[:nl]Wijn in Moldavië: bezoek deze bijzondere wijnmakerijen [:en] Wine in Moldova: visit these amazing wineries[:]

[:nl]Een van de dingen waar Moldavië bekend om staat is de uitstekende wijn. Misschien staat het land internationaal nog niet ZO bekend als wijnland, maar daar komt in de toekomst zeker verandering in. Nou ben ik geen echte wijnkenner of sommelier, maar ik kan zeker genieten van een goed glas wijn. En dus kon ik Moldavië niet verlaten zonder een paar leuke wijnmakerijen en wijngaarden te bezoeken. In deze blog deel ik mijn favorieten, voor als jij ook wijn in Moldavië wilt proeven!

Tip voor mensen die wijntours in Moldavië willen maken

Ik reis altijd vrij flexibel met een globale planning, maar ik alles pas op het laatste moment vast. s ik dacht dat ik de reserveringen voor de wijntours wel even een dag van tevoren kon regelen. Maar sommige wijnmakerijen zitten snel vol! In het weekend kun je bijvoorbeeld bij Cricova echt niet meer last minute terecht. Het is dus verstandig om ruim van tevoren te reserveren, vooral bij de geliefde plekken zoals Cricova, Milestii Mici en Castel Mimi.

Lees ook: voorbereid op reis naar Moldavië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wijn in Moldavië: bezoek deze wijnmakerijen

1. Cricova Winery

Waarom Cricova Winery bezoeken?

Deze wijnmakerij is misschien wel de bekendste in Moldavië – en dat is met een reden. Na Milestii Mici heeft Cricova Winery de grootste wijnkelder TER WERELD. De wijnkelders gaan tot 100 meter in de grond en er is meer dan 100 kilometer aan tunnels. Je kunt eigenlijk wel spreken van een ondergrondse wijnstad. Er zijn straatnamen en verkeersborden, mensen fietsen door de tunnels (al gebruiken de bezoekers een elektrische trein). Cricova Winery ligt slechts 15 kilometer ten noorden van Chisinau Je kunt het dus gemakkelijk combineren met een bezoek aan de hoofdstad en/of met Orheiul Vechi.

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Straatnamen-in-Cricova-ondergrondse-stad
Wijntonnen-Cricova-winery
Wijnkelder-Cricova-veel-flessen

Een tour bij Cricova Winery

Er zijn verschillende tours. Ik deed de rondleiding van 1,5 uur zonder proeverij. Deze tour kost 350 lei (€18 euro). Vrij duur voor Moldavische begrippen, maar nog steeds betaalbaar voor toeristen. Tijdens de rondleiding laten ze ook een korte film zien en proef je de sparkling wine van Cricova (hier staan ze vooral bekend om). Ik houd niet heel erg van mousserende wijnen, dus deze vond ik niet zo bijzonder.

Belangrijk: zorg dat je op tijd bent. Je rijdt met een elektrische trein door de tunnels tijdens de tour. Als je te laat komt, kun je simpelweg niet meer de wijnkelders in. Ook is het belangrijk om iets warms mee te nemen. Al helemaal in de zomer! Dan is het buiten 40 graden, terwijl het in Cricova altijd 12 graden is, het hele jaar door. Houd dus rekening met dat grote temperatuurverschil – je wilt niet anderhalf uur lang kou lijden.

Oceaan-proeverij-ruimte-Cricova
Gang-in-wijnkelder-met-allemaal-flessen-in-opslag

Ook bijzonder?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden veel Joden hun schuilplaats in deze wijnmakerij. Ze konden namelijk schuilen in de wijnvaten. Ook vond ik het bijzonder om te zien hoe de sparkling wine wordt gemaakt en gecontroleerd. De controleurs worden ieder half uur afgewisseld omdat het intensief werk is waar ze constant gefocust moeten zijn. Ook werken hier mensen die al de flessen nog met de hand draaien. Er zijn slechts een paar wijnhuizen ter wereld die dit nog met de hand doen. Best speciaal dus!

Hoe kom je hier?

De makkelijkste manier om hier te komen is met de auto. Het is vanaf Chisinau ongeveer 25 minuten rijden naar Cricova.

Je kunt ook met de bus komen. Bus 2 rijdt vanaf Chisinau naar Cricova. Een ticket kost 5 lei. Deze bus vertrekt NIET vanaf het centrale busstation, maar iets verderop. Ga naar de bushalte waar de straten Strada Alexandru cel Bun en Strada Vasile Alexsandri elkaar kruisen. Het is halverwege van de kathedraal naar het centrale busstation.

Adres: Strada Chisinaului 124 in Cricova. Let op! Dit is dus “Beciurile Cricova” op Google Maps. Combinatul de Vinuri Cricova (aan Strada Petru Ungureanu 1) is de plek waar de wijn wordt gemaakt.

Oude-wijnflessen-wijnopslag-Cricova
Tonnen-Cricova-wijn

2. ASCONI Winery

Waarom ASCONI Winery bezoeken?

Het is een familiebedrijf – maar wel een die 4,5 miljoen flessen wijn per jaar produceert! Relatief onbekend bij de internationale bezoekers, maar Moldaviërs weten deze wijnmakerij zeker te waarderen. Deels vanwege de ongedwongen sfeer en de traditionele inrichting, deels vanwege het geweldige eten. Heerlijke traditionele maaltijden voor prima prijzen. Hun specialiteit is Plăcintă; een soort deegcake gevuld met groenten of kaas. Deze kun je gemakkelijk met 2 personen delen, want de porties zijn groot. Ook fijn: mijn glas wijn was slechts 25 lei (ongeveer €1 euro)!

Asconi-winery-bord
Historische-deur-met-klimop-Asconi
Oranje-pepers-aan-de-muur
Placinte-Asconi

Een tour bij ASCONI Winery

Ik vond de uitleg tijdens de tour erg prettig en gemakkelijk te volgen. Misschien voor echte wijnkenners minder interessant, maar ik vond het wel fijn dat het op een eenvoudige manier werd uitgelegd en er niet constant wijntermen werden gebruikt. De rondleiding inclusief proeverij met 5 wijnen is 200 lei (€10 euro).

Ik was erg verrast door de wijnen van ASCONI Winery. Normaal gesproken houd ik niet zo van zoete wijnen, maar de zoete rode wijn (Saperani-Cabernet) en de ijswijn (Carbernet-Sauvignon) waren erg lekker. Goede balans. Niet te zoet, maar wel erg fruitig en fris.

Oude-wijntanks-Sovjetperiode-Asconi
Wijntanks-opslag-wijnproces-Asconi

Ook leuk?

ASCONI Winery is iedere dag geopend! Daarnaast kun je hier tegenwoordig ook overnachten. Kun je lekker veel wijntjes achterover slaan (want als je hier blijft slapen hoef je daarna toch niet meer te rijden).

Hoe kom je hier?

De beste manier om hier te komen is met de auto. Er is een grote parkeerplaats met genoeg plekken. Vanaf Chisinau is het 30-35 minuten rijden.

Een taxi vanaf Chisinau naar ASCONI is ook niet heel duur: 200-250 lei voor een rit (€10-13 euro).

Tot slot kun je hier ook met de bus naartoe reizen. Neem de bus naar Puhoi. Een ticket is 16 lei en de rit duurt 40-45 minuten. Vraag wel even aan de buschauffeur om je bij ASCONI af te zetten, anders moet je nog 2 kilometer vanaf het dorp wandelen. Kijk op de website van Autogara voor de bustijden van en naar Puhoi.

Adres: Stefan Cel Mare 1, net buiten het dorp Puhoi.

Menukaart-Asconi-met-grappige-quote

3. Castel Mimi

Waarom Castel Mimi bezoeken?

Wijn in Moldavië die gemaakt wordt in een kasteel, hoe sprookjesachtig is dat? Castel Mimi ligt in Bulboaca, zo’n 45 kilometer ten westen van Chisinau. Wanneer je een bezoek aan Castel Mimi brengt waan je je echt even in koninklijke sferen. De architectuur en het interieur is prachtig en je kijkt je ogen hier uit. Castel Mimi is ontstaan doordat Constantin Mimi, de laatste gouverneur van de historische regio Bessarabië (het huidige Moldavië en een stukje OekraIne), in 1893 de eerste druivenstokken plantte. Het is een gigantisch kasteel met veel pleinen en tuinen rondom het gebouw. Dus ook zeker de moeite waard om rondom het gebouw en in de tuinen te lopen.

Een tour bij Castel Mimi

Tijdens een tour door Castel Mimi ontdek je niet alleen het kasteel en de wijnkelders, maar ook de tuinen en de plek waar de wijn gemaakt wordt. De tours zijn niet heel goedkoop, maar bij iedere tour zit wel een wijnproeverij. De goedkoopste tour kost 300 lei (€15 euro) met 3 glazen, gevolgd door een proeverij met 5 wijnen voor 500 lei (€25 euro).

Ook leuk:

Je kunt overnachten in Castel Mimi! Goedkoop is het niet (denk aan €150-200 euro per nacht), maar de bunaglows hebben een prachtig uitzicht op het kasteel en er is een buitenzwembad. Bekijk hier de huidige prijzen om te overnachten bij Castel Mimi.

Hoe kom je hier?

De makkelijkste manier om hier te komen is met een (huur-) auto. Er is een parkeerplaats bij het kasteel. Houd er wel rekening mee dat je de wijn tijdens de proeverij uitspuugt. In Moldavië geldt namelijk een zeer streng beleid over alcohol in het verkeer. Je mag geen druppel op hebben als je nog moet rijden, dus denk hier aan!

Castel Mimi ligt in Bulboaca, waar je meerdere bussen per dag naartoe kunt nemen. Deze vertrekken allemaal vanaf het centrale busstation. Sommige bussen gaan naar Bulboaca, maar er zijn ook veel bussen die op weg naar een andere eindbestemming hier stoppen. Vraag dus even rond naar de volgende bussen: Bulboaca, Cobusca-Veche, Telita, Serpeni, Speia, Pugaceni, Gura Bacului. Een busticket zou 22 Moldavische lei moeten zijn.

Adres: Strada Dacia 1 in Bulboaca.

4. Casa Rustica in Chiscareni

Waarom Casa Rustica bezoeken?

Eigenlijk is Casa Rustica helemaal geen wijnhuis: het is namelijk een guesthouse. Maar toch vind ik het leuk om deze te vermelden. In Moldavië hebben veel mensen op het platteland namelijk ook veel kennis over (het maken van) wijn in Moldavië. En daardoor hebben de meeste guesthouses ook een eigen wijn die ze graag met hun bezoekers willen delen. De eigenaren zijn misschien wel de meest vriendelijke en hartverwarmende mensen die ik in Moldavië heb ontmoet.

Je kunt hier dus niet echt een tour boeken, maar als je hier een nachtje verblijft zullen de eigenaren je ongetwijfeld hun lokale wijn laten proeven en de tuin laten zien. Ze hebben allerlei planten en bomen. Toen ik er was konden we bijvoorbeeld verse frambozen plukken en ook walnoten lagen er genoeg!

Casa-Rustica-interieur
Casa-Rustica-tafel-met-uitzicht-over-wijngaarden

Hoe kom je hier?

Casa Rustica is te vinden in het dorp Chiscareni, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Chisinau. Het is lastig om hier met het openbaar vervoer te komen, dus je kunt hier het beste met de auto naartoe gaan.

Adres: Strada Ion Prisacaru 3 in Chiscareni.

Lees ook: vakantie in Moldavië (rondreis van 1 week) + VIDEO

Er zijn natuurlijk nog veel meer wijnhuizen die je kunt bezoeken en plekken waar je wijn in Moldavië kunt proeven! Ken jij nog een leuke plek? Laat het mij en andere reizigers hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier. [:]

[:en]

One of the things Moldova is famous for is wine. They have amazing wine, trust me. Maybe the country is not THAT famous as a wine country, but I’m sure that will change some day. I’m not a sommelier and I don’t have that much knowledge about wine, but I sure love a good wine tasting. So I couldn’t visit Moldova without checking out some nice wineries. In this blog I share my favorites, if you like to taste some wine in Moldova as well!

Tip for wine tours in Moldova

I love to travel without a plan and many reservations, because I love my trips to be spontaneous and flexible. But some wine tours for sure you have to make a reservation in advance. You can’t just show up in most wineries and expect them to show you around. Especially in the weekends popular wineries like Cricova, Castel Mimi and Milestii Mici are fully booked days in advance. So make sure you make a reservation beforehand. Also in some wineries you pay extra if you visit in the weekend, so keep that in mind.

Wine in Moldova: visit these amazing wineries

1. Cricova Winery

Why visit Cricova Winery?

This is maybe the most well known winery in Moldova – and with reason. Cricova Winery has one of the biggest wine cellars IN THE WORLD! The only one that is bigger is Milestii Mici Winery, also in Moldova. It’s a great experience to check out this underground wine city. The wine cellars have more than 100 kilometers of tunnels underground. Mainly under the city of Cricova, but some of the tunnels even reach the capital Chisinau. This ‘underground city’ even has street names and traffic signs. I love how people bike through the tunnels (super sustainable), although visitors use the electric train to move around. Cricova Winery is only 15 kilometers north of Chisinau, so it’s quite easy to reach this winery. You can easily combine it with a visit to the capital or on your way to Orheiul Vechi.

Also read: 11 fun things to do in Chisinau, Moldova

Straatnamen-in-Cricova-ondergrondse-stad
Wijntonnen-Cricova-winery
Wijnkelder-Cricova-veel-flessen

A tour at Cricova Winery

You can book different yours at Cricova Winery. I did the tour of 1,5 hours without the wine tasting. This tour costs 350 lei (about €18 euros). It’s a bit expensive for Moldova, but still affordable as a tourist. During the tour they will show you a short movie about wine and the winery, while trying some sparkling wine – the wine they are mainly known for. Personally I’m not a big fan of sparkling wine, but it’s nice that you can try something during this tour.

It’s really important to be on time. You’re leaving the entrance with an electric train, so once it left you simply can’t go into the winery anymore. It’s also important to bring something warm, like a sweater or a jacket. Especially in summer! Then it can be 40 degrees outside, but in the Cricova winery it’s 12 degrees all year round. You don’t wanna freeze for 1,5 hours.

Oceaan-proeverij-ruimte-Cricova
Gang-in-wijnkelder-met-allemaal-flessen-in-opslag

Also special

During World War II a lot of Jewish people found shelter in this winery. It’s SO big and they could hide in the wine barrels. I thought that was pretty smart and impressive. It’s also cool to see people work manually while making and checking the sparkling wine. The people who check the bottles are changing every half hour because it’s a job where you have to focus all the time. There are also people who are turning the bottles manually. There are only a few wineries in the world that still do it this way, so that’s pretty special!

How do you go to Cricova Winery?

The easiest way to get to Cricova Winery is by car. It’s about 25 minutes driving from the city center of Chisinau to Cricova.

You can also travel by bus to Cricova Winery. Bus 2 goes from Chisinau to Cricova. A ticket is 5 lei. This bus is NOT leaving from the central bus station, but a bit further. Go to the bus stop where the streets Strada Alexandru cel Bun and Strada Vasile Alexsandri meet. It’s half way from the cathedral to the central bus station.

Address: Strada Chisinaului 124 in Cricova. Search for “Beciurile Cricova” on Google Maps. There is also Combinatul de Vinuri Cricova (on Strada Petru Ungureanu 1) is NOT the place where the tour in the cellars is, but the place where they actually make wine.

Oude-wijnflessen-wijnopslag-Cricova
Tonnen-Cricova-wijn

2. ASCONI Winery

Why visit ASCONI Winery?

So some wineries like Cricova are from the state, but ASCONI Winery is a family business. But one that produces 4,5 million bottles of wine per year! It’s not the most well known winery among international tourists, but a lot of Moldovan people love to go to this winery. Partly because of the relaxed atmosphere and the traditional decoration, partly because of their amazing food. You can order delicious food here for fine prices. Their speciality is plăcinte; it’s like a dough cake out of the oven, filled with cheese or vegetables. You can easily share it with 2 people, because it’s big. And also nice: my glass of wine was only 25 lei (which is like €1 euros).

Asconi-winery-bord
Historische-deur-met-klimop-Asconi
Oranje-pepers-aan-de-muur
Placinte-Asconi

A tour at ASCONI Winery

I liked the tour and the explanation, it was easy to follow. Maybe it’s less interesting for real wine addicts who know everything about the process, but I liked the easy explanation. The tour including a wine tasting with 5 wines is 200 lei (about €10 euros).

I was presently surprised by the wines of ASCONI Winery. Normally I don’t really like sweet wines, but the sweet red wine (Saperani-Cabernet) and the ice wine (Carbernet-Sauvignon) were really really nice. They have a great balance. Not too sweet, but really fruity and tasteful.

Oude-wijntanks-Sovjetperiode-Asconi
Wijntanks-opslag-wijnproces-Asconi

Also nice

ASCONI Winery is open every day! It’s even possible to sleep here. Great choice if you don’t want to drive after the tastings and check out some more wines before sleep.

How do you get at ASCONI Winery?

The easiest way to get here is by car. There is a big parking lot next to it with more than enough spaces. From Chisinau it’s about 30-35 minutes drive to Asconi Winery.

Also taking a taxi to ASCONI is not too expensive: 200-250 lei for a one-way drive (€10-13 euros).

It’s also possible to go here by public transport. You can take the bus to Puhoi. A ticket is 16 lei and the ride is about 40-45 minutes. Do ask the driver to drop you off at ASCONI instead of the village, otherwise you have to walk for another 2 kilometer. Check the website of Autogara for the bus times to and from Puhoi.

Address: Stefan Cel Mare 1, just outside of the village Puhoi.

Menukaart-Asconi-met-grappige-quote

3. Castel Mimi

Why visit Castel Mimi?

Wine that is made in a castle, how fairytalelike is that? Castel Mimi is one of the most beautiful places to taste wine in Moldova. The winery is situated in Bulboaca, about 45 kilometers west of Chisinau. If you visit Castel Mimi you really feel like a royal for a day. The architecture and the interior is amazing! Castel Mimi is found by Constantin Mimi, the last governor from the historical area called Bessarabia (Moldova nowadays with a small part of Ukraine). He planted the first vineyards in 1893. It’s a giant castle with lots of squares and gardens around it. So it’s definitely worth it to walk around the building and through the gardens as well.

A tour at Castel Mimi

There are different tours that you can book at Castel Mimi. During a tour at Castel Mimi you will not only visit the castle and the wine cellars, but also the gardens and the place where they make the wine. The tours are not the cheapest, but in every tour there’s a wine tasting included. The cheapest one is 300 lei (€15 euros) with 3 wine tastings, followed by a tour with 5 wine tastings for 500 lei (€25 euros).

Also nice

You can sleep here as well! Next to the castle there are cute bungalows where you can sleep, with an amazing view on the castle. I can imagine it looks magical in the evening. It’s quite expensive (€150-200 euros per night), but it’s a pretty cool experience. And there is an outdoor pool as well, for warm summer days. Check the prices here for your stay at Castel Mimi.

You do get to Castel Mimi?

Again: the easiest way is to reach the castle by car. There is a parking spot next to the castle. Because every tour has a wine tasting it’s important to spit out the wine that you taste. In Moldova there is zero tolerance for drinking alcohol and driving. So if you get caught you’re in big trouble.

Castel Mimi is situated in the village Bulboaca. Multiple busses go to this village every day. They all leave from the central bus station. Some busses have Bulboaca as the final destination, but also some busses go to other cities and stop here. Some of them are Cobusca-Veche, Telita, Serpeni, Speia, Pugaceni, Gura Bacului. A bus ticket to Castel Mimi should be 22 lei.

Address: Strada Dacia 1 in Bulboaca.

4. Casa Rustica in Chiscareni

Why visit Casa Rustica?

Technically Casa Rustica is not a wine house but a guest house. But I love to share this place in this list of awesome wineries in Moldova as well. The owners are super nice people who love to make wine as well. They have their own vineyard in their garden. Most Moldovan families have their own vineyard and almost everyone has a lot of knowledge about (making) wine. So it’s not a surprise that most guesthouses make their own wine as well – and share it with their guests. I think the owners are the most friendly and welcome people I have met in Moldova. They immediately gave me some wine to taste and played accordion while singing. Super cute!

So this is not really a place where you can book a tour for a wine tasting, but I would definitely recommend to stay here for a night (or 2). For sure the owners will show you around in their garden and they love to try the wine with you. They have all kinds of plants and trees in their garden. When I was there we went to get some fresh raspberries for breakfast and they had a lot of walnut trees as well.

Casa-Rustica-interieur
Casa-Rustica-tafel-met-uitzicht-over-wijngaarden

How do you get at Casa Rustica?

Casa Rustica is situated in the village Chiscareni, about 100 northwest of Chisinau. I would recommend to stay here for 1 or 2 nights. It’s not easy to get here by public transport, so the best way to get here is by rental car.

Address: Strada Ion Prisacaru 3 in Chiscareni.

Also read: travel in Moldova (itinerary for 1 week) + VIDEO

Of course there are many more wineries in Moldova that you can visit and where you can taste wine! Do you know another nice one? Tell me all about it in the comments!

This article contains affiliate links. More information about it you’ll find here.

Reacties via Facebook account

comments