 755. De meeste bussen vertrekken vanaf Sete Rios.

Lees ook: openbaar vervoer in Lissabon – zo verplaats jij je in de stad!

Palmbomen-boulevard-Setubal

Overnachten in Setúbal

Misschien heb je na al die bezienswaardigheden in Setúbal geen zin om terug te reizen naar Lissabon. Dan kun je natuurlijk ook overnachten in de stad. Wil je in de buurt van de oceaan in Setúbal overnachten? Dan is Rio Art Hotel een aanrader. Het hotel heeft een centrale ligging, de kamers zijn leuk ingericht, er is airconditioning en de receptie is 24/7 open.   

Voor budget- en soloreizigers is Day Off Suite & Hostel een prima keuze. Dit hostel ligt in de binnenstad van Setúbal, de gemeenschappelijke ruimtes zijn leuk ingericht, er is airconditioning in de kamers en er is een dakterras. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers te boeken.    

Booking.com
Dolfijnen-baai-setubal-troia

Lees ook: leuke rondreis in Portugal met de auto (voor 2 weken)

Ik hoop dat ik wat inspiratie voor activiteiten en bezienswaardigheden in Setúbal met je heb kunnen delen. Ken jij nog meer leuke plekken in deze Portugese stad? Laat het mij en andere reizigers vooral weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *