Wijn in Moldavië: bezoek deze bijzondere wijnmakerijen

Een van de dingen waar Moldavië bekend om staat is de uitstekende wijn. Misschien staat het land internationaal nog niet ZO bekend als wijnland, maar daar komt in de toekomst zeker verandering in. Nou ben ik geen echte wijnkenner of sommelier, maar ik kan zeker genieten van een goed glas wijn. En dus kon ik Moldavië niet verlaten zonder een paar leuke wijnmakerijen en wijngaarden te bezoeken. In deze blog deel ik mijn favorieten, voor als jij ook wijn in Moldavië wilt proeven!

Tip voor mensen die wijntours in Moldavië willen maken

Ik reis altijd vrij flexibel met een globale planning, maar ik alles pas op het laatste moment vast. Ik dacht dat ik de reserveringen voor de wijntours wel even een dag van tevoren kon regelen. Maar sommige wijnmakerijen zitten snel vol! Wil je wijn in Moldavië proeven? Boek dan op tijd jouw wijntour. In het weekend kun je bijvoorbeeld bij Cricova echt niet meer last minute terecht. Het is dus verstandig om ruim van tevoren te reserveren, vooral bij de geliefde plekken zoals Cricova, Milestii Mici en Castel Mimi.

Lees ook: voorbereid op reis naar Moldavië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wijn in Moldavië: bezoek deze wijnmakerijen

1. Cricova Winery

Waarom Cricova Winery bezoeken?

Deze wijnmakerij is misschien wel de bekendste in Moldavië – en dat is met een reden. Na Milestii Mici heeft Cricova Winery de grootste wijnkelder TER WERELD. De wijnkelders gaan tot 100 meter in de grond en er is meer dan 100 kilometer aan tunnels. Je kunt eigenlijk wel spreken van een ondergrondse wijnstad. Er zijn straatnamen en verkeersborden, mensen fietsen door de tunnels (al gebruiken de bezoekers een elektrische trein). Cricova Winery ligt slechts 15 kilometer ten noorden van Chisinau Je kunt het dus gemakkelijk combineren met een bezoek aan de hoofdstad en/of met Orheiul Vechi.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Straatnamen-in-Cricova-ondergrondse-stad
Wijntonnen-Cricova-winery
Wijnkelder-Cricova-veel-flessen

Een tour bij Cricova Winery

Er zijn verschillende tours. Ik deed de rondleiding van 1,5 uur zonder proeverij. Deze tour kost 350 lei (€18 euro). Vrij duur voor Moldavische begrippen, maar nog steeds betaalbaar voor toeristen. Tijdens de rondleiding laten ze ook een korte film zien en proef je de sparkling wine van Cricova (hier staan ze vooral bekend om). Ik houd niet heel erg van mousserende wijnen, dus deze vond ik niet zo bijzonder.

Belangrijk: zorg dat je op tijd bent. Je rijdt met een elektrische trein door de tunnels tijdens de tour. Als je te laat komt, kun je simpelweg niet meer de wijnkelders in. Ook is het belangrijk om iets warms mee te nemen. Al helemaal in de zomer! Dan is het buiten 40 graden, terwijl het in Cricova altijd 12 graden is, het hele jaar door. Houd dus rekening met dat grote temperatuurverschil – je wilt niet anderhalf uur lang kou lijden.

Oceaan-proeverij-ruimte-Cricova
Gang-in-wijnkelder-met-allemaal-flessen-in-opslag

Ook bijzonder?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden veel Joden hun schuilplaats in deze wijnmakerij. Ze konden namelijk schuilen in de wijnvaten. Ook vond ik het bijzonder om te zien hoe de sparkling wine wordt gemaakt en gecontroleerd. De controleurs worden ieder half uur afgewisseld omdat het intensief werk is waar ze constant gefocust moeten zijn. Ook werken hier mensen die al de flessen nog met de hand draaien. Er zijn slechts een paar wijnhuizen ter wereld die dit nog met de hand doen. Best speciaal dus!

Hoe kom je hier?

De makkelijkste manier om hier te komen is met de auto. Het is vanaf Chisinau ongeveer 25 minuten rijden naar Cricova.

Je kunt ook met de bus komen. Bus 2 rijdt vanaf Chisinau naar Cricova. Een ticket kost 5 lei. Deze bus vertrekt NIET vanaf het centrale busstation, maar iets verderop. Ga naar de bushalte waar de straten Strada Alexandru cel Bun en Strada Vasile Alexsandri elkaar kruisen. Het is halverwege van de kathedraal naar het centrale busstation.

Adres: Strada Chisinaului 124 in Cricova. Let op! Dit is dus “Beciurile Cricova” op Google Maps. Combinatul de Vinuri Cricova (aan Strada Petru Ungureanu 1) is de plek waar de wijn wordt gemaakt.

Oude-wijnflessen-wijnopslag-Cricova
Tonnen-Cricova-wijn

2. ASCONI Winery

Waarom ASCONI Winery bezoeken?

Het is een familiebedrijf – maar wel een die 4,5 miljoen flessen wijn per jaar produceert! Relatief onbekend bij de internationale bezoekers, maar Moldaviërs weten deze wijnmakerij zeker te waarderen. Deels vanwege de ongedwongen sfeer en de traditionele inrichting, deels vanwege het geweldige eten. Heerlijke traditionele maaltijden voor prima prijzen. Hun specialiteit is Plăcintă; een soort deegcake gevuld met groenten of kaas. Deze kun je gemakkelijk met 2 personen delen, want de porties zijn groot. Ook fijn: mijn glas wijn was slechts 25 lei (ongeveer €1 euro)!

Asconi-winery-bord
Historische-deur-met-klimop-Asconi
Oranje-pepers-aan-de-muur
Placinte-Asconi

Een tour bij ASCONI Winery

Ik vond de uitleg tijdens de tour erg prettig en gemakkelijk te volgen. Misschien voor echte wijnkenners minder interessant, maar ik vond het wel fijn dat het op een eenvoudige manier werd uitgelegd en er niet constant wijntermen werden gebruikt. De rondleiding inclusief proeverij met 5 wijnen is 200 lei (€10 euro).

Ik was erg verrast door de wijnen van ASCONI Winery. Normaal gesproken houd ik niet zo van zoete wijnen, maar de zoete rode wijn (Saperani-Cabernet) en de ijswijn (Carbernet-Sauvignon) waren erg lekker. Goede balans. Niet te zoet, maar wel erg fruitig en fris.

Oude-wijntanks-Sovjetperiode-Asconi
Wijntanks-opslag-wijnproces-Asconi

Ook leuk?

ASCONI Winery is iedere dag geopend! Daarnaast kun je hier tegenwoordig ook overnachten. Kun je lekker veel wijntjes achterover slaan (want als je hier blijft slapen hoef je daarna toch niet meer te rijden).

Hoe kom je hier?

De beste manier om hier te komen is met de auto. Er is een grote parkeerplaats met genoeg plekken. Vanaf Chisinau is het 30-35 minuten rijden.

Een taxi vanaf Chisinau naar ASCONI is ook niet heel duur: 200-250 lei voor een rit (€10-13 euro).

Tot slot kun je hier ook met de bus naartoe reizen. Neem de bus naar Puhoi. Een ticket is 16 lei en de rit duurt 40-45 minuten. Vraag wel even aan de buschauffeur om je bij ASCONI af te zetten, anders moet je nog 2 kilometer vanaf het dorp wandelen. Kijk op de website van Autogara voor de bustijden van en naar Puhoi.

Adres: Stefan Cel Mare 1, net buiten het dorp Puhoi.

Menukaart-Asconi-met-grappige-quote

3. Castel Mimi

Waarom Castel Mimi bezoeken?

Wijn in Moldavië die gemaakt wordt in een kasteel, hoe sprookjesachtig is dat? Castel Mimi ligt in Bulboaca, zo’n 45 kilometer ten westen van Chisinau. Wanneer je een bezoek aan Castel Mimi brengt waan je je echt even in koninklijke sferen. De architectuur en het interieur is prachtig en je kijkt je ogen hier uit. Castel Mimi is ontstaan doordat Constantin Mimi, de laatste gouverneur van de historische regio Bessarabië (het huidige Moldavië en een stukje OekraIne), in 1893 de eerste druivenstokken plantte. Het is een gigantisch kasteel met veel pleinen en tuinen rondom het gebouw. Dus ook zeker de moeite waard om rondom het gebouw en in de tuinen te lopen.

Een tour bij Castel Mimi

Tijdens een tour door Castel Mimi ontdek je niet alleen het kasteel en de wijnkelders, maar ook de tuinen en de plek waar de wijn gemaakt wordt. De tours zijn niet heel goedkoop, maar bij iedere tour zit wel een wijnproeverij. De goedkoopste tour kost 300 lei (€15 euro) met 3 glazen, gevolgd door een proeverij met 5 wijnen voor 500 lei (€25 euro).

Ook leuk:

Je kunt overnachten in Castel Mimi! Goedkoop is het niet (denk aan €150-200 euro per nacht), maar de bunaglows hebben een prachtig uitzicht op het kasteel en er is een buitenzwembad. Bekijk hier de huidige prijzen om te overnachten bij Castel Mimi.

Hoe kom je hier?

De makkelijkste manier om hier te komen is met een (huur-) auto. Er is een parkeerplaats bij het kasteel. Houd er wel rekening mee dat je de wijn tijdens de proeverij uitspuugt. In Moldavië geldt namelijk een zeer streng beleid over alcohol in het verkeer. Je mag geen druppel op hebben als je nog moet rijden, dus denk hier aan!

Castel Mimi ligt in Bulboaca, waar je meerdere bussen per dag naartoe kunt nemen. Deze vertrekken allemaal vanaf het centrale busstation. Sommige bussen gaan naar Bulboaca, maar er zijn ook veel bussen die op weg naar een andere eindbestemming hier stoppen. Vraag dus even rond naar de volgende bussen: Bulboaca, Cobusca-Veche, Telita, Serpeni, Speia, Pugaceni, Gura Bacului. Een busticket zou 22 Moldavische lei moeten zijn.

Adres: Strada Dacia 1 in Bulboaca.

4. Casa Rustica in Chiscareni

Waarom Casa Rustica bezoeken?

Eigenlijk is Casa Rustica helemaal geen wijnhuis: het is namelijk een guesthouse. Maar toch vind ik het leuk om deze te vermelden. In Moldavië hebben veel mensen op het platteland namelijk ook veel kennis over (het maken van) wijn in Moldavië. En daardoor hebben de meeste guesthouses ook een eigen wijn die ze graag met hun bezoekers willen delen. De eigenaren zijn misschien wel de meest vriendelijke en hartverwarmende mensen die ik in Moldavië heb ontmoet.

Je kunt hier dus niet echt een tour boeken, maar als je hier een nachtje verblijft zullen de eigenaren je ongetwijfeld hun lokale wijn laten proeven en de tuin laten zien. Ze hebben allerlei planten en bomen. Toen ik er was konden we bijvoorbeeld verse frambozen plukken en ook walnoten lagen er genoeg!

Casa-Rustica-interieur
Casa-Rustica-tafel-met-uitzicht-over-wijngaarden

Hoe kom je hier?

Casa Rustica is te vinden in het dorp Chiscareni, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Chisinau. Het is lastig om hier met het openbaar vervoer te komen, dus je kunt hier het beste met de auto naartoe gaan.

Adres: Strada Ion Prisacaru 3 in Chiscareni.

Lees ook: vakantie in Moldavië (rondreis van 1 week) + VIDEO

Er zijn natuurlijk nog veel meer wijnhuizen die je kunt bezoeken en plekken waar je wijn in Moldavië kunt proeven! Ken jij nog een leuke plek? Laat het mij en andere reizigers hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments