Gletsjer-Jessica-Zwitserland

Voorbereid op reis naar Zwitserland: alles wat je moet weten voor vertrek

Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt voor een hoop minder stress voordat je vertrekt. Een vakantie of rondreis verloopt met een goede voorbereiding een stuk relaxter. Zwitserland ligt weliswaar in Europa, maar er zijn wel wat dingen die handig zijn om te weten voor vertrek. Geloof me: anders kom je in jouw accommodatie aan met een lege telefoon en kun je die niet opladen omdat er andere stopcontacten zijn… (ik spreek uit ervaring). In dit artikel deel ik alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Zwitserland gaat!

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Koeien-in-weide-Zwitserland

Voorbereid op reis naar Zwitserland

1. Vaccinaties voor Zwitserland

Voor Zwitserland zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel wordt de vaccinatie voor teken encefalitis aangeraden, vooral als je veel tijd in de natuur in Zwitserland doorbrengt. Ik heb deze vaccinatie zelf echter niet en check mezelf na iedere wandeling op teken.

COVID-vaccinatie voor Zwitserland?

Op het moment van schrijven is het niet verplicht om een COVID-vaccinatie te hebben als je naar Zwitserland gaat. Je komt het land in op de volgende voorwaarden:

  • Bewijs van vaccinatie
  • Herstelbewijs van corona, niet ouder dan 6 maanden nadat je het bewijs hebt opgevraagd
  • Negatieve PCR-test, niet ouder dan 72 uur
  • Negatieve antigeen-test, niet ouder dan 48 uur

Houd het reisadvies voor Zwitserland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten voor de meest recente adviezen en voorwaarden.

Bergen-Zwitserland-voorbereid-op-reis

2. Visum voor Zwitserland

Nederlanders en Belgen hebben geen visum voor Zwitserland nodig. Als EU-burger kun je namelijk net zo lang in Zwitserland blijven als dat je wilt dankzij het Verdrag van Schengen. Wil je langer dan 3 maanden in Zwitserland blijven? Dan kun je een tijdelijk visum aanvragen: een B-permit. Om deze aan te vragen heb je wel een arbeidscontract (voor onbepaalde tijd of minimaal 12 maanden) nodig. Als je niet in Zwitserland blijft om te werken moet je kunnen aantonen dat je in jouw eigen levensonderhoud kunt voorzien.

Wanneer je een auto in Zwitserland wilt huren heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Het Nederlandse/Belgische rijbewijs is gewoon geldig. Je hoeft dus alleen jouw rijbewijs te laten zien als ze hierom vragen.

Interlaken-Zwitserland

3. Veiligheid in Zwitserland

Er is bijna geen enkel land dat zó veilig voelt als Zwitserland. Wat mij betreft is dit een van de veiligste landen in Europa waar je naartoe kunt gaan, als groep en als soloreiziger. De criminaliteitscijfers zijn een van de laagste ter wereld en ik bijna nergens in Europa kwam ik zo weinig zwervers tegen als in de steden van Zwitserland. Zwitserland is bovendien altijd een neutraal land geweest in conflicten en oorlogen. De kans dat hier iets drastisch plotseling gebeurt is vrijwel nihil.

Wat wel belangrijk is wat betreft veiligheid in Zwitserland zijn de noodsituaties die door de natuur ontstaan. In de bergen in Zwitserland komen bijvoorbeeld lawines voor en in de winter kunnen de gladde wegen in de bergen voor ongelukken zorgen. Weet je niet zeker wat de weersomstandigheden in Zwitserland zijn? Vraag het van tevoren na bij het lokale verkeersbureau of een gespecialiseerd reisbureau.

Sterke-daling-autoweg-bergen-Zwitserland

4. Geldzaken in Zwitserland

In Zwitserland betaal je met de Zwitserse Frank, afgekort als CHF. Mijn ervaring is dat je bij de meeste accommodaties, restaurants en bezienswaardigheden gewoon met een Maestro-bankpas kunt betalen. Ook creditcards (Visa en Mastercard) worden (bijna) overal geaccepteerd. Ik heb bijvoorbeeld een Visa prepaid creditcard van N26 en daar kun je een paar keer per maand contant geld pinnen zonder extra kosten. Buiten de eurozone betaal je namelijk extra voor de wisselkoers, dus houd hier rekening mee wanneer je contant geld pint.

Bachalpsee-voorbereid-op-reis-naar-Zwitserland

5. Stopcontacten in Zwitserland

In Zwitserland heb je doorgaans een wereldstekker of adapter nodig. Ze gebruiken hier namelijk stopcontacten van type C en J, terwijl we in Nederland stopcontacten van type C en F gebruiken. In sommige accommodaties zul je geen problemen hebben omdat ze stopcontacten van type C hebben, maar er zijn ook genoeg plekken waar ze type J gebruiken.

Luzern-rondreis-Zwitserland-voorbereiding

6. Water drinken in Zwitserland

Het kraanwater in Zwitserland is van zeer goede kwaliteit en proeft zelfs beter dan het kraanwater in Nederland. Het kraanwater komt namelijk vaak uit de ondergrondse bronnen, waardoor het geen vreemde bijsmaak heeft. In veel dorpen en steden in Zwitserland vind je bovendien drinkfonteinen waar je gratis jouw waterfles kunt bijvullen. Als het water niet drinkbaar is staat dit op een bordje aangegeven. Ook in de bergen vind je waterfonteinen en zelfs bij natuurlijke bronnen kun je het water drinken. Op die manier ben je ook nog eens duurzaam bezig, want zo hoef je niet al die plastic flessen te kopen!

Vind je het toch prettiger om het water in Zwitserland eerst te filteren? Dan kun je bijvoorbeeld een Bobble waterfilter, de Grayl waterfles of de LifeStraw gebruiken.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Brienzersee-voorbereid-op-reis-naar-Zwitserland

7. Beste reistijd voor Zwitserland

Ieder seizoen heeft zijn charme in Zwitserland. Zelf bezocht ik Zwitserland eenmaal in september en een keer in februari. In september was het ideaal weer om de bergen in te trekken, al koelde het ’s nachts al flink af (in de bergen lag de temperatuur rond het vriespunt). In februari bezocht ik Zürich, dus dat was meer een stedentrip dan een natuurreis. Wel maakte ik wat uitstapjes in de omgeving, maar ik trok niet echt de bergen in.

De beste reistijd voor Zwitserland is doorgaan van juni tot en met september. Houd er wel rekening mee dat het in juli en augustus op toeristische plekken druk kan zijn. Voor een wintersportvakantie zijn de maanden januari, februari en maart de beste reistijd voor Zwitserland.

Jessica-Zurich-stedentrip-Zwitserland

8. Openbaar vervoer of auto in Zwitserland?

Ik vind het openbaar vervoer in Zwitserland geweldig geregeld. Er gaan regelmatig bussen en treinen naar de meeste plaatsen en ik heb bijna geen vertragingen meegemaakt. Het enige nadeel van het openbaar vervoer in Zwitserland is dat het behoorlijk duur is. Een (dag-) trip met de trein kost je al snel 60 Zwitserse Frank.

Gelukkig kun je dit oplossen door te reizen met een Interrail Pass. Dankzij zo’n reis je gemakkelijk door Zwitserland en geloof me: treinreizen in Zwitserland is heerlijk! Met deze pas mag je bovendien ook reizen via bekende treinstukken zoals de Bernina Express en de Glacier Express. Je kunt zowel de Interrail Global Pass (voor heel Europa) als de Interrail Swiss Pass (alleen Zwitserland) gebruiken om met de trein te reizen.

Lees ook: inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

Voorbereid-op-reis-naar-Zwitserland-Bernina-Express

Lees ook: inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

In principe zijn bijna alle plekken makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Maar natuurlijk heb je met een auto wel ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. En je kunt prima met jouw eigen auto naar Zwitserland rijden. In principe rijd je in 10 uur (850 kilometer) van Utrecht naar Interlaken. Houd er wel rekening mee dat je een tolvignet (autobahnvignette) nodig hebt om op de wegen in Zwitserland te rijden. Het tolvignet is een kalenderjaar geldig en koop je voor 40 Zwitserse Frank bij de Zwitserse grens of bij een tankstation of postkantoor in Zwitserland.

Het is ook mogelijk om een auto in Zwitserland te huren. Je kunt dit gemakkelijk via Sunnycars regelen. Via Sunnycars regel je een huurauto voor een all-in prijs, zodat je ter plekke niet voor verrassingen en onverwachte kosten komt te staan. Ook alle verzekeringen zijn in die prijs inbegrepen. Sunnycars is bovendien 24/7 bereikbaar, voor als je onderweg problemen hebt.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

10. Taal in Zwitserland

In Zwitserland worden verschillende talen gesproken. De officiële hoofdtalen zijn Duits, Frans (westen), Italiaans (zuiden) en Reto-Romaans (Graubunden). Het Duits is overigens geen Duits zoals je dat in Duitsland kent, maar Zwitserduits. Voor mij klonk het een beetje als Duits met een Belgisch accent. Het is handig als je een woordje Duits begrijpt, maar in principe kun je met Engels overal in Zwitserland terecht.

Zermatt-voorbereid-op-reis-naar-Zwitserland

Wil jij een reis naar Zwitserland maken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en door Zwitserland reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Zwitserland willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Alpen Reizen is gespecialiseerd in rondreizen door Zwitserland. Via hun 16-daagse rondreis zie je bijvoorbeeld de mooiste plekken van Zwitserland en verblijf je in fijne accommodaties.
  • In de wintermaanden organiseert TUI een langlaufreis van 8 dagen. Je reist tijdens deze groepsreis met de bus naar het drielandenpunt van Zwitserland, Oostenrijk en Italië brengt. De wandelingen maak je onder begeleiding van een gids.
  • Via Sunweb kun je jouw wintersportvakantie naar Zwitserland gemakkelijk vastleggen. Ze hebben accommodaties in verschillende skigebieden zoals Berner-Oberland, Graubünden, Wallis en Zermatt-Matterhorn.

Lees ook: 3 wandelingen naar de mooiste plekken in Zwitserland

Thun-Zwitserland

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, zodat je voorbereid op reis naar Zwitserland kunt gaan. Heb jij nog meer tips of juist nog een vraag over de voorbereiding voor Zwitserland? Laat het hieronder via een reactie weten of stuur een mail naar jessica@cornersoftheworld.nl.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *