snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Snorkelparadijs en schildpadden bij Apo Island, Filipijnen

Ik werd verliefd op de onderwaterwereld van Caye Caulker en ik dacht dat ik niet snel weer zo laaiend enthousiast zou zijn over een andere snorkelplek. Maar ik kan niets anders dan erkennen: Apo Island in de Filipijnen is een van de mooiste snorkelparadijzen waar ik ooit ben geweest.

Apo Island, het snorkelparadijs van de Filipijnen

De bangka – een typische Filipijnse boot – schommelt hevig heen en weer. Het zoute water slaat constant als zweepslagen tegen mijn gezicht. Ik probeer het misselijke gevoel enigszins te onderdrukken. Het gaat me namelijk niet gebeuren dat ik straks kotsend tussen de schildpadden in het water dobber. De groene natuur en het strand van Negros Oriental laten we langzaam maar zeker achter ons en na zo’n 40 minuten naderen we Apo Island. Het paradijs der schildpadden in de Filipijnen.

“Look, turtle!”, roept onze bootsman. Hoewel het water kraakhelder is zie ik niets. Hetgeen waar de beste man naar wijst zou net zo goed een steen kunnen zijn. Het gaat toch niet zo’n dag worden…? Maar ik ben vastberaden.

We gaan dit eiland vandaag niet verlaten voordat ik een schildpad heb gezien.

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Kleine teleurstelling

Ik zal niet ontkennen dat ik bij aankomst enigszins teleurgesteld was. Het strand van Apo Island waar alle boten voor anker gaan is vrij compact. En bestaat niet uit fijn zand, maar vooral uit stenen en dood koraal. “Waar gaan we als eerste snorkelen?”, vraag ik aan onze ‘gids’. Hij kijkt me niet-begrijpend aan. “We gaan toch wel op meerdere plekken snorkelen..?” Niet dus. Hij wijst naar het afgezette gedeelte voor ons. “Daar mag je rondzwemmen. Maar let wel goed op je gids, hij blijft te allen tijde bij jullie.” Ik probeer erachter te komen of de gids een grapje maakt, maar het ziet er niet naar uit dat deze man bekend staat om zijn humor.

Ik kijk naar het afgezette gedeelte. Enkele Chinezen drijven met hun knaloranje reddingsvesten in het water rond. Ze proberen naar beneden te duiken; waarschijnlijk om een selfie met de schildpadden te maken. Logischerwijs is dit een onmogelijke – en voor mij een erg vermakelijke – situatie. Mokkend pak ik mijn snorkelspullen uit mijn tas. Waarschijnlijk zwemmen we straks met 50 mensen achter dezelfde schildpad aan, in dat kleine afgezette gedeelte..

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Maar liefst 7 schildpadden!

Maar niets is minder waar. Het duurt nog geen 5 minuten voordat we de eerste schildpad tegenkomen. Mijn reisgenootje en ik zweven boven en zwemmen een tijdje naast het dier. Er lijkt niets of niemand anders op dit moment te bestaan. De gids neemt graag mijn camera over, zodat wij kunnen genieten van dit magische moment. Want een ontmoeting met een schildpad, dat gaat nooit vervelen.

Na een tijdje heeft de gids in de gaten dat wij het langer dan een paar minuten in het water kunnen volhouden en hij besluit om richting het koraalrif te zwemmen, buiten het afgezette gedeelte. Ook hier komen we weer diverse schildpadden tegen, maar daarnaast ook vele kleurrijke vissen. Als een klein kind zwem ik vrolijk achter iedere vis die me passeert aan. Als ik geen snorkel nodig zou hebben zou ik de hele dag grijzend onder water doorbrengen.

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Het weer bleef tot vertrek perfect. Ik ben niet eens verbrand.

De Chinezen zonder zwemervaring konden mijn dag niet stuk krijgen.

En ook de prikkende wond (waarschijnlijk van een zee-egel) op mijn knie kon de dag niet verpesten.

De eindstand voor het spotten van de schildpadden staat bij vertrek op 7.

Wat een perfecte dag was dit.

Praktische informatie

Ik heb de tour naar Apo Island via mijn accommodatie Flying Fish Hostel in Dumaguete geboekt. De tour is 1400 pesos, omgerekend zo’n €27 euro (januari 2017). De prijs is overigens afhankelijk van het aantal deelnemers, dus het kan iets meer of minder zijn. Bij deze prijs zit het volgende inbegrepen:

– Busvervoer naar en van Malatapay, de plek waar de boot vertrekt
– Boottocht naar en van Apo Island
– Entree voor het eiland
– Lunch op Apo Island
– ‘Gidsen’ tijdens het snorkelen

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Houd er rekening mee dat in deze prijs niet de snorkelspullen zijn inbegrepen. Deze kun je voor 100 pesos huren op Apo Island of – net als ik – zelf meenemen. Ook is het verstandig om waterschoenen aan te doen. Ik heb verschillende mensen met bebloede voeten gezien vanwege het scherpe koraal of de zee-egels.

Het is trouwens ook mogelijk om de tour op eigen gelegenheid te regelen, met name als je met een grotere groep bent. Vanaf het busstation in Dumaguete gaat er een bus naar Malatapay; deze rit kost 50 pesos. Als je met meerdere mensen bent kun je hier een boot huren om je naar Apo Island te brengen. Zorg er wel voor dat de boot je ook weer terug naar Malatapay brengt!

Word je trouwens snel zeeziek? Lees dan even deze tips die ik op een rijtje zette voor mensen die snel misselijk worden op zee!

Klinkt als een waar paradijs voor snorkelliefhebbers of niet? Ik ben benieuwd naar jullie favoriete plekken om te snorkelen (of te duiken), dus deel ze vooral hieronder in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

20 gedachten over “Snorkelparadijs en schildpadden bij Apo Island, Filipijnen”

 1. Wauw wat bijzonder! IK heb nog nooit zulke grote schildpadden gezien, lijkt me zo mooi! Ik ben niet zo van het snorkelen en zwemmen, maar om schildpadden te spotten lijkt het me geweldig!

  1. Het zijn zulke prachtige beesten, zelfs mijn zusje die min of meer waterangst heeft was erg onder de indruk toen ze in Belize schildpadden tijdens het snorkelen zag. Zeker een keer doen Sabine! 🙂

 2. Narelle | Weg van het Noorden

  Oh wauw, echt geweldig! Super mooi! Ik heb nog nooit gesnorkeld, maar als ik dit zie, begint het wel te kriebelen 😉

 3. Supergaaf! En mooie foto’s ook 🙂 Ik vond Apo Island ook een fantastische plek. Wij hebben er gedoken en het was geweldig. De belachelijk hoge golven, vooral op de terugweg naar Negros, nam ik maar voor lief 😉

  1. Duiken lijkt me nog veel gaver daar, het was daar inderdaad echt prachtig! Die golven waren inderdaad wat minder.. Zodra wij terugkeerden begon het (of course) weer te regenen en zat ik alweer met mijn plastic zakje klaar haha ;p

 4. Tof tof tof tof!! Wat een mooie foto’s heb je ervan gemaakt! Ik zou heel graag een trip willen plannen naar de Filipijnen, met name om er te duiken. De gaafste duiken die ik gemaakt heb waren op Bonaire. Salt Pier is daar echt heel bijzonder!

  1. Veel duikliefhebbers vinden de Filipijnen een van de beste plekken in Azië – en ik ben het daar wel mee eens. Dus zeker een keer een mooie reis hiernaartoe plannen! 🙂 Ik zit eraan te denken om de tweede helft van het jaar weer richting Zuid-Amerika te gaan, misschien met een combinatie van de ABC-eilanden… 😉

 5. Wauw wat gaaf! En wat een geweldige foto’s! Ik ben zelf niet van het duiken, dus is dit als snorkel oplossing ideaal! De Filipijnen staat ook nog op mijn lijstje, dus gaat vast goed komen 🙂

  1. Ja de Filipijnen zijn zeker een goede plek voor liefhebbers van snorkelen haha! Ik denk trouwens dat je vaak met snorkelen veel meer ziet dan met duiken wat betreft visjes, schildpadden etc. Ik vind duiken ook een beetje eng, maar gelukkig heb ik al zo veel moois mogen zien met snorkelen 🙂

 6. Wauw wat onwijs bijzonder. Prachtige foto’s ook. Snorkelen is ook een van mijn favoriete bezigheden als ik aan het reizen ben (als het daar kan dan). Heb ooit een keer een zeeschildpad gezien alleen toen had ik nog geen camera. Maar dat beeld blijft wel voor altijd op mijn geheugen gegrift.

  1. Leuk, nog een snorkelliefhebber! Balen dat je geen camera had, alhoewel sommige dingen toch voor eeuwig in je geheugen opgeslagen blijven… 😉

 7. Wauw, prachtig! Ik ben 1x een schildpad tegengekomen tijdens het snorkelen op de Bahama’s, wat al fantastisch was, laat staan 7. Ik ga deze plek onthouden, misschien past het nog in de planning voor mijn reis naar de Filipijnen eind dit jaar 🙂

  1. Wat leuk dat je naar de Filipijnen gaat Co! Als je inderdaad van snorkelen en zwemmen houdt is Apo Island echt een aanrader 🙂

 8. Gaaf zeg! Ik heb nog nooit zulke grote schilpadden gezien. Snorkelen doe ik eigenlijk zelden, maar nu ik dit lees besef ik dat ik wel wat vaker het water in mag duiken 🙂

  1. Snorkelen is echt een van mijn favoriete bezigheden in m’n vrije tijd. 🙂 En in Frankrijk heb je ook mooie plekken om te zwemmen aan de zuidkust!

 9. Prachtige foto’s Jessica. Wanneer ik zelf onder water ben, snorkelend, schreeuw ik het soms uit wanneer ik iets moois zie. Een haai, een schildpad of een murene. Wat voor camera heb je voor onderwater?
  Mijn mooiste snorkelplekken waren bij Flores, Labuanbajo. Bij Manado, Bunaken – Noord Sulawesi en in de Rode Zee bij Aqaba.
  Overigens. Wanneer ik accomodatie in NL boek via booking, via jouw site. Krijg je dan ook een paar centjes?

  1. Wat leuk om te lezen Piet, ik heb dat gevoel precies hetzelfde (behalve misschien bij een murene, die zijn een beetje eng haha ;p). Ik gebruik momenteel een Canon Powershot camera, die is schok- en waterbestendig. Maar een reisgenootje heeft een Powershot camera van Nikon en die vind ik eerlijk gezegd nog beter. 🙂

   Flores is zeker geweldig qua snorkelen, dus ik vertrouw erop dat die andere plekken ook prachtig zijn. Ik ga ze onthouden.

   En als je via Corners inderdaad op Booking komt en iets boekt krijg ik daar een kleine commissie over. Hartstikke lief als je dat een keertje doet! 🙂

 10. Het was mijn favoriete snorkelplek in de Filipijnen! Ik vond het zo bijzonder om de schildpadden gezien (al heb ik er niet zoveel gezien als jij ;)) en al helemaal omdat het op mijn verjaardag was. Geniet van je laatste weken in de Filipijnen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *