Stedentrip-Wroclaw-Polen

Wroclaw bezienswaardigheden: op zoek naar kabouters & meer

In deze blog deel ik de leukste Wroclaw bezienswaardigheden met je, maar laat ik beginnen met een kleine anekdote…

Al bijna een uur wacht ik in de straat tussen de brug en de kathedraal. Ik zag hoe de lucht langzaam van lichtblauw naar oranje veranderde. De zon is inmiddels naar de horizon gezakt en het donker doet zijn intrede. Mijn handen zijn gevoelloos geworden. Ik vorm ze tot een kommetje en blaas om ze een beetje op te warmen. Waar blijft hij toch?

Achter me hoor ik ineens een zoemend geluid. Het klinkt als een zwerm bijen. Ik draai me om. Het is… de lantaarnaansteker van Wroclaw.

De man is vliegensvlug en beweegt zich behendig door de straten op Kathedraaleiland. Zijn zwarte cape waait om hem heen, alsof hij op de cover van een tijdschrift over superhelden wordt gezet. Snel loop ik terug naar de plek waar ik een foto van hem wil maken. Een vrouw met verward haar en grote glazige ogen springt voor mijn foto. Ze lacht breeduit en zwaait met haar armen. Laat haar alsjeblieft niet de hele route meewandelen.

Maar de zwerfster verveelt zich al snel en trekt zich terug naar haar dekens. De man loopt vlug door met een gefocuste blik in zijn ogen. Volgens mij laat hij zich door niets of niemand tegenhouden om zijn missie te volbrengen: de lantaarns op dit eiland aansteken. Meer dan honderd zijn het er.

Wanneer hij bijna klaar is met zijn ronde wandelt hij naar de beste plek voor een fotomoment: de brug met de verlichte kathedraal op de achtergrond. Wat een plaatje. Ik bekijk snel of de foto’s zijn gelukt. Het zoemende geluid wordt minder. Wanneer ik me omdraai is de man alweer een paar lantaarns verder. Snel zoek ik een koffiezaak op om mijn handen op te warmen. En morgen is het tijd voor een nieuwe speurtocht: op zoek naar de kabouters van Wroclaw.

Stedentrip-Wroclaw-Polen

Hoe spreek je Wroclaw uit?

Wroclaw spreek je trouwens niet uit als wroklauw – dat leerde ik op de harde manier toen ik een treinticket wilde kopen en de vrouw achter de balie mij verbaasd aankeek. Je spreekt het dus uit als ‘vrotswaf’. Had jij dat er ooit zelf van gemaakt? Nu je dat weet kunnen we het hebben over de leukste Wroclaw bezienswaardigheden!

Stedentrip-Wroclaw-Polen

Wroclaw bezienswaardigheden

1. Straat van de dieren: Stare Jatki

In Stare Jatki, in het centrum van Wroclaw, vind je een paar bronzen beelden van boerderijdieren. Vroeger was deze straat vooral voor de slagers bedoeld. Geen idee waarom er tegenwoordig een straat is ter ere van deze dieren. Maar hé, het is even een bezoekje waard. Het is bovendien nu een knus straatje met lokale kunstgalerijen. Leuk om bij een paar galerijen naar binnen te lopen!

Prijs: gratis

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

2. De Sint-Elizabethkerk beklimmen voor een mooi uitzicht

Het is altijd leuk om een stad van bovenaf te kunnen bewonderen. Maar in Wroclaw moet je daar wel iets voor doen. De Sint-Elizabethkerk heeft een bijbehorende toren die je kunt beklimmen. Kost wel even moeite, want je moet zo’n 300 treden beklimmen. Maar het uitzicht is het absoluut waard. Vanaf het marktplein loop je richting de kerk en dan vind je een bord met de entree voor de toren. De trap is overigens wel erg smal en loopt constant rond. Ik moet een paar keer stoppen omdat ik duizelig werd van al dat gedraai. Je mag de toren trouwens niet beklimmen bij storm en regen.

Prijs: 7 zloty voor volwassenen, 3 voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar.

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

3. Rynek: het mooiste plein van Wroclaw

Er zijn misschien niet heel veel Wroclaw bezienswaardigheden, maar dat maakt niet uit. Wroclaw is namelijk een openluchtmuseum met veel prachtige gebouwen. Een van de mooiste plekken in de stad is absoluut Rynek, oftewel het Marktplein. Wat een prachtige en gekleurde huizen vind je hier! Wat mij betreft doet dit plein zeker niet onder voor die van Poznan.

Prijs: gratis

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

4. Op zoek naar de kabouters van Wroclaw

De kabouter is inmiddels een symbool van Wroclaw geworden. Maar waarom staat er op iedere straathoek eigenlijk een beeld van een kabouter? Het leger van kleine kabouters is door de straten van Wroclaw geplaatst als een stil protest. De kabouters werden in eerste instantie ingezet door Orange Alternative, een anticommunistische protestgroep.

Tegenwoordig kun je meer dan 300 kabouters vinden in Wroclaw. En er worden nog steeds meer nieuwe kabouters geplaatst. Een flinke speurtocht, maar het maakt een wandeling door de stad nog net iets leuker. Sommige kabouters vallen direct op, maar veel zijn ook verstopt of hangen bijvoorbeeld aan lantaarnpalen. Je moet dus echt overal om je heen kijken om de kabouters tegen te komen.

Wil je zo veel mogelijk kabouters in Wroclaw vinden? Dan kun je de Dwarfs of Wroclaw Free Walking Tour volgen. Deze tour wordt een paar keer per week gegeven: kijk op de website voor de dagen en de tijden. Ga je liever zelf op zoek? Dan kun je deze kaart gebruiken om er zo veel mogelijk te vinden.

Prijs: gratis. Het is wel netjes om fooi te geven tijdens de Free Walking Tour.

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

5. De Kathedraal van Johannes de Doper beklimmen

Heb je de beenspieren nog niet genoeg getraind na het beklimmen van de Sint-Elizabethkerk? Dan kun je ook nog eens de Kathedraal van Johannes de Doper beklimmen. Je hebt wel geluk, want er gaat een lift naar het uitzichtplatform op zo’n 90 meter hoogte. Een van de leukste Wroclaw bezienswaardigheden als je van een mooi uitzicht over de stad wilt genieten.

Prijs: de kathedraal kun je gratis bezoeken. De kapel en het uitzichtplatform hebben wel een entreeprijs: 10 zloty voor volwassenen.

Stedentrip-Wroclaw-Polen

6. De lantaarnaansteker van Wroclaw spotten

Wroclaw is een van de weinige steden waar de straatlampen nog steeds met de hand worden aangestoken. Samen met Brest in Belarus (Wit-Rusland) is Wroclaw de enige stad die nog steeds lantaarnaanstekers in dienst heeft.

Je las het al in de intro: het is niet gemakkelijk om de lantaarnaansteker van Wroclaw te spotten. Hoe en waar kun je hem het beste spotten? De man begint met zijn werk rond zonsondergang. Hij steekt overigens niet ALLE lampen in Wroclaw aan. Hij loopt zijn ronde op het Kathedraaleiland, oftewel Ostrow Tumski. Daarnaast loopt hij ook nog een klein stukje over Wyspa Piasek, via de groene brug Most Tumski.

De lantaarnaansteker loopt nooit dezelfde ronde, waardoor je nooit kunt garanderen dat je hem tegenkomt. Je hebt waarschijnlijk de neiging om rond te gaan lopen en naar de man op zoek te gaan. Al is het verstandiger om op één plek te blijven en te wachten tot de man jou vindt. Hij moet uiteindelijk toch langs de lantaarns lopen, dus je kunt beter een goede plek zoeken waar je een mooie foto kunt nemen. Wanneer je hem eenmaal tegenkomt kun je zijn route meelopen. En de man loopt altijd via de brug Most Tumski, dus als je hier wacht kom je hem vrijwel zeker tegen.

Prijs: gratis

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

7. Het plein met de bloemenkramen

Bloemen worden in Nederland niet meer echt gegeven, maar in Polen is het nog erg populair om deze cadeau te doen. Hierdoor vind je nog veel bloemenzaken in Wroclaw. Een van de leukste plekken is het plein met de bloemenkramen, ten zuiden van het Stadsplein.

Prijs: gratis, tenzij je bloemen koopt natuurlijk

Stedentrip-Wroclaw-Polen

8. De markthal van Wroclaw: Hala Targowa

Wroclaw voelt helemaal niet Oost-Europees met al die kleurrijke renaissance- en barokgebouwen. De enige plek die dit gevoel wel oproept is de markthal: Hala Targowa. In andere Oost-Europese steden zoals Riga en Tallinn kom je zulke markthallen namelijk ook tegen. Het is een goede plek om de lokale sfeer te proeven en een praatje te maken met wat inwoners. Je kunt hier bovendien ook goedkoop eten en drinken inslaan, bijvoorbeeld voor een picknick in een van de parken van Wroclaw. Houd er rekening mee dat de markthal op zondagen is gesloten.

Prijs: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

Lees ook: hotspots in Wroclaw – waar kun je lekker én goedkoop eten?

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

9. Dagtrip vanuit Wroclaw: Slot Fürstenstein

Een van mijn favoriete Wroclaw bezienswaardigheden vind je niet in de stad, maar erbuiten. Slot Fürstenstein is een van de mooiste en grootste kastelen in Polen. De Poolse naam voor het kasteel is Zamek Ksiaz. Het kasteel is gemakkelijk te bezoeken vanuit Wroclaw en dus een ideale dagtrip. Er gaan georganiseerde tours naar het kasteel. Maar je kunt ook zelf naar het kasteel reizen. Vanaf Wroclaw neem je de trein naar Swiebodzice. Deze rit duurt ongeveer 40 minuten. Vanaf hier heb je de keuze voor een wandeling van ongeveer 1 uur naar het kasteel of een taxirit.

Prijs: treinreis is 18 zloty, entree voor het kasteel is 34 zloty.

Lees ook: Zamek Książ: het mooiste kasteel van Polen?

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Stedentrip-Wroclaw-Polen

Overnachten in Wroclaw

Hostel TOGOTO in Wroclaw (permanent gesloten)

Nu je de leukste Wroclaw bezienswaardigheden kent ben je natuurlijk ook op zoek naar een fijne accommodatie als uitvalsbais. Hostel TOGOTO is een nieuw hostel in het centrum van Wroclaw. En dat merk je aan alles. De faciliteiten zoals de keuken en de badkamers zijn erg schoon en alles werkt prima. Het is een klein, maar ontzettend fijn hostel. Juist omdat er maar een paar slaapzalen en privékamers zijn maak je gemakkelijk contact met de andere reizigers. Ook de WiFi is erg snel, dus als je net als ik als digital nomad werkt en reist is dit erg prettig. Binnen een paar minuten sta je op het marktplein, er zijn verschillende supermarkten in de buurt en een wandeling naar het treinstation duurt 15-20 minuten (maar je kunt ook de tram nemen). Een hele fijne uitvalsbasis als je in Wroclaw bent!

Stedentrip-Wroclaw-Polen
Booking.com

Hoe kom je in Wroclaw in Polen?

Naar Wroclaw met het openbaar vervoer (bus / trein)

Zelf ging ik met de trein van Poznan in Polen naar Wroclaw. De trein in Polen is een zeer goedkope en gemakkelijke manier om je van stad naar stad te verplaatsen. Voor een rit van zo’n 3 uur betaalde ik zo’n €9 euro. Je kunt ook met Flixbus in Polen reizen. Deze ritten zijn vaak nóg goedkoper: soms heb je al ritten van Poznan naar Wroclaw voor slechts 4 euro!

Naar Wroclaw met het vliegtuig

Vanaf Eindhoven gaan er directe vluchten naar Wroclaw. Je vliegt dan met Wizzair, dus let wel even goed op de handbagage die je mee mag nemen (en misschien wil je anders extra bagage bijboeken). Soms kun je al voor €30-40 euro retour vliegen! Houd de prijzen voor de vluchten in de gaten via Skyscanner en stel een prijsalarm in voor de data dat jij graag wilt gaan. Vanaf Amsterdam gaan er overigens ook vluchten, maar deze hebben wel met een tussenstop.

Stedentrip-Wroclaw-Polen

Lees ook: wat te doen in Poznan in Polen?

Ik vond Wroclaw een verrassend leuke stad. En je kunt het bovendien ook nog eens goed combineren in een roadtrip door Midden-Europa. Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel met leuke Wroclaw bezienszwaardigheden. Ben jij hier wel eens geweest en heb je nog meer tips? Laat het vooral hieronder in de reacties weten of stuur een mailtje!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *