Zamek Książ: het mooiste kasteel van Polen?

Zamek Książ is een van de grootste kastelen in Polen en de grootste in de regio. In het Pools heet het kasteel Zamek Książ. Daarnaast wordt vaak de ‘internationale’ naam Schloss Fürstenstein voor het kasteel gebruikt. Polen kent verschillende mooie kastelen, maar Zamek Książ is misschien wel de meest indrukwekkende die je tegenkomt. In deze blog vind je alles wat je wilt weten over Zamek Książ in Polen.

Zamek-Ksiaz-Polen

Een beetje geschiedenis over Zamek Książ in Polen

Zamek Książ werd aan het einde van de dertiende eeuw gebouwd. Het kasteel diende in de daaropvolgende eeuwen als thuisbasis voor verschillende families van adel, waaronder een paar Pruisische families. Hierdoor kreeg het kasteel ook al snel de naam Schloss Fürstenstein. De verschillende kleuren en stijlen maken het kasteel zeer fotogeniek.

In de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in de handen van de Duitsers. Zamek Książ zou een kasteel voor Hitler moeten worden. Er werd een doolhof aan tunnels gegraven onder het kasteel, die vandaag de dag nog steeds te bezoeken zijn. Er bestaat een gerucht dat er een geheime gang in deze tunnels is, waar een schat verstopt zou liggen. De Nazi’s zouden het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verstopt hebben, net voordat het kasteel in handen van het Rode Leger kwam. De schat is echter nooit gevonden.

Lees ook: Kasteel Neuschwanstein – alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Zamek-Ksiaz-Polen

Een bezoek aan Zamek Książ in Polen

Een ticket voor een bezoek aan het kasteel is 35 zloty voor volwassenen. Kinderen, studenten en senioren krijgen korting en betalen 25 zloty. Met dit ticket heb je niet alleen toegang tot het kasteel, maar ook tot de Palmentuin en de kasteelterassen. Je kunt een tour in het kasteel volgen, al worden deze tours alleen in het Pools gegeven. Als je bijvoorbeeld een Engelstalige tour wilt moet je dit van tevoren regelen. Als je de tunnels wilt bezoeken koop je een Książ Underground ticket. Dit ticket is voor een specifiek tijdslot, waardoor je ongeveer 45 minuten in de tunnels bent. Een combiticket voor het kasteel en de tunnels is 49 zloty voor volwassenen.

Bij het kasteel is een bankautomaat, als je bijvoorbeeld geld moet pinnen voor de taxi. Bovendien kun je het ticket voor het kasteel alleen met contant geld of een creditcard (Visa/Mastercard) betalen. Maestro werkt helaas niet.

Houd er rekening mee dat de kasteelterrassen alleen van april tot en met september geopend zijn. Een bezoek aan de terrassen zit in de toegangsprijs inbegrepen.

Zamek-Ksiaz-Polen

Eten en drinken bij Zamek Książ

Er is een restaurant aanwezig bij Zamek Książ, evenals een hotel. Je kunt hier dus prima lunchen en avondeten als je wilt. Maar verder zijn er weinig plekken om wat te eten of te drinken. Ik zou je aanraden om zelf wat mee te nemen vanuit Wroclaw of Swiebodzice. Met name als je gaat wandelen is het fijn als je onderweg wat kunt eten en drinken. In Swiebodzice heb je meerdere supermarkten. Houd er rekening mee dat je in de kleinere supermarkten alleen met contant geld kunt betalen.

Zamek-Ksiaz-Polen

Uitkijkpunten voor het kasteel

Er is een uitkijkpunt bij het kasteel dat wordt aangegeven met bordjes. Als je vanaf het kasteel naar de grote parkeerplaats loopt ga je de goede kant op. Het eerste uitkijkpunt geeft een goede indruk van het kasteel en de omgeving. Daarna kun je eventueel het wandelpad naar beneden volgen, dat is aangegeven met blauw-gele strepen. Hier vind je een tweede uitzichtpunt. Het zicht op het kasteel is minder goed, maar je hebt wel een goed uitzicht op de rivier.

Lees ook: Pretty Picture Time – het Kasteel van Schwerin in Duitsland

Zamek-Ksiaz-Polen
Zamek-Ksiaz-Polen

Hoe kom je bij Zamek Książ?

Van Wroclaw naar Swiebodzice

Zamek Książ ligt in het zuiden van Polen, niet ver van de grens met Tsjechië. Je kunt het kasteel het beste vanuit de stad Wroclaw bezoeken. Er gaan georganiseerde tours vanaf Wroclaw naar het kasteel. Wil je liever zelfstandig het kasteel bezoeken? Een paar keer per dag gaat er een trein van Wroclaw Glowny naar het dorp Swiebodzice. De treinrit kost 18 zloty en duurt ongeveer 40 minuten. Ik zou je aanraden om de trein van 10.19 uur te nemen.

Lees ook: Wroclaw bezienswaardigheden – op zoek naar kabouters & meer

Tip als je terug naar Wroclaw gaat: soms zit er niemand bij de ticketbalie in het treinstation van Swiebodzice. Als je terug naar Wroclaw wilt gaan kun je het ticket daarom ook in de trein kopen. In de trein van 14.50 uur was het mogelijk om een ticket (met cash) te kopen bij de conducteur of bij de automaat (met cash of pin). Deze trein is iets goedkoper omdat er meer haltes zijn: 14,60 zloty. De treinreis duurt ongeveer een uur.

Zamek-Ksiaz-Polen

Van het treinstation van Swiebodzice naar Zamek Książ

Vanaf het treinstation van Swiebodzice naar het kasteel heb je twee keuzes:

1. In de buurt van het treinstation vind je taxi’s die je naar het kasteel kunnen brengen

2. Je kunt ook vanaf het treinstation naar het kasteel wandelen. De wandeling is ongeveer 5 kilometer. Je loopt eerst zo’n 20 minuten door het dorp. Vanaf de grote poort van Ksiazanski Park Krajobrazowy is het vervolgens nog 35 minuten lopen naar het kasteel. De wandeling gaat een beetje omhoog, maar het is absoluut geen zware klim.

Met de auto naar Zamek Książ

Je kunt natuurlijk ook zelf met de auto naar Zamek Książ rijden. Er zijn meerdere parkeerplaatsen bij het kasteel. Parkeerkosten voor de parkeerplaats bij de ingang van het kasteel zijn 15 zloty (voor auto’s). Als je niet met een eigen auto komt kun je er natuurlijk ook een huren. Ik vind het zelf fijn om een auto via Sunnycars te huren. Je bent dan namelijk voor alles verzekerd en rijdt zonder zorgen rond. Als je Zamek Książ met de auto bezoekt kun je het gemakkelijk combineren met een bezoek aan de houten Vredeskerk in Swidnica. Met het openbaar vervoer is dit bijna niet te combineren.

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

Zamek-Ksiaz-Polen

Lees ook: mooiste kastelen & paleizen in Europa voor jouw bucketlist

Ik vind Zamek Książ een bijzonder kasteel en zeker de moeite waard als je in het zuiden van Polen bent. Ken jij nog meer toffe kastelen in Polen, of andere landen? Laat het hieronder in de reacties weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments