Snorkelparadijs en schildpadden bij Apo Island, Filipijnen

Ik werd verliefd op de onderwaterwereld van Caye Caulker en ik dacht dat ik niet snel weer zo laaiend enthousiast zou zijn over een andere snorkelplek. Maar ik kan niets anders dan erkennen: Apo Island in de Filipijnen is een van de mooiste snorkelparadijzen waar ik ooit ben geweest.

Apo Island, het snorkelparadijs van de Filipijnen

De bangka – een typische Filipijnse boot – schommelt hevig heen en weer. Het zoute water slaat constant als zweepslagen tegen mijn gezicht. Ik probeer het misselijke gevoel enigszins te onderdrukken. Het gaat me namelijk niet gebeuren dat ik straks kotsend tussen de schildpadden in het water dobber. De groene natuur en het strand van Negros Oriental laten we langzaam maar zeker achter ons en na zo’n 40 minuten naderen we Apo Island. Het paradijs der schildpadden in de Filipijnen.

“Look, turtle!”, roept onze bootsman. Hoewel het water kraakhelder is zie ik niets. Hetgeen waar de beste man naar wijst zou net zo goed een steen kunnen zijn. Het gaat toch niet zo’n dag worden…? Maar ik ben vastberaden.

We gaan dit eiland vandaag niet verlaten voordat ik een schildpad heb gezien.

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Kleine teleurstelling

Ik zal niet ontkennen dat ik bij aankomst enigszins teleurgesteld was. Het strand van Apo Island waar alle boten voor anker gaan is vrij compact. En bestaat niet uit fijn zand, maar vooral uit stenen en dood koraal. “Waar gaan we als eerste snorkelen?”, vraag ik aan onze ‘gids’. Hij kijkt me niet-begrijpend aan. “We gaan toch wel op meerdere plekken snorkelen..?” Niet dus. Hij wijst naar het afgezette gedeelte voor ons. “Daar mag je rondzwemmen. Maar let wel goed op je gids, hij blijft te allen tijde bij jullie.” Ik probeer erachter te komen of de gids een grapje maakt, maar het ziet er niet naar uit dat deze man bekend staat om zijn humor.

Ik kijk naar het afgezette gedeelte. Enkele Chinezen drijven met hun knaloranje reddingsvesten in het water rond. Ze proberen naar beneden te duiken; waarschijnlijk om een selfie met de schildpadden te maken. Logischerwijs is dit een onmogelijke – en voor mij een erg vermakelijke – situatie. Mokkend pak ik mijn snorkelspullen uit mijn tas. Waarschijnlijk zwemmen we straks met 50 mensen achter dezelfde schildpad aan, in dat kleine afgezette gedeelte..

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Maar liefst 7 schildpadden!

Maar niets is minder waar. Het duurt nog geen 5 minuten voordat we de eerste schildpad tegenkomen. Mijn reisgenootje en ik zweven boven en zwemmen een tijdje naast het dier. Er lijkt niets of niemand anders op dit moment te bestaan. De gids neemt graag mijn camera over, zodat wij kunnen genieten van dit magische moment. Want een ontmoeting met een schildpad, dat gaat nooit vervelen.

Na een tijdje heeft de gids in de gaten dat wij het langer dan een paar minuten in het water kunnen volhouden en hij besluit om richting het koraalrif te zwemmen, buiten het afgezette gedeelte. Ook hier komen we weer diverse schildpadden tegen, maar daarnaast ook vele kleurrijke vissen. Als een klein kind zwem ik vrolijk achter iedere vis die me passeert aan. Als ik geen snorkel nodig zou hebben zou ik de hele dag grijzend onder water doorbrengen.

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Het weer bleef tot vertrek perfect. Ik ben niet eens verbrand.

De Chinezen zonder zwemervaring konden mijn dag niet stuk krijgen.

En ook de prikkende wond (waarschijnlijk van een zee-egel) op mijn knie kon de dag niet verpesten.

De eindstand voor het spotten van de schildpadden staat bij vertrek op 7.

Wat een perfecte dag was dit.

Praktische informatie

Ik heb de tour naar Apo Island via mijn accommodatie Flying Fish Hostel in Dumaguete geboekt. De tour is 1400 pesos, omgerekend zo’n €27 euro (januari 2017). De prijs is overigens afhankelijk van het aantal deelnemers, dus het kan iets meer of minder zijn. Bij deze prijs zit het volgende inbegrepen:

– Busvervoer naar en van Malatapay, de plek waar de boot vertrekt
– Boottocht naar en van Apo Island
– Entree voor het eiland
– Lunch op Apo Island
– ‘Gidsen’ tijdens het snorkelen

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

Houd er rekening mee dat in deze prijs niet de snorkelspullen zijn inbegrepen. Deze kun je voor 100 pesos huren op Apo Island of – net als ik – zelf meenemen. Ook is het verstandig om waterschoenen aan te doen. Ik heb verschillende mensen met bebloede voeten gezien vanwege het scherpe koraal of de zee-egels.

Het is trouwens ook mogelijk om de tour op eigen gelegenheid te regelen, met name als je met een grotere groep bent. Vanaf het busstation in Dumaguete gaat er een bus naar Malatapay; deze rit kost 50 pesos. Als je met meerdere mensen bent kun je hier een boot huren om je naar Apo Island te brengen. Zorg er wel voor dat de boot je ook weer terug naar Malatapay brengt!

Word je trouwens snel zeeziek? Lees dan even deze tips die ik op een rijtje zette voor mensen die snel misselijk worden op zee!

Klinkt als een waar paradijs voor snorkelliefhebbers of niet? Ik ben benieuwd naar jullie favoriete plekken om te snorkelen (of te duiken), dus deel ze vooral hieronder in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments