Plantenvoeding-maken-koffie

Zelf plantenvoeding maken? Zo doe je dat!

Zelf plantenvoeding maken, is dat niet moeilijk? Duur? Onnodig? En neemt het niet veel ruimte in beslag? Helemaal niet! In deze blog leg ik jou op een simpele manier uit waarom jouw kamerplanten voeding nodig hebben en hoe jij zelf plantenvoeding maakt.

Ik was vroeger een verschrikkelijke leerling bij de biologielessen. Ik vond het super interessant, maar al die Latijnse termen en chemische processen… Hoe meer ik hoorde hoe minder ik ervan snapte. Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat je ook over de natuur en planten kunt leren op een makkelijke manier. Sinds ik mijn eigen kamerplanten heb vind ik het hartstikke leuk en nuttig om me in die processen te verdiepen. Ik ben dus absoluut geen alwetende bioloog, maar ik zie dat de dingen die ik toepas werken voor mijn kamerplanten. En hopelijk ook voor die van jou!

Lees ook: welke plant is dit? Apps om planten te herkennen

cactus-makkelijke-kamerplanten

Waarom hebben jouw kamerplanten voeding nodig?

Een plant heeft voornamelijk water, licht en Co2 nodig om te groeien. En yes! Dat kun jij jouw plant gratis geven. Maar het is ook aan te raden om plantenvoeding aan jouw kamerplanten te geven. Waarom? Veel planten overleven het toch ook zonder die speciale plantenvoeding? Waarschijnlijk wel, maar met plantenvoeding krijgt jouw kamerplant wel een boost. Zie het als een vitamineshot voor jouw plant; om aan te sterken na een zware tijd, gezond te blijven of om nóg meer te groeien.

Door plantenvoeding wordt een plant sterker. De kamerplant kan namelijk niet al zijn voedingsstoffen uit water en licht halen. Deze moet de plant ook uit de bodem halen. De belangrijkste zijn stikstof, kalium, fosfor, magnesium en calcium.

In de natuur gebeurt dit vanzelf, omdat de plant onderdeel is van een groter ecosysteem. Maar veel kamerplanten krijgen deze constante aanvoer van voedingsstoffen niet vanzelf. En daarom moeten wij ze een handje helpen. De bodem waar de plant in zit mist soms voedingsstoffen, dus die voegen wij dan toe.

Let erop dat je jouw planten niet te véél plantenvoeding geeft. Bij een overschot kunnen de wortels van jouw plant beschadigd raken en kan jouw plant zelfs sterven. Eens per week is echt veel te veel! Soms wordt er aanbevolen om het eens per maand te geven, maar ik zou dit vooral op gevoel doen en naar symptomen kijken. In het groeiseizoen (meestal tussen maart en oktober) heeft de plant bijvoorbeeld meer voedingsstoffen nodig voor zijn groei dan in de winterperiode.

Lees ook: stekjes kopen en ruilen – hoe krijg jij meer babyplanten in huis?

Sempervivum-makkelijke-kamerplanten

Wanneer weet je of jouw kamerplanten voeding nodig hebben?

Allereerst zal jouw plant amper tot niet groeien. Een gezonde plant groeit, maar een plant die moeite heeft om te overleven gebruikt zijn kracht niet om te groeien. Die moet overleven. Is jouw plant na een jaar nog even groot? Dan is er iets mis en heeft de kamerplant voeding nodig. Fosfor is een van de belangrijkste voedingsstoffen die zorgt voor de groei van jouw plant. Je kunt dit checken door plant uit de pot te halen en de wortels te bekijken. Als deze niet meer verder ontwikkelen kan er een fosfortekort zijn. Al kan het ook betekenen dat de pot te klein is en jij jouw plant moet verpotten. Een ander symptoom van fosfortekort zijn paarsgekleurde nerven. Check de nerven aan de onderkant van de bladen.

Daarnaast heeft een plant die behoefte heeft aan voedingsstoffen vaak bruine of gele bladeren. Soms kunnen de bladeren zelfs afbreken. Dit kan overigens ook een teken zijn dat jij jouw plant te veel of te weinig water geeft. En bij sommige planten is het een indicatie dat de luchtvochtigheid te laag is (even sproeien dus). Maar als alles in orde is met het water & de luchtvochtigheid is dit meestal een teken dat jouw kamerplant voeding nodig heeft. Kalium zorgt bijvoorbeeld voor de wateropname – met een mooi woord osmose genoemd. Door water worden de plantencellen sterker. Als een plant afzwakt door kaliumgebrek kan de plant minder water absorberen. Allereerst worden de stengels dan slap. Daarna kleuren de punten en randen van bladeren bruin en sterven langzaam af. Meestal zie je dat de onderste – oude – bladeren als eerste afzwakken. De jonge bladeren trekken namelijk de kalium uit de oudere bladeren.

Ook als er vliegjes of ongedierte rondom jouw plant zitten is dit vaak een teken dat jouw plant een boost nodig heeft. Zieke planten trekken namelijk vaak beestjes aan.

Wanneer jij jouw plant net hebt verpot hoef je hem meestal géén plantenvoeding te geven. In verse potgrond zitten namelijk genoeg mineralen en voedingsstoffen voor jouw plant voor de komende tijd.

scindapsus-pictus-makkelijke-kamerplanten

Zelf plantenvoeding maken: DIY tips!

Zelf plantenvoeding maken is duurzaam (want je hoeft geen plastic flessen te kopen), gemakkelijk (de meeste ingrediënten heb je al in huis) en goedkoop. Ik geef je een paar tips en ingrediënten om zelf plantenvoeding te maken

Koude koffie & koffiedik

In koffie zit kalium en magnesium. En dat hebben planten nodig. Dus als jij een kop koffie voor jezelf inschenkt, laat dan half kopje koud worden en geef dit na een paar uur aan jouw plant. Doe dit alleen niet te vaak, want dan beschadig je jouw plant juist. Mijn pannenkoekenplant is verzot op koffie, dus die krijgt hij 1 à 2 keer per maand een beetje. Bij andere planten stop ik af en toe wat koffiedik in de potgrond.

Koffie-als-plantenvoeding

Theebladeren

Zet jij wel eens een kopje thee voor jezelf? Gooi de bladeren of theezakjes naderhand niet weg, maar maak een fijn mengsel voor jouw plant. De koude thee kun je als vloeibare plantenvoeding geven, de theebladeren kun je in de potgrond stoppen als mest.

Thee van drollen van huisdieren (zoals katten en konijnen)

Jij vindt de drollen van jouw huisdier smerig, maar jouw kamerplanten zijn er dol op. Je kunt de drollen niet zomaar in de potgrond proppen, maar je kunt er wel thee van zetten. Zo trekt de ammoniak eruit en heb jij een biologische vloeibare plantenvoeding. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij wordt van konijnendrollen koken, maar het is zeker een goede manier om zo zelf plantenvoeding te maken.

Eierschalen

Eierschalen bestaan grotendeels uit calcium. Door de eierschalen klein te pulveren en in de bodem van de plant te stoppen geef je een fijne boost aan jouw plant. Niet weggooien dus, maar af en toe in kleine stukjes breken en in de potgrond van jouw planten mengen!

Schillen van bananen

Bananenschillen bevatten kalium. Mix de schillen van bananen (in een blender) tot een fijn prutje. Een makkelijke manier om jouw bananenschillen in plantenmest te veranderen.

Calathea-plantenvoeding-maken

As van verbrand hout

In deze as zitten bijna alle voedingsstoffen die je in plantenvoeding tegenkomt. Voornamelijk calcium en kalium, maar ook andere voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en mangaan. Je kunt hiervoor de as van de open haard, de barbecue of van een vuurkorf gebruiken. Zorg ervoor dat het as van schoon hout is: de as van geverfd hout is niet geschikt voor jouw planten door de chemische resten.

Water waarin jij groenten en aardappelen kookt

Mineralen uit de groenten en aardappelen blijven namelijk in het water. Laat het een paar uur afkoelen en geef het dan aan jouw planten. Het is wel belangrijk dat je géén zout in dit water hebt toegevoegd, anders kun je het niet gebruiken.

Extra tip voor planten water geven

Veel planten zijn gevoelig voor kraanwater, omdat dit water een andere ph-waarde heeft dan bijvoorbeeld regenwater. Kraanwater bevat bijna altijd meer kalk dan regenwater. De zuurgraad in de potgrond kan door het kraanwater veranderen en sommige planten zijn hier gevoelig voor. Mijn pannenkoekenplant krijgt bijvoorbeeld witte stipjes aan de onderkant van de bladeren bij te veel kalk.

Je kunt dus het beste regenwater of gefilterd water aan jouw planten geven. Als je het kraanwater een dagje in een glas laat staan verandert de ph-waarde ook. Of kook het kraanwater eerst en laat het afkoelen voordat je het aan jouw planten geeft.

Lees ook: planten water geven tijdens vakantie, zo doe je dat!

Echeveria-makkelijke-kamerplanten

Geen zin om zelf plantenvoeding te maken?

Geen zin om zelf plantenvoeding te maken? Ik heb zelf ook een flesje vloeibare plantenvoeding van DCM. Deze kun je bij de meeste tuincentra en bij de Boerenbond halen. Met een flesje van 250 ml kun je vrij lang doen. Mix 5-10 ml met 1 liter water en maak je planten blij. Dit hoef je niet vaak te doen: in het groeiseizoen hooguit eens per maand. Het flesje is gemaakt van recycled materiaal. Een ander prima merk dat bekend is bij plantenliefhebbers is Pokon. Een fles van 500ml is helemaal prima en met een Pokon fles van 1000ml ben je een hele tijd (minstens een jaar) zoet.

Via de app van Plantsome kun je in de gaten houden wanneer je jouw planten water moet geven. Dit schema is geen heilige graal, maar zorgt er wel voor dat je jouw planten in de gaten houdt. En je kunt ook een schema voor de plantenvoeding instellen!

Lees ook: makkelijke kamerplanten – deze zijn ideaal voor beginners!

Plantenvoeding-potje

Heb jij nog meer tips voor zelf plantenvoeding maken? Fijne insider tips van oma? Laat het mij en andere plantenliefhebbers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

1 gedachte over “Zelf plantenvoeding maken? Zo doe je dat!”

  1. Johan Cuijpers

    Interessante les ik heb weer veel geleerd, in Nederland is het makkelijk om Pokon te kopen maar ik woon in Thailand dat maakt het een stuk lastiger dus ik ga met jullie informatie aan de slag en het zal zonder twijfel werken omdat het mij doet herinneren dat mijn oma ook veel van deze producten gebruikte maar daar heb ik nooit meer aan gedacht dus bedankt voor het geheugen steuntje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *