Werk voor een digital nomad: wat kun je doen om geld te verdienen?

Werken als digital nomad wordt alsmaar populairder. En niet gek, want het wordt ook steeds gemakkelijker om je werk locatie-onafhankelijk en online uit te voeren. Om het nog een keer te verduidelijken: digitale nomade zijn is geen beroep, maar een levensstijl. Doordat je jouw werk locatie-onafhankelijk uit kunt voeren – vaak met een laptop en een goede internetverbinding – kun je overal ter wereld wonen en werken. Deze levensstijl is ideaal voor mensen die reizen en werken met elkaar willen combineren.

Maar wat kun je doen om geld te verdienen als digital nomad? Ik heb een aantal mogelijkheden voor jullie op een rijtje gezet, zowel werk waar ik zelf ervaring mee heb als andere mogelijkheden waar andere mensen ervaring mee hebben. Extra tip: digital nomads zijn bijna altijd ondernemers en doen vaak meerdere dingen om geld te verdienen. Je bent dus zeker niet gebonden aan één beroep als digital nomad!

Lees ook: 10x geld verdienen als blogger: hoe doe je dat?

nadelen-leven-als-digital-nomad

1. Schrijven

Veel digital nomads die ik ken zijn tekstschrijver – inclusief ikzelf. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van journalistieke verhalen voor kranten en nieuwswebsites, sfeerreportages voor tijdschriften, blogs voor websites van bedrijven en SEO-teksten om websites beter zichtbaar te maken in zoekmachines. Het helpt als je ervaring en/of affiniteit met een bepaald onderwerp hebt, maar het is niet noodzakelijk. Zo heb ik ooit teksten over tuingereedschap geschreven, maar dat is allesbehalve mijn passie.

2. Bloggen

De meeste digitale nomaden zijn geen fulltime bloggers, maar er valt zeker geld te verdienen met een blog. Bovendien is het een goed portfolio voor je werk als schrijver en fotograaf. Houd er wel rekening mee dat je vaak eerst jaren aan tijd en energie in een website steekt voordat er geld binnenstroomt. Enkele manieren om geld te verdienen met een eigen website zijn affiliate marketing, het schrijven van gesponsorde artikelen (advertorials), het plaatsen van banners en het promoten op social media kanalen.

Digital-nomad-Jordanië

3. E-book schrijven

Je moet natuurlijk wel iets nuttigs, grappigs of interessants te melden hebben, maar met een goed e-book heb je op de lange termijn een vaste inkomstenbron.

Lees ook: digital nomad worden – de eerste stappen

4. Het delen van kennis

Suzanne van Artikel 2.55 en ik organiseren evenementen over locatie-onafhankelijk werken en freelancen: een goed voorbeeld van het delen van onze kennis is de Reislustige Freelancer. We hebben zelfs een online evenement, oftewel een webinar, gehouden! Maar er zijn natuurlijk ontelbaar veel zaken waar mensen hun kennis over kunnen delen. De meeste online cursussen kunnen waar dan ook opgenomen – cursus met video – of geschreven – cursus met tekst – worden. Al blijf ik fysieke evenementen en workshops toch het leukste vinden (om te organiseren en om bij aanwezig te zijn)!

nadelen-leven-als-digital-nomad

5. Vertaalwerk

Heb jij een talenknobbel? Voor vertaalwerk heb je niet meer nodig dan een computer en kennis van enkele talen. Fairlingo is bijvoorbeeld een bedrijf die website vertalingen verzorgt. Als vertaler voor Fairlingo krijg je opdrachten toegestuurd via de mail, die je vervolgens kunt accepteren en vertalen. Ook handig: vertaal je website via Fairlingo als je een website in meerdere talen bijhoudt, maar geen zin/tijd hebt om in verschillende talen te schrijven. Met name voor bloggers kan het zeker handig zijn om in verschillende talen te bloggen.

6. Websites bouwen en beheren

Tegenwoordig is het haast noodzakelijk voor een bedrijf om een eigen website te hebben. Ben jij goed in het bouwen van websites? Dan kun je dit als dienst aanbieden. Wanneer de website is afgerond kun je vervolgens aanbieden om in een bepaalde periode (iedere maand, ieder kwartaal, ieder jaar) de websites te updaten en te zorgen dat je problemen kunt oplossen als deze zich voordoen.

digital-nomad-spanje

7. Grafisch ontwerpen

Logo’s, visitekaartjes, websites… Alles wat ontworpen moet worden kan door jou gemaakt worden als grafisch ontwerper.

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

8. Virtual assistent

Ben jij inzetbaar voor verschillende zaken zoals het beantwoorden van e-mail, het maken van roosters en het inplannen van social media berichten? Dan ben jij een geschikte virtual assistent. Zoek vooral naar bedrijven of mensen waar je gemeenschappelijke interesses mee hebt. Een virtual assistent moet namelijk niet alleen goed werk leveren, maar ook veel en duidelijk contact hebben met de opdrachtgever. Als je het dan niet goed met elkaar kunt vinden verloopt het werk ongetwijfeld minder vlot.

nadelen-leven-als-digital-nomad

9. Reisspecialist

Een van de beste manieren om werken en reizen met elkaar te combineren is het werk als reisspecialist. Heb jij veel kennis over en ervaring met het reizen in een bepaald land? Dan moeten mensen bij jou zijn!

Digital-nomad-Jessica-Italie

10. Online pokeren

Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar een vriend van mij verdient zijn inkomen momenteel met pokeren én online pokeren. Hoewel je als freelancer altijd een onzeker inkomen hebt zou ik dit zelf iets te spannend vinden, maar wie weet is het iets voor jou?

Lees ook: 6 nadelen van een leven als digital nomad + oplossingen

Welk werk lijkt jou het leukst om te doen? Of heb je toevallig nog andere tips om geld te verdienen die hier niet tussen staan? Laat het hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fairlingo, onderdeel van Vertaalbureau-perfect (een bedrijf voor website vertalingen). Alle tips en meningen die ik hier deel zijn uiteraard van mijzelf. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments