[:nl]Welke laptop mee op reis – tips voor reizigers en digital nomads[:]

[:nl]Veel mensen nemen tegenwoordig een laptop mee op reis. Om het thuisfront op de hoogte te houden met reisverhalen en mooie foto’s. Of om gemakkelijk informatie op te zoeken over de bestemming. Misschien werk je zelfs wel door tijdens het reizen, als een digital nomad. Maar welke laptop neem je nou mee op reis? In deze blog deel ik tips voor reizigers en digital nomads, zodat jij een laptop kiest die bij jouw situatie past.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Waar moet je op letten bij een laptop mee op reis?

1. De omvang en het gewicht van de laptop

Als je op reis gaat wil je niet met een grote, zware laptop sjouwen. Als je jouw laptop niet vaak gebruikt kun je voor een minilaptop gaan met een scherm van 11 inch. Deze zou ik echter niet aanraden als je veel met jouw laptop werkt. Dan is het fijner om een beeldscherm van minimaal 13 inch te hebben. Deze kun je ongeveer vergelijken met de grootte van een A4. Ik zou een laptop van meer dan 15 inch vermijden als laptop om mee op reis te nemen. Ik heb zelf momenteel een HP laptop van 14 inch. Hij past in iedere rugzak en weegt bijna niets. Aangezien ik mijn laptop overal mee naartoe neem is dit een ideaal formaat.

2. Wat ga je allemaal met de laptop op reis doen?

Wat ben je allemaal van plan als je jouw laptop mee op reis neemt? Ga je veel aan de slag met video en fotografie, dan is het belangrijk om op de processor en het opslagtype te letten. Ik zou je dan aanraden om een laptop met het opslagtype SSD te nemen. Deze hebben minder opslagruimte op de laptop, maar werken wel een stuk sneller. Jouw bestanden sla je dan gewoon op via een externe harde schijf. Als je veel met video aan de slag gaat is het slim om Intel Core i5 of i7 te nemen. Je wilt namelijk niet dat de laptop constant vastloopt tijdens het monteren.

Neem je jouw laptop vooral mee om films te kijken? Dan is het belangrijk om naar de beeldkwaliteit (de resolutie) te kijken. Als je veel spelletjes speelt via jouw laptop moet je ook op de grafische kaart. Het liefst wil je dan een grafische kaart met minimaal 4GB capaciteit hebben. Ook een snelle processor is voor het gamen belangrijk. Als je vooral teksten uitwerkt via jouw laptop zijn bovenstaande aspecten veel minder van belang.

Digital-nomad-Jordanië

3. Welk budget heb je voor een laptop?

Hoe meer je van jouw laptop verwacht, hoe hoger de kosten vaak oplopen. Voor €200 euro kun je soms al een prima laptop hebben, maar ik verwacht niet dat je hier zware programma’s voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking op kunt draaien. Het kan lonen om zo-goed-als-nieuw-laptops te bekijken.

Digital-nomad-Jessica-Italie

4. Laptop met touchscreen, tablet of 2-in-1-laptop?

Tegenwoordig zijn er ook varianten op de standaard laptop. Mijn ervaring is dat een laptop met touchscreen erg prettig werkt, maar dat je ook veel problemen hebt wanneer het beeldscherm kapot is. Met name wanneer je in het buitenland bent heb je niet altijd de mogelijkheid om de laptop dan te laten repareren.

Wanneer je weinig werkt op de laptop en vooral films wilt kijken en social media wilt gebruiken kun je er ook voor kiezen om een tablet mee op reis te nemen. Een tablet is een stuk lichter en neemt minder ruimte in beslag.

Tot slot is het ook mogelijk om een 2-in-1-laptop aan te schaffen. Deze laptops zien eruit als een tablet met een toetsenbord. Je kunt ze gemakkelijk als tablet gebruiken, maar dankzij het toetsenbord – dat je kunt loskoppelen – ook als laptop.

digital-nomad-vragen

Laptops vergelijken met Knibble

Soms is het aanbod aan laptops zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom handig om bovenstaande punten tegen elkaar af te wegen en een vergelijkingswebsite te gebruiken, zoals Knibble. Via Knibble kun je verschillende laptops vergelijken, zodat jij met de ideale laptop op reis gaat. Je kunt onder andere filteren op prijs, merk, beeldschermgrootte, opslagruimte en processor.

Wat ik zelf erg fijn vind aan Knibble is de vergelijktabel. In deze tabel kun je bijvoorbeeld twee of drie producten op verschillende niveaus met elkaar vergelijken. Een andere fijne functionaliteit is de prijsgrafiek. Knibble toont het verloop van de prijzen van de laptop in een handige grafiek. Zo zie je precies wanneer de laptop in prijs verlaagd is en kun je hier eventueel rekening mee houden als je deze zelf wilt aanschaffen.

Heb je een bepaald budget voor een laptop in gedachten? Dan kun je via Knibble de Beknibbel-wekker aanzetten. Dit alarm kun je instellen op een bepaald budget. Knibble geeft vervolgens een seintje als deze laptop in de aanbieding is of een bepaalde budgetgrens heeft bereikt.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Extra tips als jij een laptop mee op reis neemt

1. Jouw apparatuur verzekeren

Mocht er iets met jouw laptop gebeuren, dan is het een fijne gedachte dat je niet voor torenhoge kosten opdraait. Bij een reisverzekering kun je jouw apparatuur verzekeren tot een bepaald bedrag. Daarnaast is het altijd verstandig om de factuurbon (online) te bewaren, mocht jouw reisverzekering vragen om een bewijs van garantie. Zonder zo’n bewijs willen ze soms niet voor de repareerkosten opdraaien. Die garantie kun je overigens ook gebruiken om de laptop te laten repareren via de winkel waar je deze hebt gekocht.

2. Extra bescherming voor jouw laptop

Een laptop raakt op reis natuurlijk sneller beschadigd dan wanneer je deze thuislaat. Hoe kun je jouw laptop toch zo goed mogelijk beschermen? Allereerst is het handig om een laptophoes aan te schaffen. Deze hoes beschermt jouw laptop tegen stoten. Daarnaast neem ik zelf altijd een dry bag – een waterdichte zak – mee waar ik mijn laptop in kan bewaren. Met name tijdens een flinke regenbui of een bootreis onmisbaar!

Terugblik-augustus-2018

3. Blijf back-uppen tijdens jouw reis

Het zal je maar gebeuren: jouw laptop gaat kapot en je bent al jouw bestanden kwijt. De reisverhalen, mooie foto’s en video’s: alles is weg. Het is daarom belangrijk dat je onderweg een back-up maakt van jouw bestanden. Dit kun je online doen, bijvoorbeeld in Dropbox, maar het is ook handig om een externe harde schijf mee te nemen. Neemt meestal niet veel ruimte in beslag maar bespaart wel een hoop stress!

4. Laptop goed beschermen

In de meeste accommodaties krijg je een kluisje waar je jouw belangrijkste spullen in kunt bewaren. Bewaar jouw apparatuur altijd in een kluisje. Mocht je bestolen worden, dan vergoedt de reisverzekering de kosten alleen wanneer je kunt aantonen dat jij je best hebt gedaan om jouw spullen op een veilige plek te bewaren. Ligt jouw laptop bijvoorbeeld op jouw bed en is deze na het douchen verdwenen? Grote kans dat de reisverzekering dit niet vergoedt. Neem daarom altijd een extra slot mee waarmee je een kluisje op slot kunt doen.

digital-nomad-spanje

Ik ben wel benieuwd met welke laptop jij op reis gaat en welke tips jij nog hebt? Of vind je het juist heerlijk om de laptop thuis te laten tijdens het reizen? Laat het me hieronder weten in een reactie!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.[:]

Reacties via Facebook account

comments