Uitzicht-over-Ribeira-historische-centrum-Porto

Wat te doen in Porto en omgeving? Veel tips!

Porto is een heerlijke stad: een genot voor het oog als je rondwandelt en compact genoeg dat je geen kilometers tussen bezienswaardigheden hoeft af te leggen. Misschien staat Porto al een tijdje op jouw bucketlist voor een stedentrip? Of misschien maak jij wel een rondreis in Portugal en is Porto jouw startpunt? Porto heeft hoe dan ook genoeg te bieden om je een paar dagen te vermaken. Wat te doen in Porto en omgeving? Ik verbleef een week in Porto en deel mijn tips in dit artikel! 

Lees ook: hotspots in Porto – fijne plekken voor ontbijten, diner en drankjes doen

Cais-da-Ribeira-vanaf-brug-Porto

Wat te doen in Porto en omgeving?

1. Zonsopkomst zien vanaf de Ponte Luis I

Porto ligt aan een rivier genaamd de Douro, oftewel de Gouden Rivier. Deze rivier start in Spanje en mondt uit in de oceaan bij Porto. Talrijke bruggen verbinden de rivieroevers met elkaar. Een van de meest iconische plekken in Porto is de Ponte Luis I. Deze gigantische brug is vernoemd naar Lodewijk I, die koning van Portugal was aan het einde van de negentiende eeuw.

Dankzij deze brug kun je op 2 manieren oversteken van Porto naar Vila Nova de Gaia: via de brugverbinding onderaan en de brugverbinding bovenaan. Je kunt zowel met de auto als lopend oversteken. De Ponte Luis I is een van de beste plekken om van de zonsopkomst te genieten. Check van tevoren hoe laat de zonsopkomst is (bijvoorbeeld via de app LunaSolCal) en zorg dat je minstens 15 minuten van tevoren bovenaan de brug bent. 

Prijs: gratis

Douro-rivier-tijdens-zonsopkomst-Porto
Ponte-Luis-I-Porto-tijdens-zonsopkomst
Zonsopkomst-vanaf-Ponte-Luis-I-Porto

2. Wandelen door het fotogenieke Ribeira

Ribeira is het historische deel van Porto. Dit is een heerlijke plek om te verdwalen en rond te struinen door de fotogenieke straatjes. Wanneer je van de kathedraal van Porto naar de kerk van São Francisco loopt kom je veel pittoreske plekjes tegen. Tip: rondom de Porto Passion Gift Shop vind je de leukste straatjes. Vergeet de camera niet, want na iedere hoek kom je weer wat moois tegen. En wandel ook over de Cais da Ribeira. Dit is de boulevard die langs het water loopt en vanwaar je uitzicht hebt op de porthuizen in Vila Nova de Gaia.

Geen zin om zelf te verdwalen in Ribeira of wil je meer leren over Porto? Dan kun je ook deelnemen aan een Free Walking Tour. Er zijn meerdere partijen die een stadswandeling aanbieden. Zelf vond ik de Free Walking Tour van City Lovers Tour prima. Veel informatie over en insider tips voor Porto.

Prijs: gratis, Free Walking Tours werken op basis van fooi dus het is wel netjes om iets te geven

Ribeira-straatjes-oude-stadsdeel-Porto
Fotogenieke-straatjes-met-planten-Ribeira-Porto
Straten-van-Ribeira-Porto
Kleurrijke-gebouwen-Ribeira-Porto

3. Verschillende kerken in Porto bewonderen

In Porto vind je redelijk wat kerken, de meeste zijn prachtig betegeld met azulejos (Portugese tegels). Een paar van mijn favoriete kerken in Porto zijn:

 • Igreja de Santo Ildefonso: “smalle” kerk met 2 torens en een prachtige voorgevel. Deze kerk is gratis te bezoeken.
 • Igreja do Carmo: dit is een van de meest bekende kerken in Porto, dankzij de betegelde blauw-witte gevel. Deze kerk is gratis te bezoeken.  
 • Igreja dos Clérigos: de toren van deze barokke kerk is het hoogste punt van Porto. De kerk is gratis te bezoeken, voor de toren betaal je €6 euro.
 • Igreja Monumento de São Francisco: de binnenkant van deze kerk is rijkelijk versierd met goud en heel veel details. Je kunt ook de catacomben bezoeken. Entree is €7,50 euro.
 • Sé do Porto: de gotische kathedraal van Porto heeft het uiterlijk van een fort, waardoor het een leuke variatie is van de andere kerken in Porto. Entree is €3 euro.

Prijs: de meeste kerken in Porto zijn gratis te bezoeken. Voor het museum van de kathedraal (Sé) van Porto betaal je €3 euro entree en voor de kerk van São Francisco is de entree €7,50 euro.

Igreja-do-Carmo-Porto
Kathedraal-met-standbeeld-Porto

4. Torre dos Clérigos beklimmen voor een mooi uitzicht

De Igreja dos Clérigos is een barokke kerk in het centrum van Porto. Je kunt dus veel decoratie en versiering in deze kerk verwachten. Bijzonder aan deze kerk is met name de klokkentoren: de Torre dos Clérigos. Dit is het hoogste punt in Porto. Je moet even de trap met zo’n 200 treden beklimmen, maar dan word je wel beloond met een prachtig uitzicht over de stad! Tip: onderweg zie je ook de vele klokken, zorg ervoor dat je niet omhoog klimt wanneer deze luiden!

Prijs: €6 euro overdag, €5 euro tussen 19.00 – 21.00 uur (voor de zonsondergang)

Lees ook: 15x de mooiste plekken in Portugal

Torre-dos-Clerigos-Porto

5. Snuffelen tussen de boeken in Livraría Lello

Ik vind het heerlijk dat je op bijna iedere straathoek in Porto een boekenwinkel tegenkom. Er zijn heel wat boekenwinkels in Porto, maar de meest bekende is toch wel Livraría Lello. Deze boekwinkel wordt vaak geassocieerd met Harry Potter. Schrijfster J.K. Rowling woonde in Porto en destijds was er een café op de eerste verdieping van deze boekenwinkel. Ze schijnt inspiratie in deze boekenwinkel te hebben gevonden voor bepaalde dingen in de Harry Potter-verhalen, waaronder de trappen van Zweinstein.  

De boekenwinkel is prachtig om van binnen te zien, maar het is vrij klein en er zijn heel wat mensen die hier óók naar binnen willen. Het is normaal dat je in de rij moet staan – waardoor het soms wel 1 uur kan duren om naar binnen te gaan. Tijdens mijn bezoek stond er zelfs al een dikke rij nog vóórdat de boekenwinkel open ging! Ga dus zo vroeg mogelijk als je deze boekenwinkel wilt bezoeken.

Prijs: €5 euro, de entreeprijs kun je gebruiken om een boek te kopen

Boekenwinkel-Lello-Porto

6. Tentoonstellingen in Portuguese Centre of Photography

Hoe leuk is dat je in het centrum van Porto een museum vindt met de focus op fotografie? En dat óók nog eens gratis te bezoeken is? Het Portuguese Centre of Photography is gehuisvest in een voormalige gevangenis. Er zijn meerdere tentoonstellingen te zien, zowel permanent als tijdelijk. Tijdens mijn bezoek was er onder andere een tentoonstelling met oude camera’s, een tentoonstelling over het gebouw als voormalige gevangenis en een tentoonstelling van de beroemde fotograaf Roger Ballen.

Prijs: gratis

Oude-camera's-in-museum

7. Azulejos zien in het São Bento treinstation

Een van de mooiste treinstations in Portugal is het São Bento treinstation in het centrum van Porto. De stationshal van São Bento is prachtig versierd met azulejos, de typisch Portugese tegeltjes. De afbeeldingen laten verschillende situaties zien. Zo zie je onder andere hoe het transport in Portugal zich heeft ontwikkeld. Ook militaire momenten uit de Portugese geschiedenis en oude ambachten worden getoond.

Prijs: gratis

Azulejos-sao-bento-treinstation-porto
Azulejos-in-sao-bento-treinstation-Porto

8. Uitzicht over Porto vanaf Mosteiro da Serra do Pilar

Aan de andere rivieroever vind je op de heuveltop een prachtig voormalig klooster: Mosteiro da Serra do Pilar. De ronde kerk springt direct in het oog als je over de Ponte Luis I loopt. Vanaf het uitzichtpunt voor het klooster heb je een mooi uitzicht over de Douro, de Ponte Luis I en het oude centrum van Porto. Aanrader als je op zoek bent naar een leuke plek om van de zonsopkomst of de zonsondergang in Porto te genieten.

Prijs: gratis

Klooster-vila-nova-da-gaia-tijdens-zonsopkomst

9. Uitzicht over Ribeira vanaf Miradouro da Vitória

Er zijn meerdere plekken vanwaar je een mooi uitzicht over Porto hebt. Een bekende plek waar je uitzicht hebt over Ribeira is Miradouro da Vitória. Miradouro is Portugees voor uitzichtpunt. Verder is hier niet heel veel te beleven. Het zou leuk zijn als ze hier wat bankjes zouden neerzetten of als er wat straattheater of muziek zou zijn om het iets gezelliger te maken. Maar voor een goed uitzicht over Porto ben je hier zeker op de juiste plek!

Prijs: gratis

Uitzicht-vanaf-miradouro-vitoria-porto

10. Chillen in het park: Jardins do Palácio de Cristal

Het stadspark van Porto ligt redelijk buiten het centrum (bij Matosinhos), maar gelukkig zijn er ook een paar parken in Porto. Een van die parken is Jardins do Palácio de Cristal. Dit park wordt gevormd door verschillende terrassen, waardoor je op diverse hoogtes uitzicht hebt over Porto en de rivier. Ik vond niet alles even goed onderhouden, maar wanneer je op zoek bent naar een schaduwrijk plekje waar je bent omringd door natuur zit je hier goed.

Prijs: gratis

jardins-palacio-cristal-porto
Palmbomen-in-jardins-palacio-cristal-porto
Douro-gezien-vanaf-jardins-palacio-cristal-porto

11. Port proeven

Als je aan Porto denkt dan denk je aan port, toch? Hoewel de stad bekend is als “de stad van de port” vind je de meeste porthuizen eigenlijk aan de andere kant van de rivier: in Vila Nova de Gaia. Vanaf het centrum van Porto kun je gemakkelijk naar Vila Nova de Gaia lopen via de Ponte Luis I. Hier vind je veel porthuizen, zowel nieuwe als eeuwenoude namen. Bij de meeste porthuizen kun je een proeverij boeken en bij sommige huizen kun je ook een tour doen. Denk aan porthuizen van Sandeman, Graham’s en Kopke.     

Mijn favoriete plek om een proeverij te doen is 3+ Arte. Dit is een kunstgalerij met lokale kunst waar je ook een portproeverij kunt doen. Nadat je de kunst in deze galerij hebt bewonderd legt de eigenaresse meer uit over port en hoe de smaken beïnvloed worden. Dankzij haar ben ik enthousiast over de port van Niepoort! Een standaard proeverij met 3 glazen bij 3+ Arte is €5 euro, de expert proeverij is €6,50 euro. Maar deze proeverij kun je ook doen als je geen expert bent haha.

Prijs: €5 – 6,50 euro voor een proeverij met 3 glazen

Porthuizen-vila-nova-da-gaia-portugal
proeverij-port-vila-nova-da-gaia

12. Stranden bij Porto: Praia de Matosinhos

Hoewel Porto niet direct aan het strand ligt, kun je gemakkelijk vanaf de stad naar het strand reizen. Matosinhos ligt ten noordwesten van Porto. Ik vind het een heerlijk strand, met fijn en zacht zand. En de zonsondergang is mooi hier! Je kunt hier ook surfen, maar de keren dat ik hier ben geweest vond ik de omstandigheden matig.   

De makkelijkste manier om van het centrum van Porto naar Matosinhos te reizen is bus 501. Een busrit is €2 euro. Je kunt ook de metrolijn A (grotendeels bovengronds) nemen vanaf Trindade naar Matosinhos Sul.

Prijs: gratis

Lees ook: 8 leuke accommodaties om te overnachten in Porto

Zonsondergang-strand-Matosinhos-bij-Porto

13. Stranden bij Porto: Praia da Madalena

Praia de Matosinhos is een heerlijk strand, maar zoek je een strand dat iets minder bekend is bij toeristen? Dan kun je naar Praia da Madalena gaan, ten zuiden van Porto. Het zand is hier iets grover en je vindt hier meer rotsen, met name in het zuidelijke deel van het strand. Maar je hoort hier bijna alleen maar Portugees om je heen, dus dat heeft ook wel wat. In het noordelijke deel, bij Praia de Canide Norte, kun je bovendien ook prima surfen.

Langs Praia da Madalena en de andere zuidelijke stranden loopt een mooie houten boulevard. Deze boulevard is kilometers lang en zorgt ervoor dat je makkelijk naar de andere stranden kunt wandelen. Heb je zin in een stevige wandeling? Loop dan naar het kapelletje op het strand: Capela do Senhor da Pedra. Bij hoogtij staat het water zo hoog dat het een eiland wordt!

Je bereikt Praia da Madalena vanaf het centrum van Porto met bus 906. De busrit is €2 euro.  

Extra tip: relaxen & overnachten bij het strand

Ben je op zoek naar een plek om te relaxen buiten Porto? Ik verbleef een paar dagen bij Salty Days Lodge, niet ver van Praia da Madalena. Een heerlijk guesthouse met hangmatten, een zwembad en een relaxte vibe. Er zijn privékamers en een paar slaapzalen, het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Een aanrader als je even aan het drukke stadsleven in Porto wilt ontsnappen en vlak bij het strand wilt overnachten! Bekijk de meest recente prijzen op onder andere Booking en Hostelworld.

Lees ook: surfen in Portugal – 8 plekken waar je heerlijk kunt surfen

Salty-Days-Lodge-tuin-met-zwembad-en-hangmat
Praia-da-Madalena-strand-bij-Porto-tijdens-zonsondergang

14. De Douro vallei bezoeken

Heb je Porto ontdekt en heb je tijd om meer van de omgeving van Porto te zien? Dan is de Douro vallei een aanrader. De Douro vallei ligt zo’n 100 kilometer ten oosten van Porto. Dit is een beroemde regio waar wijnen en portwijnen worden gemaakt. De terrasachtige wijngaarden langs de Douro rivier zorgen voor indrukwekkende uitzichten. Niet voor niets staat dit gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat kun je onder andere doen in de Douro vallei? De beste uitvalsbasis om meer van de Douro vallei te ontdekken is Pinhão. Rondom dit dorp vind je prachtige wijngaarden (waar je ook langs kunt wandelen). Geniet van een (port)wijn bij een van de vele quintas, oftewel de wijnboerderijen. En ook vanaf het water is de Douro vallei prachtig. Je kunt vanaf Pinhão onder andere een boottocht van 1 of 2 uur maken, of een kajak huren en de rivier verkennen. Je kunt met zowel de auto als de trein naar Pinhão reizen.   

Prijs: €11,15 euro voor een treinticket van São Bento in Porto naar Pinhão / €20 euro voor 2-persoonskajak voor 1 uur / €20 euro voor boottocht van 2 uur / zo’n €90 euro voor volledige dagtour vanaf Porto naar Douro vallei, onder andere via Get Your Guide.

Lees ook: Douro vallei bezoeken vanuit Porto – tips & wat te doen

Douro-vallei-bezoeken-wijngaarden
wijngaarden-van-bovenaf-in-Douro-vallei-Portugal

15. Aveiro bezoeken, het Venetië van Portugal

Aveiro is niet heel bekend, maar het is wel een leuke stad om te bezoeken. Je kunt hier een stop maken als je met de auto van Porto naar Lissabon reist of de stad bezoeken als dagtrip vanuit Porto. Aveiro ligt zo’n 75 kilometer ten zuiden van Porto en wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. De stad heeft namelijk ook grachten waar je met kleurrijke bootjes kunt varen. De kleurrijke art nouveau gebouwen maken het fotogenieke plaatje af.

Wat kun je onder andere doen in Aveiro?

 • Struin door de mooie straten met de art nouveau gebouwen
 • Vaar met een kleurrijke boot door de grachten van Aveiro\
 • Bezoek het Art Nouveau Museum
 • Proef de lokale lekkernij genaamd Ovos Moles
 • Bewonder de kleurrijke huisjes en waai uit aan Praia Costa Nova
 • Bekijk de zoutvlaktes van Aveiro en de zoutproductie bij Salinas de Aveiro  

Prijs: €3,55 euro voor een treinticket van Porto-Campanha naar Aveiro 

Salinas-de-Aveiro-zout
vogel-Salinas-de-Aveiro
Bergen-zout-salinas-de-aveiro
kleurrijke-boot-in-grachten-aveiro-portugal

Lees ook: van Lissabon naar Porto – trein, bus, auto & extra tips

Dit waren mijn tips voor wat te doen in Porto tijdens jouw bezoek. Heb je vragen of ken je nog andere leuke plekken in Porto? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *