6 dingen die ik heb geleerd tijdens de workation van Anne Neijnens

Ondernemen wordt steeds normaler (yay!) en er zijn steeds meer ambitieuze ondernemers in Nederland. En als ondernemer wil je jezelf constant blijven ontwikkelen. Een workation is een geweldige manier om aan de ontwikkeling van jouw bedrijf te werken, zonder dat er allerlei alledaagse zaken in de weg staan. Er is inmiddels een interessant aanbod aan workations, gericht op zowel Nederlandse als internationale ondernemers. Vaak ga je met zulke workations naar exotische bestemmingen, zodat je echt dat vakantiegevoel hebt. Maar je hoeft helemaal niet ver weg om bijzondere ervaringen op te doen en aan jouw bedrijf te werken.

Lees ook: werk voor een digital nomad – wat kun je doen om geld te verdienen?

Anne Neijnens doet het iets anders. Zij organiseert workations in Nederland. Niet alleen omdat er veel mooie plekken in eigen land zijn, maar ook om het gemakkelijker voor ondernemers te maken om bij elkaar te komen. Al vat de term workation eigenlijk niet helemaal samen wat Anne organiseert. Bij een workation combineer je namelijk werk en vakantie: je werkt en in je vrije tijd ga je iets leuks doen. De co-livings die Anne organiseert zijn véél meer dan dat. Het is een zoektocht naar de beste versie van jezelf – als ondernemer én als mens. In deze blog deel ik mijn ervaring én een paar dingen die ik heb geleerd tijdens de workation van Anne.

Schattig-behang-slaapkamer-workation
Woonkamer-bank-kleedje-workation
Woonkamer-workation-Baarlo
Tuin-tafel
Jessica-met-camera-in-spiegel

Workation van Anne: een goed begin is het halve werk

Anderhalve week voor vertrek log ik in op Zoom; een app om te videobellen met meerdere mensen. Anne heeft een videosessie ingepland zodat we elkaar leren kennen. Dit is zo fijn! In één uur tijd heb ik een idee met wie ik de week ga doorbrengen en waar iedereen zich mee bezighoudt. Ze vertellen wat ze hebben gestudeerd, wat voor werk ze doen, waar ze blij van worden en waarom ze meegaan met de workation. Ondanks dat iedereen iets anders doet merk ik dat het enthousiasme voor hun vak en de passie voor ondernemen sterk aanwezig is.

Lees ook: hoe kan ik videobellen? Ik geef je 7 mogelijkheden!

Tuin-avond-workation-Baarlo
Fotocredits: Manon de Boer

5 dagen samenwonen met andere ondernemers is spannend!

Toegegeven: ik vind het best spannend om mee te gaan met de workation van Anne. Ik vind nieuwe groepen namelijk best eng. I know, iemand die al jaren alleen de wereld rondreist zou het toch makkelijk moeten vinden om contact te maken met nieuwe mensen. 1-op-1 gaat prima, maar in groepen trek ik me al snel terug. Bij eerste ontmoetingen kom ik vaak zelfs wat afstandelijk over. Ik heb simpelweg wat tijd nodig om iemand te leren kennen en mijn energie aan iemand te geven.

Je snapt dat ik dus enigszins zenuwachtig ben om 5 dagen lang samen met 5 ambitieuze vrouwen te wonen, werken en leven. Vrouwen kunnen sowieso soms jaloers en bitchy op elkaar reageren. En dit zijn ook nog eens allemaal vrouwen met grote dromen en nog grotere plannen. Wat als ze me niet goed genoeg vinden? Of erger: raar vinden? Wat als ik me 5 dagen lang ellendig en niet op mijn plek voel in zo’n groep?

Gelukkig is er niets van dat horrorscenario werkelijkheid geworden.

Anne heeft een haarfijn gevoel voor het samenstellen van groepen die elkaar inspireren en motiveren. Echt, wauw! Het is bijzonder hoe je in een paar dagen tijd zo’n sterke connectie met mensen kunt maken. We hebben gelachen, we hebben gehuild, we hebben elkaar geïnspireerd om de beste versie van onszelf te zijn. En dat allemaal zonder jaloezie – en dat vind ik toch best knap in een groep ambitieuze vrouwen.

Wandelen-naar-Baarlo
Fotocredits: Manon de Boer
Appels-in-appelboom
Appels-uit-de-appelboom

Wat doe je zoal tijdens een workation?

Een vast programma is er niet bij de workations van Anne. De groep bepaalt namelijk deels wat er gaat gebeuren. Sommige mensen geven een workshop of organiseren iets rondom hun werk. Zo doet mijn groep onder meer een workshop schrijven, een wine tasting en een workshop over essentiële oliën. Verder hebben we genoeg vrije tijd om ons eigen ding te doen. Een boekje lezen, de ochtend beginnen met yoga of mediteren, een stukje wandelen en de omgeving verkennen.

Schrijf-vanuit-je-hart-workshop-camera-notitieboek
Mooie-boom-in-tuin
ijsje-eten-yoga
Manon weet mij op mijn meest charmante momenten vast te leggen… 😉
Meditatie-Anne-Eveline-Vera
Meditatie-doorkijk-bladeren
Jessica-mediteren
Fotocredits: Manon de Boer

Mastermind sessies van Anne

Daarnaast houdt Anne een paar momenten tijdens de workation vrij voor mastermind sessies. Wat een ervaring is dat! Iedereen mag een vraag of een onderwerp kiezen waar zij meer inzicht in wil. Door middel van een blinde opstelling wordt er vervolgens meer helder. Iedere persoon staat voor een bepaalde blokkade, een onderwerp of een persoon in de opstelling. Door die personen op een bepaalde manier op te stellen wordt het visueel en dat geeft al veel duidelijkheid. Maar wat zo bijzonder is is dat je veranderingen ziet als je mensen bijvoorbeeld ergens anders plaatst.

Die inzichten kunnen best confronterend zijn. Zo wil iemand hulp bij het bepalen van haar prijzen voor verschillende werkzaamheden. Redelijk praktische vraag, toch? Aan het einde van haar mastermind zijn we zó diep op het onderwerp ingegaan dat we bij haar eigenwaarde en haar zelfbeeld uitkomen. Iemand anders worstelt met haar passies en waar ze nou precies op moet focussen. Ook bij haar blijven we niet op de oppervlakte. Het blijkt dat ze moeite heeft met keuzes maken voor zichzelf en dat ze zich laat beïnvloeden door de mening van haar omgeving.

Mastermind-blinde-opstelling
Fotocredits: Manon de Boer
Mastermind-sessie
Fotocredits: Manon de Boer

Mijn mastermind sessie: daar komen de tranen

En dan ben ik aan de beurt. Op zakelijk gebied heb ik eigenlijk geen vragen. Wel worstel ik met de balans tussen werk en privé. Nu voelt het soms alsof mijn werk en ik lijnrecht tegenover mijn privéleven staan. En ergens zweeft er ook nog een stukje kwetsbaarheid tussenin. Is er een manier om dat samen te brengen? In de opstelling blijf ik proberen om het bij elkaar te brengen, maar dat blijft mislukken.

Bij de nabespreking komen de tranen. Er zijn weinig mensen die mij ooit hebben zien huilen, maar de meiden van de co-living behoren inmiddels tot die groep. Zonder oordeel en veroordeling luisteren ze en geven ze hun adviezen.

Ik realiseer me dat ik mij via mijn werk – en met name met schrijven – kwetsbaar durf op te stellen. Nadat mijn vader overleed verwerkte ik bijvoorbeeld mijn emoties door middel van schrijven. Sommige van die verhalen verschenen eerder op Corners of the World. Dat was voor mijn vrienden en familie best wennen. Waarom kon ik dat allemaal niet zo tegen hen vertellen? Maar Anne gaf me een mooi inzicht: schrijven is MIJN manier van verwerken en dat ligt dicht bij die kwetsbaarheid. Het is oké wanneer het niet allemaal intens met elkaar samenhangt. Zolang ik een deel van die kwetsbaarheid en het schrijven deel met familie en vrienden breng ik het al samen, op mijn eigen manier.

Mastermind-sessie-workation
Fotocredits: Manon de Boer

Persoonlijke ontwikkeling helpt jouw bedrijf ook groeien

Zonder specifieke vraagstukken of doelen ga ik naar de workation. Er is één project waar ik graag mee aan de slag wil gaan, maar dat project heeft geen deadline. Verder zorg ik ervoor dat ik tijdens de co-living geen deadlines van werk heb. Eigenlijk is zo’n workation wel bijzonder. Je gunt jezelf een week de tijd om op andere zaken in jouw bedrijf te focussen dan de normale werkzaamheden.

Laptop-muis-klaar-om-te-werken

En dat is een slimme keuze geweest. Werken staat namelijk bij de co-living van Anne niet centraal. Jij als ondernemer én als mens: daar gaat het volgens Anne om. Persoonlijke ontwikkeling is namelijk ontzettend belangrijk om ook jouw bedrijf te laten groeien. Niet alleen de mastermind sessies zorgen daarvoor. Ook de vragen die we elkaar stellen, de gesprekken die we voeren. Een luisterend oor wanneer het nodig is. Een bemoedigend gesprek bij twijfel en angsten. En vooral heel veel plezier. Het voelde heerlijk om met een groep volwassenen als een stel kinderen door een woonkamer te springen, dansend op de Backstreet Boys. Of kinderlijk blij te zijn om perenijsjes op een warme zomerdag. Of een gekke photoshoot te doen met mensen die je pas een paar dagen kent.

Lees ook: 28 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen

Dessert-avondeten-lekker
Fotocredits: Manon de Boer
Schrijfworkshop-workation
Fotocredits: Manon de Boer
Werken-in-de-tuin-laptop
Fotocredits: Manon de Boer

Ik kan je alleen maar aanbevelen om een keer met een workation mee te gaan. Het is geschikt voor alle soorten ondernemers, of je nu pas net bent begonnen of al jaren bezig bent. Benieuwd welke dingen ik heb geleerd tijdens de workation van Anne? Hier komen ze!

6 dingen die ik heb geleerd tijdens de workation van Anne Neijnens

1. Omring jezelf met gelijkgestemden om jouw energie te boosten

Tijdens de workation kreeg iedereen ZO VEEL ENERGIE van elkaar. Juist omdat het alleen maar positieve energie is en iedereen elkaar alles gunt. En energie moet stromen. Daar gaat het in mijn omgeving nog wel eens fout. Vrienden die mijn werk en mijn levensstijl niet begrijpen. Kennissen die verontwaardigd reageren als ik enthousiast over een nieuw project vertel. Mensen die alleen maar op de negatieve aspecten in mijn leven kunnen focussen (heb je nou nog geen huis/vriend/behoefte aan vastigheid?). Ik denk graag in oplossingen en mogelijkheden, maar als jouw omgeving daar anders over denkt kan dat zeker een blokkade zijn. En dan stroomt die positieve energie dus niet. Vermijd dus de energie-vampieren: mensen die alleen maar nemen en geen liefde, aandacht of positieve energie teruggeven.

Kaarten-klaarleggen-ochtend
Eveline legde iedere ochtend 6 kaarten neer, zodat we allemaal een bericht van de dag hadden. Super lief!
Transformatiespel-workation-Anne
Fotocredits: Manon de Boer
In-de-tuin-avondeten
Fotocredits: Manon de Boer
Workshop-schrijven-coliving
Fotocredits: Manon de Boer

2. Trek je niets aan van de mening van anderen

Aansluitend op punt 1: trek je niets aan van de mening van anderen. Dit heb ik met vallen en opstaan geleerd hoor, dit gebeurt niet binnen één week. Maar het is JOUW leven. Sommige mensen komen met goedbedoelde adviezen en waarschuwingen – en die waardeer ik zeker – maar het blijven uiteindelijk mijn beslissingen. Andere mensen hoeven niet te leven met de keuzes die jij maakt – en zouden er dus ook geen invloed op moeten hebben.

Zorg dat je eens helemaal alleen bent: maak een wandeling in de natuur of sluit jezelf eventjes op in een ruimte zonder andere mensen. Waar word je dan blij van? Waar dwalen jouw gedachten naartoe? Welke keuzes zou je maken als je nergens en met niemand rekening hoeft te houden? Het is zeker interessant welke antwoorden er dan naar voren komen.

Spiegel-en-eetkamer-workation
Luisteren-naar-Eveline-workation
Fotocredits: Manon de Boer

3. Wees tevreden met wie je nu bent en waar je nu staat

Er gaat altijd een nieuw stip – een nieuw doel – aan de horizon zijn. Geloof me. Maar als je constant op die stip op de horizon focust realiseer je je nooit waar je momenteel staat. En dat je gigantische stappen hebt gezet in vergelijking met een maand geleden. En een jaar geleden. En 5 jaar geleden. Er is als ondernemer altijd wel iets dat beter kan of iets dat aangepakt moet worden. Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen, maar wees ook blij met de persoon die je vandaag de dag bent. Daar mag je best trots op zijn.

Avondzon-tijdens-hardlopen
Heerlijke zonsondergang tijdens het hardlopen….

4. Vier je successen, hoe groot of klein ze ook zijn

Ondernemers maken iedere dag stappen richting hun droombaan en droomleven. Maar daarom vergeet je wel eens om stil te staan bij je successen. Vier die successen, hoe groot of klein ze ook zijn. Dat kan het afronden van een groot project zijn (yay, champagne!), maar ook kleine overwinningen mogen gevierd worden. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg lastig om opdrachtgevers te mailen als er nog een onbetaalde factuur is. Wanneer ik daarvoor stappen durf te zetten (lees: direct mailen als de betaalperiode voorbij is) mag ik dat best vieren. Voor mij is dat namelijk een grote overwinning op mijn eigen angsten. Maar denk ook aan dingen zoals die perfecte pitch schrijven, een interview in een tijdschrift teruglezen of het feit dat je die overvolle to-do-list hebt afgerond. Verwen jezelf af en toe; je hebt het verdiend.

5. Het is helemaal prima als iets niet werkt

Als ondernemer probeer je veel uit. Soms werkt het wel, maar soms ook niet. Wij mensen zien dat al snel als falen. Maar probeer het te zien als een leermoment. Waarom werkt het niet? Moet je het anders vormgeven of past het werk niet bij jou als persoon? Voorbeeld: jij geeft workshops, maar je krijgt geen aanmeldingen. Hoe denk je dat dat komt? Spreek je de juiste doelgroep aan? En heeft die doelgroep jouw bericht wel ontvangen of zijn ze niet op de hoogte? Moet je meer tijd nemen om hen over te halen en de waarde te tonen? Of krijg je stiekem niet zo veel energie van het organiseren, maar vergt het je alleen maar energie? Onbewust saboteer je jezelf dan. Want waarom werk je aan iets waar je geen energie van krijgt? Blijf het proberen en je merkt vanzelf of het een project is dat je nog een kans moet geven of dat het oké is om dat schip te laten varen.

Freewriting-workshop-schrijven
Fotocredits: Manon de Boer

6. Niet iedereen vindt jou aardig…

En dat is helemaal prima. Maar dit is wel iets dat ik constant tegen mezelf moet blijven herhalen. Het liefst leef ik namelijk in een wereld met unicorns en regenbogen, waar iedereen goed met elkaar kan opschieten. Maar het is heel simpel: niet iedereen heeft dezelfde interesses en focust op dezelfde dingen als ik. De dingen waar ik gepassioneerd over ben zijn voor andere mensen onzin. De dingen die ik belangrijk vind vinden andere mensen een lachertje. De sleutel is om trouw aan jezelf te blijven en je niet anders voor te doen, alleen maar zodat andere mensen jou aardig vinden. Vroeg of laat gaat dat toch een keer fout.

Wil je mee met de volgende workation van Anne Neijnens?

Ik hoop dat je iets aan deze wijsheden hebt, ondernemer of niet. En misschien ben je zelfs wel enthousiast geworden om ook op workation te gaan! Anne organiseert vaker workations in Nederland. Ik zou je aanraden om haar NU op Instagram te gaan volgen (@anneneijnens), want ze deelt dagelijks interessante inzichten. En bovendien spat de positiviteit altijd van mijn beeldscherm af als zij in beeld komt.

Haar volgende workation is van maandag 18 tot en met vrijdag 22 november 2019. Meer informatie over deze workation vind je op de website van Anne.

Springfoto-workation-Anne
Fotocredits: Manon de Boer

Lees ook: 13x leuke workshops en evenementen voor ondernemers

Ik ben benieuwd: ben jij wel eens op workation geweest en wat is jouw ervaring? Laat het me hieronder weten in de reacties!

Een deel van de foto’s in deze blog zijn gemaakt door Manon de Boer van Manon Media Productions.

Reacties via Facebook account

comments