Wat te doen in Matera, Italië? Ik deel tips!

Matera is een bijzondere stad in het zuiden van Italië. Wat te doen in Matera als je deze stad bezoekt? In deze blog deel ik info en tips!

Matera in Italië is een van de oudst bewoonde steden ter wereld. Matera was eigenlijk altijd een beetje de underdog van Italië. Er was door de eeuwen heen veel armoede in deze stad: families leefden met zo’n 10 mensen en een paar kippen en een ezel in een kleine grot. Ziektes hadden vrij spel bij een bevolking die zo dicht op elkaar leeft, dus het sterftecijfer was hoog. En dit zijn geen scenario’s van eeuwen geleden: dit was de situatie in Matera tot ongeveer 1950.

Lees ook: Lecce in Puglia – wat te doen in deze Italiaanse stad?

Matera-Italië
Matera-Italië

Matera: van underdog naar populaire trekpleister

Hierna werd besloten om de grotwoningen van Matera op te knappen. De oorspronkelijke inwoners werden verplaatst van de grotwoningen naar de nieuwe wijken in Matera. Mensen met geld mochten de grotwoningen weer kopen, op voorwaarde dat ze alles restaureren. Dit gebeurt soms door families die hier generaties hebben gewoond, soms door hotels die unieke overnachtingsmogelijkheden willen aanbieden aan bezoekers. En soms ook door mensen die het simpelweg hip vinden om hier te wonen. Zo wordt de oude stad van Matera beetje bij beetje opgeknapt.

Lees ook: alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

Inmiddels heeft Matera de harten van veel mensen veroverd. Door de jaren heen is de oude stad van Matera regelmatig gebruikt voor historische films, waarbij de stad als decor voor Jeruzalem diende. De meest bekende film is Passion of the Christ van Mel Gibson. Het historische centrum van Matera staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is bovendien gekozen als Culturele Hoofdstad van Europa 2019. Matera wordt – met recht – alsmaar populairder bij toeristen in het zuiden van Italië. Maar wat te doen in Matera in Italië? Ik deel tips voor jouw bezoek!

 

Matera-Italië
Matera-Italië

Wat te doen in Matera in Italië?

1. Wandelen in de grotten-sloppenwijken: Sassi di Matera

De voornaamste reden waarom mensen naar Matera komen is om de grotwoningen in de historische stad te zien. De kathedraal staat boven op de heuvel en de sassi – oftewel de grottenwijken – zijn op de hellingen gebouwd. Al werden ze vroeger eerder als grottensloppenwijken bestempeld. Er zijn 2 sassi in Matera. Vanaf de kathedraal heb je gemakkelijk toegang tot beide wijken: Sassi Barisano en Sassi Caveoso. Houd er rekening mee dat je veel trappen zult klimmen in de sassi en dat de stenen weggetjes soms best glad kunnen zijn. Trek dus stevige schoenen aan en geen hoge hakken (mij lijkt dit logisch, maar deze mening deelde niet iedereen die ik in Matera tegenkwam). Vergeet ook niet om je camera op te laden, want je zult hier echt op iedere straathoek foto’s willen maken!

Matera-Italië
Matera-Italië
Matera-Italië

2. Casa Grotta Antica in Sassi Barisano

Wanneer je door de sassi loopt kun je je bijna niet voorstellen hoe het leven hier is geweest in andere – slechtere – tijden. Als je een beter idee wilt krijgen hoe de grotwoningen er vroeger uitzagen ga je naar Casa Grotta Antica in Sassi Barisano. Dit is een klein museum dat is ingericht door de familie die hier tot de jaren 60 heeft gewoond. Een bezoek duurt niet lang, hooguit 10 minuten. De uitleg van de grotwoningen en de geschiedenis van de sassi wordt uitgelegd in het Engels. Entree is €2 euro voor volwassenen, €1 euro voor kinderen.

Matera-Italië

3. Kathedraal van Matera

De Kathedraal van Matera is gebouwd op de scheidingslijn van Sassi Barisano en Sassi Caveoso, op de top van de heuvel. De kerk staat aan Piazza di Duomo en beidt een mooi uitzicht over Sassi Barisano. Toegang tot de kathedraal is gratis en het is mogelijk om de klokkentoren te beklimmen voor een nóg beter uitzicht.

Matera-Italië

4. Chiesa di San Pietro Caveoso

In Matera vind je tientallen – misschien wel honderden – kerken. Na een tijdje in Italië word je misschien wel moe van alle kerken, zo ook in Matera. Maar een van de mooiere exemplaren in de stad vond ik Chiesa di San Pietro Caveoso in Sassi Caveoso, met de groene vallei op de achtergrond.

Matera-Italië

5. Chiesa di Santa Maria di Idris

Niet alleen woningen werden vroeger in grotten gebouwd; er bestonden ook grotkerken. Een mooi voorbeeld van zo’n grotkerk is Chiesa di Santa Maria di Idris in Sassi Caveoso, direct naast de bovenstaande kerk. In Matera kun je een ticket kopen voor €2 euro om 1 kerk te bezoeken of een combinatieticket waarmee je meerdere kerken in de stad kunt bezoeken.

Matera-Italië
Matera-Italië

6. Belvedere Piazzetta Pascoli

Een van de beste uitzichtpunten in de stad vind je in Sassi Caveoso: Belvedere Piazzetta Pascoli. Het kan hier soms druk zijn, omdat veel mensen hiernaartoe komen die wel iets van de sassi willen zien maar geen trappen willen/kunnen beklimmen. Maar het uitzicht is zeker het dringen en wachten waard!

Matera-Italië

7. Grotten buiten Matera bij Belvedere di Murgia Timone

Zijn de benen nog niet moe na al die trappen in Matera en heb je zin in een wandeling? Dan kun je naar de grotten aan de andere kant van de vallei van Matera lopen. Je ziet de grotten al vanaf Sassi Caveoso, maar ze van dichtbij bezoeken is natuurlijk nog veel gaver. Bovendien maken niet veel mensen deze wandeling, dus je hebt de omgeving bijna helemaal voor jezelf om te ontdekken. Via de Via Madonna delle Virtu steek je de rivier over, richting het uitzichtpunt Belvedere di Murgia Timone. Deze weg schijnt overigens in de winter dicht te zijn, dus dan kun je het Murgia Nationaal Park niet bezoeken.

Matera-Italië
Matera-Italië

8. Chiesa del Purgatorio

Een kerk die net buiten de sassi staat, nog in het oude deel van de stad. Deze kerk vond ik wel leuk om te vermelden vanwege de voorgevel en de schedels die de deur decoreren. Het thema van deze barokke kerk is dan ook de dood en verlossing en dat zie je in de decoratie zeker terug.

Matera-Italië
Matera-Italië
Matera-Italië

9. Castello Tramontano

Buiten de sassi van Matera is er niet heel veel te bezoeken in de stad, op het kasteel van Matera na. Castello Tramontano diende vroeger om de stad tegen aanvallen van andere steden te beschermen. Het kasteel is echter nooit afgerond. Voor zover ik weet kun je het kasteel niet van binnen bezoeken en wordt het nog steeds gerestaureerd, maar het is leuk om er een rondje omheen te lopen als je nog wat tijd in Matera hebt.

Lees ook: stedentrip naar Venetië voor ieder budget (veel gratis!)

Matera-Italië

Hoe kom je in Matera in Italië?

Matera ligt in de regio Basilicata en is goed te combineren tijdens een rondreis in Puglia (gecombineerd met een bezoek aan onder andere Bari, Alberobello en Brindisi). De makkelijkste manier om zonder tour naar Matera te gaan is met een huurauto. Via Sunnycars kun je snel en gemakkelijk een huurauto regelen, waar je zeker weet dat je voor alles verzekerd bent.

Matera heeft weliswaar een treinstation, maar buiten Bari is de stad niet gemakkelijk te bereiken met de trein. Ook de busverbindingen zijn niet ideaal vanuit de steden waar toeristen in deze regio verblijven. Het openbaar vervoer zou ik eigenlijk alleen aanraden als je ook besluit om in Matera te overnachten, anders ben je simpelweg te veel tijd kwijt aan reizen (denk aan 3-4 uur enkele reis) en heb je bijna geen tijd meer over om de stad te ontdekken.

Je kunt de auto betaald aan de rand van de oude stad parkeren, maar het kan hier druk zijn (en dus chaotisch met parkeren). Het is ook mogelijk om de auto gratis te parkeren in het nieuwe deel van Matera. Ik parkeerde de huurauto gratis op een parkeerplaats bij Best Value Hotel. Vanaf hier is het nog ongeveer 1,5 kilometer lopen naar het oude deel waar de kathedraal en de sassi te bezoeken zijn.

Nog geen genoeg gekregen van Matera? Denise van Follow Your Footprints toont Matera in 99 mooie foto’s!

Matera-Italië

Lees ook: de mooiste plekken in Puglia – mijn favorieten!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met jouw vraag “wat te doen in Matera”. Wat vind jij van Matera in Italië: staat het op jouw bucketlist of ben je (nog) niet helemaal enthousiast? 

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments